Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209952 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #1800 dnia: 13 Maja 2021, 20:54 »
Jak dla mnie osoby które się świadomie nie szczepią powinny ponosić koszty w razie zachorowania na daną chorobę.  Może dziwne porównanie ale szczepienie to takie zabezpieczenie trochę jak OC dla samochodu. Niekoniecznie chcesz ale płacisz jak chcesz jeździć samochodem.
Nie przekonuje mnie argument że ludzie po szczepieniu i tak mogą zachorować.

Oczywiście ale dotyczy to nie tylko Korony ale i wszystkich chorób. Niemniej dzięki szczepionkom zachorowań jest dużo mniej niż zanim te szczepionki zaczęto stosowac

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1801 dnia: 13 Maja 2021, 21:38 »
Słuchajcie a na forach trąbią, że zmienili okres wyczekania dla ozdrowieńców z 90 dni na 30, czy coś wam gdzieś takiego mignęło? Jakby ktoś z Was widział gdzieś potwierdzoną informację dajcie znać.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1802 dnia: 13 Maja 2021, 21:43 »
Ciri, strona rządowa https://www.gov.pl/web/szczepimysie/zmiany-w-terminach-szczepien-miedzy-dawkami--drugie-szczepienie-juz-po-35-dniach

Krócej poczekasz na drugą dawkę
Od 17 maja szczepienie ozdrowieńców odbędzie się po 30 dniach od daty otrzymania pozytywnego wyniku testu na koronawirusa. Wcześniej trzeba było odczekać aż 90 dni.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1803 dnia: 13 Maja 2021, 21:47 »
Tak tak, będzie skrócony ten czas.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1804 dnia: 14 Maja 2021, 04:58 »
Słuchajcie a na forach trąbią, że zmienili okres wyczekania dla ozdrowieńców z 90 dni na 30, czy coś wam gdzieś takiego mignęło? Jakby ktoś z Was widział gdzieś potwierdzoną informację dajcie znać.
Tak. Moja koleżanka jesr ozdrowiencem i właśnie mija jej teraz w poniedziałek 30 dni i ma szczepione

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1805 dnia: 14 Maja 2021, 08:49 »
Jak dla mnie osoby które się świadomie nie szczepią powinny ponosić koszty w razie zachorowania na daną chorobę.  Może dziwne porównanie ale szczepienie to takie zabezpieczenie trochę jak OC dla samochodu. Niekoniecznie chcesz ale płacisz jak chcesz jeździć samochodem.

Oczywiście ale dotyczy to nie tylko Korony ale i wszystkich chorób. Niemniej dzięki szczepionkom zachorowań jest dużo mniej niż zanim te szczepionki zaczęto stosowac
ja i tak się leczę wszędzie! Prywatnie więc nie ma problemu.

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #1806 dnia: 14 Maja 2021, 08:59 »
Dla mnie to jednak poważny argument, że te szczepionki nie są tak długo testowane jak pozostałe... A i te "zwykle" mogą siać spustoszenie w organiźmie, więc skąd pewność że te nie będą. Nawet antybiotyk szkodzi i po nim trzeba pół rocznej suplementacji probiotykami.

Szczepionka mRNA nie jest wcale taka nowa, tak samo jak szczepionki skojarzone 5w1 czy 6w1, a przecież większość z nas takimi właśnie szczepionkami raczyła swoje dzieci dokładając do tego pneumokoki i rota (ja akurat bez rota ;)). Także do przemyślenia.
Na zajęciach z immunologii, wirusologii i mikrobiologii nigdy nie słyszałam o spustoszeniu w organizmie, które miałoby byc wywołane  szczepieniem...
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1807 dnia: 14 Maja 2021, 10:08 »

ja i tak się leczę wszędzie! Prywatnie więc nie ma problemu.

