Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #1260 dnia: 1 Marca 2021, 19:18 »
Justyna myśle tak samo...

Japcio wiadomo czemu nauczyciele są szczepieni, ale jednak dziwne, że farmaceuci czy sprzedawcy nie są.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1261 dnia: 1 Marca 2021, 19:26 »
Bo nie jesteśmy Izraelem, gdzie szczepią wszystkich :(  Szczepionek mało i priorytety różne. Z całym szacunkiem do sprzedawców i farmaceutów - dzieci muszą wrócić do szkół, by rodzice mogli wrócić do pracy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1262 dnia: 1 Marca 2021, 19:35 »
Tylko sęk w tym że my byliśmy zapisani jako pierwsi w grudniu .... I mieliśmy być w pierwszej grupie a szczepionek dla nas nie ma są dla reszty......
To nie rozumiem
I nie czepiam się tu nauczycieli , chodzi mi o wszystkie grupy które miały być po nas a są przed nami,....... ::)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1263 dnia: 1 Marca 2021, 19:36 »
Dzieci i tak nie wróca, a sprzedawcy i farmaceuci codziennie sa narażeni. Szczepia nauczycieli akademickich, a jest już decyzja, ze studenci  nie wrócą do października. 
Dzieci małe, których rodzicom należy się zasiłek wrócili do szkół.  Starsze nie uniemożliwiają rodzicom pracy.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1264 dnia: 1 Marca 2021, 19:38 »
Właśnie miałam to dodać że i tak dzieci nie wrócą do szkół  do wakacji, nie wierzę w to....

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1265 dnia: 1 Marca 2021, 19:46 »
Rodzice dzieci z orzeczeniem do lat 16 też dostają zasiłek. Pracuję w szkole integracyjnej i sporo rodziców siedzi w domach z dziećmi. Nie mogą pracować.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #1266 dnia: 1 Marca 2021, 19:58 »
My wracamy za tydzień. Sama nie wiem czy się cieszyć, czy niekoniecznie :drapanie:

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1267 dnia: 1 Marca 2021, 20:08 »
Anulla a jak u Was szczepienia ida?

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1268 dnia: 1 Marca 2021, 21:15 »
Ja i moj J. od piątku jesteśmy wolni i możemy wychodzić z domu.
Męczy nas jeszcze kaszel, ale duszności ustąpiły. Ja mam strasznie zawalone zatoki cały czas i ogromne osłabienie.
Do tego z takich neurologicznych rzeczy to mam jakby zaburzenia równowagi. Nie jest to ciągłe, ale nie wiem nigdy kiedy mnie dopadnie.
Poszłam raz sama do piekarni blisko domu to się obawiałam czy wrócę cała i bez wywrotki. Koszmarne uczucie.
Jakoś pod koniec tygodnia będę miała robiony test antygenowy (wymóg u mnie w pracy) i niby od poniedziałku mam wrócić do pracy (ten tydzień jestem na zdalnej). Nie wiem jak to będzie. Póki co sobie tego nie wyobrażam i nie wiem czy dam radę fizycznie.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1269 dnia: 1 Marca 2021, 21:34 »
Dzieci z przedszkoli i szkoły (1/3) chodzą do szkoły ale co chwilę idą na zdalne z powodu zachorowania nauczyciela lub innego dziecka.
Nie chcecie wiedzieć z jakimi reakcjami rodziców się spotykamy.... Zaszczepiony nauczyciel nie idzie na kwarantannę i nie powinien zachorować.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1270 dnia: 1 Marca 2021, 22:22 »
Nika wszędzie tak jest, chodzi o reakcję ludzi na wszystko, teraz ludzie są bardzo rozszczeniowi , czy to szkoła,sklep czy apteka czy ..... jemu się należy i już, nie raz zostałam zbluzgana z błotem bo lekarz źle wypisał receptę a ja nie chcę mu leku wydać
Także nie wy jedni spotykacie się chamskim reakcjami ludzi...
A co się działo że szczepionkami na grypę.....na pewno pobralysmy dla znajomych a im nie chcemy sprzedać  ::)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1271 dnia: 1 Marca 2021, 22:33 »
U nas dziś najmłodsze dzieci wróciły do szkoły i strasznie się z tego cieszę.
Szczepionki to u nas przedziwny temat, jak tak dalej pójdzie to nas szaraków obejmą może za jakieś 4 lata....
Z wyspy nie ma szans się wydostać prawdopodobnie dokładne końca roku, lockdown mamy do 5 Kwietnia, kiedy to powiedzą, czy możemy gości do ogródka zaprosić i wyjść na więcej niż 5 km z domu..... Paranoja jakaś no.... W dalszym ciągu nie znam nikogo w Ire, kto był pozytywny!

