Autor Wątek: kościoły w S-cu i stawki za mszę ślubną  (Przeczytany 11973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
  • data ślubu: 26.06.2010
Odp: kościoły w S-cu i stawki za mszę ślubną
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Grudnia 2008, 12:37 »
Widać z tego u księdza są równi i równiejsi :)

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Grudnia 2008, 13:40 »
Ceiekawa jestem co by ksiądź powiedział jakbyśmy powiedzieli że tyle nie mamay ;D ;D ;D ;Dw przyszłym tygodniui zobacze co mi w katedrze powiedząc

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Grudnia 2008, 14:29 »
Odpowiedź księdza: "Dasz więcej-lepiej dla mnie, dasz mniej-lepiej dla ciebie" ;)

Offline Siasia

• forumowicz
  • data ślubu: 26.12.2009
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Grudnia 2008, 12:01 »
anetka1232 w Katedrze podobno jest najlepiej, my też się nad nią zastanowimy, a jeśli chodzi o to co napisałaś, mianowicie: "Ciekawa jestem co by ksiądz powiedział jakbyśmy powiedzieli że tyle nie mam" więc moja znajoma miała podobną sytuacja, ksiądz zaproponował jej 1000 zł, powiedzieli że nie mają tyle, co usłyszeli? "A na wódkę na wesele macie"  :o po prostu szok!  :-\

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Grudnia 2008, 12:15 »
Dość ostra odpowiedź ze strony księdza, ale podejrzewam, że wiele osób nie będzie zaskoczonych takim podejściem do sprawy :buu:

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Grudnia 2008, 13:04 »
Gdybym usłyszała coś takiego od księdza to więcej bym się u niego nie pokazała. Ostatecznie kościół jest na każdym rogu i zawsze można wybrać inny, a nikt nie będzie mnie rozliczał z tego na co wydaję i ile. Zresztą, z tego co się orientuję to nie ma stałego cennika za chrzest, ślub itp. Jedni chcą 1000zł, inni 500zł. Różnica jest znaczna. Problem tylko w tym, że jak się zapłaci mniej niż chce ksiądz to na ślubie można usłyszeć coś czego by się nie chciało. Moi znajomi usłyszeli z ambony, że ksiądz zaprasza do brania ślubów  w jego kościele pary narzeczeńskie, po czym dodał, że nowożeńcy mogą nam powiedzieć jakie są u niego promocje (w sensie, że tak mało dali o on i tak udzielił ślubu)  :(

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Grudnia 2008, 13:16 »
Każdy proboszcz jest rozliczany przez Kurię, także z pieniążków. Drugą stroną medalu jest to, w jaki sposób zdobywa te pieniądze i w jakim stopniu  go już zepsuły. Jeden jest mniej pazerny, drugi więcej. :protestuje:

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Grudnia 2008, 13:32 »
Jak ja bym coś takiego od księdza usłyszała o to od razu bym w kurii była..
Nie płacą podatków, dlatego że utrzymają się z ofiar, a nie z cennika za usługi  8)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Grudnia 2008, 13:59 »
Nie takie rzeczy robią i uchodzi im na sucho :protestuje:. Na tym kończę i nie ciągnę tego tematu dalej, bo mogę urazić czyjeś uczucia religijne :klnie:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Grudnia 2008, 14:01 »
Proponuję nie offtopicować ;) rozmowa zaczyna odbiegac od tematu

Offline elka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 23.08.2008
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Grudnia 2008, 19:09 »
Ja brałam ślub w sierpniu w parafii Sw. Jana Chrzciciela na Niwce. Ksiądz otwarcie powiedział nam, że za mszę, organistę 450, zapowiedzi 50 zł. Dopłaciliśmy jeszcze tylko 150 zł za wystrój kościoła. Ksiądz zawsze niezbyt miły i sympatyczny w tym najważniejszym dla nas dniu był naprawdę miły. Nam spodobało się to, że otwarcie powiedział nam ile się należy, a nie wyskoczył z "co łaska, ale inni dają nie mniej niż 500" (bo o takich przypadkach też słyszałam).

