Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3536898 razy)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #11430 dnia: 29 Października 2009, 10:05 »
Ja bym się chyba wybrała na konsultacje do innego lekarza, skoro masz mieszane uczucia  ::) Dziwi mnie też to że w 8 tc nie widział bijącego serduszka  ::) Lekarz jest od tego żeby rozwiewał wszystkie twoje wątpliwości a nie żebyś po wizycie miała ich jeszcze więcej  ::)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #11431 dnia: 29 Października 2009, 10:07 »
Chyba to o tą asekuracje chodzi, bo była dziewczyna w poczekalni i mówiła, że jak była u niego ok 5-6 tygodnia to powiedział, że on jeszcze nic nie widzi i kazał jej przyjśc za 2 tyg. A teraz była juz z 8-miesięcznym brzuchem.

Olucha ja nie wiem czy on nie widział, po prostu nic na ten temat nie powiedział. Mówił tylko: dobrze, dobrze, dobrze. Zobaczę co powie na następnej wizycie no i co będzie robił. Jak znowu cos mi sie nie będzie widziało to wtedy zmienię lekarza. Na razie dam mu jeszcze szansę, w końcu jest ordynatorem na oddziale położniczym, to chyba powinien sie znac...
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2009, 10:12 wysłana przez ika3w »

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11432 dnia: 29 Października 2009, 10:13 »
Moj gin też jest asekurantem, nigdy nie mówi że jest dobrze, bo twierdzi że nawet jak jest to i tak następnego dnia może nie być, ale bez przesady, pod koniec 2 miesiąca to chyba powinien udzielić więcej info no i to serduszko.................

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11433 dnia: 29 Października 2009, 10:17 »
mi lekarz nie dał do posłuchania serduszka na tym etapie co ty.
ale widziałam bijącą krokę na minotorze.
szkoda, że tego ci lekarz nie pokazał ake najważniejsze, że dzidzia ładnie rośnie
zakładaj licnzik  ;D ;D
i przemysl czy chcesz chodzić do tego lekarza bo jak mu nie ufasz czy niespełnia twoich oczekiwań to lepiej zmienić
choć może pójdź na jeszcze jedną wizytę i wtedy ocenisz lekarza  ::)
ba dla nich czasem taka wczesna ciąża to żaden powód do "podniecania" sie - jest, rośnie - ok. za miesiąc kolejna wizyta  8)
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2009, 10:29 wysłana przez .:Anka:. »

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11434 dnia: 29 Października 2009, 10:21 »
No to może widział serduszko tylko nic nie powiedział, ja w 7 tc widziałam bijące serduszko na monitorze, ale nie słyszałam bo to raczej za wcześnie  ::) Co do lekarza to sama przemyśl czy ci odpowiada czy nie

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11435 dnia: 29 Października 2009, 10:27 »
Aniu właśnie na Twój odzew czekałam i trochę mnie uspokoiłaś :)

To może napiszę relacje, żeby było wsio jasne.
Najpierw zrobił mi USG, przejechał ze 3 razy po brzuchu i powiedział, że "tak jest wczesna ciąża, to zapraszam na fotel". W czasie badania mówił "dobrze...dobrze...macica ładnie rozpulchniona, szyjka ładna" No i tyle, przepisał badania krwi, moczu, kazał nadal brac kwas foliowy i stawic się z wynikami za 2-3 tygodnie. I powiedział jeszcze, że dokładnie usg na szpitalnym sprzęcie zrobimy między 11 a 13 tygodniem.

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11436 dnia: 29 Października 2009, 10:30 »
To nie zrobił ci usg dopochwowo ?  :o

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11437 dnia: 29 Października 2009, 10:34 »
Ika  :przytul:

teraz tez mój dzieć jest mniejszy o jakis tydzień - widać taka uroda naszych dzieci. lekarz powiedział mi, ze tydzien róznicy to żadnen problem. pewnie owulacja była później...

hmmm....na tym etapie to ja miałam usg robione dowcipnie
przez brzuch nic nie było widać ale pewnie co lekarz to inna szkoła
jak powiedział, że ok to ok!! kochana nie martw się!!
zrób badania i umów się na usg tak jak ci lekarz powiedział - między 11 a 13tc.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11438 dnia: 29 Października 2009, 10:36 »
Yyyy... no usg mi robił przez brzuch, ale potem badał mnie dopochwowo.

Boże, teraz to ja juz nic nie wiem. Pierwszy raz jestem w ciąży i nie wiem co i jak powinien lekarz robic... No ale on chyba wie co robi ???

