Autor Wątek: Jagna77 zafasolkowala :)  (Przeczytany 69146 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
Odp: Jagna77 zafasolkowala :)
« Odpowiedź #1500 dnia: 19 Października 2007, 16:00 »
Jagus fryzurka jest bardzo fajna pasemeczka tez  ;D
jak patrze na twoj brzuszek to tesknie za moim   ::)
Kochan to juz koncoweczka  :skacza:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #1501 dnia: 19 Października 2007, 17:25 »
Kastor (Olcia) dziekuje kochana .

Wlasnie sobie poplotkowalam z tesciowa  , byla u mnie i troche posiedziala. Byla troche zszokowana ,ze zcielam wlosy  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1502 dnia: 19 Października 2007, 17:45 »
Ale sliczny brzusio!!! :D I włoski - rewelacja :-*

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1503 dnia: 19 Października 2007, 17:59 »
Ale sliczny brzusio!!! :D I włoski - rewelacja :-*

Dziekuje kochana  :uscisk:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1504 dnia: 20 Października 2007, 08:51 »
 Dzis wskoczylam w 9 miesiac  :skacza: :los: :skacza:

O matko jak ten czas leci  ;D

9 miesiąc

Dzidziuś

Wasz malec ma juz proporcje ciala takie jak noworodek. Kiedy przeciąga sie lub kopie, mozecie wyczuc jego glówke, kolano czy piete. Dzieje sie tak równiez dlatego, ze ciągle bardzo intensywnie rośnie i nabiera sil, a w macicy ma coraz mniej miejsca. Tak wiec kiedy próbuje sie wyprostowac, niektóre cześci jego ciala wypychają Ci brzuch. Dziecko wazy teraz średnio 2,5 kg i mierzy okolo 45 cm. Jest dojrzale i zdolne do podjecia samodzielnego zycia. W tkance podskórnej zgromadzil odpowiednią ilośc tluszczu, prawie zupelnie pozbylo sie tez meszku plodowego, okrywającego cialo, choc pozostaly jeszcze jego resztki na ramionach, rączkach, nózkach i na czole. MaL plodowa moze pokrywac cale cialo, z wyjątkiem oczu i ust. Szczególnie duzo gromadzi sie jej w faldach skóry w okolicy pachwin, lokci, szyi, pod pachami i kolanami. Na dwa tygodnie przed porodem nowy czlonek rodziny szykuje sie do narodzin. Chociaz nigdzie nie bedzie mu tak dobrze jak w lonie matki, jakaś sila pcha go glową w dól Twojej miednicy wprost do kanalu rodnego. Niebawem czeka go przezycie, jakiego nie zazna nigdy potem - kompletna zmiana światów. Trzeba bedzie wydac z siebie pierwszy krzyk i zlapac pierwszy trudny oddech. Dlatego malec niestrudzenie cwiczy ruchy oddechowe, wciągając i wypierając z pluc wody plodowe. W jelitach gromadzą sie: zólc, zluszczone komórki nablonka wyścielającego przewód pokarmowy, polkniety z plynem owodniowym meszek plodowy oraz fragmenty mazi plodowej i naskórka. Wszystko to zostanie wydalone po porodzie w postaci smólki - pierwszej kupki dziecka. Pod koniec miesiąca maluch juz nie rośnie, a tylko przygotowuje sie do przebycia najkrótszej, ale najtrudniejszej drogi w swoim zyciu. Dlatego tak wazne jest, abyście wlaśnie teraz szczególnie okazywali mu, ze u konca tej drogi czekacie na niego z milością i radością.

Mama
średnio na dwa tygodnie przed porodem pojawia sie uczucie ulgi, związane z obnizeniem dna macicy. Wiąze sie to takze z zauwazalnym opuszczeniem sie brzucha oraz czesto z ustąpieniem niektórych dolegliwości, na przyklad zgagi czy trudności z oddychaniem. Pojawiają sie jednak coraz cześciej, zazwyczaj bezbolesne, skurcze przepowiadające - macica twardnieje na chwile, po czym wraca do normy. Jesteś juz na takim etapie ciązy, iz w kazdej chwili powinnaś byc gotowa do wyjazdu na porodówke. Nie gorączkuj sie jednak i nie panikuj, bo moze Ci to zaszkodzic. Spokojnie zapakuj torbe rzeczami, które bedą potrzebne Tobie i dziecku w szpitalu i postaw ją w widocznym miejscu. Na wypadek rozpoczecia akcji porodowej poza domem, zawsze noś przy sobie karte ciązy, legitymacje ubezpieczeniową i wyniki ostatnich badan. Teoretycznie jesteś juz z pewnością doskonale przygotowana na przyjecie dziecka. Teraz tylko czekasz na pierwsze symptomy porodu. Niech czas oczekiwania bedzie czasem wypoczynku, rozluLnienia i wewnetrznego spokoju. Najlepiej nie rozmawiaj teraz z innymi matkami o ich wrazeniach z porodów. Pamietaj, ze ludzie chetniej opowiadają o przykrych przezyciach. Przyjemne znacznie szybciej sie zapomina. Tymczasem wiekszośc kobiet rodzi zupelnie normalnie i bez powiklan, a widok nowo narodzonego dziecka rekompensuje wszystkie niedogodności ciązy i porodu.

