Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #1020 dnia: 10 Grudnia 2020, 22:03 »
U nas bylo grubo w pracy.
Dziewczyny zarazaly sie po kolei... dobrze ze sanepid na tydz zamknal nas..
Mi sie fartnelo bylam na l4 tydzien w którym byla zaraza największa .

Bylam luzakiem dotychczas. Na zasadzie jest wirus, trzeba uważać,  dezynfekcja ,maseczka  ale zyc trzeba  dalej bla bla.
Przedwczoraj zmarl tata kolezanki z pracy.. nieświadomości go zarazila bo mial tylko z nia kontakt nim sie zaczela zle czuc..
A we wtorek tez zmarl sasiad karola,  jego wieloletni fryzjer... tez covid.
Fryzjer byl bardzo otyly.
Ojciec kolezanki 80lat...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #1021 dnia: 10 Grudnia 2020, 22:04 »
Aga, tylko już nie raz historia pokazała, że nauka nie służy tylko dobru. A i nie każdy naukowiec to altruista.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1022 dnia: 10 Grudnia 2020, 22:17 »
Edzia, ale mówimy o faktach naukowych, a nie o tym co się komu wydaje czyli o opiniach. Mówimy o faktach, które są poparte wieloletnimi badaniami. Nawet szczepionka przeciw Covid to nie jest taką całkiem świeżą sprawą jak się niektórym wydaje, a konkretniej typ szczepionki oparty na mRNA. Prace nad tego typu szczepionką trwały już kilka lat, została jedynie dostosowana do tego konkretnego wirusa. Oczywiście, że nie każdy naukowiec to altruista, ale wgłębiając się w temat choćby etapów badań naukowych, faz badawczych itd naprawdę można rozwiać wiele wątpliwości i przestać wierzyć chociaż w część teorii spiskowych.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1023 dnia: 11 Grudnia 2020, 09:08 »
O tak....teraz jesteśmy specjalistami od wirusologi, tak jak do nie dawna wszyscy znaliśmy się na katastrofach lotniczych.

Ja prędzej czy później pewno tą szczepionkę wezmę bo będę chciała sobie pojechać gdzieś na normalne wakacje.
Nie stanę pierwsza w kolejce, ba! przy dobrych wiatrach zwykły śmiertelnik to moze do końca przyszłego roku ją dopiero dostać.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #1024 dnia: 11 Grudnia 2020, 09:31 »
Ufff, nauczyciele przed śmiertelnikami mają być szczepieni ;)
Ja też chcę na wakacje jechać, więc myślę o szczepieniu.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #1025 dnia: 11 Grudnia 2020, 09:41 »
Również zaszczepimy się jeśli będzie to konieczne do właśnie latania.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1026 dnia: 11 Grudnia 2020, 09:44 »
I wiecie, tu moim zdaniem już nie chodzi o wpuszczenie na pokład...państwa mogą robić różne zagrywki: masz szczepionkę nie musisz nosić maski, masz szczepionke nie masz kwarantanny, masz szczepionkę możesz wejść do knajpy...no różne pomysły mi się nasuwają do głowy.

Cóż jak przez tą szczepionkę kopnę w kalendarz to przynajmniej z radością w sercu, ze jeszcze trochę sobie pożyłam.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1027 dnia: 11 Grudnia 2020, 16:58 »
A ja nie planuje sie szczepic.
Moj maz za to chce jqk najszybciej.
Pozabijamy sie z tymi naszymi odmiennymi pogladami na zycie  ;D

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1028 dnia: 11 Grudnia 2020, 17:24 »
Ja na ten moment chcę się zaszczepić, zanim to będzie możliwe to będą kolejne badania i ewentualnie będę się zastanawiać dalej.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1029 dnia: 11 Grudnia 2020, 18:39 »
Ja mam zamiar karmić piersią przez następne 5 lat żeby uniknąć szczepienia jak najdluzej  ;)

Sylwia, bedziesz musiala w masce w domu chodzic ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1030 dnia: 11 Grudnia 2020, 18:55 »
Ja też się nie zaszczepie, zwłaszcza teraz kiedy staram się , a później nie będę mogła ;) im później tym lepiej a najlepiej wcale.

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #1031 dnia: 11 Grudnia 2020, 22:27 »
Ja będę szczepiona na początku roku z racji pracy. Nasz lekarz tłumaczyl ze to jest szczepionka ktora jest w obiegu od 2 lat tylko wycięli gen sars cov 1 i dali cov 2 . No i ewentualne represje w przyszłości z powodu braku zaszczepienia mnie przekonały.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #1032 dnia: 12 Grudnia 2020, 01:59 »
Jestem przeciwna wszelakim szczepieniom, a takim eksperymentom na ludziach co nam teraz chca zafundowac to już w ogole.
Otwórzcie trochę oczy i umysł...