Prywatnie to się leczysz u specjalistów itp. ale jak już będziesz miała wypadek tfu tfu, operację itp to tradisz do zwykłego, państwowego szpitala. Chyba, że jesteś nieprzeciętnie bogata i możesz sobie pozwolić na prywatne kliniki.
Ba! Która z nas rodziła w prywatnym szpitalu i zapłaciła za pełną procedurę, chyba nie wiele.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1808 dnia: 14 Maja 2021, 10:38 »
Tak tylko zostawię :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1809 dnia: 14 Maja 2021, 11:42 »
Jaacie dziewczyny dzięki! Znaczy się, że zaszczepię się jednak legalnie :D :D

A co do szczepionek to czytałam dawno temu jakiś fajny artykuł, że szczepionka pko covid miała dużo do przodu, po pierwsze były nieograniczone środki finansowe, po drugie chętni na testy, po trzecie wymiana informacji pomiędzy naukowcami, po czwarte skrócone procedury rejestracyjne. I że to niby nie oznacza, ze testowana była mniej niż inne dostępne szczepionki.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1810 dnia: 14 Maja 2021, 13:24 »
Ciri dokładnie tak jak piszesz, nieograniczone fundusze, współpraca rożnych zespołów naukowych i większe grupy badawcze niż przy innych szczepionkach czy lekach.

Japcio, bardzo to trafne!  ;D

Najbardziej mnie zastanawia, że niektórzy nie mają żadnych lęków przed wstrzykiwaniem botoxu, wypełniaczy czy sylikonów, a szczepionka jest fe. Była taka głośna aferka na insta jak jakas kosmetyczka, która się zajmuje powiększaniem ust i chyba ostrzykiwaniem twarzy mowila, że nie zamierza przyjmować klientek zaszczepionych  ;D 8)
Może dlatego, że niektóre osoby z wypełniaczami na szczepienie reagowały kilkudniowa opuchlizną  8)

Żeby zaraz ktoś się nie doczepił, zaznaczam, że jest mi bardzo wszystko jedno czy ktoś sobie coś powiększa, wstrzykuje czy nie  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1811 dnia: 14 Maja 2021, 14:06 »
Dokładnie Aguś.
Trzeba być konsekwentnym.

Ja mam "nawiedzoną" koleżankę.
Ona nie przyjmuje szczepionek, jej dzieci są nie szczepione itp.
Ale konsekwentnie do tego. Zero leków, tylko zioła. Zero kosmetyków - tylko sama robi.
Jedzenie - piecze chleby, kręci masło itp. Od niedawna nawet pomidory uprawia itp.
Myje chatę tylko sodą oczyszczoną itp.
I ja to szanuje.

I bardzo lubie jej chleb :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1812 dnia: 14 Maja 2021, 14:11 »
No tak, właśnie płacę za operację 8 tys ;) więc tak, jestem konsekwentna ;) a Wy z racji szczepienia myślicie, że należą Wam się jakieś profity czy co? Każdy składki płaci więc dlaczego mają być lepsi i gorsi?
I zgadzam się, że z Wami nie da się normalnie porozmawiać o poglądach... :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1813 dnia: 14 Maja 2021, 14:29 »
No tak, właśnie płacę za operację 8 tys ;) więc tak, jestem konsekwentna ;) a Wy z racji szczepienia myślicie, że należą Wam się jakieś profity czy co? Każdy składki płaci więc dlaczego mają być lepsi i gorsi?
I zgadzam się, że z Wami nie da się normalnie porozmawiać o poglądach... :D

Już Ci napisała, o jakie operacje chodzi i nie będę sie sprzeczać. Jestem pewna, że jak coś się stanie poważnego, trafisz na stół w publicznym szpitalu za składki z NFZ.

Nie ma lepszych i gorszych, są świadomi i nieświadomi. Świadomi to ci, którzy nie patrzą tylko swojego nosa, ale chcą chronić oprócz siebie, całe społeczeństwo. Bez tego nie doszlibyśmy do niczego.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #1814 dnia: 14 Maja 2021, 23:53 »
Generalnie cały system zdrowia oparty jest o nasze składki. Ten lekarz który robi operacje za 8 tys. Prawdopodobnie wykształcił się na państwowej bezpłatnej uczelni. Jak potrzebujesz pomocy to jednak zadzwonisz na 112 i przyjedzie państwowa karetka, z państwowym lekarzem...   Dużo prywatnych operacji wykonuje się w państwowych szpitalach.  Owszem nasz system zdrowia jest mega kulawy. Ale nie jest tak że zapłacisz parę groszy i masz super prywatną opiekę.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1815 dnia: 15 Maja 2021, 05:59 »
Ja wracam do żywych.
W czwartek miałam szczepienie było ok a w piątek rano wymioty podwyższony cukier dreszcze temperatura... Ogólnie czułam się jakbym miała grypę. Po paracetamolu przeszło na 4h i później od nowa.... Za to wieczorem było mi troszkę zimno ale już temperatury nie miałam. Dziś na razie jesr ok i myślę że już nic nie będzie

