Asiu żadna ze mnie niezła kucharka

lubię sobie posiedziec w kuchni i coś dobrego ugotowac lub upiec

Myślę że Maja by miała jakieś fajne przepisy świąteczne

ja jeszcze nie myślałam nad menu, a przecież będę miała w domu gości

kurczę muszę cosik wymyślec..
Jabłkowe piersi kurczaka
składnikipiersi z kurcz - około 3/4 kilograma
3 kwaśne, twarde jabłka
sok jabłkowy - pół litra
masło - pół kostki
czosnek - kilka ząbków
bułka zwykła
wędzony boczek - 15-20 dag
sól
pieprz
sposób przygotowaniaPiersi rozbijam delikatnie, solę i pieprzę.
Teraz czas na farsz - składa się on z posiekanych na drobne kawałki jabłek, posiekanego czosnku, namoczonej i odciśniętej z mleka bułki, soli i pieprzu. Do farszu, by nabrał odpowiedniej lepiącej się konsystencji, dodaję spory kawałek masła i dokładnie mieszam.
W środek plastrów mięsa nakładam tyle farszu, ile się zmieści, by dały się szczelnie zawinąć. Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku (jak daję dwa plastry boczku na jedną pierś). Do podsmażania na maślę wbijam kilka wykałaczek w piersi żeby się nie rozpadały, przed włóżeniem do naczynia żaroodpornego wykałaczki wyciągam.Teraz mięso obsmażam na maśle, krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sokiem jabłkowym, tak mniej więcej do połowy. Naczynie przykrywam i wkładam do pieca na pół godziny. Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze się pięknie zrumieniło. Podaję z ziemniaczkami polanymi sosem z piersi i z surówką

Ja do tej potrawy kupuję surowy boczek pokrojony w cienkie plasterki

Resztę farszu który zostaje dodaję do soku jabłkowego który wlewam do naczynia żaroodpornego
SMACZNEGO!!!!!