Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2668099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #13470 dnia: 9 Lipca 2022, 09:09 »
Czy komus odwołali lot? Albo nie zabrali walizki? ( w Hamburgu nie zabieraja 90% walizek a podręcznych biora tylko 60-80 szt).
Ja męce 19.-26.7 do Alicante i akurat beda strajki. Lece z Wrocławia . Odwolac nie moge bo nie zwroca kasy. Jak nie polece to powinnam poleciec alternatywnym lotem ale co z tego skoro lece na tydz a ten moze byc za dwa trzy dni. I co wtedy?
Ehhh nie lubie takich procedur, stressu, wydzwanianie….
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #13471 dnia: 9 Lipca 2022, 14:07 »
ja też miałam lekki stres, ale leciałam z Berlina i wszystko było ok....choć  ludzie pisali, że szczególnie Wizzair odwoływał loty nawet 2 - 3 h przed (ale to z Polski )....przy okazji dziękuję za polecenie Zatoki Kotorskiej, choć i tak nie omieszkałam wyskoczyć na jeden dzień do Chorwacji :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #13472 dnia: 9 Lipca 2022, 19:45 »
Dlatego właśnie termin wyjazdów wybieram poza wysokim sezonem. Nie ma tłumów, loty punktualnie. Tutaj oczywiście doszły kwestie strajków więc to sytuacja nadzwyczajna, ale wiadomo, że termin tych strajków wybrany nieprzypadkowo :(

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #13473 dnia: 9 Lipca 2022, 21:22 »
W środę przylecielismy na Samos, bez opóźnien, z walizkami, ale to czarter to nie wiem czy tez strajkują.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #13474 dnia: 10 Lipca 2022, 01:54 »
Mojej przyjaciółce odwolali z Norwegii wizzair.
Beda leciec norwegianem chyba

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13475 dnia: 10 Lipca 2022, 05:34 »
Dlatego właśnie termin wyjazdów wybieram poza wysokim sezonem. Nie ma tłumów, loty punktualnie. Tutaj oczywiście doszły kwestie strajków więc to sytuacja nadzwyczajna, ale wiadomo, że termin tych strajków wybrany nieprzypadkowo :(
gdyby nie nastoletnie dzieci i szczególny rok egzaminacyjno-rekrutacyjny (8 klasa ) to ja też bym wybrała zupełnie inny termin, ku pocieszeniu już bliżej niż dalej ;D i w końcu chyba nie będą chciały latać na wakacje ze "starymi"  :P ps. mąż przekonal sie do lotów, więc naprawdę każdy może - kwestia tylko motywacji i nastawienia  :ok:

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #13476 dnia: 10 Lipca 2022, 12:38 »
Lecieliśmy w czasie strajku Ryanair do Palmy. Ogólnie wsadzili nas w Poznaniu w samolot pół godziny później i powiedzieli, że jeszcze z 30-40min czekamy na start, bo rzekomo przestrzeń nad Majorką jest zatłoczona i nie chcą nas przyjąć. Czekaliśmy 1.5h jeszcze, łącznie 2h opóźnienia. Od początku natomiast flightradar pokazywał te 2h więc wiedzieli ;)

Powrót już bez niespodzianek, raptem 30min później :)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13477 dnia: 16 Lipca 2022, 11:46 »
My w tym roku postawiliśmy na Polskę , przyjechaliśmy autem z trójka dzieci z Irlandii do Pl.Sama podróż w miarę ,ale na promie myślałam ze umrę.
Korzystamy jak możemy z pogody ,dzieci bardzo się cieszą.Ostatnio był Sopot ,później aqapark w Ciechocinku.Naprawdę extra rozrywka dla małych i dużych.
Za tydzień ruszamy w Lubelskie na dwa tygodnie.
Szczerze mówiąc aż nie chce nam się wracać do Irlandii

