Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2659350 razy)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #12060 dnia: 17 Maja 2020, 18:57 »
Ale trzeba mieć nadzieję :) 4 osoby w dwie strony to sporo kasy.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #12061 dnia: 18 Maja 2020, 10:25 »
Tak samo miałam z biletami na Wielkanoc.. był mail linki formularze.. potem był mail żeby się uzbroić w cierpliwość bo mają dużo wniosków.. i do dziś kasy brak. A w międzyczasie dwa inne loty mi zwrócili.. tzn w formie voucherów.
Kiedyś nawet próbowałam się doczekać na infoczacie.. nie ma szans..

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #12062 dnia: 18 Maja 2020, 14:24 »
Ale trzeba mieć nadzieję :) 4 osoby w dwie strony to sporo kasy.
Tak, musisz mieć nadzieję - dużo. Cierpliwość Ci się też przyda.
Jestem na jednej grupie i tam już się zaczęło szarpanie z Ryanair jakiś czas temu. Wkleję wam dwie wypowiedzi do poczytania.

pierwsza sprawa:
"Dostałam 4 vouchery, chociaż wolałam zwrot pieniędzy, ale nie chciałam czekać za ich łaskę wiec stwierdziliśmy, że kupimy jakieś bilety na październik. Wszystko świetnie ale podczas bookowania kolejnych lotów i po wpisaniu kodów aplikacja stwierdziła, że się wyłączy bo ‘technical issue’.
Teraz jak wpisuję znowu kody to wyskakuje, że już zostały użyte ani nie potwierdziliśmy nowych lotów ani nigdzie nie mamy w aplikacji voucherów do użycia...
Dzwoniłam do Ryanair ale oczywiście nikt nie odbiera, na ich online chat już jestem od 3 dni nikt nie odpisuje"

druga sprawa:
"Lot został odwołany, dostałam maila żeby aplikować o zwrot albo voucher do wykorzystania do końca roku. Oczywiście wybrałam opcję zwrotu, po czym dostałam maila potwierdzającego i prośbę żeby być cierpliwym bo mają dużo aplikacji (zrozumiale). 2 dni później przysłali mi maila potwierdzającego, że mój voucher(!?) jest dostępny, tylko, że ja o niego nie aplikowałam!!!"

Postów w tym stylu jest oczywiście więcej ALE są też głosy, że zwracają pieniądze więc widać, że sobie lecą w (...) i trzeba się z nimi szarpać.
W zeszłym roku spędziłam na ich infolinii około 20 min, sprawa skomplikowana na tyle, że ich strona głupiała. Za to 20 minut zapłaciłam £15. Normalnie bez komentarza bo szkoda słów.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12063 dnia: 18 Maja 2020, 14:36 »
Nie wiem, jak będzie z nami. Brat męża jest adwokatem i powiedział, że Ryanair łamie prawo i na bank będzie walczył o zwrot kasy.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12064 dnia: 18 Maja 2020, 16:13 »
Trzeba być dobrej myśli, mam nadzieję, że wam się uda bez problemów. Te przykłady to tak przy okazji pokazują ich styl działania więc jak by co nie będziesz zdziwiona tylko już z wyprzedzeniem wiesz z czym możesz mieć "przyjemność". Trzymam kciuki. No i walczcie, oczywiście bo tu nie ma co odpuszczać.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12065 dnia: 19 Maja 2020, 10:17 »
Itaka przesunęła termin wpłaty kasy za wycieczki - do 14 dni przed wylotem. Może jeszcze wyjdzie Lanzarote w sierpniu.... Albo zmiana na Grecję.... Jeśli tylko znikną 2 tygodnie kwarantanny w Polsce. Wiem, nadzieja matką głupich :(
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2020, 10:23 wysłana przez japcio »

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #12066 dnia: 19 Maja 2020, 10:22 »
Naprawde jestescie w stanie w tym roku spedzac wakacje zagranica?? Bez obaw, bez strachu tak poprostu??