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #1033 dnia: 12 Grudnia 2020, 06:02 »
Ja tez nie planuje sie szczepic... A jesli bedzie trzeba stane ostatnia e kolejce.

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #1034 dnia: 12 Grudnia 2020, 09:43 »
ja się planować szczepić nie chcę, u  mnie  pracy też każdy na nie a już na pewno na tą pierwszą rundę nikt nie chce, Norwegia mówi otwarcie ,że dużo kasy przeznaczyła na odszkodowania dla osób u których będą skutki uboczne :(, ale jak to mówią pożyjemy zobaczymy co będzie :)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1035 dnia: 12 Grudnia 2020, 16:49 »
A ja sie zaszczepie mimo, ze w marcu przeszłam covida.
Ja rozumiem, ze wszytko nowe i duzo osob sie boi. Ale mam dosyc tej Korony, i niby azdy chxe wrocic do normalności, urlopów, siłowni, kina i restauracji. Ale nikt z tego co widze szczepić sie nie chce. Wiec albo sie wszyscy w koncu pozarażają albo zaszczepia. Bo tak to nigdy sie z tego nie wyjdzie...
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1036 dnia: 12 Grudnia 2020, 19:01 »
Jestem zdania ze kazdy musi to przechorowac.
Po świętach dyrka zalatwila nsm badania na przeciwciała- na to sue wybieram.
Moze juz korona za mna :)
Oby

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1037 dnia: 12 Grudnia 2020, 19:14 »

Szwecja miała takie samo zdanie. Teraz pani (czy minister zdrowia - nie pamiętam) premier przeprasza.
Anglia podobnie.
Byly ospa party. Może pora na covid party.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2020, 19:21 wysłana przez japcio »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1038 dnia: 12 Grudnia 2020, 22:39 »
Boże, jakie testy na ludziach.....

Ta szczepionka nie jest nowa. Ta szczepionka jest szczepionką na SARS zmodyfikowaną. Ta szczepionka była testowana klinicznie tak samo (ba, nawet dwa miesiace dłużej) niż inne szczepionki. Zwykle testuj się szczepionkę 7 miesiecy, ta jest testowana od początku kwietnia czyli już 8.

Nie ma dyskusji o zadnej szczepionce z kimś, kto jest generalnie przeciwko szczepineniom.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #1039 dnia: 12 Grudnia 2020, 22:46 »
Jestem przeciwna wszelakim szczepieniom, a takim eksperymentom na ludziach co nam teraz chca zafundowac to już w ogole.
Otwórzcie trochę oczy i umysł...

To samo polecam tobie.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1040 dnia: 12 Grudnia 2020, 23:12 »
Jak ktoś mówi żeby otworzyć oczy, umysł czy włączyć myślenie to od razu kończę dyskusję bo już wiadomo, że choćby nie wiem jakie dowody i badania się przedstawiło to i tak nie dotrze bo przecież depopulacja, czipy albo wszczepianie autyzmu  ::)

Anusiaaa dokładnie tak jak piszesz, do tego fazy badawcze przy tej szczepionce były przeprowadzane na duuużo większych grupach ludzi - kilkudziecięciu tysiącach a nie kilku tys jak to się zwykle odbywa.

U mnie w pracy przewija się sporo ludzi, coraz więcej słyszę, że ktoś bliski im zmarł na covid. Co gorsza, już kilka osób mówiło, że zmarli byli w wieku 40-50 lat, generalnie na nic nie chorowali, zdrowy tryb życia.
Wolę nie sprawdzać jak to przejdę bo jak widać może być bardzo różnie i nigdy nie wiadomo

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1041 dnia: 12 Grudnia 2020, 23:41 »
Ja mam obawy nie tyle przed samą szczepionka, bo wiadomo wszyscy im teraz patrzą na ręce, ile o to czy nie zawiedzie czynnik ludzki i finalny produkt jaki do nas trafi, to będzie to co zostało stworzone w laboratorium. Ta pierwsza szczepionka ma naprawde duże wymagania i poprostu nie mam zaufania do tych wszystkich instytucji i osób przez które przejdzie. Dlatego ta firma nie chce brać odpowiedzialności za transport, przechowywanie itd.