Tata
Byc moze czeka Cie przemeblowanie albo drobny remont. Przygotowując miejsce dla dziecka, pamietaj, ze najwazniejsze jest, aby bylo to miejsce jasne, czyste i z mozliwością wietrzenia. Jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowany, czy chcesz towarzyszyc swojej zonie przy porodzie, nie przejmuj sie, wielu mezczyzn podejmuje decyzje w ostatniej chwili. O zaletach porodu rodzinnego mozesz poczytac tutaj, tymczasem spróbuj opracowac plan dzialania na czas porodu. Przede wszystkim zdecydujcie, w którym szpitalu chcecie rodzic, nastepnie, czym tam dojechac. Jezeli wybieracie karetke pogotowia (przysluguje ona kobiecie rodzącej), musicie pamietac, ze zawiezie Was (a wlaściwie samą pacjentke, Ty bedziesz musial dojechac na wlasną reke) do szpitala, który ma akurat dyzur. Jezeli wybraliście szpital, lepiej pojechac wlasnym autem lub wezwac taksówke. Dobrze byloby wcześniej obejrzec plan miasta i wyznaczyc najkrótszą droge z domu do szpitala. Czas rozwiązania jest juz bliski. Oboje na pewno nie mozecie juz doczekac sie potomka, ale takze odczuwacie lekki niepokój, czy jesteście gotowi, aby zostac rodzicami, czy bedziecie potrafili opiekowac sie malenkim kruchym i bezbronnym czlowieczkiem? U Twojej partnerki do niepokoju tego dochodzi normalny w jej stanie strach przed porodem. Jesteś najodpowiedniejszą osobą do rozwiewania tych leków. Daj jej teraz wyraLnie do zrozumienia, ze bedziesz przy niej w tych trudnych chwilach i ze, jak zawsze, moze na Ciebie liczyc.

Badania
Na początku miesiąca czeka Cie jedno z najwazniejszych badan - na obecnośc wirusa HBs, odpowiedzialnego za zóltaczke zakaLną typu B. Od jego wyniku zalezy wlaściwe postepowanie z dzieckiem po porodzie, zabezpieczające dziecko przed zakazeniem wirusem zóltaczki. Pod koniec ciązy lekarz poleci Ci takze powtórzenie badan WR.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1505 dnia: 20 Października 2007, 09:04 »
 :skacza:
BRAWO
 :skacza:

juz tak blisko :) i zobacz jak szybko czas mija :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1506 dnia: 20 Października 2007, 09:20 »
Normalnie sama jestem w szku bo jak sie cofam pamiecia to tak niedawno nie moglam zasnac i o 3 nad ranem robilam test ciazowy  :skacza:
 Zachowalam sobie go na pamiatke , napisalam szczesliwa date na nim aby zawsze mi przypominal ta wspaniala chwile bo oczekiwania byly emocjonujace  ;D ale z Wami foremnkami zawsze jest prosciej i przyjemniej. Jak ja czasami sie ciesze ,ze znalazlam to forum bo wiele z niego czerpie dobrej i korzystnej wiedzy  8)

Jak w czwartek bylam na wynikach i USG to duzo ciezarnych bylo na glukozie i nieswiadome tego ,ze moga sobie pomoc z cytryna sie meczyly pijac ten "ropny napoj "  :D Byly bardzo zdziwione jak im powiedzialam ,z enie ma sensu sie meczyc ,ze moga wcisnac cytryne a ona nie zafalszuje wyniku. No coz czasami w XXI wieku ludzie nie maja dostepu do netu albo polozna nie ma  czasu je uswiadmoic (moja mi wspominala o cytrynie ).

