Autor Wątek: OLIWIA - Mały Skarb Demki  (Przeczytany 122729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
Odp: OLIWIA - Mały Skarb Demki
« Odpowiedź #1650 dnia: 16 Października 2007, 19:37 »
Demko!Znajomej synek zaczął siadac dopiero w wieku 10 miesięcy!Wiec nie martw sie na zapas!
Dziewczyny maja racje!Dla swietego spokoju skorzystaj  z porady fizjoterapeuty!
pozdrawiam!
Całuski dla śliczności! ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1651 dnia: 16 Października 2007, 19:40 »
I ja uważam że powinnas isc do lekarza :) ale nie do fizjoterapeuty  ;D a do fizykoterapeuty :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #1652 dnia: 16 Października 2007, 19:51 »
Demeczko kochana :) :) :) :-* :-* :-*
jestem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

podczytałam sobie wstecz parę stronek i nawet mam coś więcej do napisania ;)

Córunia śliczna, ale nie dziwota, skoro do mamuni podobna :)
Moja chrześnica karolka jeszcze niedawno taka była, a teraz to już niemal 2 i 5 letnia pannica ;)
Wszystkiego naj naj z okazji 8 miesiączka Oliwki  :-*  :) :brawo_2: :Zakochany: :Daje_kwiatka: :bukiet:
Super, ze tyle fotek małej wklejasz, u takich dzieciaczków to najbardziej widać jak się zmieniają :)

dobrą szkołę przetrwania Męzusiowi zrobiłaś ;) Nic tak nie wychowuje jak przykład i doświadczenie!!!! Terapeuta i pedagog Ci to mówi ;) ( choć bez doświadczenia, ale za to piątkowy ;) więc coś niecoś w głowie ma  ;) )

8 miesięcy to jeszcze żaden alarmowy termin z siadaniem, spokojnie zobaczysz, ze nagle z zaskoczenia jak nie "usiędzie na grzędzie", to aż sama przysiadziesz ;)
dziewczyny madrze piszą, ze każde dziecko ma swój rytm, jesli tylko w innych dziedzinach jest ok, to na prawdę nie masz się co martwić, a to przecież taki jeszcze Maluszek!!!! Powiem Ci, z e teraz uczulają na studiach bardzo na "przyspieszony" rozwój, tzn pominiecie jakiejś fazy rozwojowej, np, nie było raczkowania, a od razu jest chodzenie.
Ale wiadomo, ze każda mama się martwi, nawet bez powodu :)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1653 dnia: 16 Października 2007, 20:50 »
Dziekuje wszystkim za rady- chyba faktycznie cos będę musiała zrobić- dam Oliwce jeszcze trochę czasu i jak nic nie bedzie sie działo- ide do specjalisty- niech ja zobaczy...

Gosienko witam w wątku :D Miło, że do nas zaglądnęłaś :serce:
Dziekujemy tez za życzonka :!: Oliwka faktycznie ślicznie rośnie :D W każdej innej dziedzinie jest albo do przodu, albo w normie...także martwię się siadaniem tylko...

Poczekam z dwa tygodnie...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1654 dnia: 16 Października 2007, 21:07 »
Demka zaobacz pw..
Pokazę Ci na czym polega róznica miedzy fizjoterpią a fizykoterpia...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1655 dnia: 16 Października 2007, 21:16 »
Mata POKAŻ wszystkim, ja też jestem ciekawa.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1656 dnia: 16 Października 2007, 21:40 »
http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=fizjoterapia
 ;D
A zapomniałam zapytac :)
Trafiłas do wątkuspokaniowego w sobote ?
Idziesz ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #1657 dnia: 16 Października 2007, 21:47 »
myslę Demko, ze te 2 tygodnie sa optymalne, a na razie się nie martw :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1658 dnia: 16 Października 2007, 22:12 »
Asia zobacz jaki znalazłam artkył napisany przez Kierownik Zakładu Rehabilitacji
CM Dantex Med
Jarosław Cieśla