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13478 dnia: 21 Lipca 2022, 09:49 »
Ja juz w alicante. Lot odbył sie bezproblemowo z godzinnym opoznieniem.
Jesli ktos chce namawiały na fajna miejscówkę w Orihuela Costa( La Zenia) to moge podesłać. Piekna połówka domu  z basenem w fajnej lokalizacji.
Pozdrawiam
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13479 dnia: 21 Lipca 2022, 10:11 »
Wróciłam z wyspy Samos- przepiekna, nieduża wysepka, kilka miasteczek, plaze kamieniste , ale są też urocze z piaskiem.  Koniecznie wynająć auto bez dachu i zwiedzić cała. Okropnie wieje całe dnie, materace, koła wywiewa z basenu, napoje w kubkach przewraca.  All inclusive praktycznie nie istnieje.  Nie wiem czy to wina hotelu czy w każdym tak jest. Rezydentka twierdzi, że to norma, a my nauczeni Turcja,  Tunezja itp i dlatego się dziwimy.  Faktycznie dla nas szok, żeby nawet wody butelkowanej nie było,  tylko płatna i to 3€. Przecież nawet w Polsce w hotelach w pokoju codziennie jest. W dzień wyjazdu obiad juz płatny 15€ od osoby- tez nigdy tak nie mieliśmy.  Dziwne zwyczaje , powiedzcie czy tak jest Faktycznie w Grecji?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13480 dnia: 21 Lipca 2022, 10:56 »
Jesli ktos chce namawiały na fajna miejscówkę w Orihuela Costa( La Zenia) to moge podesłać. Piekna połówka domu  z basenem w fajnej lokalizacji.
Pozdrawiam
Ja poproszę - co prawda już na przyszły rok, ale kto wie, gdzie nas poniesie :)
Co do Czarnogóry - Zatoka Kotorska robi wrażenie, choć pod kątem nurkowania woda zdecydowanie chłodniejsza niż nad chorwackim Adriatykiem, pogoda  tez bardziej zmienna, bo były dwa dni pochmurne (na 11 noclegowych) plus ulewa od rana - za to już w dniu wylotu :) z pewnością są to atrakcyjne rejony dla miłośników gór, bo jest tam wiele ścieżek trekingowych, no ale nie do wędrowania w upalny lipiec :) no i jak dla mnie jeden z największych minusów - tam wszędzie palą.....jako niedosyt Jezioro Szkoderskie , ale z racji położenia,  może kiedyś do odwiedzenia przy okazji samej Albanii

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #13481 dnia: 21 Lipca 2022, 10:57 »
Ja byłam w Grecji 2 razy w 5 gwiazdkowych hotelach i nie było wody butelkowanej, w jednym była chyba na start. Teraz na Majorce w hotelu 4gw. też nie było wody nawet na start

Kasia ja się czaje na Alicante, podeślij mi też :)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #13482 dnia: 21 Lipca 2022, 19:28 »
Za nami 10-dniowa podróż po Polsce - Częstochowa, Olsztyn (nie ten na Warmii), Ojcowski Park Narodowy, Ogrodzieniec, Kraków, Zakopane. Dużo chodzenia po górach, zwiedzanie zamków na Szlaku Orlich Gniazd, Wieliczka, Wawel..... Drogo, ale fajnie :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13483 dnia: 22 Lipca 2022, 11:48 »
Pozdrawiam
Ja poproszę - co prawda już na przyszły rok, ale kto wie, gdzie nas poniesie :)
Co do Czarnogóry - Zatoka Kotorska robi wrażenie, choć pod kątem nurkowania woda zdecydowanie chłodniejsza niż nad chorwackim Adriatykiem, pogoda  tez bardziej zmienna, bo były dwa dni pochmurne (na 11 noclegowych) plus ulewa od rana - za to już w dniu wylotu :) z pewnością są to atrakcyjne rejony dla miłośników gór, bo jest tam wiele ścieżek trekingowych, no ale nie do wędrowania w upalny lipiec :) no i jak dla mnie jeden z największych minusów - tam wszędzie palą.....jako niedosyt Jezioro Szkoderskie , ale z racji położenia,  może kiedyś do odwiedzenia przy okazji samej Albanii

