Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3512374 razy)

Offline tasiek
  • Wiktor 2.10.2010 :D
  • entuzjasta
  • Szczęśliwi jak nigdy:D, zakochani jak na początku:
  • data ślubu: 19.09.2009
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #11970 dnia: 17 Listopada 2009, 13:14 »
DZIĘKUJE aniu:) a czy w 6 tyg już jest po co się wybierać...???

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #11971 dnia: 17 Listopada 2009, 13:18 »
Mój gin ma chyba ogólnie słabszy sprzęt, bo w 14 tygodniu byłam w szpitalu to było normalnie przez brzuch i wszystko pięknie było widać.

tasiek ja byłam w 6t 1d i była 3mm kropka z bijącym serduszkiem, ale ja miałam cykle regularne 28 dniowe. Zresztą mi lekarz tak kazał przyjść.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #11972 dnia: 17 Listopada 2009, 13:21 »
pójde za tydzień gdyż mimo ze wiem że cykle były dłuższe to jestem pewna na 99% kiedy zaszłam heheh wiec może bedzie juz coś widać...powiezdcie mi jak to wygląda...ide siadam doktor sprawdza mówi no jest:) i daje skierowania na badania? te badania robi się w tym samym dniu czy w następnym czy jak?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11973 dnia: 17 Listopada 2009, 13:22 »
w 6tc to ty już jesteś
bo jesteś teraz 5+3, tak?
ja bym poczekała do 8tc

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11974 dnia: 17 Listopada 2009, 13:26 »
 ;D tasiek spokojnie umów się na wizytę za tydzień lub dwa. U mnie w piątym tygodniu widać było tylko sam pęcherzyk  i potem niepokoiłam się - za wcześnie polazłam ... Jakiś czas potem wszystko już bylo pieknie widać ;D

Lekarz zbada, oceni szyjkę, pokieruje na badania - wszystko zależy od ginekologa, zresztą jestem pewna, że wszystko dokładnie wytłumaczy... i najlepiej podpowie co jak i kiedy. I nie bój się go pytać o wszystko ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #11975 dnia: 17 Listopada 2009, 13:30 »
tasiek jak cykle miałaś dłuższe niż 28 dni (jakie?) to za tydzień może być za wcześnie. Byłoby to 6t 3d, więc lepiej poczekaj chociaż te 2 tygodnie.

powiezdcie mi jak to wygląda...ide siadam doktor sprawdza mówi no jest:) i daje skierowania na badania? te badania robi się w tym samym dniu czy w następnym czy jak?

idziesz, siadasz, mówisz co jest 5, jak ma usg to Ci zrobi albo i nie - zależy od lekarza, da skierowanie na badanie albo i nie - zależy od lekarza. Jak da Ci skierowanie to na następną wizytę masz się stawić z wynikami. Jeden lekarz powie Ci wszystko, inny nic nie powie więcej niż musi, więc lepiej przygotuj sobie pytania jeżeli coś Cie szczególnie interesuje :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11976 dnia: 17 Listopada 2009, 13:34 »
poczekaj chociaż do skończonego 7tc. Pełne 7tc i dopiero do lekarza.

najpewniej zbierze od ciebie wywiad, może cię zbada na fotelu - ale niekoniecznie, zrobi usg aby potwierdzić ciąże, każe brać folik, i da skierowanie na badania. A z wynikami tego badania masz przyjść na następną wizytę. i powie ci kiedy masz przyjsc następnym razem.
Ja badania robie mniej wiecej tydzień lub parę dni przed kolejną wizytą. tak aby wynki były aktualne.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #11977 dnia: 17 Listopada 2009, 13:38 »
dziękuje za inf...chcę tylko wiedzieć czy jest całe i czy dobrze się zagnieździło-posłuchać mogę z czasem serduszka:)Dzięki dziweczyny