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1816 dnia: 15 Maja 2021, 09:31 »
Anusia Ty piszesz o świadomych ludziach i że Ci którzy się nie szczepią patrzą tylko na czubek swojego nosa? A jeśli coś złego się zadzieje po szczepieniu, a ja mam dziecko do wychowania, to co... Myślę tylko o sobie? Nie, ja patrzę realnie na zagrożenie moje i mojej rodziny covidem. Nie chcę jechać nigdzie na wakacje, siedzę w domu odkad jest pandemia, inni wszędzie jeźdza i ciągle tylko czytam gdzie na wakacje ktoś chce jechać/leciec. Ja uważam, że to tacy ludzie przenoszą pandemię i podwyższają ryzyko zakażenia. 

Ja te składki place więc mam prawo do ochrony zdrowia na NFZ. ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1817 dnia: 15 Maja 2021, 10:10 »
Patka, a nie męczy cię już to siedzenie w domu? Nie masz ochoty wyjść do ludzi, pojechać na porządne wakacje, pójść na koncert?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1818 dnia: 15 Maja 2021, 10:32 »
Patka, a nie męczy cię już to siedzenie w domu? Nie masz ochoty wyjść do ludzi, pojechać na porządne wakacje, pójść na koncert?
pytanie co jest ważniejsze...
Poza tym czy myślicie, że jeśli się wszyscy zaszczepia to nagle cała pandemia zniknie i wszystko wróci do normalności?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1819 dnia: 15 Maja 2021, 10:54 »

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #1820 dnia: 15 Maja 2021, 22:53 »
Ja dzisiaj zrobiłam przeciwciała czy chorowałam na covid. Ale na szczepienie się nie wybieram tak czy inaczej. Kto się jeszcze nie szczepi?
Ja, cała moja rodzina i najbliżsi przyjaciele.
Chcemy żyć i nie być eksperymentem.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1821 dnia: 16 Maja 2021, 14:34 »
Ja również na razie nie, większość mojej rodziny i znajomych również nie. Ja się nie wypowiadam, niech każdy decyduje o sobie.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1822 dnia: 16 Maja 2021, 14:47 »
Ja również na razie nie, większość mojej rodziny i znajomych również nie. Ja się nie wypowiadam, niech każdy decyduje o sobie.
też nikomu absolutnie nie narzucam swojej woli, każdy ma swoją i niech żyje zgodnie z własnymi przekonaniami.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1823 dnia: 16 Maja 2021, 22:24 »
Irminka jaką szczepionką się szczepiłaś?
Dobrze, że już lepiej.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #1824 dnia: 17 Maja 2021, 05:47 »
Irminka jaką szczepionką się szczepiłaś?
Dobrze, że już lepiej.

Elemelka pfizerem. Mam nadzieje ze 2 dawka bedzie bezobjawowa. A moj maz byl szczepiony astra i nic. Zobaczymy czy druga dawke tez tak przejdzie.... Oby

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1825 dnia: 17 Maja 2021, 08:23 »
Ja dzisiaj zrobiłam przeciwciała czy chorowałam na covid. Ale na szczepienie się nie wybieram tak czy inaczej. Kto się jeszcze nie szczepi?
Ja, cała moja rodzina i najbliżsi przyjaciele.
Chcemy żyć i nie być eksperymentem.

Dzięki Bogu macie Nas, zaszczepionych. Bez obaw. Przeżyjecie. Uratujemy Was.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1826 dnia: 17 Maja 2021, 09:26 »
No teraz to popłynęłaś  :mdleje:

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1827 dnia: 17 Maja 2021, 09:41 »
No teraz to popłynęłaś  :mdleje:

Może wg Ciebie.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1828 dnia: 17 Maja 2021, 10:13 »
Martka, ale czemu popłynęła? To dokładnie tak działa. Im więcej osób się zaszczepi, tym macie większą szansę, że nie zachorujecie.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1829 dnia: 17 Maja 2021, 21:40 »
Jak zaszczepieni też przenoszą chorobę i również mogą na nią zachorować, to jak uratują? Anusia do przeżycia Twoje szczepienie mi nie jest potrzebne, bez przesady ;)