Czytałam, że teraz w całej Czarnogórze mega zimne prądy, stad zimna woda. Jak ja byłam to była ciepła, ale nie aż tak ciepła, zeby do niej z chęcią wchodziła :P Ale dla mnie ciepła, to taka jak w wannie ;)

Faktycznie, na całych Bałkanach jareją wszędzie, szczegolnie to irytujace w knajpach. Tam jest jeszcze inny świat jezeli chodzi o te tematy.

My wyruszamy 13.08 i chyba jajco zniosę do tego czasu.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13484 dnia: 22 Lipca 2022, 11:49 »
Za nami 10-dniowa podróż po Polsce - Częstochowa, Olsztyn (nie ten na Warmii), Ojcowski Park Narodowy, Ogrodzieniec, Kraków, Zakopane. Dużo chodzenia po górach, zwiedzanie zamków na Szlaku Orlich Gniazd, Wieliczka, Wawel..... Drogo, ale fajnie :)

A do TG nie wpadłaś ;) a u nas tak fajnie.

Wszystkie miejscówki, gdzie byłaś doskonale znam. U nas na weekendowe wypady, procz Zakopanego, którego szczerze nie znoszę ;) Wole nasze Beskidy.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13485 dnia: 22 Lipca 2022, 14:52 »
Właściwie to byliśmy w Kościelisku. Zakopane mogliby zakopać :) też nie cierpię. Ale dzieci były pierwszy raz to wypadało pokazać.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #13486 dnia: 23 Lipca 2022, 13:53 »
My dziś wracamy ze Świnoujścia i powiem szczerze, że mnie zachwyciło :-) piękne centrum, zadbane, czyste. Te piękne uliczki, i fajny park, i promenada. Plaża szeroka, długo płytko, nawet woda była cieplejsza niż w okolicach Helu. Tydzien to zdecydowanie dla mnie za krótko.
Zatrzymujemy się jeszcze w okolicach Zielonej Góry i jutro mam nadzieję wybawić się w Majalandzie z Dziewczynkami :-p a potem wiocha u mojej siostry :-)

Jedyne co mnie tu dobija to korki na trasie w okolicach Szczecina, masakra :-(

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13487 dnia: 23 Lipca 2022, 19:54 »
Zapomnialam jak sie wkleja zdjecia. Miejscówka jest super: pol domu, dwie lazienki, nowoczesna kuchnia z wyspa, taras, dwa balkony i basenem pod domem.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13488 dnia: 28 Lipca 2022, 13:25 »
A u mnie problemy.
W przedostatni dzien w Hiszpanii rozcieram sobie noge. Trzeba bylo szyć- 9 h w szpitalu. Warunki super ale Znieczulica straszna… jeden chlopak zemdlał w poczekalni dali mu kroplowke i dalej musial czekac na swoja kolej. Jeden dziadek potrzebowal tlen- dali mu butle i maske i spowrotem do kolejki. Sobie jedna babka zwracała w recznik, przy 3 razie dali jej miske. Ja z ta rozcięta noga i przeciśniętym bandażem prawie weszlam na sale i błagałam o pkmoc( ściemniając ze mnie boli).
Lot do Wrocławia bezproblemowo, wyladowalismy o 24. Zarezerwowalalm apartapmamt z parkingiem- parking podziemny byl bez dostępu bo spóźniliśmy sie 15 min i portiera juz nie bylo. Wiec zaparkowalismy 200 za blokiem( wsrod innych osiedlowych aut). Apartament mial. Tv na 4 sposoby byl na dwie. Rano schodzimy a tu szyba rozwalona , i ukradli nam 5 walizek( wzięliśmy tylko kosmetyczki i pizame). Masakra… na komisariacie walka bo wszystko na nie albo czekac(
Nawet technika nie chórowi wyslal). Stres ale jakos sie udalo( z pomoca siostry i szwagara, policjantów ze Szczecina).
Powrot 400 km s3 z zaklejona folia szyba.
Ehhhhhhhhh
Ale w Hiszpanii bylo super

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13489 dnia: 28 Lipca 2022, 14:37 »
O kurcze, nieźle. Walizek byłoby mi najbardziej żal.