Powszechnie sądzi się, że dziecko sześćiomies8ięczne powinno siedzieć. Jednak jest to pogląd błędny. Dziecko w tym wieku nie jest na ogół gotowe do samodzielnego siedzenia i sadzając je na przykład w rogu kanapy i podpierając poduszkami, obciążamy nadmiernie jego kręgosłup i stwarzamy warunki do rozwoju w przyszłości wady postawy. Powstrzymajmy się od wszelkich działań „przyspieszających” rozwój. Organizm dziecka sam wie, kiedy spróbować wyższej pozycji. Pod koniec ósmego miesiąca pojawia się pozycja czworacza. Dziecko osiąga ją podciągając ugięte w kolanach nogi i unosząc się na rękach. Teraz przez pewien czas będzie doskonalić tę pozycję huśtając się w przód i w tył. Okazując zainteresowanie i radość z nowej umiejętności, zachęci je do ćwiczeń. Kiedy będzie gotowe, zacznie przemieszczać się w pozycji czworaczej, najpierw do tyłu a następnie do przodu. Prawidłowe czworakowanie przebiega w naprzemiennym rytmie: ręka-noga, ręka-noga. Jest to niesłychanie ważny etap w rozwoju dziecka. Doskonaląc w ten sposób koordynację ruchową, dziecko stwarza fundament m.in. dla przyszłych umiejętności szkolnych!

Dopiero teraz dziecko jest gotowe do samodzielnego siadania. Zrobi to z pozycji czworaczej. Wystarczy skręt miednicy, ułożenie jednego biodra na podłożu i półobrót przy pomocy rąk. Teraz malec będzie co chwila zmieniać pozycję z czworaków do siadu i z powrotem. Dajmy mu dużo przestrzeni do ruchu i zachęcajmy do samodzielnej aktywności.

--------------------------------------------------------------------------------

W wieku sześciu miesięcy posadzone przez nas na krótko może przez chwilę utrzymać równowagę - ale nie znaczy to, że samo już siedzi! Dziecko posadzone na przełomie siódmego i ósmego miesiąca siedzi dość pewnie. Prawidłowo rozwijające się niemowlę zaczyna samo siadać dopiero około ósmego miesiąca. Jest to siad z tzw. siadu bocznego podpartego (dziecko z boku pomaga sobie rączką). Maluch może usiąść z pozycji leżącej do przodu, przy użyciu mięśni brzucha, dopiero w 18. miesiącu życia. W myśl zasady, że dziecko może robić tylko to, na co stać w danej chwili jego organizm, nie wolno nam malucha, który sam jeszcze nie usiadł, podpierać poduchami i sadzać, bo osłabia to jego kręgosłup. Jeśli dziecko próbuje usiąść, trzymając się brzegów wózka czy naszych dłoni, to jest to korzystne, bo ćwiczy sprawność mięśni brzucha. Jeżeli po tych próbach może opaść na podłoże i odpocząć, mamy pewność, że się nie przeforsuje. Jeżeli maluch próbuje wciąż siadać i przy oglądaniu go od tyłu widzimy w dolnej części pleców garb, oznacza to, że gorset mięśniowy kręgosłupa jest zbyt słaby, aby utrzymać dziecko w pionie - nie ułatwiajmy mu siadania.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

--------------------------------------------------------------------------

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #1659 dnia: 16 Października 2007, 22:13 »
Aniu bazując na tym co ela wkleiła to idz do FIZJOTERAPEUTY bo nie sądzę abyś czynnikami fizykalnymi (którymi zajmuje się FIZYKOTERAPIA na którą kieruje cię ela - czynniki termiczne, energię cieplną, prądy małej, średniej lub wielkiej częstotliwości, promieniowanie świetlne, nadfioletowe, podczerwone oraz ultradźwiękowe) zmobilizowała Oliwkę do siadania. Chyba że promieniowanie po plecach ją zmusi do siadania.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1660 dnia: 16 Października 2007, 22:26 »
Martus- dziekuję :D
Gosia- tak zrobie- czekam dwa tygodnie i idę...
Eluś...nie wiem czemu Asia piszesz do mnie, ale oki :wink: artykuł superowy- moja oliwka własnie jest na etapie bujania sie na kolanach w przód i tył :D Do wątku trafiłam, ale niestety nie wybieramy się, bo na 14 30 mamy basen...
Rybko dzieki :D

Apel: potrzebuje dobrego lekarza pediatry no i fizjoterapeuty w Szczecinie...zna ktos :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #1661 dnia: 16 Października 2007, 22:31 »
Ale Olwicia urosła- normalnie pannica śliczna!!!!!!!!!

Z siadaniem - możesz sprawdzić oczywiście - ja zaczęłabym od skierowania od pediatry do neurologa. A potem dalej sie zobaczy.Ale też nie panikowałabym z siadaniem.Moja ani pediatra powiedziała mi kiedys  ( Miłęktez siadł dopiero około 9 mca) że czasem dzieckoo najpierw raczkuje,a potem siada.
Toteż nei martw się na zapas,ale o skierowanie poproś,bo najlepiej teraz zarejestrować się na wizytę,a ponieważ terminy sa odległe,to akurat wypadnie i termin,jak już będziesz więcej wiedziała po obserwcji Oliwci.

Pozdrawiam i powodenia na uczelni!!!

PS. A propos facetów i "nic nie robienia"... tylko ci,którzy chociaz raz zostali na dobę z dzieckiem (całkowicie bez pomocników) maja pojęcie o naszej pracy... Mój mąż też nie rozumiał mojej "pracy" Niby wiedział,że mam prawo być zmęczona..ale jednak nie do konca chyba... No cóż..Nie miał okazji zostac na dobę z Miłkiem w domu sam...... A teraz zostaje- ale teraz to co innego. No i nie na dobę  :-\

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1662 dnia: 16 Października 2007, 22:36 »
Asiek miło Cie widziec :D
Przez dwa tygodnie obserwuję- a później i tak chyba prowatnie sie przejdę- bo jak mi dadza termin to Oliwka juz pewnie i siedziec i biegać będzie ::) taki mamy sprawny system...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #1663 dnia: 16 Października 2007, 22:41 »
Ja moge tylko powiedzieć, że moja młodsza siostrzyczka Julka ma rok i 8 miesięcy i siadać zaczęla około 9 miesiąca jak nie później, mama potem dostała skierowanie na rehabilitację, również ze względu na operację, którą Julka przeszła, ale ogolnie ćwiczenia były wykonywane również w domu i pomogło, bo Julka zaraz była odważniejsza i siadała i śmiagała na czterech, więc myślę, że nie powinnaś się martwić

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1664 dnia: 16 Października 2007, 22:51 »
hihihhi  Asia ...Ania hihihi  ;D
Szkoda , ze Was nie bedzie :(

Czy trochę cie juz uspokoiłam tym artukułem ?
Wiem ze sie martwisz , i dla spokoju pójdziesz do lekarza  ale wydaje mi sie ze bedzie ok .
Jednak znajdz dobrego specjaliste i szybko mnie powiadom :)

Ps.Zdjecia wysłane ? :)

Rybko  :blagam:

Offline promyczek

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.08.2006
« Odpowiedź #1665 dnia: 16 Października 2007, 23:09 »
Hej Demko. od poczatku podgladam Twoja kruszynke. Sliczna z niej dziewczynka, a te jej 2 zebiska na dole ....... urocze! :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: :Daje_kwiatka: Nie martw sie ze cos jest nie tak z tym siadaniem. kazde dziecko rozwija sie indywidualnie i tak tez nabiera nowych umiejetnosci. daj jej czas i sama zobaczysz jaka Ci zrobi niespodzianke. pozdrawiam goraco  :uscisk: asia

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1666 dnia: 17 Października 2007, 08:29 »
Promyczku witam wwąteczku :D
Olcia dziękuję :uscisk:
Elcia troszkę tak :D Ona na ogół jest ze wszystkim do przodu lub idealnie w czasie...także nie mam innych zastrzeżeń...

I jak tam z tym pediatrą :?: Polecicie kogoś :?: No i ten Fizjoterapeuta :?:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #1667 dnia: 17 Października 2007, 08:46 »
dzień dobry Demeczko :) :-*
mma nadzieje, z e dla Was będzie to miły dzionek :) ;)
ja niestety nie znam pediatry, z wiadomych względów...
Moja bratowa co prawda chodzi do jakichś, ale patrząc po efektach to sredni byli: najpierw nie mogli jej wyprowadzić przez 3 miesiące z ogromnego ryku codziennie non stop i niemożności spania ( teraz karola to chodzący ideał, nic nie płacze ;), ale to sama musiała wyrosność), a pozniej niec nie mogą poradzić na taką kaszko-wysypkę  na buzi, a Kara ma już 2,5 roku

