Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2659021 razy)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #12900 dnia: 29 Maja 2021, 10:02 »
Do Cro dzieci do 12 roku życia z zaszczepionym rodzicem bez testów :D

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #12901 dnia: 29 Maja 2021, 11:53 »
Super wiadomość  ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #12902 dnia: 29 Maja 2021, 12:42 »
Oby więcej państw podjęło taką decyzję.

W naszej sytuacji musimy zrobić dzieciom testy po wylądowaniu w Warszawie, jeszcze na lotnisku. Żeby uniknąć ich kwarantanny. Dobrze myślę? Jeśli wyjdą negatywne to nie muszą siedzieć 10 dni w domu? Jeśli nie zrobię od razu testów na lotnisku to z automatu idą na kwarantannę?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12903 dnia: 29 Maja 2021, 12:54 »

A z niezaszczzepionyn muszą robić test ?
Z tego co czytałam wszystkie dzieci do 12 roku życia są zwolnione z testu , czy jadą z ozdrowiencami czy rodzicami którzy mają negatywny test, czy zaszczepionymi.

Japcio tak jest, z automatu idą na kwarantanne.

My dzięki temu że jedziemy autem mamy szansę na to żeby wracając do Polski nie być na kwarantannie ..... pytanie czy będziemy mieć tyle szczęścia że na granicy nas nikt nie zatrzyma.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2021, 12:57 wysłana przez Justys851 »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12904 dnia: 30 Maja 2021, 13:50 »
Justyna, nie do końca.

Wszystko zależy od kraju ale np. W Czarnogórze dzieci do 5 lat nie muszą mieć testu z rodzicami zaszczepionym. Powyżej już tak. Czyli oboje dzieci naszych muszą mieć test.
Dzieci rodziców niezaszczepionych muszą mieć test bez względu na wiek.
Jeżeli jedziesz z kraju poza Schengen i UE to kwarannna na tą chwilę obowiązuje zarówno transport samochodowy jak i zbiorowy.

Japcio, dzieci idą na kwarantannę ale masz 48 h na wykonanie testu gdziekolwiek. Jak test wyjdzie negatywny to zwolnienie z kwarantanny.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #12905 dnia: 30 Maja 2021, 15:38 »

Z tego co czytałam wszystkie dzieci do 12 roku życia są zwolnione z testu , czy jadą z ozdrowiencami czy rodzicami którzy mają negatywny test, czy zaszczepionymi.

Japcio tak jest, z automatu idą na kwarantanne.

My dzięki temu że jedziemy autem mamy szansę na to żeby wracając do Polski nie być na kwarantannie ..... pytanie czy będziemy mieć tyle szczęścia że na granicy nas nikt nie zatrzyma.

To chyba tak nie działa Justynka. Ostatnio śledziłam Paulę Jagodzińską jak wracała autem z Chorwacji i robili gdzieś po drodze test, żeby wjeżdzając mieć już wynik i nie mieć kwarantanny

Oby więcej państw podjęło taką decyzję.

W naszej sytuacji musimy zrobić dzieciom testy po wylądowaniu w Warszawie, jeszcze na lotnisku. Żeby uniknąć ich kwarantanny. Dobrze myślę? Jeśli wyjdą negatywne to nie muszą siedzieć 10 dni w domu? Jeśli nie zrobię od razu testów na lotnisku to z automatu idą na kwarantannę?

Japcio a gdzie lecicie? Bo np w Grecji słyszałam, że przyjeżdzają do hoteli robią wymazy za 20 euro i dostajesz wynik, przekraczając granice w Polsce pokazujesz i jest ok.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12906 dnia: 30 Maja 2021, 16:05 »
My na Lanzarote. Nie mogę pozwolić na kwarantannę dzieci i test do 48 godzin, bo 2 dni po wylądowaniu jedziemy do Wisły. Więc muszę zrobić jeszcze  na lotnisku.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12907 dnia: 30 Maja 2021, 19:11 »
Justyna, nie do końca.

Wszystko zależy od kraju ale np. W Czarnogórze dzieci do 5 lat nie muszą mieć testu z rodzicami zaszczepionym. Powyżej już tak. Czyli oboje dzieci naszych muszą mieć test.
Dzieci rodziców niezaszczepionych muszą mieć test bez względu na wiek.
Jeżeli jedziesz z kraju poza Schengen i UE to kwarannna na tą chwilę obowiązuje zarówno transport samochodowy jak i zbiorowy.

