Autor Wątek: kościoły w S-cu i stawki za mszę ślubną  (Przeczytany 11993 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Garotta
  • nowicjusz
  • *
kościoły w S-cu i stawki za mszę ślubną
« dnia: 31 Maja 2007, 10:08 »
wpisujcie jakie stawki za ślub są w poszczególnych kościołach/katedrach w
Sosnowcu i ogólne wrażenia w kontakcie z księdzem przy załatwianiu formalności
(przyjemnie czy problemowo itp.)
sleep with one eye open..

Offline aneta6891
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 4.08.2007
Odp: kościoły w S-cu i stawki za mszę ślubną
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2007, 10:27 »
Hej ja na razie jeszcze nie znam konkretów dotyczących finansów u nas w kościele .Bierzemy ślub w kościele na Środuli .Jak na razie wszystko idzie fajnie i gładko ,także dam znać jak bedziemy znali konkrety ,sama jestes tym zainteresowana. :)

Offline Garotta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2007, 11:18 »
no hejka, dzięki i czekam na więcej informacji. Wiem, że np. na Białostockiej jest 600 zł za mszę. Dużo.

Offline Madziara

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwca 2007, 11:24 »
Hej!:) My mamy ślub w św. Tomaszu na Pogonii (to ten z tymi dobudowanymi wieżami).
Co do kosztu ceremonii to osobiście jeszcze nie zostaliśmy poinformowani (będziemy to regulowac tydzień przed ślubem) ale z informacji zasłyszanych od znajomych wiemy, że jest nieciekawie i że ksiadz życzy sobie 800zł i robi problemy, jak ktoś nie chce dac, typu:"trzeba było mniej na wódkę wydac" lub "to przejdźcie się po rodzinie i powiedzcie że Wam na księdza brakło..." ale zobaczymy jak będzie w naszym przypadku...w każdym bądź razie, przy zapowiedziach od razu nam powiedział, zanim zdążyliśmy sięgnąc do portfela, że po 100zł minimum dają za zapowiedzi... a gdy powiedzieliśmy, że niestety my aż tyle nie damy, to odpowiedział: "dobrze, dobrze...to dziś dacie ile macie, ja sobie zapiszę a resztę doniesiecie następnym razem..."  <szok> ... pozostawię to bez komentarza... :)

Madzia

Offline kattis

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.09.2008r.
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwca 2007, 12:23 »
Madziara ktory to ksiadz taki bezczelny  jest?a moze proboszcz bo to by mnie w ogole nie zdziwilo....

Offline Madziara

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwca 2007, 16:31 »
Oczywiście że proboszcz... bo z nim niestety trzeba załatwiac wszystkie formalnosci! :-[ na poczatku roku doszły nas słuchy, że ma odejśc...ale jak widac na razie nic z tego  >:(
Madzia

Offline kattis

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2007, 12:31 »
ja GO nie trawie! Cale szczescie,ze nie naleze do tej parafii,choc chodzilam na msze do Tomasza i bierzmowanie tez tam mialam,ale naleze do parafii na Sielcu. Nie moglam zniesc nigdy mszy,gdy on ja prowadzil i te jego idiotyczne uwagi zawsze,kazanie pol godzinne i pol godziny ogloszen parafialnych >:( Tak dlugo jest juz proboszczem,ze przydalaby sie zmiana,ale on to chyba nie popusci az do momentu gdy naprawde juz nie bedzie w stanie byc nim byc!!!

Offline kattis

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2007, 21:25 »
tak sie zastanawiam po tym jak sie zdenerwowalam tym co napisala Madziara a propos 800zl ktore sobie zyczy proboszcz,co sie dzieje w przypadku gdy młodzi nie chca lub naprawde nie sa w stanie dac kwoty ktora sobie zazyczy ksiadz ???Co wtedy??odmowi  udzielenie slubu??zepsuje specjalnie ceremonie??nie jestem w stanie sobie wyobrazic sytuacji gdy ktos naprawde wiaze ledwo koniec z koncem a taki pi..... powie ze tyle a tyle albo nie mamy o czym gadac!no znowu sie wkurzylam!!! >:( Czy spotkalyscie sie z jakimis przypadkami gdzie ksiadz po nie uzyskaniu zadawalajacego"co łaska" wyrzadzil jakas przykrosc parze młodej???

