Eluniu bardzo dobrze że w urodzinki Dominisia będziesz w domu razem z nim

napewno będzie szczęśliwy mając przy sobie mamę

A jeśli chodzi o tutejszą służbę zdrowia....

Przez całą ciążę chodzi się tutaj do lekarza pierwszego kontaktu... Ja miałm szczęście ponieważ lekarz do którego chodziłam odbierał 3 razy poród więc chociaż troszkę czaił o co chodzi

kilka razy jezdzi sie na wizytę do szpitala i tam masz robione usg.. tylko tam

opieka medyczna w czasie ciąży w Irlandii jest bezpłatna (wszystkie wizyty u lekarza i w szpitalu, badania, pobyt w szpitalu, poród, znieczulenie, poród rodzinny)
Przy porodzie bez problemu może byc mąż i są obecne jeszcze dwie położne... 6 tygodni pózniej byłam na wizycie kontrolnej u lekarza i wtedy dowiedziałam się że powinnam miec zrobioną cytologię najlepiej u ginekologa ale muszę czekac 6-7 miesięcy na wizytę której koszt to około 100-150 euro

Zrezygnowałam, wolałam poleciec do Polski i zrobic sobie wszystkie badania....
Już od jakiegoś czasu coraz więcej lekarzy z Polski przyjeżdża do Irlandii. To bardzo dobrze ponieważ wreszcie będzie można skorzystac z wizyty u specjalisty. Zostały otwarte 3 polskie przychodnie w których przyjmuje lekarz ginekolog, pediatra, kardiolog itp. To dla Polaków mieszkających w Irlandii jest duży plus

Oczywiście trzeba za taką wizytę zapłacic ale ja wolę zapłacic i dostac poradę od specjalisty w danej dziedzinie a nie od zwykłego lekarza...
Jak rozmawiałam z Irlandczykami i mówiłam że u nas nie ma problemu żeby miec wizytę u ginekologa, pediatry, kardiologa i innych specjalistów, że mamy usg w gabinecie lekarskim a nie tylko w szpitalu to oni robili strasznie zdiwioną minę. Oczywiście mówiłam że jeśli nie chcemy stac w kolejce to musimy zapłaci za wizytę prywatną

Tutaj wizyty u lekarza są płatne 50 euro, doba w szpitalu 70 euro, wszyskie badania również są płatne. Jedynie w ciąży wszystko jest bezpłatne

Wizyta u dentysty jest jedną z droższych wizyt

My jak przylatujemy do Polski zawsze zaliczmy lekarzy i dentystę

Z bardziej optymistycznych wieści...
Po Nowym Roku chemy sobie wymienic auto

Teraz mamy mazdę 323 F, a chcemy sobie kupic mazdę 6 i podoba się nam jeszcze chrysler pt cruiser ale w nich są automatyczne skrzynie biegów i mąż nie chce

Mazda6

http://imageshack.us]

[/URL]
Chrysler PT cruiser