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Grudnia 2008, 11:15 »
elka, to jest ten kościół przy rondzie z czerwonej cegły? Ładnie wygląda w środku i czy wystrój kościoła za te 150zł byl niezły?

Offline mucha
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 5.06.2010
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Grudnia 2008, 16:04 »
Czy któraś z was dziewczyny brała ślub na dańdówce w parafii św.Jacka?Jeśli tak to jaki jest mniej więcej koszt tzn ksiądz , organista itp?Nie wiecie czasami który z księży odprawia tam ładne śluby?Byłam rok temu na ślubie , gdzie msze odprawiał proboszcz i bardziej to była msza żałobna niż weselna ;)

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Grudnia 2008, 18:28 »
mucha, pytałam o to samo wcześniej w tym wątku. Jak narazie nikt nie ma żadnych doświadczeń. Jedyne co mogę powiedzieć, to wczoraj byłam  u proboszcza i wydał się bardzo sympatyczny. Mówię o tym proboszczu obecnie urzędującym, a nie o tym, który jest na emeryturze. Rezerwację na ślub przyjmują dopiero na parę miesięcy przed, więc kazał nam przyjść duuużo później :(

Offline elka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Grudnia 2008, 22:14 »
JulkaKulka, tak to ten kościół przy rondzie. My za wystrój płaciliśmy 150 zł, ale przed nami był już jeden ślub, więc podejrzewam, że ogólnie liczą sobie 300 zł za przystrojenie. A co do wystroju, to szczerze powiem, że byliśmy bardzo zadowoleni.. Jeśli chcesz, to prześlę Ci parę fotek na priv. Pozdrawiam:)

Offline JulkaKulka
  • zapaleniec
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Grudnia 2008, 09:53 »
elka, to prześlij proszę. Ja w środku tego kościoła nigdy nie byłam, ale z zewnątrz wygląda okazale. Muszę tylko przekonać mojego PM, żeby dał sobie spokój ze św. Jackiem ;)

Offline elka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Grudnia 2008, 21:37 »
zdjęcia już przesyłam...

Offline anka2oo4

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.08.2010
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Grudnia 2008, 18:46 »
Hej, w kościele na zagórzu św.  Florian ksiądz mówi co łaska (koleżanka opowiadała) ale z reguły dają 400-500zł plus zapowiedzi, przystrojenie kościoła 150, ale naprawdę jest śliczne, szpaler kwiatów z bramą na wstępie i dużo kwiatów na ołtarzu, w porównaniu z kościołem św.  Joachima ( ten duży z wieżami tez na zagórzu) 1000!!! :o a to już jest przesada. . .

Offline szatina

• forumowicz
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Grudnia 2008, 11:35 »
Ja brałam ślub w św. Barbarze na Wawelu i płaciłam 550zł, w tym zapowiedzi i wystrój kościoła.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #49 dnia: 3 Lutego 2009, 23:24 »
wiecie, całe życie przejścia  z księżmi - różne, różniste
wczoraj poszłam załatwiać ślub w kościele, bo mnie chłopię namówiło i pierwszy raz w życiu bardzo miło zaskoczona;
kościół Rafała Kalinowskiego na tzw Starym Sosnowcu na ul.Kordonowej (koło stadionu Zagłębia Sosnowiec):
ślub 200zł + (bo robimy na ślubie)100zł za chrzciny + 100zł za 2 siostry zakonne-organistki + przystrojenie wg uznania, siostra bierze tylko na kwiaty;
a do tego ksiądz bardzo miły i bez nie prawił morałów tylko się nawet ucieszył, że chcemy brać ślub u niego;
więc - jeśli mogę tak powiedzieć - polecam :-)