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1272 dnia: 2 Marca 2021, 08:10 »
Do moich znajomych do ire poleciała mama, miała testy i tyle.
Japcio faktycznie powinno to być inaczej rozłożone, powinno się szczepic nauczycieli przedszkolnych i 1-3. Inne nie mają szans na powrót. I nie chodzi tu konkretnie o Ciebie, ale pewnie też to wiesz. Generalnie te szczepienia to jeden wielki bałagan. I tutaj tylko do rządu można mieć pretensje.
Natalka 4.11.2012

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1273 dnia: 2 Marca 2021, 08:48 »
A kto obskoczy matury, egzaminy ósmoklasisty i zawodowe? Nauczyciele przedszkoli i 1-3?
Poza tym, sporo nauczycieli pracuje w szkole - ja też. Dwa razy w tygodniu pracuję ze szkoły, z dziećmi w klasie. Z tymi, które nie mogą pracować w domu. Moje koleżanki mają dyżury w świetlicy.
Po prostu powinni szczepić wszystkich chętnych, a nie po raz kolejny skłócać Polaków.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1274 dnia: 2 Marca 2021, 09:07 »
Japcio po co się  tak unosisz? Przecież nikt nie ma pretensji do Ciebie, ale nie porównuj 2 dni po pare godzin w szkole do codziennych 8 czy 10 godzin w aptece czy sklepie. Dodatkowo w klasie ilu masz uczniów? Max 25, a ilu klientów jest w sklepie?

Daruda do i z Irlandii z negatywnym testem można bez problemu.  Nawet maseczek na ulicy nie trzeba nosić i szkoły otwierają.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1275 dnia: 2 Marca 2021, 09:31 »
Ale ja pisalam o wydostaniu się z wyspy dla Nas.
Po pierwsze nie wydostaniemy się z wyspy bez uzasadnienia, jest kara bodajże 2500 e, patrole policji które stoją wszędzie, nawet w takich miejscach gdzie się nie spodziewasz...
Po drugie testy w Pl jakby chciało się tam już lecieć, po powrocie testy plus Kwarantanna 2 tygodnie, zakłady pracy nie chcą wpuszczać pracowników bez jej odbycia nawet jeśli test jest negatywny.
Po trzecie wstrzymują wypłacanie pieniędzy tzw Covidowych....
Po czwarte Irlandczycy raczej nie kombinują tak jak Polacy.....
Są zakłady pracy, które już teraz powiedzieli pracownikom, że mają zostać na wakacje w kraju, bo....... Będą wyciągane konsekwencje....

I bez maseczek możemy na zewnątrz chodzić nigdy nie chodziliśmy w maskach na dworze , maski mamy w zakładach pracy już chyba wszystkich, sklepach i na terenie szkoły, a nawet jak czekamy przed szkołą.

Daruda do i z Irlandii z negatywnym testem można bez problemu.  Nawet maseczek na ulicy nie trzeba nosić i szkoły otwierają.
Co za bzdura Martka..... Kto ci to powiedział? Żadna normalna rodzina w tym momencie z Ire się nie ruszy... Chyba, że są bogaci, potrafią dobrze kłamać i mają wszystkich w nosie.....
A szkoły otwierają? No częściowo otwierają, wczoraj otworzyli dla maluchów i bodajże maturzystów.....reszta dzieci nie wiadomo kiedy wróci. Jest plan, że będą wpuszczać do szkoły kolejne klasy co dwa tygodnie, ale to plan......

Ja czekam na poluzowanie jednak tych 5 kilometrów.....

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1276 dnia: 2 Marca 2021, 09:57 »
Tak wiem, ze pisałaś o wydostaniu się z wyspy. Ale jeśli ktoś ma warunki może do was przylecieć. Chociaż rozumiem strach, bo sama nie wiem czy bym poleciała.
Chyba kazdego przerasta cała ta sytuacja  ::)
I faktycznie każdy jest coraz bardziej zirytowany i mniej miły  ::)
Natalka 4.11.2012

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1277 dnia: 2 Marca 2021, 10:12 »
Daruda, myślę, że nie znasz nikogo kto zachorował w Ire wlasnie dlatego, że Irlandczycy bardziej się stosują i nie kombinują tak jak Polacy.

W sobotę byliśmy na krótkim spacerze na Błoniach - ludzi dużo i ok, ale ponad połowa w ogóle bez masek lub z maskami pod brodą, a było naprawdę tłoczno.

