Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2672718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #11880 dnia: 14 Kwietnia 2020, 12:33 »
My wczoraj doszliśmy do wniosku, że odwołamy Chorwację w sierpniu. Mamy wylot 8 sierpnia. Wolimy chyba poczekać w takim komforcie psychicznym na kolejny sezon niż teraz w nerwach czy polecimy czy nie. Stracimy ok 900e to kasa za przelot i jakieś grosze za odwołanie rezerwacji, ale zawsze to bezpieczniej jak wycofamy się teraz bo koszt całych wakacji to 3500 e więc jakby loveholidays splatowalo to byłaby porażka.
Oczywiście liczymy się z tym, że te wakacje mogłyby się odbyć, ale to chyba nie byłyby wakacje takie jak sobie wymarzyliśmy.... Myślę, że moglibyśmy być spięci za bardzo.... To dziadostwo zapewne będzie świrowało gdzieś w powietrzu....
Tak naprawdę powiem wam, że jakoś pogodziliśmy się z tym, że wakacji w tym roku nie będzie, ale przecież to nie jest ważne, najważniejsze nasze zdrowie i taki spokój psychiczny....
Zobaczymy jak będzie. Na razie nic nie planujemy. Irlandia też jest piękna.....

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11881 dnia: 14 Kwietnia 2020, 12:37 »
My jeszcze nie wiemy, co z naszymi wakacjami w sierpniu. Tak na nie czekałyśmy z kumpelą. Ryczeć się chce.
Mamy jeszcze na  bookingu rezerwację na połowę lipca na Śląsku. Może chociaż to wypali.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #11882 dnia: 14 Kwietnia 2020, 12:42 »
My mamy Węgry 1 lipca i myślę, ze pojedziemy. Nie zamierzam odwoływać dopóki TUI nie anuluje.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11883 dnia: 14 Kwietnia 2020, 12:44 »
Wczasy w hotelu to chyba co innego niz kolonie ?  Jak myślicie?

Asiq kiedy macie wylot?

Trudno mi sobie wyobrazić wszystko....
Trudno mi sobie wyobrazić wczasy w SPA, bo przecież tam będą tłumy więc czym to się rózni od kolonii....dla mnie niczym.
Trudno mi sobie wyobrazić jednak, że wszystcy hotelarze przez większość roku będą musieli mieć zamknięte hotele/pensjonaty itp. To zrujnuje gospodarkę.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #11884 dnia: 14 Kwietnia 2020, 12:49 »
Asiq kiedy macie wylot?

16 czerwca

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11885 dnia: 14 Kwietnia 2020, 13:00 »
A nawet jak wasze wakacje dojdą do skutku to nie obawiacie się, że one będą takie jakieś dziwne? Nie będziecie się zastanawiać, czy pani która sprząta dobrze wydezynfekowala klamki? Czy w samolocie wszyscy są zdrowi? Czy warto wskoczyć do basenu? Że nie będzie takiego luzu?
Japcio uwierz, że każdemu chce bądź chciało się zapewne płakać przez obecną sytuację... To przykre co nas spotkało, ale musimy się z tym zmierzyć.... Jesteśmy młodzi i jeszcze nie jedne wakacje przed nami xxx

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #11886 dnia: 14 Kwietnia 2020, 13:33 »
Asiq a nie możesz zmienić terminu?? ja miałam lecieć 6 czerwca i zmieniłam na 20 września.
Kolonie córki na pewno odwołane, miała być Sycylia w lipcu ... ::) Co zrobić, najważniejsze jest zdrowie i nadzieja, że szybko minie to cholerstwo :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #11887 dnia: 14 Kwietnia 2020, 13:43 »
Asiq a nie możesz zmienić terminu?? ja miałam lecieć 6 czerwca i zmieniłam na 20 września.
Kolonie córki na pewno odwołane, miała być Sycylia w lipcu ... ::) Co zrobić, najważniejsze jest zdrowie i nadzieja, że szybko minie to cholerstwo :)

nie mogę, bo tak mam zaplanowany urlop. W innym terminie mają inne osoby z mojego dzialu, a niestety nie możemy brac razem.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #11888 dnia: 14 Kwietnia 2020, 16:51 »
My mieliśmy w tym.roku zaplanowaną objazdowke po Europie
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2020, 16:55 wysłana przez alinka692 »

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11889 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:45 »
Bez przesady, zeby dziwnie sie czuc, bo wirus gdzieś tam lata. On juz zostanie i sie przyzwyczaimy jak do innych juz znanych.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11890 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:53 »
To ja mam takie odczucia martka. Nie musisz mieć przecież takich samych. Podróże w tym roku o ile się odbędą nie są zalecane. Skoro ktoś chce jechać niech jedzie czy leci. Ja nie mam takiego zaufania do drugiego człowieka jak ty.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11891 dnia: 14 Kwietnia 2020, 17:57 »
Gdzieś tam lata? Serio?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11892 dnia: 14 Kwietnia 2020, 18:24 »
Przecież Ty napisałaś, ze będzie swirowało gdzieś w powietrzu.