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #11978 dnia: 17 Listopada 2009, 13:43 »
Anna Juszkiewicz mnie mój gin w 19t6d lekarz stwierdził łożysko usytuowane 10mm od ujścia szyjki a w 20t2d na połówkowym już było w normie - po prostu się podniosło.
Na tym etapie co jesteście nie powinnaś się martwić :)
Tasiek ja na Twoim miejscy poczekałabym tak jak pisze Ricardo tak ze 2 tygodnie.
A my dziś na trzecie USG prenatalne :) Już się nie mogę doczekać aż zobaczę mojego Synuśka  :skacza:
Bardzo bym chciała zrobić 3d ale zobaczymy jak mały się ułoży bo od 20tygodnia to on już jak nietoperek główką do dołu  :-\
Całę badanie połówkowe spał i Pani doktor stwierdziła, że szkoda robić 3d bo buźkę było przez sekundkę widać.
Oby dziś chciał się choć na troszkę obrócić.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline *Natalia*

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 11 lipiec 2009
« Odpowiedź #11979 dnia: 17 Listopada 2009, 13:48 »
tasiek, ja byłam na pierwszej wizycie u lekarza pod koniec 5 tc i wyszłam załamana, bo był tylko pęcherzyk ciążowy, a zarodka nie było jeszcze widać. Lekarz powiedział, że musi mi to powiedzieć - albo mamy wczesną ciążę albo PUSTY pęcherzyk. Kazał czekać i przyjść po 2 tygodniach. To były najdłuższe 2 tygodnie w moim życiu! Ja to jestem taki panikarz ;)
Więc ja na Twoim miejscu jeszcze troszkę bym zaczekała. Bierz tylko kwas foliowy i na pewno z dzidzią wszytsko będzie dobrze.

Gosiaczek80, Nika powiedzcie proszę - macie jakieś bóle brzucha? Jakiekolwiek?

Offline Jessie
  • zapaleniec
« Odpowiedź #11980 dnia: 17 Listopada 2009, 13:50 »
Milcia. To Czekamy na Wieści po usg. Ciekawa jestem czy Synek się pokaże.

u mnie dziś trochę mdłościowo, mam też zawroty lekkie głowy,tzn czuję się tak jakbym nie była w swoim ciele, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi.
oraz mam 37,4 ale nie czuje się jakby mnie coś łamało.i zostałam uspokojona że tak może być. :)
Poza tym to apetytu nie mam.
I spałą bym i spała i spała.

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #11981 dnia: 17 Listopada 2009, 13:52 »
o matko aż mi się ciepło zrobiło jak tak was podczytuje...ja jeszcze u lekarza nie byłam...z mich wyliczeń to 5 tc...waham się czy już powinnam iść czy jeszcze chwile poczekać....

ja byłam w 5 tc, tak dla siebie. pewnie by się obeszło bez, ale w sumie nic nie straciłam :) wtedy mi dała babeczka od razu skierowania na 2 usg żeby wcześniej się umówić i wybrać najlepszy dla mnie termin.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #11982 dnia: 17 Listopada 2009, 13:54 »
Aniu na tym etapie nie martw się jeszcze o łożysko. Dzieciaczek teraz będzie położony coraz wyżej i wraz z nim łożysko też przesunie się w górę. Mi też lekarz mówił, że łożysko mam jeszcze nisko ale wraz ze wzrostem maluszka przesunęło się wyżej i teraz od dłuższego czasu jest ok.

oj dziewczyny, chwile mnie u Was nie było i tyyyle mam do nadrobienia :)

Offline *Natalia*

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11983 dnia: 17 Listopada 2009, 13:57 »
ja straciłam 100 zł, gdy poszłam do ginka w 5 tygodniu, bo chodzę prywatnie

Offline irminka.p
  • forumowicz
« Odpowiedź #11984 dnia: 17 Listopada 2009, 14:08 »
Ja też poszłam jakoś w 5 tygodniu i widziałam tylko pęcherzyk. Pani ginekolog nie kazała mi się nastawiać tylko spokojnie pojechać na urlop. Niepewność była, no ale skończyło się dobrze. Ja też chodzę prywatnie, ale Pani ginekolog wtedy nie wzięła ode mnie kasy tylko powiedziała że mam przyjść po urlopie. Potem w 9 tygodniu usłyszałam już bicie serduszka i to było niesamowite.