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11439 dnia: 29 Października 2009, 10:39 »
Nie dziwię się że niewiele mówił bo pewnie przez powłoki brzuszne niewiele widział, w tak wczesnej ciąży ma sens zrobienie tylko usg dopochwowo  ::) No ale skoro w badaniu wszystko ok  to pozytywnie  :) Mam nadzieję że nie straszysz się za bardzo tym co piszę, ale dziwi mnie ten lekarz...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #11440 dnia: 29 Października 2009, 10:53 »
Ilona ja bym poszła do innego lekarza - ale to ja. Ja byłam w 6t 1d i była 3 mm Natalka z bijącym serduszkiem, lekarz mi pokazał i włączył głos także słyszałam jak bije. Do tego miałam usg dowcipnie - mój lekarz dopiero ok 16 tygodnia zrobił usg przez brzuch bo nie ma aż tak dobrego sprzętu.
Byłaś prywatnie czy państwowo?

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11441 dnia: 29 Października 2009, 11:00 »
Pati prywatnie byłam

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11442 dnia: 29 Października 2009, 11:05 »
na tym etapie robi sie usg dowcipne...nawet ostatnio w 12 tc nie kazał mi się ubierać (bo wcześniej byłam na samolocie) bo powiedział, że nie wie jeszcze jaką głowica będzie robił usg. Ale że dziec okazał się spory, a on ma usg nie najgorsze (lepsze niz mój poprzedni lekarz) to wszystko ładnie było widać przez powłoki brzuszne.

Za to w ciąży z zu moje trzy pierwsze wizyty to było z usg dowcipnym.

Z zu nie słyszałam bicia serca w tak wczesnej ciąży (ok. 8-9 tc). A teraz słyszałam bicei serduszka dziecka, które było zwymiarowane na 6 t i któryś tam dzień ciąży. Myślę, że to kwestia jakości aparatu usg.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #11443 dnia: 29 Października 2009, 11:18 »
Prywatnie... Ja rozumiem, że lekarz może być asekurantem ale chyba cokolwiek powinien powiedzieć? Co widać, jak widać... W końcu to prywatna wizyta, za która się płaci.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11444 dnia: 29 Października 2009, 11:29 »
Dziewczyny ale przecież ten lekarz nie powiedział, że serduszka nie ma, powiedział, że jest wczesna ciąża. Niektórzy usg robią dopiero właśnie w 11/13 tyg., powiedział, że szczegółowe w szpitalu bp przecież skoro nie ma dobrego sprzętu , to nie może wszystkich pomiarów zrobić.
Faktycznie szkoda, że nie widziałaś monitora i bijącego serduszka, ale tak jak piszą dziewczyny zawsze możesz iść do innego lekarza.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11445 dnia: 29 Października 2009, 11:35 »
dziewczyny będące drugi raz w ciązy. napiszcie w ktorym tygodniu ciąży poczułyście ruchy dziecka pierwszego jak i tego młodszego.

ja z zu kopniaczkowe "puk puk" poczułam w skończonym 18 tc. Od wczoraj cos tam mnie smera albo się tak przesuwa, przelewa (no nie wiem jak opisać)  ale pewna nie jestem czy to dziecko czy moje jelita. Bo to nie jest taki "puk puk" jak z Zu.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #11446 dnia: 29 Października 2009, 11:39 »
Dominika poczułam w 20 tygodniu .  W tej ciaży bulgotanie i przelewanie a nie kopniaczki jakoeś w 14 ale kopniaki chyba koło 16-17 ...nie pamietam dokłądnie.
W każdej kolejnej ciąży jestesmy chyba bardziej wyczulone na kopniaczki . Bo już wiemy jak to jest .
Z Dominikiem cały czas myślałam że to jedlita , a to jednak dzidzia była :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11447 dnia: 29 Października 2009, 11:39 »
Gosiu Polę poczułam w 19+2, teraz od jakiegoś czasu czuję "rybkę" ale nie zawsze i nie codziennie, raz chyba czułam kopniaczka, ale takie wyraźne ruchy czułam dopiero dwa razy i to nie były kopniaczki. Szczerze mówiąc to już doczekać się nie mogę!!!!

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11448 dnia: 29 Października 2009, 11:43 »
ja podobnie jak dziewczyny - lekkie puk puk poczułam w 15-17tc
a mocne kopniaki to ok. 20

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11449 dnia: 29 Października 2009, 11:45 »
Ja miała dowicpne badania jakos do 12 tyg...przez brzuch to ja nie wiem czy cos widac na tym etapie ::)
U mnie serducho bylo w 6 tyg.