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12067 dnia: 19 Maja 2020, 10:26 »
Mamy maj. Nie wiem, co będzie w sierpniu.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12068 dnia: 19 Maja 2020, 10:41 »
Może inaczej - oczywiście, że się boję. Ale do sierpnia daleko. Wszystko może się zdarzyć. Nie rezygnujemy jeszcze. Do sierpnia jeszcze daleko. Mamy alternatywę w Polsce w tym samym terminie. Rozum co innego, serce co innego.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #12069 dnia: 19 Maja 2020, 11:49 »
Ja bym się bała cofnięcia na lotnisku...ze dziecko będzie miało np wyższa temperaturę i cofaja. Kto płaci za wycieczkę?
Natalka 4.11.2012

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #12070 dnia: 19 Maja 2020, 12:36 »
Ja bym poleciała jak bym miała pewność, ze w hotelu wszystko czynne i nie trzeba chodzić w maseczkach.
Moj hotel otwiera sie 24 maja, baseny, restauracja i SPA maja byc normalnie czynne, ale maseczki obowiązkowe--- dla mnie wczasy w masce sa nie do przyjęcia.  W terminie tym co mam Węgry mam też gory i najwyżej tu pojedziemy.  6 czerwca mam dopłatę i narazie czekam.  Jeśli hotel nie zniesie masek to rezygnuje niestety tracąc zaliczkę.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12071 dnia: 19 Maja 2020, 13:07 »
Jest jeszcze jedna kwestia. Testy. Niektóre kraje chcą wpuszczać zdrowych turystów, tzn. Z negatywnym wynikiem testu. Nie będę wydawać 2 tys. na testy, żeby lecieć na wakacje.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12072 dnia: 19 Maja 2020, 13:49 »
Jest jeszcze jedna kwestia. Testy. Niektóre kraje chcą wpuszczać zdrowych turystów, tzn. Z negatywnym wynikiem testu. Nie będę wydawać 2 tys. na testy, żeby lecieć na wakacje.

A trzeba robić te genertyczne?
Nie wystarczą te z krwi?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12073 dnia: 19 Maja 2020, 13:50 »
Nie wiem, nie znam się.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12074 dnia: 19 Maja 2020, 15:28 »
Naprawde jestescie w stanie w tym roku spedzac wakacje zagranica?? Bez obaw, bez strachu tak poprostu??
Nooooo ja się, boję pojadę za granicę do Polski i jeszcze mnie tam czymś zarażą ;D Testów tam nie chcą robić za darmo jak w moim grajdołku ;D
Bubulina jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak zawsze zresztą. Myślisz, że za granicą ludzie na siebie plują żeby specjalnie przenosić wirusa? Równie dobrze może Cię zarazić "pani Krysia z Lidla. Każdy ma obawy ale też rozumiem dziewczyny, które nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto. Anizę zagrożenia, wszystkie za i przeciw w związku z ewentualnym wyjazdem każdy zapewne zrobi we własnej głowie.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #12075 dnia: 19 Maja 2020, 18:44 »
Nasz ośrodek nie wymaga maseczek

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #12076 dnia: 19 Maja 2020, 19:08 »
Nooooo ja się, boję pojadę za granicę do Polski i jeszcze mnie tam czymś zarażą ;D Testów tam nie chcą robić za darmo jak w moim grajdołku ;D
Bubulina jak widzisz punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak zawsze zresztą. Myślisz, że za granicą ludzie na siebie plują żeby specjalnie przenosić wirusa? Równie dobrze może Cię zarazić "pani Krysia z Lidla. Każdy ma obawy ale też rozumiem dziewczyny, które nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto. Anizę zagrożenia, wszystkie za i przeciw w związku z ewentualnym wyjazdem każdy zapewne zrobi we własnej głowie.

Oczywiscie masz racje. Mnie tylko zastanawia co gdyby ktos zarazil sie na wakacjach?? Tam do szpitala?? Co z powrotem??gdzie kwarantanna?? Co z osobami ktore jada ze mna??
Ja rozumiem kasa i , wszedzie moza sie zarazic i chorowac.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #12077 dnia: 19 Maja 2020, 19:41 »
Anulla, a u was tak robią testy od tak? Bo u nas znajomi dwa objawy i nie ma szans na test..... Nie wiem jak jest w Pl, ale u nas w dalszym ciągu kwarantanna. Na temat wakacji już się wypowiadałam że nie czułabym komfortu na wakacjach po tym co się dzieje w chwili obecnej, ale myślałam że chociaż do brata do Szkocji uda mi się jechać w sierpniu, ale to wszystko zależy od kwarantanny właśnie. Na szczęście Ire też jest piękna, ale najpierw muszą znieść nam dystans od domu, bo na razie mamy 5 km, za dużo nie jesteśmy w stanie zadziałać, boki Garda kontroluje..