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #11893 dnia: 14 Kwietnia 2020, 18:39 »
My  mamy wylot na Kretę 13 września, wymarzone wczasy dla naszych mam ;)

Też czuję, że nici z tego będą. Tui dzisiaj wysłało sms, że zmieniają warunki i rezygnacja na 21 dni przed odlotem spowoduje tylko stratę zaliczki no i skrócili czas zapłaty za wycieczkę, wiec w sumie fajne rozwiązania.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11894 dnia: 14 Kwietnia 2020, 18:49 »
A nie myślisz criness, że Tui nie pociągnie za długo? Jak to widzisz? Wy macie spłacone już te wycieczki? Czy płatność jest krótko przed lotem?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11895 dnia: 14 Kwietnia 2020, 18:59 »
W TUI platność 25 dni przed wylotem

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #11896 dnia: 14 Kwietnia 2020, 19:07 »
Nam Tui wisi 8 koła za marcowy Egipt no i teraz mamy zapłacić jakoś do połowy sierpnia, myślę, że wtedy będziemy wiedzieć czy chcemy lecieć czy nie, choć pewnie nie.

Podejrzewam, że jest duża szansa, że TUI i inne miejscówki tego typu upadną.Albo chociaż rozpoczną się rożne postępowanie restrukturyzacyjne czy układowe...Mało kto się w tym orientuje ale to jest koszmar, który w rezultacie uderzy właśnie w nas - podróżujących.  Mój klient ma teraz udupione 200 tysięcy w takich postępowaniach z 3 różnych firm.  A wydłużenie biurom, hotelom etc. zwrotu środków do 180 dni jest strzałem w kolano dla zwykłych ludzi. Często te kilka tysięcy to były długo odkładane oszczędności. Myślę, że ideą było to, że zamknięcie potrwa dwa miechy, od czerwca/lipca ruszą loty i nowe rezerwacje i takie TUI pozwraca ludziom do września środki za marzec i dalej. Ale ten plan się może posypać i ja w zasadzie zakładam, że nigdy nie zobaczę zwrotu środków ;)

TO samo mam z hotelem, planowaliśmy rocznicę ślubu 10tą na 70 osób, odstąpiłam od umowy, miałam wpłacone 50% zaliczki. Hotel zasłania się, że jest to impreza turystyczna i mają 180 dni na zwrot zaliczki, ja się nie zgadzam z tym stanowiskiem, jak będę czekać 180 dni i z pozwem ruszę w październiku, to nim dostanę wyrok z klauzulą to hotel się zawinie i nic nie zlicytuję...

Straszne jest to, że rozmawiamy z różnymi ludźmi, którzy prowadzą biznesy i oni mówią, że jak w czerwcu nie ruszą ponownie to po 10,15,30 latach muszą się zamknąć na dobre. Mają rezerwy do czerwca...Z drugiej strony znam stanowisko co najmniej 15 lekarzy różnych specjalności, w tym zakaźnych i oni lekko mówiąc śmieją się z tego wszystkiego. A tutaj te wszystkie drastyczne opisy które docierają i panika ogólnoświatowa. Łeb pęka, nie wiadomo co o tym myśleć ;)

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11897 dnia: 15 Kwietnia 2020, 14:49 »
Ciri jak słyszę, że lekarze się śmieją z tego wszystkiego to od razu przychodzi mi do głowy szpital w Grójcu i ich podejście do tematu.
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/koronawirus-w-polsce-skandaliczne-bledy-sparalizowaly-szpital-w-grojcu/lhfbyfc

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11898 dnia: 15 Kwietnia 2020, 15:17 »
Nie wiem ciri, ale dla mnie nie ma nic śmiesznego w tym, że w jednym kraju na JEDNĄ chorobę bądź jej powikłanie umiera codziennie np. 500 osób....

To jest dla mnie co najmniej straszne.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11899 dnia: 15 Kwietnia 2020, 15:30 »
MY właśnie odwołaliśmy nasz wyjazd...Loveholidays napisało,że są bardzo busy więc cały proces może się wydłużyć....no nic czekamy zatem;-) Ciekawe,czy coś uda się zrobić z lotem...mam nadzieję,że będzie można i sierpniowe loty przebukować za free, bo teraz to koszta drugiego biletu....

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11900 dnia: 15 Kwietnia 2020, 18:49 »
Ja dzis dostalam maila z vtours, ze do 24.05.20 zostana nam przelane w całości pieniadze za nasz odwołany urlop w Turcji( mial byc 24.04).
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #11901 dnia: 15 Kwietnia 2020, 23:04 »
Gosia, to z rozmachem chciałaś spędzic 10 rocznicę, ale uważam, że fajowo.
Może wypali z przełożeniem imprezy na pare tygodni/miesięcy?