Anka a u nas w Lidlu o 10:00 juz nie bylo zadnego kombinezonu w rozmierze Zu...kurcze, a tak go chcialam...ale tesciowa kupila bodziaki ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11450 dnia: 29 Października 2009, 12:07 »
Aniu, a jaki chcesz rozmiar? i kolor? mogę skoczyć do lidla bo mam pod pracą

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #11451 dnia: 29 Października 2009, 12:19 »
Ja chodzilam przez prawie 7 miesiecy prywatnie do lekrza ( z tym ze ja przylatywalam z  uk na wizyty) i dla mnie nie za bardzo w chodzilo w gre zmiana lekarzy bo nie mialam kiedyszukac innego ,nie bylam z niego zadowolona ,nic nigdy nie mowil ja musilama wyciagac co i jak, bardzo mi to przeszkadzalo, jedyne co wydobyl z siebie to ze jest dobrze. Sama sie musislam prosic o dufaston ,gdy mialam plamienia (oczywiscie z porozumieniem znajomym lekarzem z innego miasta).
Zmienilam go gdy tylko wrocilam do Polski, w 8 miesiacu poszlam do panstwowego lekarza okazal sie przesympatycznym lekarzem , ktory po kazdej wizycie omawial wszystko i bylam bardzo zadowolona zalowalam tylko ze wczesniej do neigo nie chodzilam.

Ja na twoim miejscu poszla bym jeszcze raz do tego lekarza i jezeli bym byla po tej kolejnej wizycie nie zadowolona to bym go zmienila  ;)

Pierwsze badanie tez mialam dowcipnie  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11452 dnia: 29 Października 2009, 13:32 »

Aniu, a jaki chcesz rozmiar? i kolor? mogę skoczyć do lidla bo mam pod pracą

No ja chcialam najwiekszy jaki jest czyli 80 (ale nie wiem czy czasem to nie rozmiar 74/80 bo jak tak to boje sie, ze zaraz bedzie mały) no i oczywiście rożowy ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #11453 dnia: 29 Października 2009, 13:43 »
Ja też chodzę prywatne i mój lekarz sam od siebie te niewiele mówi co innego kiedy już go o coś zapytam - zawsze udziela wyczerpujących odpowiedzi. Do 12 tygodnia na każdej wizycie miałam badanie USG dowcipne i nie badał mnie na samolocie.
Na pierwszej wizycie byłam w 6 tygodniu i lekarz pokazał mi przecudną kropeczkę mimo, że w gabinecie monitor nie był skierowany tak żebym mogła go zobaczyć po prostu go przekręcił, też dostałam skierowanie na badania i za 2 tygodnie wizyta - wtedy mój skarbuś podrósł do 17mm i było widać bijące serducho wtedy też została założona karta ciąży.
Ilonka myślę, że powinnaś sprawdzić jak lekarz będzie reagował na Twoje pytania i czy chętnie będzie udzielał odpowiedzi na pytania - jeśli nie zmień go. Lekarze są tacy jak wszyscy inni ludzie czasami nie zapytani zwyczajnie się nie odzywają.
Ja już teraz wiem, że nigdy nie zamieniłabym swojego lekarza na innego bo to co uważam za najważniejsze - ufam mu.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11454 dnia: 29 Października 2009, 14:33 »
Milciu w sumie to rozmowa z nim trwała dłużej niż samo wcześniejsze badanie, pytałam co na przeziębienie, co z lekami które biorę na astmę i jeszcze o krew (bo mam minus) no i z tych rzeczy to wszystko bardzo szczegółowo mi omówił. Tylko trzeba go było zagadac. Teraz na pewno bym była mądrzejsza i zapytała o to serduszko czy widac. A wczoraj stres mnie dopadł, bo bardzo sie bałam że cos może byc nie tak i jak usłyszałam że ciąża jest to mi wystarczyło. Dopiero jak wyszłam z gabinetu to wszystko sobie na spokojnie przeanalizowałam :-\

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11455 dnia: 29 Października 2009, 14:38 »
Ika, spokojnie. nie pierwszy raz po wizycie będziesz miała niedosyt pytań do gina
na następną spisz na kartce co się trapi

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #11456 dnia: 29 Października 2009, 14:44 »
Z tego co piszesz doktor jest OK :) tak jak pisze Anka zawsze po wyjściu z gabinetu i przeanalizowaniu wizyty nasuną Ci się nowe pytania :) Ja zawsze mam ze sobą karteczkę :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Olucha

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11457 dnia: 29 Października 2009, 14:45 »
Ja na początku pisałam karteczki, ale ani razu na wizycie nie zdarzyło mi się pamiętać by ją wyciągnąć  ;) To fakt że pytania będą zawsze, dobrze że jest forum jakby co  ;)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #11458 dnia: 29 Października 2009, 15:25 »
Ja tez pisalam wszystko na kartce i potem 100 pytan do... ;)

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11459 dnia: 29 Października 2009, 20:07 »
:-\ A mi ostatnio dały się we znaki bolące więzadła... Byłam przestraszona tym bólem - bałam się, że coś może być nie tak... Na szczęście po dzisiejszej wizycie i USG maluch rozwija się wzorowo. Widziałam dzisiaj na monitorze jak wymachiwał mini- rączkami. Krótkie widzenie, ale ile wzruszeń... ;D