Autor Wątek: Koronawirus 2020  (Przeczytany 209915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: Koronawirus 2020
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Marca 2020, 17:17 »
Szok. My sie ograniczamy z wyjsciami jak sie da... Sklepy odwiedziłam tylko spożywcze, zebysmy mieli co jesc. No weszłam do pepco bo chcialam dzieciom kupic na najblizszy tydzien jakies matetialy do prac plastycznych, a pan sobie garderobe wymieniał

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Marca 2020, 17:28 »
Kasia nie wiem czy dobrze rozumiem, ale twój pobyt jest po to aby iść do fryzjera? To chyba trochę nieodpowiedzialne. Nie myślisz o tych wszystkich ludziach których spotkasz na swojej drodze?
Zle zrozumialas bo nie napisalam ze wybieram sie po to aby pofarbowac wlosy i wydepilować brwi...
Do Pl nie jade tak wiec spokojnie- planowalam bo nie bylam od grudnia, odwiedzic pare osob. Terminow poza tymi zadnych nie mam wiec mozesz byc spokojna- 3 dni urlopu spedze w Hamburgu. Pytalam czysto teoretycznie- bo tu sie duzo osob zastanawia jaki ma status na granicy- Polaka czy cudzoziemca. No i jak to jest z wyjazdem
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2020, 17:31 wysłana przez Kasia* »
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Marca 2020, 19:09 »
Pytalam czysto teoretycznie- bo tu sie duzo osob zastanawia jaki ma status na granicy- Polaka czy cudzoziemca. No i jak to jest z wyjazdem
chyba rezydenta , jak mieszkasz  i pracujesz itp

Offline andzelika

• Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Marca 2020, 20:48 »
mąż byl z rana w piekarni, to mówił że wpuszczali do środka po 3 osoby.
przejezdzal kolo miesnego to kolejka dluga, ale niestety 90% to starsze osoby.
[/url]
[/url]

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Marca 2020, 21:26 »
Ciekawe, co jutro będzie działo się pod kościołami. Mają tylko 50 osób razem z księdzem wpuszczać. U nas jeden kościół zamknęli.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Marca 2020, 21:46 »
Mój mąż mógłby pracować zdalnie ale każą mu do pracy chodzić pod groźbą zwolnienia...

Ja siedze w domu z dzieciakami ale na pewno w łep z nimi dostanę :P bo Julia oczywiście ciągle mama i mama, więcej mam z nią roboty niż z 3m-c niemowlakiem - mam nadzieje, że jakoś to sobie wszystko ogarniemy

Generalnie jestem przerażona rzeczywistością, boje się, że moja mama zachoruje a ona sie teraz leczy jeszcze onkologicznie :(

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Marca 2020, 23:37 »
Irminka nie przesadzajmy ze tylko z recepta do apteki bo ja dziś bylam po poradę czy syrop który mam jest Oki, i dobrze, że wzięłam ibufen bo miałam na wykończeniu a tu Luśka oznajmia, że ucho ja boli. Zgadzam się, że po odżywkę to masakra. Ja dziś byłam w osiedlowych sklepach, w dwóch normalnie wpuszczali, w dwóch tylko po 1-2 i ludzie stali na dworze. Ale widać, że ludzie się boją. Ja miałam fuksa, twraz dwa dni wolnego bo. Miałam wypisany urlop bo mieliśmy jechać do Karpacza. W poniedziałek idę, będziemy się wymieniać z Mężem. Mój urząd zamknięty dla petentów ale my mamy normalnie pracować, a jest co robić :-p
Ogólnie mam wrażenie, że mój świat się burzy, najbardziej boję się o przyszłość i zdrowie dziewczyn. Boję się że za rok, dwa przyjdzie coś o wiele gorszego. Do tego recesja w gospodarce. Dużo siły nam trzeba w tym trudnym czasie :-*

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Marca 2020, 07:58 »
Elemelka ja nie mówię już o syropach czy czopkach bo wiadomo czasami potrzeba wejść do apteki ale proszę Cię odżywkę można odpuścić. Mi bardziej chodziło o takie rzeczy naprawdę potrzebne.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Marca 2020, 08:34 »
Są jeszcze Paczkomaty. Kosmetyki można zamówić do nich. Dziś zamówiłam żarcie dla chomika na allegro, bo nawet nie wiem, gdzie miałabym szukać na mieście.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Marca 2020, 08:46 »
Ciekawe, co jutro będzie działo się pod kościołami. Mają tylko 50 osób razem z księdzem wpuszczać. U nas jeden kościół zamknęli.