Offline Madziara

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2007, 21:45 »
ja mam nadzieję, że nie spotkam się z żadnymi nieprzyjemnościami z tego tytułu że nie zapłacę tyle ile ksiądz sobie zażyczy (a napewno nie zapłacę :) )... na razie nie pytałam ile on życzy sobie od nas i nie zamierzam go wcale pyatac bo dla mnie jest to ofiara na kościół dobrowolna!!! ale liczę się z tym, że akurat z tym księdzem tak łatwo nie pójdzie, zwłaszcza że opłatę tą uiszcza się tydzień przed ceremonią...więc nam też będzie zależało żeby ugodowo to załatwic a nie wykłócac się.... boję sie tylko, czy gdy dostanie "za mało" według niego, to nie będzie nam robił problemów typu: fotograf nie może wejśc na ołtarz, kamerzysta za czerwoną wstęge  itp :(
Madzia

Offline lenka80
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2007, 15:42 »
Ja bedę miała śłub w kościele na Zagórzu i z tego co nam powiedziano to msza plus organista to koszt 450 zl. . .  mam nadzieję że nic się nie zmieni. . dodatkowo płatna jest tylko dekoracja. . więc jak widać co kościół to różne stawki.  słyszałam tez o kwotach właśnie 1000zl i nawet ponad 1000, więc trzeba zaraz na początku pytać.

Offline kattis

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2007, 16:54 »
t
Napisane: Czerwiec 14, 2007, 16:52:26
Jsłyszałam tez o kwotach właśnie 1000zl i nawet ponad 1000, więc trzeba zaraz na początku pytać.
to jest chore!!!!!!! :o :o >:( >:( >:(

Offline ainuzi83

• forumowicz
  • data ślubu: 1.09.2007
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Czerwca 2007, 23:13 »
Ksiądz ode mnie z parafii (Niwka) chce od nas 1000zł to jest bez organistki ani dekoracji kościoła :/ w tą sobote idziemy już do niego wszystko uregulować i chcemy utargować na 500 zł a jeśli się nie zgodzi to przenosimy ślub do parafii mojego P.(Pogoń-Rudna) bo tam proboszcz powiedział, że damy 300 zł i będzie super :)
tak więc wszystko się okaże w sobote napisze Wam jak się sprawy potoczyły :P

Offline aneta6891
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2007, 10:24 »
ja napewno nie dam 1000 zl góra to 500 zl a i tak uważam ze za duzo !!!

Offline Madziara

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2007, 14:04 »
masz rację aneta !!! też tak uważam. a w którym Kościele masz ślub???
Madzia

Offline ainuzi83

• forumowicz
  • data ślubu: 1.09.2007
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2007, 19:10 »
no wiecie ja tez nie dam 1000zł jak już zreszta pisałam wyżej... nawet jeszcze gosci nie zapraszamy bo dokońca nie wiemy gdzie się ślub odbędzie!!

Offline szatina

• forumowicz
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2007, 20:18 »
Dziewczyny, wiecie może jak załatwiana jest sprawa w kościele św.Barbary na Sielcu? A tak w ogóle zastanawiam się czy księża pobierają opłatę za jakiegoś muzyka w kościele, którego ja sama sobie zamówiłam np.skrzypka, a jeśli tak to orietujecie się jakie kwoty sobie życzą?

Offline Garotta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Czerwca 2007, 11:27 »
Jeżu, co za stawki?!?! Skąd takie rozbieżności? 1000 zl za godzinna mszę?? Niektórzy muszą cały miesiąc harować na tą kwotę. Ja proponuję, że w razie problemów udać się do kurii w naszym pięknym mieście, bo żaden ksiądz nie ma prawa odmówić udzielenia sakramentu małżeństwa z powodu za niskiej ofiary. Ja bym prosiła o info, jakie stawki są w kościele koło dworca PKP, katedrze i Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny na ul. Skautów (jadąc od Dąbrowy to jest to ten dość okazały czerwonawy kościół w bok od 3 Maja po prawej stronie). pzdr

Offline kattis

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Czerwca 2007, 12:17 »
Garotta do kurii pewnie,ze mozna isc,ale co to da?chodzi o to,ze ksiadz jest gora w takim momencie bo to nam zalezy na tym zeby ten dzien byl idealny,taki jak sobie wymarzymy i jesli taki ksiadz jest naprawde czlowiekiem ktoremu tylko zalezy na pieniadzach to moze sie mscic za to,ze nie dostal tyle za ceromonie ile sobie zazyczyl i w takim przypadku specjalnie psuc uroczystosc.Tak jak to napisala Madziara zawsze moze zrobic cos co nie bedzie tak jak bysmy  chcieli
j boję sie tylko, czy gdy dostanie "za mało" według niego, to nie będzie nam robił problemów typu: fotograf nie może wejśc na ołtarz, kamerzysta za czerwoną wstęge  itp :(
No wlasnie i co wtedy?zadne skargi juz wtedy nie pomoga bo to jedyny i niepowtarzalny dzien. Ja w ogole nie potrafie pojac jak mozna za udzielanie slubu brac pieniadze-to jest jego praca!Rozumiem ze z wdziecznosci para mloda moze sie zdecydowac na podziekowanie i dac pare zł,ale ŻĄDAĆ opłaty za to???wiedzac ze urzadzanie wesela i tak pochlania mase pieniedzy!!!dla mnie to jest chore >:(
CO do kosciola na Skautow na SIelcu to ja naleze do tego kosciola i slub bede miec wlasnie tam,ale nie wiem jeszcze nic nt oplat.DOwiemy sie we wrzesniu bo wtedy sie wybieram do ksiedza.ALe z tego co pisala jedna forumowiczka(sikoreczka z tego co sie nie myle)ksiadz jest fajny i ugodowy takze mam nadzieje ze nie bedzie stwarzal problemow.