Okazało się, że na szczęście nikogo w pracy nie zaraziliśmy, co potwierdza, że maską głównie chronimy innych.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1278 dnia: 2 Marca 2021, 10:33 »
Dmonik powiem Ci tak, że kurcze to są ciężkie decyzje..... Ja ogólnie nie mam nic przeciw temu, aby tu ktoś przyleciał do Nas, ale jednak ani rodziców ani teściowej nie chciałabym narażać..... My mamy dzieci, Adam pracuje i ma kontakt z ogromem ludzi dziennie..... Nie wybaczyłabym sobie, jakby teściowa przyleciała i coś tu załapała, bo to coś się gdzieś czai niestety....
Zresztą kurcze jakby doszło do wstrzymania lotów znowu, to byłoby kiepsko....
Myślę, że obecnie nic nie liczy się bardziej jak zdrowie nasze i naszych bliskich....
Zdrówka dziewczynki!

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1279 dnia: 2 Marca 2021, 15:36 »
Japcio po co się  tak unosisz?

Nawet nie chce mi się tego komentować....

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1280 dnia: 2 Marca 2021, 15:38 »
Anulla a jak u Was szczepienia ida?
Idą powoli do przodu. W tej chwili jest zaszczepionych 18-20 mln. To jest 1/3 populacji.
Poprawiło to na tyle stan epidemiologiczny, że nawet pokuszono się o podanie informacji, że służba zdrowia czyli nasze NHS nie jest już na skraju zapaści.

Co do szczepień w PL to moi rodzice (oboje 70) dostali info, że mają się zgłosić na szczepienie 11 marca. Przesunięto ten termin z 30 na 11 marca. Chyba się trzeba cieszyć bo szybciej. Wiecie może o co chodzi z takimi przesunięciami? Przyspieszyli ze szczepieniami?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #1281 dnia: 2 Marca 2021, 23:16 »
Anulla a jak się zapisali? Sami w przychodni czy przez internet? Moja mama próbowała w przychodni jak ruszyło i od razu się okazało że pula wyczerpana. Kazali próbować jakoś w marcu.. muszę się zorientować co i jak może ja mogę zapisać rodziców przez internet?

Edit google wie wszystko, niby mogę założyć im profil i złożyć wniosek. Muszę tylko pesele znać
« Ostatnia zmiana: 2 Marca 2021, 23:23 wysłana przez lusi251 »

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1282 dnia: 2 Marca 2021, 23:22 »
Dzwonili na infolinię i udało im się dodzwonić.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1283 dnia: 3 Marca 2021, 08:46 »
Moja mama dzwonila do punktow szczepien wyznaczonych w miescie. Nie bylo miejsc juz wiec zapisala sie na liste rezerwową.
Zadzwonili po kilku dniach, że jest dla niej miejsce. Szczepienie z tata mają 10.03.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1284 dnia: 3 Marca 2021, 11:05 »
Ja mam do piątku przymusowe wolne, koleżanka z pokoju obok ma covid... Na razie nie wiemy co dalej...

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1285 dnia: 3 Marca 2021, 12:09 »
Obawiam się że ze chwilę wszystkich nas pozamykają... Przeraża mnie ten wzrost zachorowań. U mnie w zespole choruje bardzo dużo dzieci i niestety nie przechodzą choroby łagodnie.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1286 dnia: 3 Marca 2021, 20:02 »
patka przynajmniej Cie chronią, nie tak jak u nas... 2 osoby z pokoju covid a reszta ma się obserwować żenada :(

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1287 dnia: 3 Marca 2021, 21:55 »
patka przynajmniej Cie chronią, nie tak jak u nas... 2 osoby z pokoju covid a reszta ma się obserwować żenada :(
albo mnie albo urząd chroni siebie ;) zależy co będzie w poniedziałek... Ale u Ciebie przykra sprawa... :/

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1288 dnia: 4 Marca 2021, 08:41 »
Zgadzam się z Japcio, ze szczepienia nauczycieli są bardzo ważne. Powinnismy dążyć do tego aby szkoły jak najszybciej zostały otwarte, edukacja musi odbywać się normalnie. Dzieci i młodzież dużo tracą z powodu zamkniętych szkół i braku kontaktów społecznych.

Moja mama ma szczepienie 24 marca, mam nadzieję, że pójdzie zgodnie z planem.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1289 dnia: 4 Marca 2021, 11:26 »
Ale nikt tu nie napisał że szczepienie nauczycieli są nie ważne.

Sek w tym że szczepione są kolejne grupy, a dla grupy zero nie ma szczepionek , cały czas mamy problem zapisać się na szczepienie.
Tzn zapisane jesteśmy ale nie ma dla nas szczepionek,.......