Offline amika

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12 kwiecień 2009
« Odpowiedź #50 dnia: 5 Lutego 2009, 06:57 »
MagdaMa   do tej parafii należałam do zeszłego roku.Gdyż mieszkałam tam kupę lat.I wiem własnie że w kancelarii siedzi bardzo miły i sympatyczny ksiądz-byłam po karteczki z bierzmowania i aktu chrztu mojej córki.Tez chciał żebyśmy wzieli slub u Niego.
Powiem Ci jeszcze że mój brat tam miał slub i jak siostra zakonna zaśpiewała "Hymn miłośći " to wyłam przez pół mszy.Przepięknie wręcz. :'( :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #51 dnia: 5 Lutego 2009, 10:00 »
super, dzięki za info;
teraz (nie wiem od kiedy) podobno śpiewają dwie siostry - ja nie chodzę, ale się przejdę na jakąś mszę posłuchać - i też słyszałam że pięknie;
to się cieszę że taka oprawa muzyczna, bo się zastanawiałam nawet nad skrzypaczką; ale juz się nie zastanawiam :-)

ps i nawet nic o naukach przedmałżeńskich nie mówił :-) albo zapomniał albo może dlatego, że na ślubie będą też chrzciny naszego chłopczyka :-)
« Ostatnia zmiana: 5 Lutego 2009, 12:01 wysłana przez Maja »

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #52 dnia: 6 Lutego 2009, 21:27 »
A o parafii NMP Różańcowej ktoś coś wie? (to ta na ul. Gwiezdnej / Zielonogórskiej, niedaleko Placu Papieskiego). Nigdy nie widziałam tam ślubu, dekoracji itp.

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Lutego 2009, 00:56 »
Witajcie
Czy któraś z Was miała wesele w Katedrze WNMP w Sosnowcu? Jakie są swtawki za mszę i jak to wszystko odbywa się "od kuchni", czyli jacy są księża, wystrój kościoła czy ulega jakimś modyfikacjom czy są to standartowe stroiki rozkładane przez zakonnice, czy jest to  dodatkowo płatne?
Proszę o info i dziękuję:)

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Lutego 2009, 20:19 »
Również z miłą chęcia posłucham:D w czwartek napisze Wam ja kto wygląda w katedrze WNMP bo sie wybieramy

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Lutego 2009, 17:45 »
zgodnie z obetnica psize co wiem. dzis nam zarezerwował termin i godzine, 3 miesiące przed ślubem nalezy przyjśc z dokumentami z USC (w przypadku ślubu konkordatowego) oraz z świadectem z religii z ostatniej klasy, swiadectwo chrztu, bierzmowania i komuni. powiedziałze kosz tt ook 700 zł razem z organista i zapowiedziami. co do wystroju to mozna sie dogadac co to wystroju z osobami ktore biora slub w ten dzien i podzielic sie kosztami.

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Lutego 2009, 18:00 »
Anetka 1232 bardzo mi pomogłaś, dziękuję bardzo za informację!!!
A jeśli chodzi o ubranie kościoła, to z tego co mi wiadomo są to standartowe stroiki, jakie wystawiają zakonnice, podobno się płaci 100 złotych. Stroiki są oczywiście zrobione ze sztucznych kwiatów. Podobne są także u nas w Katedrze podczas komunii św.
Anetka 1232, jak będziesz miała jeszcze jakieś info, proszę, daj znać :-*
Będę trzymała rękę na pulsie.
POZDRAWIAM

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Lutego 2009, 20:36 »
pewnie. a wiecie może co t oza dokument6 nalezy donieść z uSC??

Offline amika

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12 kwiecień 2009
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Lutego 2009, 20:44 »
W USC załatwiajac formalności jestescie proszeni do Kierownika USC.Tam spisujecie taki protokół .
Pyta Was o stan cywilny,jakie nazwisko bedziesz nosic ,dzieci a następnie otrzymujecie Go w 3 egzemplarzach dla księdza.
Ten protokół ma jakąś taką nazwę ale wyleciała mi z głowy.A w domu juz tego niemam.

Offline anetka1232

• forumowicz
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Lutego 2009, 21:25 »
dzięki:D