Offline gogosia1

• mał(a)gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28 lipiec 2007 godzina 15:00
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwca 2007, 21:25 »
A MY bierzemy ślub w kosciele Miłosiwerdzia Bozego na Jagiellońskiej , wiem ze słyszenia ze ksiadz bierze do 400 zł , ale czasem mniej :) proboszcz jest ludzki :P
Natomiast polecam wszystkie sprawy załatwiac z wikariuszami , oni są bardziej życiowi :)

Natomiast problem pojawił się z organistą, ponieważ parafialny zarzyczył sobie kasy nawet za to ze nie bedzie grał :( (  ja mam w rodzinie skrzypaczki i organiste znajomego ,wiec  oni bedda grac ). to jest dopiero farsa :):):):)

Pozdrawiam

Offline kattis

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Czerwca 2007, 12:17 »
A MY bierzemy ślub w kosciele Miłosiwerdzia Bozego na Jagiellońskiej , wiem ze słyszenia ze ksiadz bierze do 400 zł , ale czasem mniej :) proboszcz jest ludzki :P
mój przyszly szwagier tam mial w zeszlym roku i podobno obylo sie bez problemow  :)

Offline gogosia1

• mał(a)gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28 lipiec 2007 godzina 15:00
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2007, 22:46 »
:) Nie powiem, jestem zadaowolona z kościółka i księzy tam pracujacych i proboszcz tez niczego sobie tylko ten organista :( ......

Offline aneta6891
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Czerwca 2007, 09:35 »
Ja mam Ślub na Środuli, i niedawno byliśmy spisywać protokół i ksiądz powiedział w ten sposob kiedy zapytalismy o koszty ślubu,ze oni nie maja specjalnego cennika,ze może wyczytac  nam ostatnie wplaty dane przez narzeczonych i bylo tam od 250 do 500 zl, najczesciej pojawiala sie kwota 300 zl i my na taka sie zdecydowalismy.Takze jestesmy zadowolenie :)

Offline Kicia
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwca 2007, 11:24 »
Aneta6891 ja też mam ślub na Środuli i chciałam się zapytać czy wiesz może kiedy płaci się za ślub ? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Offline aneta6891
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Czerwca 2007, 10:25 »
Wiesz co powiem Ci ze nawte moglismy zaplacic juz przy protokole ale nie mielismy przy sobie pieniedzy,takze ksiadz powiedzial ze mozemy zaplacic przy doniesieniu kolejnych dokumentow lub przy rozmowie z proboszczem,ale wydaje mi sie ze przed samym slubem tez mozna.

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #24 dnia: 7 Grudnia 2008, 14:20 »
A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z księdzem i proboszczem w kościele św. Jacka na Dańdówce? Jestem ciekawa ile tam "kosztuje" ślub i czy są jakieś problemy z formalnościami? Muszę jeszcze uregulować kwestię sakramentów, może wiecie, w którym kościele księża są w stanie "pójść na rękę" delikatnie mówiąc ;)

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #25 dnia: 7 Grudnia 2008, 20:15 »
Mój Narzeczony "regulował sprawę sakramentów" na Zagórzu w parafii św. Floriana. Tu wyjątek od reguły- najlepiej rozmawiać w tej kwastii z proboszczem ;) ale myślę, że "następna seria" będzie dopiero w okolicach wiosennych (?). W każdym razie razem z innymi bierzmowanymi.

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #26 dnia: 8 Grudnia 2008, 16:56 »
Orientuje się ktoś jaka jest stawka w katedrze WNMP?? chce sie nastawićpsychicznie zanim się wybiore:D

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
« Odpowiedź #27 dnia: 8 Grudnia 2008, 19:14 »
Słyszałam, że biorą "co łaska", ale nie mniej niż 1000zł  ;D

Offline aga8207

• bywalec
  • data ślubu: 06.06. 2009 Catamaran :)
« Odpowiedź #28 dnia: 9 Grudnia 2008, 08:40 »
koleżanka w 2006 roku płaciła 1000zł. Więc teraz pewnie więcej. Chociaż mamy kryzys to może ceny spadły :) Choć wątpię  ;D

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudnia 2008, 12:19 »
Nam ksiądz w Katedrze w czerwcu powiedział 600zł za msze