Ja planowałam na 10 rocznicę w październiku Malage lub Maltę, mąż był zachwycał się. Trochę chciałam mu spraeic przyjemność, ewentualnie poprostu Praga i póki co nie wiem.
Nic nie rezerwowalam jeszcze.

Koniec lipca i Zakopane wciąż u nas aktualne. Nie chcę poki co z tego rezygnować.
Najbardziej przeżywa to Lilia, ciągle o tym pamięta, mówi o tym, liczy tygodnie...

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11902 dnia: 15 Kwietnia 2020, 23:09 »
Fajnie jak dzieci cieszą się na wyjazd. Moj sie poplakal jak odwołalam kwietniowe Zakopane.  Na dzień dziecka mamy juz tradycje z koleżanką z Jego klasy, ze jeździmy do Krakowa i teraz tylko o tym mówia.  Mam nadzieję , ze będzie można.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #11903 dnia: 16 Kwietnia 2020, 00:40 »
Daruda mam dokładnie te same odczucia, przemyślenia i plany co ty.
Bezpłatne odwołanie rezerwacji jesli o hotel chodzi, natomiast strata  biletów lotniczych okolo 3tys...
To mial byc nasz pierwszy lot na wakacje za granice.
My kochamy polskie gory...
Ale kuzyn nas namowil...
Koszta mniejsze niz taki Gołębiewski  w Karpaczu..
I dupa...

Ciri... taka  impreza nas ominie buuuuuuu

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #11904 dnia: 16 Kwietnia 2020, 07:28 »
Ja sie nawet na zagraniczne wakacje nie nastawiam ( ciepłe kraje) mam cichą nadzieję, żeby chociaż do Pl sie udało pojechać, jak zmniejszą sie obostrzenia no ale zobaczymy . Tutaj już zalecają wakacje  w Norwegii  i to w cale nie tylko, żeby wspierać gospodarkę , więc ciekawe czy granic nie zostawią zamknjętych też ze względów politycznych i co by jednak wspierać swoje kraje ;( ale ja chce do Pl , pierwszy raz nie będę w Pl minimum rok :(  teraz na weekend mielismy być z Nadia na koncercie my3 no ale wiadomo

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11905 dnia: 16 Kwietnia 2020, 08:51 »
Daruda mam dokładnie te same odczucia, przemyślenia i plany co ty.
Bezpłatne odwołanie rezerwacji jesli o hotel chodzi, natomiast strata  biletów lotniczych okolo 3tys...
To mial byc nasz pierwszy lot na wakacje za granice.
My kochamy polskie gory...
Ale kuzyn nas namowil...
Koszta mniejsze niz taki Gołębiewski  w Karpaczu..
I dupa...

Ciri... taka  impreza nas ominie buuuuuuu

Nie rozumie, jak strata biletów?
Przeciez wszystkie linie zwracają kasę za odwołane loty.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #11906 dnia: 16 Kwietnia 2020, 09:00 »
Ja sie nawet na zagraniczne wakacje nie nastawiam ( ciepłe kraje) mam cichą nadzieję, żeby chociaż do Pl sie udało pojechać, jak zmniejszą sie obostrzenia no ale zobaczymy . Tutaj już zalecają wakacje  w Norwegii  i to w cale nie tylko, żeby wspierać gospodarkę , więc ciekawe czy granic nie zostawią zamknjętych też ze względów politycznych i co by jednak wspierać swoje kraje ;( ale ja chce do Pl , pierwszy raz nie będę w Pl minimum rok :(  teraz na weekend mielismy być z Nadia na koncercie my3 no ale wiadomo
Mam takie same odczucia... Wakacje organizujemy sobie sami, ale nie liczymy na pierwotny plan z wyjazdem za granicę mimo że urlop mamy w sierpniu.
Tosię już przygotowujemy na odwołanie obozu letniego ze szkołą tańca.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11907 dnia: 16 Kwietnia 2020, 10:26 »
Jeśli lot będzie odwołany anusiaa to zwrócą. Na razie są odwołane do końca maja chyba. No może nie oficjalnie odwołane, ale taki chyba jest plan z tego co czytałam. Mój lot jest dopiero w sierpniu, a Ryaianer zakłada loty pod koniec czerwca już niby.... No zobaczymy.
Mój 10 latek jakoś spokojnie przyjął info o tym, że nie polecimy w tym roku, ma duże info o wirusie i obecnej sytuacji i ulżyło mi że tak to przechodzi.
Też mam 40 stkę na początku czerwca, miała być północ Irlandii, na szczęście hotel zarezerwowany bez żadnego wkładu finansowego... Liczę że chociaż grilla uda się zrobić dla znajomych.....

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #11908 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:27 »
Daria, miała być wspólna 40 u was :) może przełożymy na 50 :) :) :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11909 dnia: 16 Kwietnia 2020, 11:33 »
Kurde może nam pozwolą jednak tą 40 stkę Magda! Chyba, że zrobimy w grudniu z Adamem?