Moje starsze dziecko pojechało pierwszy raz na obóz. Samo, bez znajomych, na 10 dni. Spontaniczna decyzja - uznałam, że pora odciąć pępowinę. I z tego co widzę na fejsie (codziennie biuro wrzuca relację), bawi się bardzo dobrze. Oj, głupia ja :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #13490 dnia: 28 Lipca 2022, 17:17 »
Tego nigdy nie zrozumiem... po kij komuś nasze brudne gacie i skarpety... dramat

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #13491 dnia: 28 Lipca 2022, 20:34 »
Może.mysleli że tam są skarby .... Ja tez tego nie pojmuje

Dziewczyny a z innej beczki. Jak jedziecie na wakacje to wykupijecie dodatkowe ubezpieczenie dla siebie?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13492 dnia: 28 Lipca 2022, 22:11 »
Zawsze kupuje dla nas dodatkowe ubezpieczenie.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #13493 dnia: 28 Lipca 2022, 22:28 »
My zawsze dokupujemy dodatkowe ubezpieczenie.
Aktualnie jesteśmy w Tunezji w rejonie Zarzis przy Djerbie.
Niby fajnie ale więcej tu raczej nie wrócę.

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13494 dnia: 28 Lipca 2022, 23:30 »
No wlasnie taki glupi stereotyp, ze skoro na niemieckich nr we Wrocławiu to pewnie trzymam tam walizke z kasa. Mi szkoda szmat, kosmetyków i bizu, ktore schowalam do podręcznego na lotnisku zeby nie pipało.
Szczerze mowiac to bardziej spodziewalam sie ze auto ukradną, ale nawet nie próbowali. Obrabowali tylko tył.

Co do ubezpieczenia… moge zapytac w jakim celu je wykupujecie? Nie wystarczy karta zdrowia? Pytam bo podczas mojej wizyty i szycia w szpitalu nie bylo zadnych problemow.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #13495 dnia: 29 Lipca 2022, 05:38 »
Kasia sama nie wiem koleżanka mnie trochę w pracy nastraszyła że lepiej mieć w razie w

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13496 dnia: 29 Lipca 2022, 05:46 »
Standardowe ubezpieczenie z biura podróży czy karta ekuz, nie pokrywają np. transportu zwłok do Polski. Po co robić kłopot rodzinie :)
Poza tym, często błahe zabiegi, które u nas mało kosztują, w innych krajach mogą mieć horrendalne ceny i nasza karta ekuz może tego nie pokryć.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #13497 dnia: 29 Lipca 2022, 08:14 »
Ja też zawsze dokupuję dodatkowe ubezpieczenie właśnie dlatego, ze te podstawowe ubezpieczenia to liche są. I wolę zapłacić 160 zł przed wyjazdem niż potem, nie daj Boże 15 tys. za jakiś nawet błachy zabieg, którego akurat nie było w ubezpieczeniu podstawowym.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2022, 08:16 wysłana przez loona »

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #13498 dnia: 29 Lipca 2022, 08:57 »
O dzięki dziewczyny. Właśnie .... Będę dzwonić do ubezpieczalni jak to mówią lepiej zapłacić niż później żałowac.
A podpowiedzieć co powinnam mieć w takim ubezpieczeniu?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13499 dnia: 29 Lipca 2022, 09:00 »
Jak mówi moja Pani od ubezpieczen- karta EKUZ to najwyżej na bandaz czy plaster. To po pierwsze,  a po drugie poza Europa EKUZ  nie funkcjonuje.