W mojej parafii odwołali rekolekcje, drogę krzyżową, spotkania komunijne  i bierzmowanie.
Msze chyba sa normalnie.  Nie wiem, bo nie mam zamiaru chodzić.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Marca 2020, 08:57 »
U nas w Gliwicach odwolali wszystkie msze. To jest dla mnie bardzo trudny czas. Martwie sie ze gdybym zachorowala to moge osierocic moje coreczki, co gdyby moich rodzicow braklo...z nerwow sie posypakam kregoslup mi siadl i niemoge sie ruszac.
Modlitwa mi pomaga ale strach jest. Nawet dentyste odwolalam. Mam tylko nadzieje ze jutro fizo mnie przyjmie bo nawet niewiem czy jak teraz zadzwonie po karetke to mi pomoga... sa wazniejsze sprawy niz moj paraliz

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Marca 2020, 09:33 »
Moja dentystka wczoraj zamknęła gabinet, a mam wizytę na 2 kwietnia.  Pilne , bo mam implant robiony i nie wiem kiedy będzie można:/

Bubulina myslisz, ze karetka do Ciebie nie przyjedzie?

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Marca 2020, 09:46 »
Niewiem czy przyjedzie...maja wazniejsze sprawy. Szczerze placze z bolu jak nigdy ale licze ze jutro bedzie lepiej.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Marca 2020, 13:49 »
W piątek w Szczecinie do salonu fryzjerskiego przyszła straż miejska z policją i dali upomnienie, pozwolili tylko dokończyć klientów w trakcie, resztę wizyt kazali odwołać i powiedzieli, że od poniedziałku mandaty będą w razie czego. Ja mam fryzjera umówionego na 2.04 i odwołam wizytę na pewno bo jednak strach. U znajomego w pracy już tydzień temu wprowadzili zasadę, że jak ktoś wrócił z zagranicy to 2 tygodnie ma do pracy nie przychodzić. Ja i mój J. Od poniedziałku mamy z domu pracować. U mojej mamy w biurze wprowadzili system rotacyjny i przychodzą na zmianę co drugi dzień. Miejmy nadzieję, że to przyniesie skutki i uda się szybko opanować tę zarazę.
A z drugiej strony ręce opadają jak widzę na fb posty czy jakieś balety otwarte, albo że w wczoraj w Castoramie blisko mnie było 3.900 klientów przez cały dzień  ::)

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Marca 2020, 14:34 »
A mnie od wczoraj lapie jakies przeziebienie- a raczej grypa- bola miesnie, glowa. Moja ciocia ma to samo a razem tydz temu bylysmy w Krakowie.
Dzia obie zameldowaliśmy sie chore u pracowicie. Ona dostala namiar gdzie nalezy w razie W sie zglosic. 40 min infolini, zostawiasz damę i po 2 h oddzwonił lekarz. Dwa pytania: czy bylysmy w Azji lub we Włoszech? Nie. Czy mialysmy kontakt z kims kto ma potwierdzonego Koronawirus? Nie. W odpowiedzi usłyszałyśmy ze to pewnie grypa i mamy isc do lekarza.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Marca 2020, 15:10 »
Moja mama mówiła, że słyszała, że taki stan będzie do końca czerwca. Dla nauczyciela to jednak zła wiadomość. Matury, egzaminy, rekrutacja do szkół średnich i na uczelnie. Cztery miesiące w plecy z realizacją programu. Oczywiście to czarny scenariusz. Liczę, że szybko wrócę do pracy.

Nie zazdroszczę ludziom pracującym w aptekach czy sklepach.

Nie żartuj, ze nauczycieli martwią egzaminy czy matury. Rok temu miesiąc nie robili zupełnie nic i maturzystów olali. Nie chcieli im pomóc w żaden sposób.  A teraz martwią się program? Dobre sobie.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Marca 2020, 15:20 »
Marta, nie skomentuje tego....

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Marca 2020, 15:25 »
Martka, Ty tak na serio o nauczycielach?!

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Marca 2020, 18:11 »
Ja mam tatę po dwóch udarach, po dwóch reanimacjach, w piątek po 2 tyg hospitalizacji przywiozła go karetka do domu , jest w stanie nie chodzącym..... I w takim stanie go wypisali bo pewnie muszą mieć wolne miejsca
Dali skierowanie do kliniki kardiologii na Cito z !!! wykrzyknikami - tatae ma niewydolność serca i zator w tętnicy szyjnej , moja mama nie spi już kolejną noc bo czuwa....czy nie ma znowu udaruw czy ataku padaczki:(
Tylko jak my teraz mamy go zapisać do tego szpitala ....
Nie wiedzieliśmy o niczym bo od kilku dni nie było wstępu do szpitala.... mama rozmawiała tylko z pielęgniarka przez telefon która i tak nie może udzielać informacji o stanie zdrowia.
Zostaliśmy pozostawieni sami sobie z bardzo chorym człowiekiem

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Marca 2020, 18:31 »
Justys, współczuję :(

My mamy babcię męża w szpitalu. Połamała się, jest po operacji biodra. Nie można jej odwiedzać. Nic nie wiemy. W jakim jest stanie, kiedy wyjdzie. Od jutra rodzina męża zaczyna szukać domu opieki. Ciekawe, czy coś załatwią.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Marca 2020, 22:22 »
Jezu straszne co piszecie dziewczyny. zdrówka dla was i waszych bliskich!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Marca 2020, 09:37 »
My siedzimy z dzieciakami na HO, ja jutro mam dyżur w pracy. Ciesze się, że jade do domu swoim autem i w biurze będę tylko ja. Petentów u nas nie ma, wiec nie spodziewam się nikogo, prócz listonosza.