kazdy chxe wrocic do normalności, urlopów, siłowni, kina i restauracji. Ale nikt z tego co widze szczepić sie nie chce. Wiec albo sie wszyscy w koncu pozarażają albo zaszczepia. Bo tak to nigdy sie z tego nie wyjdzie...
Tak szczeże, to na nasz styl życia ten rok nie miał zbyt dużego wpływu. Wiele rzeczy zwerifikowaliśmy i okazało się, że możemy bez tego żyć i nawet nam nie brakuje. Np podczas pandemii zrezygnowaliśmy z Netflixa, bo się okazało że i tak nikt tego nie ogląda :P Na inne rzeczy znalazła się alternatywa, np. kino samochodowe na świeżym powietrzu. Chyba jedyne co nam dalo w kość, to brak przedszkola na wiosne ::) Więc ja osobiście mogę tak przeżyć jeszcze jeden rok albo dluzej ;) Dlatego nie zależy mi na szczepieniu w pierwszym etapie.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1042 dnia: 13 Grudnia 2020, 04:08 »
Jasne ten rok byl inny, duzo zweryfikował. Ale nie znam nikogo ktory powie, ze taka sytuacja moglaby trwac wiecznie. Dlatego pytam osoby przeciwne szczepieniom: jakie widzicie wyjscie z tej pandemi i jaka walkę z wirusem? No chyba ze zycie w maseczkach i obostrzeniach Wam odpowiada.
I zeby nie bylo, nie namawiam, bo kazdy ma prawo miec swoje zdanie, tylko pytam czysto teoretycznie? Liczycie, ze inni sie zaszczepia a Ci co nie chca beda „bezpieczni”?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1043 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:00 »
Mi tam nie przeszkadza stan jaki jest teraz ;) nie zmieniłam zbytnio swojego życia, a już na pewno nie na gorsze ;) więc mi szczepionka nie jest do niczego potrzebna. Poza tym uważam, że szczepionka nie rozwiąże problemu i pandemia się nagle nie skończy.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1044 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:13 »
Nam duzo zabrał ten rok. Nie mogliśmy spędzić wakacji, świat tak jak lubimy. Ferie również . Dodatkowo zamknięte baseny, kina, siłownie . Nam tego brakuje. Męczy mnie bardzo noszenie maseczki- nadal po paru minutach robi mi się słabo. 
Jednak nie uważam, zeby szczepienie zakończyło pandemie.
Tak jak pisałam zaszczepimy sie jeśli to będzie warunek do latania czy chodzenia bez maseczek.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #1045 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:16 »
Edzia tak jak piszesz ten rok zweryfikował trochę to czego tak na prawdę nam potrzeba w życiu, a czego nie....
Te maseczki, dystanse i inne tego typu rzeczy jestem również w stanie przeżyć przez jeszcze jakiś okres....
Ale jeśli jeszcze dluzszy czas miałabym nie widzieć rodziców i rodzeństwa...... Dla mnie to katastrofa, a myślę że jeszcze większa właśnie dla tych dziadków..... Nie widziałam rodziców rok, mój maz półtora. Pomimo, że mamy po 40 lat to jest bardzo ciężkie, dlatego prawdopodobnie przyjmiemy szczepionkę..... Dla Nich....

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1046 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:29 »
Ja chce wrócić do normalnej szkoły. Moje dzieci też.
Chcę chodzić na imprezy i jeździć na wakacje.
Chcę iść normalnie do dentysty czy na zakupy.
Koncerty.... Jak mi ich brakuje.
Biegi....
Restauracje.
Zaszczepię się.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1047 dnia: 13 Grudnia 2020, 10:46 »

Jednak nie uważam, zeby szczepienie zakończyło pandemie.
Od razu na pewno nie. Ale z czasem...
masz jakis inny sposob aby swiat wrocil do normalności?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1048 dnia: 13 Grudnia 2020, 12:05 »
Właśnie nie mam. Czytam różne artykuły i nie wiem...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1049 dnia: 13 Grudnia 2020, 12:15 »

Szwecja miała takie samo zdanie. Teraz pani (czy minister zdrowia - nie pamiętam) premier przeprasza.
Anglia podobnie.
Byly ospa party. Może pora na covid party.
Magda ja jestem przeciwnikiem pomyslom typu ospa party?
Uwazam ze trzeba byc idiota aby brac udzial wctego typu imprezach.
Nie wiem czy mialas na celu mi dopiec?
Nie jestem tez antyszczepionkowa, moje dzieci sa nadal do tylu ale nie przez moje poglady czy widzimisię a przez ich zdrowie i zalecenia neurologa  pediatry i dr od szczepień.
Ale poki co uwazam ze nie chce zie szczepic i tyle