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11985 dnia: 17 Listopada 2009, 14:17 »
 ;D Dziękuję za odpowiedzi. Czyli nie niepokoję się tym łożyskiem ;D

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #11986 dnia: 17 Listopada 2009, 14:24 »
dziewczyny a czy beta wykaże czy pęcherzyk jest pusty czy pełny? tzn jak np rośnie...

Offline anusiah
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11987 dnia: 17 Listopada 2009, 14:28 »
tasiek po co tu się martwić ?
Jestem pewna, że wszystko jest ok ...daj dzidzi czas i nie zawracaj sobie głowy pustymi pęcherzykami. Im więcej człowiek czyta i myśli, tym bardziej się niepokoi

Z tego co wiem beta może prawidłowo przyrastać i przy pustym, więc to nie jest jednoznaczne

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11988 dnia: 17 Listopada 2009, 14:29 »
tasiek beta wykaże, zrób np. dzisiaj i powtórz po 48 godzinach, przyrost o 50% świadczy o prawidłowym rozwoju ciąży.
Natalia ja mam, niedawno tak mnie bolał, że cały dzień przeleżałam. Nieraz ciągnie podbrzusze, nieraz coś zakuje, ostatnio trochę mdli znowu, nieraz biorę magnez 3x1. Generalnie ja czuję, że nie są to bóle "patologiczne", boli bo się rozciąga, raz tylko jakoś tak dziwnie bolało, że do gina dzwoniłam. Jeżeli boli Cię tak, że Cięto niepokoi to dzwoń do lekarza.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #11989 dnia: 17 Listopada 2009, 14:40 »
jak zrobię bete dziś i powtórze za 2 dni i będzie przyrost tzn ze ciąża jest prawidłowa<nie pozamaciczna, i pecherzyk jest pełny> tak?

Offline *Natalia*

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11990 dnia: 17 Listopada 2009, 14:50 »
Nika, dzwoniłam wczoraj...
Jutro mam przyjść sprawdzić czy szyjka jest na miejscu. Nie wiem czy nie wyląduję w szpitalu na obserwacji.
To moja pierwsza ciąża i nie bardzo wiem czego mam się spodziewać, czy te bóle są normalne czy też nie. W sumie kilka razy spięła mi się macica, tak że miałam w brzuchu kamyk. Teraz już tak nie mam, pojawiają się takie bóle a'la @.
Eh, a wszystko zaczęło się miesiąc temu, gdy postanowiłam być lojalnym pracownikiem i dałam z siebie 200%, oczywiście nikt nie docenił, a konsekwencje mam do dzisiaj :(

tasiek, wiesz jak ja sprawdzałam czy wszystko jest ok? Może marna metoda, ale co 5 minut dotykałam piersi ;) jak bolały to dobrze ;)

Jak tak bardzo się niecierpliwisz to idź sobie do tego lekarza, w najgorszym wypadku zobaczysz tylko pęcherzyk na razie, a może się uda wypatrzeć coś jeszcze.
Może da Ci jakąś luteinkę na wzmocnienie, wtedy się uspokoisz. Najważniejsze to się nie stresować :) chociaż to jest trudne w takim momencie.
Podobno ciąża to najpiękniejszy czas w życiu kobiety, ale dla mnie to ciężki okres, wciąż się martwię czy wszystko jest w porządku.
Ale może jak Was trochę poczytam to ktoś mnie zarazi bardziej luzackim podejściem ;) na to po cichu liczę :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11991 dnia: 17 Listopada 2009, 14:53 »
Natalia a kazał Ci brać np. nospę albo magnez?Dobrze, że jutro idziesz niech sprawdzi co i jak. Ja w pierwszej ciąży od 28 tyg. brałam magnez a od 31 fenaterol na skurcze i pomogło tak, że Pola urodziła się w 40 t.c. w szpitalu wylądowałam dopiero na dwa dni przed porodem z powodu obrzęków. Myślę, że lekarz zaleci Ci leki i dużo odpoczynku. Nie warto tak poświęcać się dla pracy, teraz już to wiem.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11992 dnia: 17 Listopada 2009, 14:56 »
Gosiaczek80, Nika powiedzcie proszę - macie jakieś bóle brzucha? Jakiekolwiek?
no jasne, że mam

a to nawet czasem twardnieje bo albo za szybko wstanę, położę się .