Kazali nam robić dyżury bo szefowie są w UK....a oni normalnie do pracy chodzą. Szczęście, że moja szefoa staneła na wysokości zadania i powiedziala, ze my nie bedziemy stadnie do biura chodzić i koniec.
Teraz boje się tylko jechać windą...już mam schizę.

Praca z domu z dziećmi to pomyłka...Zuza trochę się Młodym zajmuje na cale szczęscie. Bajki idą w ruch i wszystko co można jedną ręką ogarnąć, żeby drugą pisać maile.
Ale u nas zdecydowanie świat biznesu zwolnił przez koronę.

W sklepach, na poczcie, aptece - wchodzi tylko jedna osoba, reszta kolejka na zewnątrz co 1,5 m.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Marca 2020, 09:54 »
Musiałam dzisiaj podjechać do Lidla. Bez dzieci, oczywiście. Mało ludzi, cisza. Odstępy między ludźmi przy kasie. Niektórzy w maseczkach. Sceny jak w filmie grozy :( Wózka nie brałam. Zakupy pakowałam do swojej torby. A po wejsciu do auta, przed dotknięciem kierownicy, od razu czyściłam dłonie. Powiem wam, jestem przerażona :( :( :(

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Marca 2020, 10:35 »
Edit: właśnie dzwoniła szefowa. Zamykamy wszystkie biura w PL...ufff.

My na razie mamy wszystko prócz mięsa ( tzn. zostaly nam resztki, które wydzielam dzieciom).
U nas w mieście, wczoraj pierwsza pani z koroną ptwierdzononą. Siedzi w domu, dobrze sie czuje, nie jest hospitalizowana. Mam nadzieje, że siedzi grzecznie w chacie.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Marca 2020, 10:52 »
Musi siedziec bo ma kilkarazy w ciagu dnia kontrole.
Tez jestem przerazona.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Marca 2020, 10:58 »
Ja po wizycie u lekarza. Daje sie karte na odlegosc, panie w makeczka h, rękawiczkach. Oytania podstawowe: co dolega, czy byla pani poza granicami Hamburga- na moje tak, w Krakowie, pytania czym? Samolotem, prywatnie czy turystycznie: turystycznie. Ok to za 40 min przyjdzie lekarz zbadać. 3 osoby przede mna dostały zwolnienie na zyczenie i ewentualnie recepte. Po 8 bylam tylko ja i jakis pan. Zbadali dokladnie. Mam grype i leżenie 48 h w lozku, bez antybiotyku bo organizm i tak osłabiony. Jak sie do srody nie poprawi lub pogorszy mam przyjsc do recepcji po skierowanie na badanie na koronę w szpitalu.
I tyle. Spokojnie i bez paniki

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Marca 2020, 11:05 »
Kasiu dużo zdrówka.
U nas porady lekarskie przez telefon, L4 i leki, podają kod

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Marca 2020, 11:21 »
Musiałam dzisiaj podjechać do Lidla. Bez dzieci, oczywiście. Mało ludzi, cisza. Odstępy między ludźmi przy kasie. Niektórzy w maseczkach. Sceny jak w filmie grozy :( Wózka nie brałam. Zakupy pakowałam do swojej torby. A po wejsciu do auta, przed dotknięciem kierownicy, od razu czyściłam dłonie. Powiem wam, jestem przerażona :( :( :(
Ja pojechalam na otwarcie.
Wpuszczaha do 50 osob ale vaotwarciu bylo z 15.
Szybko wyszlam.. lidlowe polki swuecily pustkami.
Miesa jak kot naplakal.
A ja po to pojechalam bo nic w lodowce.
Najgorzej z pieczywem... nie cierpie mrozic chleba  a pod piekarnia kolejka tez z odstepami mimo ze 5.45 rano była

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Marca 2020, 11:29 »
U nas pełne półki. I chleb, i bułki. Kupiłam tostowy, bo dłużej jest świeży. Mięso też było. Oto moje zakupy. Na bogato :)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Marca 2020, 11:31 »
Dziewczyny nie panikujcie :D prawdopodobieństwo zarażenia niewielkie, a śmiertelności jeszcze niższe :D Zdrowy rozsądek wystarczy do przeżycia  :o