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12078 dnia: 19 Maja 2020, 20:05 »
Daria nie robią od tak.  Mój jest key (essential) worker i zaczął kaszleć. Na 111 kazali mu zrobić test bo inaczej go GP nie chciał przyjąć.

gdyby ktos zarazil sie na wakacjach?? Tam do szpitala?? Co z powrotem??gdzie kwarantanna?? Co z osobami ktore jada ze mna??
Ja rozumiem kasa i , wszedzie moza sie zarazic i chorowac.

Zapominasz o 2 tygodniowej inkubacji wirusa. Czyli wracasz z powrotem do kraju z wakacji, po turnusie 7-10 dniowym  i akurat wtedy zaczynają się objawy.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12079 dnia: 19 Maja 2020, 20:08 »
Daria, przekichane macie z tymi 5 km.

U nas pojawił się pomysł testowania nauczycieli. O dziwo, środowisko podzielone. Ja bym z chęcią skorzystała z darmowego testu.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #12080 dnia: 19 Maja 2020, 20:18 »
japcio w moim mieście przetestowali właśnie wszystkich nauczycieli, żeby dzieci mogły iść do przedszkola czy żłobka..
ale przy takiej ilości zachorowań (śląsk) nie puszczę dziecka .. boję się..
My po powrocie z małopolski - cudnie, bez masek po lesie, łąkach, polach. To jest prawdziwy wypoczynek. Co weekend jeździmy 8)
Ja bym do Turcji nie chciała lecieć we wrześniu, bo domyślam się że za dużo się nie zmieni.. ale biuro nie pozwala nam zmienić rezerwacji.. jedynie rezygnacja i 500 zł w plecy ::) >:( także czekamy cierpliwie. Po tej akcji zmiana biura na TUI w przyszłym roku. Moja siostra bez problemu z września zmieniła rezerwacje na przyszły rok ;)
Nie wyobrażam sobie lecieć i 2 tyg. kwarantanny ciekawe co na to w pracy by powiedzieli  :P :o 8)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12081 dnia: 19 Maja 2020, 20:46 »
Katrinka macie Itake teraz? Mala zaliczka . W TUI jest wiecej. Niby 5%  ale od razu z zaliczka placi sie ubezpieczenie, a ono większe od zaliczki

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #12082 dnia: 19 Maja 2020, 21:02 »
TUI mamy teraz ale bez ubezpieczenia. Potem dokupimy ;) siostra nas namówiła także lecimy razem, a ona przełożyła z tego roku rezerwacje.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12083 dnia: 19 Maja 2020, 21:19 »
To czemu nie możecie zmienić rezerwacji?

A juz zrozumiałam ;)

Z kwarantanna mam to samo.  Nie możemy mieć urlopu 3 tyg  :/
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2020, 21:21 wysłana przez MARTKA »

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12084 dnia: 20 Maja 2020, 08:52 »
Daria, przekichane macie z tymi 5 km.

U nas pojawił się pomysł testowania nauczycieli. O dziwo, środowisko podzielone. Ja bym z chęcią skorzystała z darmowego testu.

Po przetestowaniu pracowników przedszkoli w Łodzi widzę w tym sens. Ponad 400 chorych....gdyby nie zrobili tych testów to roznieśliby to świństwo.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12085 dnia: 20 Maja 2020, 09:32 »
Pan minister powiedział, że nie będzie testów dla nauczycieli, bo pracowników sklepów też nie testują.....

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #12086 dnia: 20 Maja 2020, 15:34 »
Dziewczyny czyli jednak po wakacjach trzeba odbyć kwarantannę na dzień dzisiejszy?

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #12087 dnia: 20 Maja 2020, 15:50 »
Trzeba

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #12088 dnia: 20 Maja 2020, 17:46 »