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1668 dnia: 17 Października 2007, 15:00 »
Gosieńko miło mi bardzo, że zaglądasz...faktycznie jezeli chodzi o pediatrę to trzeba trafic na takiego z powołaniem...żeby pomóc potrafili...Jak byłam mała miała świetnego pediatrę przyjmowała na Ku Słońcu, a teraz przyjmuje tylko prywatnie chyba...no cóż...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1669 dnia: 18 Października 2007, 11:42 »
No nic widzę, że chyba o pediatrze nic sie nie dowiem...poszukam chyba gdzieś na necie...
Dzis idę z babcia do urzedu...mam nadzieje, że szybko załatwimy sprawy zwiazane z dowodem...no i spacerek....
A i po lekturze wątku Majki naszło mnie na kokosanki :D Także dzisiaj pichcę :!: I na obiadek robie piersi z kurczaczka pod serowa pierzynką z pieczareczkami do tego ziemniaczki z kopereczkim i cosik na surówke musze wykobinować... na deserek kokosanki... i baaaaardzo chce mi się jakiejś sałatki- takiej na słodko...albo takiej orginalnej, jakiej jeszcze nie jadłam...aż slina zalałam klawiaturę......na sama myśl mi lcieknie :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #1670 dnia: 18 Października 2007, 12:04 »
 :)  :)

Witaj Demko i Oliwko!  :)

Podglądam was tutaj od samego początku!  :D  Sama tylko nie wiem, dlaczego się nie odzywam...
Pytasz o pediatrę w Szczecinie. Na Odzieżowej jest według mnie bardzo fajna przychodnia, może warto zobaczyć? Ja i mój Tymek jesteśmy bardzo zadowoleni.

buziaczki dla córci
ANCYMONEK :)

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1671 dnia: 18 Października 2007, 12:12 »
a jak nazwya sie pani doktor :?: My may zwykłego lekarza rodzinnego i obwaiam się, że w wielu kwestiach będzie niedoinformowany :(
Witam serdecznie w wątku Oliwki :D jest nam bardzo miło, że podczytujesz nas :D  Buziaczki dla Tymoteuszka :serce:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #1672 dnia: 18 Października 2007, 12:34 »
 :) 

Powiem tak...  do przychodni należę od czasu urodzin synka, czyli nie jest to długo. Mimo to mam dobre wrażenie. Moja pani doktor nazywa się Litwińska-Zujko. Bardzo sympatyczna. 
Tyle, że nie mam porównania, bo w szczecinie od roku dopiero mieszkam. Jednak uważam, że warto sprawdzić. Może sama spytaj w rejestracji, może kogoś Ci polecą?
Sama przychodnia tez fajnie działa, czynna jest też w weekendy, zawsze ktoś ma dyżur.
Wiem, że nie najważniejsze jest też to, jak przychodnia wygląa, jednak przyjemniej jest jak budynek jest odnowiony, pomalowany, czysty.....   ;)
ANCYMONEK :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1673 dnia: 18 Października 2007, 13:03 »
Demko Oliwka jest przesliczna! i jaka ju duża :) Kiedy to zleciało co? :)

Ja mam fajna dr pediatre ale to w Podjyuchach wiec Tobie daleko.
A fizjoterapeuty nie znam. Choc uwazam ze nie ma cosie przejmowac :)

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #1674 dnia: 18 Października 2007, 15:45 »
Witaj Demko!
Po pierwsze!!! Spoznione ale najserdeczniejsze zyczonka dla Oliwci z Okazji ukonczenia 8 miesiaczkow zycia po drugiej stronie brzusia! ;D

Po drugie ... od narodzin Kamilki naleze do tej samej przychdni co Kamyczek i potwierdzam ze jest bardzo milo!
Z tym ze ja naleze do Pana doktora Zujko a kamyczek do jego zony!:) Tez bardzo sympatyczny facet!Polecili nam go znajomi!...wiec moze sprobuj w tej przychodni!POWODZENIA!!!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1675 dnia: 18 Października 2007, 15:58 »
 :przytul: :przytul: :przytul:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1676 dnia: 18 Października 2007, 16:32 »
Dziewczynki dziękuję za tyle informacji :d faktycznie przejdę sie tam i tyle :D Przynajmniej będę wiedziała co i jak :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #1677 dnia: 18 Października 2007, 17:30 »

to do ramki
i dużo buziaków dla 8 miesięcznej niuni

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1678 dnia: 18 Października 2007, 22:06 »
Aga dziekujemy :D

Powiem Wam szczerze, że ja nie zwróciłam uwagi na ta fotkę- a teraz jestem zakochana :serce:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1679 dnia: 18 Października 2007, 22:07 »
No fotka rewelacyjna :) Taka mała dama  która pozuje do zdjecia :)