Dzis caly dzien mam odpoczynku tzn postaram sie przy takim halasie  :drapanie:  dzis wierca sciany bo musza przywiercac te kolki ze styropianem  :mdleje: Mam nadzieje ,ze migreny sie nie nabawie  ??? Dobrze ,ze choc obiad mam z wczoraj to nie musze nic robic tylo leniuchowac  :) za to maly dzis szaleje w brzuszku , jemu tez sie nie podoba taki halas  :) Na szczescie robia czeste przerwy i w zaleznosci od sciany czasem mniej slychac.
 Dobra ide posprzatac po sniadanku i musze sobie znalesc jakies zajecie  :drapanie: :los:

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1507 dnia: 20 Października 2007, 09:59 »
Gratulacje Jagna:) Ja tez pamiętam jak dziś jak robiłas test, a ja rano pierwsze co, to sprawdzilam na forum jaki wyszedł :) ehh, chcialabym,zeby u mnie tak zlecialo, a ciagnie mi się niemiłosiernie:)

U mnie dziś tez halas bo wymieniają drzwi wejściowe. Wierca, smierdzi, kurzy się:) ale ja w naszej sypialni szczelnie zamknieta:)
Pozdrawiam, milego dnia

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1508 dnia: 20 Października 2007, 10:54 »
noooo
9 miesiac
fajnie fajnie
współczuję ci tego hałąsu - a nie mozesz pojsc do tesciowej? zawsze to lepiej posiedzić w ciszy niz w tych hałasach

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1509 dnia: 20 Października 2007, 11:08 »
Gratulacje Jagna:) Ja tez pamiętam jak dziś jak robiłas test, a ja rano pierwsze co, to sprawdzilam na forum jaki wyszedł :) ehh, chcialabym,zeby u mnie tak zlecialo, a ciagnie mi się niemiłosiernie:)

U mnie dziś tez halas bo wymieniają drzwi wejściowe. Wierca, smierdzi, kurzy się:) ale ja w naszej sypialni szczelnie zamknieta:)
Pozdrawiam, milego dnia

Zobaczysz sama jak Ci szybko zleci kochana , ja tez myslalam ,ze ciagnie mi sie a jak zajelam sie wyprawka to zlecialo mi , nie obejrzalam sie a juz to sama koncowka. Szczegolnie leci szybko jak juz sie wejdzie w III trymestr.

noooo
9 miesiac
fajnie fajnie
współczuję ci tego hałąsu - a nie mozesz pojsc do tesciowej? zawsze to lepiej posiedzić w ciszy niz w tych hałasach
Tesciowa zawsze z rana biega po miescie na zakupach i ja nie che jej glowy zawracac a z tym wierceniem nie ejst az tak zle bo jak pisalam powierci 10 min i ma przerwe bo w tym czasie wklada kolki a i z pewnoscia wiertarka tez musi odpoczac bo chyba by sie zatarla  ;D

Dzis u nas zimny dzien ale za to swieci sloneczko i najwazniejsze ,ze nie pada.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1510 dnia: 20 Października 2007, 11:45 »
Szczegolnie leci szybko jak juz sie wejdzie w III trymestr.

Juz weszłam w 7 miesiąc...ale u mnie się ciągnie z powodu obaw jakie mam przed wcześniejszym porodem. Ale obieram sobie "cele", do których obliczam czas:) teraz na "tapecie" jest piątkowa wizyta, później 01.11. Będę wtedy w 29 tc i bede ciut spokojniejsza, o ile wszystko do tego czasu będzie OK.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1511 dnia: 20 Października 2007, 12:08 »
martyna1985 wszystko bezie dobrze , ja jestem dobrej mysli i trzymam za Ciebie kciuki . Ja tazke od samego poczatku sie zamartwialam bo z tymi miesniakami tez mi podejrzewano najpierw poronienie a pozniej problem z donoszeniem, wiec warto jest sie dobrze nastawic psychicznie choc wiem ,z enie ejst to latwe ale przynajmniej pmaga.