a to za długo na nogach latam, ciągle coś robię- czuję, że brzuchol zmęczony

a to się rozciąga, w tedy boli na bokach brzuchach i czasem w pachwinach.

wczoraj było dziwnie bo boał mnie brzuch, mięśnie miękkie nic nietwardniało. A ból pochodził tak jakby od środka.

ja juz cierpie na zaparcia i wydaje mi się, e pewien dyskonfort moze być i od tej strony...

idz do gina i powiedz mu o tym.

ale ja sama biorę aspargin (dokuczają mi też bóle mięśni/skurcze nóg) i jak jestem bardziej zmęczona, w sensie brzuchowym i czuję się coś nie teges to no-spa.

Offline tasiek
  • entuzjasta
« Odpowiedź #11993 dnia: 17 Listopada 2009, 14:56 »
Natalia cholera coś jest nie tak...piersi mnie nie bolą:P :o hihi Pójde na tą betę a potem zobacze...choć jutro pewnie jeczsze z 6 tys. razy zapytam:P

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11994 dnia: 17 Listopada 2009, 14:59 »
jak zrobię bete dziś i powtórze za 2 dni i będzie przyrost tzn ze ciąża jest prawidłowa<nie pozamaciczna, i pecherzyk jest pełny> tak?
nie wiem czy beta pokaże, że wszystko jest ok ale ja tak to traktowałam.

Natalia, mam nadzieje, że magnez i no-spa wystraczą. i dużo odpoczynku.
mnie dziś cos wlazło w pachwinę...matko święta jak boli przy kazdym kroku...aż mi się końcówka ciąży przypomniała  8)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11995 dnia: 17 Listopada 2009, 15:00 »
tasiek mnie teraz w drugiej ciąży też piersi nie bolały, nic a nic. Idź na betę, powtórzysz po 48 i będziesz spokojniejsza. Jesteś w ciąży i wyluzuj, myśl o przyjemnych sprawach.
Gosiu a kiedy doczekamy się zdjęcia Twojego brzusia?

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11996 dnia: 17 Listopada 2009, 15:02 »
tasiek - mnie w pierwszej ciąży piersi boły tragicznie. nawet spałam w staniku i z poduszka pod cyckami (jak spałam na boku)
a w tej ciaży - nic. zero.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11997 dnia: 17 Listopada 2009, 15:03 »
Kurcze Anka Ty już w 27 t, jesteś!!Ale ten czas ucieka!!!!!Macie już typy imion?
Tasiek jeżeli ciąża jest np. poza maciczna to beta przyrasta dużo wolniej.

Offline *Natalia*

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11998 dnia: 17 Listopada 2009, 15:06 »
Staram się już nie przemęczać i wykonywac spokojne ruchy. Właściwie to 80-letnia babcia jest żywsza niż ja teraz ;) Już wiem dlaczego ciężarne tak dziwnie siadają, jakby miały coś w majtkach narobione ;) Teraz też tak robię, byle tylko nie naciągać dodatkowo mieśni brzucha.

Pocieszyłyście mnie bardzo! Chyba powinnam zacząć tolerować te bóle i już. Oby tylko szyjka dawała radę... Z leków biorę póki co no-spę forte i duphaston.

Teraz czuję jakbym miała w brzuchu jakiś grzejniczek, takie mrowiejące ciepełko. Ale nie boli. W życiu bym nie pomyślała, że jest tyle różnych bóli brzucha! ;)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11999 dnia: 17 Listopada 2009, 15:11 »
Spokojny tryb życia, dużo odpoczynku, kontrola lekarska i będzie dobrze. Natalia a wiecie już co będzie?