Japcio, dzieci idą na kwarantannę ale masz 48 h na wykonanie testu gdziekolwiek. Jak test wyjdzie negatywny to zwolnienie z kwarantanny.

No ok ale odp Magdy i moja dotyczyła Chorwacji. A tam dzieci nie muszą mieć testów niezależnie od tego czy rodzic zaszczepiony czy nie.

No właśnie z tego co piszą na forach roznie bywa , jak kogoś nie sprawdzą na granicy skad wraca to nie ma kwarantanny , no bo w zasadzie skąd mają wiedzieć że ja gdzieś byłam jak jadę własnym samochodem.

Ja wiem że jest przepis taki, że idę na kwarantanne,  po powrocie ,ale najpierw musi mi ktoś ją nałożyć.

« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2021, 19:16 wysłana przez Justys851 »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12908 dnia: 30 Maja 2021, 22:03 »
Justyna

fragment zesteony chorwackiej  " As regards cross-border travel, children under 12 travelling with parents who have been inoculated, have recovered or have a negative test, do not need to have a test or go into self-isolation."

Rodzice muszą być zaszczepieni, być ozdrowiencami albo mieć test negatywny.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12909 dnia: 30 Maja 2021, 22:32 »
Japcio, ale to że mają 48 h kwarantannę nie znaczy, że tyle na niej są. Od razu po negatywnym wyniku kwarantanna jest ściągana. Czyli od razu z lotniska jedziesz na priv test do jakiejś placowki. Potem do domu i  czekasz na wynik, zwykle do 8 h. Przetestowane u znajomych. Mój brat na lotnisku,po wylądowaniu ogromnego samolotu z setka pasażerów czas oczekiwania na test i wynik to ponad 8 h na lotnisku.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12910 dnia: 31 Maja 2021, 09:43 »
Justyna

fragment zesteony chorwackiej  " As regards cross-border travel, children under 12 travelling with parents who have been inoculated, have recovered or have a negative test, do not need to have a test or go into self-isolation."

Rodzice muszą być zaszczepieni, być ozdrowiencami albo mieć test negatywny.

Przecież ja to napisałam wyżej  ::)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12911 dnia: 31 Maja 2021, 09:44 »

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12912 dnia: 31 Maja 2021, 10:02 »
Japcio, ale to że mają 48 h kwarantannę nie znaczy, że tyle na niej są. Od razu po negatywnym wyniku kwarantanna jest ściągana. Czyli od razu z lotniska jedziesz na priv test do jakiejś placowki. Potem do domu i  czekasz na wynik, zwykle do 8 h. Przetestowane u znajomych. Mój brat na lotnisku,po wylądowaniu ogromnego samolotu z setka pasażerów czas oczekiwania na test i wynik to ponad 8 h na lotnisku.

Kurde dlatego ja liczę, że uda się zrobić na miejscu na Krecie test i oszczędzić sobie kolejek...

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12913 dnia: 31 Maja 2021, 10:16 »
Lądujemy w sobotę ok 23 (planowo). Dzieciaki zmęczone i jeszcze im testy robić. W niedzielę szukać otwartego punktu. O dżiza....

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #12914 dnia: 31 Maja 2021, 11:16 »
Tak - masz rację Justyna. Ja patrzę ze swojej perspektywy. Te zarządzenia na Cro są do 15 czerwca. Może jeszcze się rozluźnić. OBY :D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12915 dnia: 31 Maja 2021, 13:24 »
Lądujemy w sobotę ok 23 (planowo). Dzieciaki zmęczone i jeszcze im testy robić. W niedzielę szukać otwartego punktu. O dżiza....

Możesz jechać na noc do domu, przespać się i udać się na test, na który umawiasz się wczesiej on-line w Gyn-Centrum.
Tak, to na lotnisku bedziesz w nocy koczować w oczekiwaniu na test.
Nie wiem co lepsze ;) Twój wybór.
Po podróży z Grecji to moze pikuś bo lot jest krótki. Ale jak się leci z dalsza, po 8-10 h w samolocie dodatkowe koczowanie na lotnisku robi róznice.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #12916 dnia: 31 Maja 2021, 13:42 »
Japcio a gdzie lądujecie? Na naszym międzynarodowym lotnisku w BDG? :D czytałam, że ma być tam otwarty punkt testowy niebawem ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12917 dnia: 31 Maja 2021, 13:42 »
Lądujemy na Okęciu. I jedziemy do Bydgoszczy.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #12918 dnia: 31 Maja 2021, 17:32 »
A to wyniku nie mogą przesłać tylko trzeba czekać na lotnisku?