Wszystko bedzie dobrze kochana , zobaczysz sama  :ok: :uscisk: :ok: :uscisk:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1512 dnia: 20 Października 2007, 14:12 »
NO popatrz, takie obawy a tu już 9 miesiąc i maluszek donoszony i coraz bardziej bezpieczny:)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1513 dnia: 20 Października 2007, 17:23 »
NO popatrz, takie obawy a tu już 9 miesiąc i maluszek donoszony i coraz bardziej bezpieczny:)

I z tego bardzo sie ciesze , bo cala ciaze mialam obawy a teraz juz tylko spokojne czekanie na maluszka  ;D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1514 dnia: 20 Października 2007, 17:40 »
 Zapomnialam Wam powiedziec ,ze dzis dzwonil wlasciciel sklepu gdzie zamowilismy wozek ze spiworkiem  :skacza: :skacza: :skacza: :skacza:

W poniedzialek maz po pierwszym dniu pracy powjedzie z tesciowa po niego , ja zostane w domu bo chce pojsc do ginki prywatnie  ;D Najlepsze jest to ,ze ona przyjmuje w domu sasiada (wynajmuje u niego gabinet) , wiec mam bliziutko  :skacza:

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #1515 dnia: 21 Października 2007, 10:40 »
O to ja juz czekam z niecierpliwością na nowe wieści i oczywiście foteczki zakupionego "mercedesa"
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1516 dnia: 21 Października 2007, 10:46 »
Fajnie , ze jest wózek ...ale nie jedziesz ty ,wiec mnie nie odwiedzisz :(
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1517 dnia: 21 Października 2007, 11:44 »
O to ja juz czekam z niecierpliwością na nowe wieści i oczywiście foteczki zakupionego "mercedesa"
Pewnie ,ze fotki beda  :skacza:

Fajnie , ze jest wózek ...ale nie jedziesz ty ,wiec mnie nie odwiedzisz :(

No niestety Elu musze zostac ze wzgledu na wizyte u mojej ginki , przyjmuje raz w tygodniu wiec woel  jutro pojsc  :) Za bardzo jestem ciekwa co mi powie  :drapanie: Szkoda bo z mila chcecia bym Cie odwiedzila   :uscisk:

Dzis zrobie tylko obiadek i bede sie lenila  ;D
 Wczoraj po poludniu do poznego wieczora mielismy gosci bo przyszla moja siostra z mezem i ich dziecmi , wychasaly sie tutaja amy sobie poplotkowalismy. Faceci spedzili czas przy piwku , jak mi slinka ciekla na taki widok  :los:
 Bylam tak zmeczona ,ze dzis sobie dluzej pospalam , mezulek wstal wczesnie rano , posiedzial na necie i poszedl sobie do drugiego pokoju poczytac prase aby mnie nie obudzic , kochanie dalo mi sie spokojnie wyspac, chyba tego potzrebowalam.
Po przeziebieniu zostal tylko maly kaszel tak wiec juz jest o wiele lepiej.
 Pozdrawiam wszytstkich i zycze milej niedzieli.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1518 dnia: 21 Października 2007, 22:18 »
Jagus ;D spożnione ale szczere :-* gratki z okazji 9 miesiąca :)

a co do cytyrny w glukozie  ;) to nie zawsze pozwalaja...  :-\ raz jak byłam i byla fajan pielegniara pozowlila, a kolejny raz  - niestetey nie... ::)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1519 dnia: 21 Października 2007, 22:28 »
Jagus ;D spożnione ale szczere :-* gratki z okazji 9 miesiąca :)

a co do cytyrny w glukozie  ;) to nie zawsze pozwalaja...  :-\ raz jak byłam i byla fajan pielegniara pozowlila, a kolejny raz  - niestetey nie... ::)

Witam Cie kochana  :hello: Dziekuej za gratulacje  :uscisk:

Z ta cytryna to jestem w szoku ,ze piguly potrafia byc takie perfidne  :mdleje: przeciez wynik nie jest zafalszowany tylko one maja radoche ,ze komus zrobily na zlosc  :mdleje:  :protestuje:

Dzsi znowu mielismy wieczorem gosci , swiadkowa z chlopakiem jak zwykle wpadli na pogawedki  :skacza: fajnie tak sobie wieczorem poplotkowac nawet przy herbatce  :skacza:

No to jutro pod wieczor bede wiecej wiedziala o planach mojej ginki  :drapanie: Juz sie doczekac nie moge do spotkania z maluszkiem a jak jutro zobacze u mnie w domciu wozek to normalnie sie chyba wzrusze  ;D
 Dzsi znowu mam opuchniete stopy z wewnetrznej strony i spuchly mi rece az zciagnelam obraczke i ja przelozylam na lewa reke . No coz i tak pozno mnie to dopadlo.
 Do jutra kochane foremki  :id_juz: :id_juz: :id_juz:

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1520 dnia: 22 Października 2007, 08:38 »
nie noś obrączki na lewej ręce - tak noszą wdowy!

czekam na wieści od ginki!!
no kochana - naprawdę mało czasu zostało!
jeny.....to znaczy, ze mi też nie za duzo...o cholerka  ;)
miłego dnia

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1521 dnia: 22 Października 2007, 08:43 »

E tam, ja czasem noszę i znam troche osób, które też tak noszą, to chyba tylko tak się utarło, ale nie ma na to "papierów" ;-)

I ja czekam na wieści...

no i zdradził się podczytywacz   ;D

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1522 dnia: 22 Października 2007, 08:54 »
E tam, ja czasem noszę i znam troche osób, które też tak noszą, to chyba tylko tak się utarło, ale nie ma na to "papierów"
pewnie, ze nie ma.
ja mam sąsiadkę - wdowę właśnie - i dlatego jestem "uczulona" na noszenie obrączki na lewej ręcę ale wiem, ze to zabobon.

ale watro było podczytywacza sprowokowac do ujawnienia sie  :-* :serce:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #1523 dnia: 22 Października 2007, 09:59 »

czekam na wieści od ginki!!
no kochana - naprawdę mało czasu zostało!
jeny.....to znaczy, ze mi też nie za duzo...o cholerka  ;)
miłego dnia

co do obrączke, to tylko w Pl nosimy na prawej :) więc tak naprawde czy na lewej, czy na prawej  -wsio rybka :)

Jaguś :) tez czekam niecierpliwie na wiesci :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1524 dnia: 22 Października 2007, 10:50 »
No i ja w koncu znowu zajrzalam :) Jak tak dalej pojdzie to nastepnym razem watek bedzie juz zamkniety i bede Ci gratulowala cudnego sunka :)

Super ze wozio jest :) Czekamy na fotencje. Pozdrawiam i jakby co to spokojnego i szybkiego rozwiazania :)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1525 dnia: 22 Października 2007, 12:30 »
Anusia-szczecin  ,Vall , Antalis ,merkunek     witam Was serdecznie  :hello: :hello: :hello: a w szczegolnosci podgladacza  ;D

Co do obraczki to ja nie wierze w ten przesad bo bedac w Stanach tam nosza tylo na lewej rece i tak pierscionek zareczynowy wlasnie tam zaczelam nosic na lewej rece aby mnie juz wiecej nie podrywali klijenci w pracy ;D
 I tak niedlugo ja zciagne i zostawie w domu bo nie chce jej brac do szpitala abym nie zgubila.Do cc z pewnoscia kaza mi ja zdjac.

Dzis bawie sie w kelnerke bo maz pierwszy dzien w pracy a ja co jakis czas fachowcom robie a to kawe a to herbatke , bo takie zimno na dworze ,ze mi ich szkoda jest.

Juz sie doczekac nie moge wizyty u ginki  :tupot: :tupot: :tupot:

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #1526 dnia: 22 Października 2007, 12:42 »
Łohohoh 9-miesiąc a pamiętam w odliczankach dopiero co się cieszyłaś, że fasolka się pojawiła  :skacza: :brawo_2: Gratulacje   :Najlepszy: i oczywiscie tuptamy na wieści od ginki  :Tuptup:

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1527 dnia: 22 Października 2007, 12:47 »
Łohohoh 9-miesiąc a pamiętam w odliczankach dopiero co się cieszyłaś, że fasolka się pojawiła  :skacza: :brawo_2: Gratulacje   :Najlepszy: i oczywiscie tuptamy na wieści od ginki  :Tuptup:

Dziekuej kochana  :uscisk: Na wizyte u ginki taks ie ciesze jakbym miala malego ponownie zobaczyc ale ona nie ma aparatu USG tutaj. Mam nadzieje ,z ewiecej szczegolow sie dowiem i jakos mnie uspokoi bo wiadomo blizej konca wiecej stresow  :)

Offline Kastor (Olcia)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.04.2006cywilny 28.04.2
« Odpowiedź #1528 dnia: 22 Października 2007, 14:28 »
 ;D 9 miesiac czyli ciaza donoszona  :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:
Jagus ie martw sie niczym na zapas bedzie dobrze
mi na porodowce tez kazali sciagnac obraczke achi i lepiej jak niepomalowane pazurki ;)

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1529 dnia: 22 Października 2007, 14:52 »
merkunek     witam Was serdecznie  :hello: :hello: :hello: a w szczegolnosci podgladacza  ;D

miło mi ;D