Autor Wątek: ile lat "trzeba mieć" żeby móc zostać mamą..  (Przeczytany 3929 razy)

Offline madziOOnia
  • bywalec
  • data ślubu: 21 czerwiec 2008
ile lat "trzeba mieć" żeby móc zostać mamą..
« dnia: 15 Marca 2007, 16:14 »
Zastanawia mnie jeden temat, według Was w jakim wieku dostaje sie "pozwolenie" od społeczeństa na bycie mamą. Moze to troche głupio brzmi, ale prawda jest taka że jak sie widzi 17-nastolatke z brzuchem to jesteśmy zdegustowani(mówie tu o ogóle). MOje pytanie bierze się stąd że moja koleżanka prawie 20-latka, zwierzała mi sie ostatnio że bardzo chcą mieć dziecko. NIe wiedziłałam jak zareagować..:? No i czy ma znaczenie w jakim wieku jest partner?
Może to i dość kontrowersyjny temat, ale pewnie wiele młodych osób sie nad tym zastanawia,a ja nie wiem co powiedzieć koleżance.
Piszcie Wasze opinie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2007, 16:29 »
Ja uwazam ze do macierzynstwa trzeba dojrzec i nie mowie tu o dojrzałosci fizycznej. Dziecko nie jest zabawka ktora mozna wrzucic  w kąt ale zobowiazaniem conajmniej do 18 roku zycia dziecka.Teraz słyszy sie ze malolaty ( 16-17 lat ) zachodza w ciaze i sazde ze wiecej z  tego nieszczescia tylko.Malo ktora nastolatka chce tak na prawde byc mamą. Wiesz chciec mozna wiele ... ja w wieku 18 lat tez wiedzialam ze chce meza, dziecko, rodzina i nie w głowie były mi imprezy i ganianie za chlopakami w miniówkach.Jednak gdybym wtedy zaszła w ciaze ... nie wiem jakby to sie skonczyło.Gdy dowiedzialam sie ze jestem w ciazy troszke sie przeraziłam i boje sie do teraz choc staralismy sie o maluszka.
Tak na prawde uwazam ze najpierw niech dziewczyna skonczy jakas szkołe by potem w razie czego mogła utrzymac to dziecko bo przyszli tatusiowie ( czesto tez malolaci ) reaguja najczesciej ucieczką przed odpowiedzialnoscią.
Oczywiscie nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka ale uwazam ze dziecko to zbyt odpowiedzialne "przedsiewziecie" by "zrobic je sobie" bo sie"chce".
I wiek partnera ma tu znaczenie - ja tak uwazam- po pierwsze musi utrzymac rodzine  a nastolatek nie ma zbyt dobrych perspekktyw w tej kwestii,po drugie pamietajmy ze wiekszocs wczesnych ciaz to skutki przygodnego spotkania na dyskotece czy stanu nietzrezwosci an imprezie.

Moze mnie za to zlinczujecie ale uwazam ze dzieci powinny czytac ksiazki i sie uczyc a nie "gzic sie" po katach bo potem sa dzieci zostawiane na smietniku lub w szpitalach.W dzisiejszych czasach młodziez uwaza ze szybciej dojrzewa ale chyba tylko fizycznie bo psychicznie to czesto nadal maja jeszcze "mleko pod nosem"

Czy 20 letnia dziewczyna bedzie odpowiedzialna matka ?? Chyba nie ma wieku w ktorym tak na prawde mozna powiedziec ze sie bedzie dobrym rodzicem. Nawet 30-40 letnie matki okazuja sie "do bani". Wiem jedno - zbyt wczesne macierzynstwo czesto zle sie konczy.

Nasza forumkowa Eva* jest przykładem dojrzałej odpowiedzialnej młodej matki - takim to medal dac :)

P.S. Rozpisałam sie troszke i własnie wpadło mi do glowy czy juz nie było podobnego tematu?

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2007, 16:40 »
Antalis, przeglądałam forum" Zanim pojawią.." i się nie natknęłam...jeśli jest gdzie indziej to przepraszam.
NIe wiem co postanowi koleżnaka, ale pocieszam się tym że jej przyszły mąż ma 26 lat i jest odpowiedzialnym człowiekiem.
Też jestem zdania że dzieci nie powinny mieć dzieci, ale czy dzieckiem jest też 20-latka? Chyba nie można jej stawiać na równo z tymi 17-nastkami które uprawiają sex w dyskotece.. :drapanie:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2007, 16:50 »
Cytat: "madziOOnia"
ale czy dzieckiem jest też 20-latka? Chyba nie można jej stawiać na równo z tymi 17-nastkami które uprawiają sex w dyskotece.

Oj czasem bys sie zdziwiła. Niekiedy ta 17-latka ma wiecej w głowie niz ta niby dorosła 20-latka.

pocieszam się tym że jej przyszły mąż ma 26 lat i jest odpowiedzialnym człowiekiem.

Tak ale czy ta kolezanka "nie zmieknie" w obliczu odpowiedzialnosci ?? Nikt nam tego nie zagwarantuje.Oczywiscie pisze tu ogolnie - nie mam nic do Twojej qmpeli.

Tak na prawde to wiek nie ma tu nic do rzeczy.Tak jak pisałam i 40-latki okazuja sie nieodpowiedzialnymi matkami. Kolezance zycze podjecia odpowiedzialnej decyzji i maluszka :)Wierze ze bedzie przykładna matka - ja sama w jej wieku marzyłam o dziecku.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2007, 17:31 »
Moim zdaniem to żeby byćrodzicem powinno sięzdawać testy psychologiczne, przechodzić badania i UCZYĆ SIĘ co to znaczy. Ale Polska rzeczywistość jest inna.....

Nie ma moim zdaniem "dobrego wieku". Ja zostałam matką mając niecałe 19 lat, teraz będę po raz drugi. I wydaje mi się że bardziej świadoma byłam tamtej ciąży, bardziej mnei cieszyła, bardziej ją przeżywałam.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2007, 17:50 »
Cytat: "rybkawiedenka"
Moim zdaniem to żeby byćrodzicem powinno sięzdawać testy psychologiczne, przechodzić badania i UCZYĆ SIĘ co to znaczy.

Marzenia ... :popija:

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2007, 18:29 »
Nie ma moim zdaniem "dobrego wieku"

i raczej nikt go nigdy nie określi - trzeba być świadomym tej decyzji, bo to jest żywa istotka, którą powołujemy na ten świat i nie da się jej odstawić w kąt gdy nam się znudzi.

Offline goni@
  • bywalec
  • data ślubu: 23.09.2006
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2007, 18:45 »
Nie ma moim zdaniem "dobrego wieku".

Bo nie ma...
Tak to już jest,że czasem młoda niby niedoświadczona życiowo dziewczyna jest lepszą mamą niż ta starsza...
Powtórzę częściowo za  Antalis..
Znam 17-letnią dziewczynę,która zdołała być dobrą i kochającą , a najważniejsze odpowiedzialną mamą , a znam i mamusie ponad 30 -to letnie ,które na miano mamy raczej nie zasługują...
A jak jest pora na dziecko to każda kobieta to czuje...No czasem są wpadki ,ale to inna sprawa...
Czemu życie rani..czemu nie może być normalnie...

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2007, 20:16 »
mozna polemizowac nad wiekiem..

ja świadomie wybrałam  wiek około 30tki.. ukonczone studia, jakis przepracowany okres w pracy ( stabilizacja zawodowa) i teraz moge  spokojnie myslec o dzidzi..

:drapanie:  :drapanie:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2007, 20:21 »
Dzięki za te wszystkie opinie. Tu nie ma co mówić  konkretnie o tej czy tamtej dziewczynie, bo ja sama nie znam jej do tego stopnia by powiedzieć czy jest na tyle odpowiedzialna. Ale mnie osobiście nie dziwi jak 21-22 latka jest w ciąży(oczywiście tak pobieżnie bez wgłębiana się w to czy jest odpowiedzilna i dojrzała)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2007, 20:34 »
I wydaje mi się że bardziej świadoma byłam tamtej ciąży, bardziej mnei cieszyła, bardziej ją przeżywałam.

Bo to była pierwsza ciaża !
Czesto , a własciwie prawie zawsze matki przy pierwszej ciazy szaleją,,,a juz przy kolejnej są normalne  :los:

A co do wieku??? Ni eiwem sama ! To zalezy od osoby . Nie mozna przeciez wszytskich trraktowac tak samo . Jedna osiemnastolatka bedzie juz w pełni rozwinieta psychicznie i fizyczni do byc mamą a druga będzie miala w głowie tylko dyskoteki !

madziOOnia,  A tak z ciekawosci ile masz lat ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2007, 21:09 »
Ja mam 22 lata i bardzo chcemy mieć z Narzeczonym dziecko. Myślimy, że to odpowiedni moment, on kończy studia, pracuje, mamy mieszkanie. Ja studiuje dziennie, jeśli zaszłabym tak jak planujemy (sierpien-wrzesien) to urodziłabym pod koniec 4 roku (jak dobrze pojdzie:)), pozniej zostanie napisanie magisterki. Mysle i mam nadzieje, ze dam rade. Moja mama urodzila siostre jak byla na 3 roku, mieszkala sama w akademiku, tata z daleka i poradzila sobie. Mysle, ze po studiach wolalabym iść do pracy, zeby nie stracic i nie zapomniec tego, co sie nauczylam. A tak, dziecko bedzie mialo rok i spokojnie moze pojsc do żłobka.  Moze teraz wydaje mi się, ze wszystko bedzie ok (choc wiem, ze nie bedzie latwo) ale chcemy tego oboje... POzdrawiam:)

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2007, 08:44 »
ela, Ja mam 22 lata, ale jeszcze nie planuje ciąży, ślub za 1,5 roku czyli najwcześniej za 2 lata bede w ciąży.
martyna1985, napewno wszystko bedzie ok i Wam sie uda :)

Offline BlackCat
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 6 Kwietnia 2007, 14:20 »
ha bardzo chcialam dziecka i sie udalo. teraz mam meza i synunia rocznego

Offline Yukari-chan

• uzależniony
  • z perspektywy podłogi wszystko jest metafizyką..
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #14 dnia: 6 Kwietnia 2007, 14:48 »
Też bym już bardzo chciała dziecko, ale zdaję sobie sprawę z tego, ze po pierwsze nie mamy chwilowo jeszcze odpwoiednich środków na utrzymanie, no i chciałabym najpierw skończyć studia.

Myślę, że nie ma jakichś szczególnych dyrektyw według których dziewczyny mogą sobie zachodzić w ciążę. Bo inaczej patrzy się na dziewczynę, która jest w ciaży (mam nadzieję, że nikogo nie urażę) z przypadku, a inaczej na taką która zaszła świadomie, albo raczej ze stałym partnerem. Rozumiecie o co mi chodzi... :)
Chociaż to i tak jest kwestia opini społeczeństwa, czym się zbytnio nie należy przejmować :)

Ja sama mam takich fajnych sąsiadów, któzy potrafią się we wszystko wmieszać - koleżanka PO ŚLUBIE zaciążyła się a jak już było ładnie brzuszek widać to starsze miłe panie na klatkach dyskutowały z kim to ona wpadła, że pewnie usunie, albo odda dziecko... a ona była boże święty PO ŚLUBIE!
Jak moja mama przypadkiem gdzieś którejś napomknęła, że ja też niedługo za maż wyjdę, to się potem dowiedziałam, że na pewno jestem w ciąży i nie mamy innego wyjścia!

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #15 dnia: 7 Kwietnia 2007, 15:30 »
amelani, ale jak się chce mieć więcej niż 1 dziecko to trzeba rodzić rok po roQ. Nie wiem czy to taka super decyzja :drapanie:

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 7 Kwietnia 2007, 15:44 »
jak się chce mieć więcej niż 1 dziecko to trzeba rodzić rok po roQ
a kto tak powiedział :?: :?: :?: wydaje mi się, że decyzja zależy od przyszłych rodziców. Każdy do tego podchodzi indywidualnie i jeśli planuję dzieci to wiedzą kiedy jest na nie czas co innego gdy się wpadnie niespodziewanie - przy niesprzyjajacych warunkach przyrody.......

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 7 Kwietnia 2007, 19:44 »
jak się chce mieć więcej niż 1 dziecko to trzeba rodzić rok po roQ
Też nie bardzo rozumiem to stwierdzenie.... Rok po roku to tylko gorzej a nie lepiej.

Offline madziOOnia
  • bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: 7 Kwietnia 2007, 19:52 »
rybkawiedenka, a wieć chodziło mi o to że jak ktoś się decyduje świadomie na dziecko w wieku 30-32lat, a chce sie mieć wiecej niz 1 dziecko, to żeby zdązyć przed bezpiecznym okresem rodzenia dzieci to trzeba je rodzić rok po roku, i to właśnie nie jest takie fajne.
Chyba rzeczywiście troche niezrozumiale to napisałam.
Ale ogólnie chodzi o to że jednak nie możemy rodzić dzieci przez całe powiedzmy 80 lat życia tylko 35, bo potem nie jest to juz bezpieczne.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 7 Kwietnia 2007, 19:57 »
nie możemy rodzić dzieci przez całe powiedzmy 80 lat życia tylko 35, bo potem nie jest to juz bezpieczne.
 Tak naprawde to ani przed 35 ani po nie jest to do końca bezpieczne. Ale zrozumaiłąm o co Ci chodz...

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #20 dnia: 7 Kwietnia 2007, 20:31 »
Madzioonia...myślę, że z tym wiekiem to trochę przesadzasz... Teraz kobiety często rodzą swoje pierwsze dziecko po 30-stce i nie poprzestają na jedynaku...a dzieci rodzą się zdrowe i wszystko jest ok...
Ja mam 31 lat i nie jestem jeszcze w ciąży a zamierzam mieć dwójkę dzieci - i mam nadzieję, że nie jestem za stara aby urodzić tę dwójkę...i to niekoniecznie rok po roku...

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #21 dnia: 7 Kwietnia 2007, 20:35 »
Przy dzisiejszej medycynie wiek nie gra tak wielkiej roli jak kiedys. A i Ci ktorzy staraja sie o maluszka dbaja o siebie, kobiety wcinaja witaminki itp.To ze kobitka jest po 30 nie znaczy zawsze ze urodzi chore dziecko.Tak jak mowie w dzisiejszych czasach wiek jest duuuzo mniejszym problemem niz zajscie w ciaze.

Cytat: "asia"
Ja mam 31 lat i nie jestem jeszcze w ciąży a zamierzam mieć dwójkę dzieci - i mam nadzieję, że nie jestem za stara aby urodzić tę dwójkę...i to niekoniecznie rok po roku...

Ambitny plan i jego spełnienia Wam zycze  :brewki:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Kwietnia 2007, 19:40 »
Cytat: "amelani"
czy za te parę lat będzie mi się chciało pakować znów w pieluchy i przechodzić niemowlęctwo
popatrz na mnie..mineło 8 lat i jeszcze mi się chce!

Offline obri

• Zosia jest już z nami! :-)
  • entuzjasta
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Kwietnia 2007, 20:02 »
Ja też na macierzyństwo zdecydowałam się dopiero po 30-stce, w ciąży jeszcze nie jestem, więc pewnie urodzę w wieku 31 lat. Za to już myślę o kolejnym dziecku i żeby je urodzić ok 35 roku życia będe mogła sobie pozwolić nawet na 3 lata przerwy. Myślę, że nie ma się czego bać :-) Trzeba dbać o swoje zdrowie, a będzie dobrze! Pozytywne myślenie czyni cuda :dzidzia:

Mój Aniołeczek 19.02.2008 (*)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2007, 13:13 »
ja od zawsze miałam cel w życiu tzn jeden z celów aby mieć rodzinkę i dzidzię ...ale ...pierw chciałam skończyć studia (zaszłam w ciążę na koniec ostatniego roku i w 5 misiącu miałam obronę ), mieć swoje mieszkanko i pracę ... i osiągnęłam to wszystko w ciągu 2 lat .... ja jak sobie postawie cel to koniec..oczywiście do tego mój mąż który jest odpowiedzialny i tez chciał dzidzię ..długo na ten temat rozmawialiśmy planowaliśmy czy nas stać czy jesteśmy gotowi i tym podobne ...
co do wieku to rzeczywiście kożdy dojrzewa inaczej , ma inne cele w zyciu ...co do koleżanki to to że jej chłopak ma 26 lat i jest odpowiedzialny nie znaczy że ona myśli podobnie ...wiesz jemu może się już spieszyć chodź oczywiście wcale nie musi tak być a ona ma jeszcze sporo czasu ...

tak jak Antalis napisała dziecko to nie zabawka ..dziecko ma sie juz do konca życia ..to mnóstwo wyrzeczeń, nakazów i zakazów..tego poprostu trzeba byc pewnym i tego chceać ..OBOJE

pozdrawiam
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2007, 18:10 »
madziulek, to jak już wiesz u mnie jest tak samo :skacza: Z tym że ja broniłam się w 7 miesiącu. I też uważam że wiek nie ma tu wiele do rzeczy. każdy planuje swoje życie tak jak chce i najważniejsze być pewnym tego że Dzidzię się chce :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwietnia 2007, 14:20 »
Cytat: "anulka33"
najważniejsze być pewnym tego że Dzidzię się chce

dokładnie :)
Kuba 2007
Szymon 2010

a.katarzyna
  • Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwietnia 2007, 14:30 »
Cytat: "anulka33"
każdy planuje swoje życie tak jak chce i najważniejsze być pewnym tego że Dzidzię się chce
koniec i kropka  :brawo_2:

Offline sandrunia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.08.2007
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwietnia 2007, 16:57 »
Cytat: "a.katarzyna"
anulka33 napisał/a:   
każdy planuje swoje życie tak jak chce i najważniejsze być pewnym tego że Dzidzię się chce   
koniec i kropka :brawo_2:

ja może tak planowałam ale jestem szczęśliwa że mam przede wszystkim zdrową córcie i kocham ją i nie uważam że jest błedem mojego życia mimo młodego wieku bo ona niczemu niewinna.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Kwietnia 2007, 18:23 »
Sandrus i tak trzymac !! Wazne ze jestes szczesliwa nei wazne kiedy urodziłas dziecko :)