My odwołaliśmy Grecje w czerwcu bo córka wyjeżdża na obóz i testu nie zdążymy zrobić bo powrót w nocy a rano wyjazd na obóz.. czekamy póki co na Turcję na 3 czerwca na info.. póki co Chorwacja ma najlepsze perspektywy wyjazdowe..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12919 dnia: 1 Czerwca 2021, 09:33 »
Trzeba czekać, bo jak wyjdziesz juz poza granice PL, a nie masz wyniki testu nakładana jest kwarantanna. Dlatego testy robi się w strefie "przed granicą".
Tak naprawde, z tego co mowil moj brat, straz grtaniczna nakłada na każdego kwarantanne i jak robisz test i masz wynik, to oni z niej zwalniają, jak im pokazujesz wynik testu, dlatego trzeba czekać na lotnisku. W teori, każdy kto wylądował mial nakładaną kwarananne.

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12920 dnia: 1 Czerwca 2021, 13:25 »
W Poznaniu to zupełnie inaczej wygląda. Wysiadasz z samolotu, wchodzisz do hali i od razu jest kontrola graniczna. Tam albo jesteś zaszczepiony albo ozdrowieniec albo dostajesz kwarantannę. Odbierasz bagaż i idziesz do punktu rejestracji na test, a potem namiot obok lotniska i test. Wracasz do domu, w ciągu 48h dostajesz wynik testu i wtedy zwalniają Cię z kwarantanny. Ale kwarantanna zaczyna się od połnocy w dniu wylądowania ponoć.

Dlatego myślę, że przy strefie Schengen fajną opcją jest zrobić test na miejscu - Chorwacja, Hiszpania czy Grecja etc. i wtedy podchodząc do straży granicznej masz test i przechodzisz bez kwarantanny. Tak wygląda z mojej praktyki:)

Na konto IKP dzisiaj wskoczył certyfikat ozdrowieńca z kodem QR który pozwala podróżować tak jak przy szczepieniu. Od dzisiaj np. Turcja też wpuszcza ozdrowieńców  ;D ;D

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #12921 dnia: 1 Czerwca 2021, 14:10 »
Można ścignąć ten kod na mobywatel zaraz po drugiej dawce  ;D
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12922 dnia: 1 Czerwca 2021, 14:48 »
No czekam na ten kod jak na zbawienie :P
Dmonik, kod byl widoczny od razu po 2 dawce?

Offline Katrinka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12923 dnia: 1 Czerwca 2021, 17:19 »
Właśnie zarezerwowałam Turcję :) lecimy 31 lipca

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #12924 dnia: 1 Czerwca 2021, 20:18 »
Turcja jeszcze mocno zagrożona koroną...
Ja mialam na drugi dzień, ale to zależy kiedy lekarz wprowadzi kwalifikacje do systemu.
Natalka 4.11.2012

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12925 dnia: 1 Czerwca 2021, 23:09 »
Właśnie zarezerwowałam Turcję :) lecimy 31 lipca
A jaki hotel?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Katrinka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #12926 dnia: 2 Czerwca 2021, 22:25 »
Club Turtas Beach w Konalki.

A to czy zagrożona czy nie to wszędzie można się zarazić nawet w pracy, także my zaszczepieni a dzieci testy. Wzięłam dodatkowe ubezpieczenie i od rezygnacji w przypadku covid. Także czekamy na urlop :) za to jutro kierunek Szczawnica :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #12927 dnia: 4 Czerwca 2021, 13:35 »
Klepnęłam nam Kos na lipiec ♥

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12928 dnia: 4 Czerwca 2021, 13:49 »
Moja znajoma poleciała wczoraj do Dubaju, PCR w Polsce negatywny, w Dubaju pozytywny  ::)

Asiq jaki hotel na Kos ? :D

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12929 dnia: 4 Czerwca 2021, 15:59 »
 Bylam w 2017 na kos. Troche wietrznie ale ladnie
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień