Autor Wątek: Wczasy  (Przeczytany 2663616 razy)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Wczasy
« Odpowiedź #4860 dnia: 23 Sierpnia 2016, 17:46 »
a myslalam ze tylko dla mnie sylwki to zawsze slabizna i rozczarowanie. .
na balu nigdy nie bylam tylko domowki tu i tam... i za kazdym razem sobie mysle ze nastepnym razem zostaje w domu :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4861 dnia: 23 Sierpnia 2016, 19:08 »
akurat domówki lubię...
my tradycyjnie lądujemy zawsze w teatrze lub operze...
a potem do teściów
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4862 dnia: 23 Sierpnia 2016, 19:36 »
Ja najchętniej bym przespala ;) tak jak rok temu :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4863 dnia: 23 Sierpnia 2016, 20:35 »
Ja rok temu nastawiłam budzik na 23:55, wstałam wypiłam lampkę picolo i poszlam spać...na chwilę, poki Tymon nie zbudził sie setny raz :P

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #4864 dnia: 23 Sierpnia 2016, 20:36 »
Lusi, a u was głosno na Sylwka??? W Cork nie ma ani jednego wystrzału;-) chyba ,że ktoś z Północnej przemyci kawałek petardy;-)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #4865 dnia: 23 Sierpnia 2016, 23:11 »
niee Daria, fajerwerki sa tylko na halloween.. w Sylwka cisza, chyba ze jacys Polacy imprezuja. Irlandczycy spia..
ale tak jak siegam pamiecia to imprezy noworoczne zawsze byly ponizej oczekiwan.. a to byl jakis kwas, a to po prostu nuda wialo, itp.
z dziecmi bylismy na domowce w sylwka w tamtym roku.. to po 22 juz sie zebralismy bo padaly dziewczyny.. i polnoc przywitalismy juz sami w domu i tak :P

ale taki bal z pieknymi dlugimi sukniami i garniturami (a nie potupajka w disco z flaszka na glowe) to mi sie podoba.. chetnie bym sie wystroila w taka suknie (troche jak na wlasnym slubie ;) moze na 10rocznice sie uda)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4866 dnia: 23 Sierpnia 2016, 23:31 »
te bale są jeszcze nudniejsze...
wierz mi...
zaliczyłam kilka...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4867 dnia: 24 Sierpnia 2016, 08:36 »
Ja na takim prawdziwym balu z długa suknia nigdy nie byłam i raz może kiedyś bym zaszalała...ale teraz wole kameralnie z grzanym piwem i znajomymi przy kominku :)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #4868 dnia: 24 Sierpnia 2016, 22:08 »
U nas Nadia od urodzenia na sylwestra chora wiec my nic nie planujemy :/

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4869 dnia: 25 Sierpnia 2016, 11:45 »
miałam melodię i napisałam małą relację z bieda-wakacji w PL :-)
może komuś się przyda mała informacja o Kołobrzegu

A zatem w skrócie telegraficznym...

Gdzie warto iść…

MIASTO MYSZY – może i brzmi durnie, ale zabawa przednia… każde z nas znalazło swój hit i siedziało przy nim wlepiając gały na myszki… http://miastomyszy.pl/

MUZEUM 6D – Maszoperia – warto posiedzieć chwilę dłużej i posłuchać fajnej opowieści o życiu kaszubskich rybaków…należy isc wolno i w żadnym wypadku się nie spieszyć. http://muzeum6d.pl/

SKANSEN MORSKI – można spokojnie wejść na dwa statki i w nich pobuszować, syn był zachwycony… http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/wokol-muzeum/oddzialy-muzeum/18-oddzial-skansen-morski

MUZEUM MINERAŁÓW – dla mnie trochę monotonia i nuda, ale córka nakupiła sobie kamieni. Muzeum mieści się w Latarni Morskiej.  Mąż z synem poszli na latarnię właśnie – wrócili zadowoleni  http://www.museo.pl/content/view/1065/315/

PARK LINOWY  - bezwzględny hit!!!! Obowiązkowy punkt programu dla wszystkich od 120cm wzrostu, bo od takiej wysokości dostępna jest pierwsza trasa. http://www.parklinowy.kolobrzeg.pl/index.php
Ewa przy pierwszym przejściu w pewnym momencie wymagała pomocy, ale drugie śmignęła sama i poszła się panu pochwalić, który pomagał jej za pierwszym razem.

MARINA SOLNA - http://www.marinakolobrzeg.pl/index.php
Cudowne miejsce dużo lepsze niż zatłoczony port.  Można w nim też smacznie zjeść. Mi szczególnie przypadła do serca Tawerna w Reducie Morast http://www.marinakolobrzeg.pl/reduta.php
Smażona ryba wybitnie klasyczna, ale wędzona na miejscu BOSSSKAAAAAAAAAA….. byliśmy dwa razy…

Zdecydowanie nie polecam wizyty w oceanarium, cena koszmarna, natomiast efekt żaden. Nie byliśmy, ale słyszałam taką opinię od wszystkich. Komentarze w internecie też analogiczne. Zdecydowanie bardziej warte wizyty jest Muzeum Oręża Polskiego i wspomniany wyżej skansen morski.

Co do jedzeniodajni, ta żadna (poza wymienioną wyżej Tawerną)  mnie nie zachwyciła… Ot po prostu nadmorskie żarcie.  Są top restauracje, ale celowo nie odwiedzaliśmy.
Ja namiętnie wciągałam rybę wędzoną, codziennie jedną /dwie + warzywa. Obżarłam się za wszystkie czasy.  I nic mi innego nie było do szczęścia potrzebne…

Kawiarnie…
Nadmieniam, że nie toleruję bud z lodami, goframi i pseudo kawą. Musi być kawiarnia z prawdziwego zdarzenia a prawdziwym ekspresem ciśnieniowym. Takich w Kołobrzegu dzięki Bogu jest dostatek.

KAWIARNIA KAPRYS - https://www.facebook.com/pages/Kawiarnia-Kaprys/219260368113182

KAWIARNIA RÓŻANY OGRÓD  https://www.facebook.com/pages/Cafe-R%C3%B3%C5%BCany-Ogr%C3%B3d/677082232367914

MARINI CAFÉ z pięknym widokiem na Bałtyk   http://www.marinehotel.pl/kuchnia-i-rozrywka/kawiarnia.html

PIANO CAFE na ostatnim piętrze hotelu Arka Medical SPA, vis a vis słynnej kręcącej się wokół własnej osi ELEVEN CLUB. Menu dokładnie to samo, a Piano ma ten plus, że nie trzeba czekać na miejsce i podłoga się nie kręci i po godzinie siedzenia nie chce się puścić pawia… (strona www Arki nie działa)

Kawiarnia WIATR I WODA w Auqariusie również OK…

Wszystkie powyższe mają porządną kawę (czytaj arabikę, nie robustę) i dobre wypieki. W każdej syn testował ciasto czekoladowe, a córa coś owocowo-galaretkowego. Dla mnie hitem były kawy latte z dodatkiem alkoholu – najlepszą kawę z Kaluha zaserwowano mi w Piano Cafe. Najmocniejszą z Advocatem w kawiarni Kaprys.

Na plaży nie byliśmy ani razu, w sensie siedzenia na kocyku (zrobiliśmy kilka spacerów wzdłuż brzegu morza), ale ja nie lubię plażowania. Odkryłam, że moje dzieci dzielnie maszerują. Średnio dziennie robiliśmy jakieś 15 km – 20 tys kroków - przynajmniej tyle pokazywał mój licznik …
Schudłam ok. kilograma – to jeszcze musze sprawdzić jak mi się obecna waga waha.  Co mnie oczywiście rajcuje… Zawsze tak miałam na wczasach, bo zawsze dużo chodziliśmy, potem kiedy dzieci były małe jakoś zaprzestaliśmy, ale w te wakacje odkryłam, że znowu możemy…
Zatem czuję, że póki co pożegnamy pomysły ślicznych-zagramanicznych hoteli i powrócimy do turystyki, którą zawsze preferowaliśmy…

Na wszystkie nasze zachcianki + wyżywienie (bo tego nie obejmowała nasza miejscówka) wydaliśmy równiutko 2000zł. 200zł na dobę…  jeśli policzymy, że to na 4 osoby, to chyba nie jest źle…
A jakoś się nie ograniczaliśmy. Dzieciaki dostały jakieś mniej lub bardziej potrzebne gadżety. Ja kosmetyki z bursztynem… mąż zgodnie ze sprawiedliwością dziejową NIC . Moim rodzicom kupiłam ryby wędzonej – w końcu opiekowali i nadal opiekują się wnukami… zawieźliśmy je tam prosto z Kołobrzegu…

W podsumowaniu   - po tych wakacjach czuję, że żyję
— Richard M. Devos

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4870 dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:26 »
Piękna relacja :) Lubię Kołobrzeg i okolice chociaż tam zawsze jakieś zimne prądy były jak jeździliśmy i morze ziiiiiiiiiimne :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4871 dnia: 25 Sierpnia 2016, 12:32 »
Dawno nie byłam w KOłobrzegu, a pewno bede za 10 lat ale o tych myszach bede pamietac. Dzieki

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #4872 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:02 »
Lilian a gdzie byliście w Kołobrzegu? Polecisz miejscówkę?

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4873 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:31 »
A ja te myszy widziałam, ale w życiu nie pomyślałabym tam iść hihi :D

Za to blisko mysz ja mam ulubioną miejscówkę
Pod winogronami  http://www.winogrona.pl/pod-winogronami/0.html

A z kawiarni to lubimy Kurort Cafe
https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274727-d6375994-Reviews-Kurort_Cafe-Kolobrzeg_Western_Pomerania_Province_Western_Poland.html

No i rybka u Rewińskiego rządzi, najlepsza na świecie :D

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4874 dnia: 25 Sierpnia 2016, 13:59 »
O rany Lilian z nieba mi spadłaś ;D
2 września uderzamy właśnie na Kołobrzeg ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #4875 dnia: 25 Sierpnia 2016, 14:44 »
My wczoraj wróciliśmy z Kołobrzegu :)

Dla małych dzieci polecam miejsce Babakuba, sala zabaw dla maluchów i kawiarnia dla dzieci.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4876 dnia: 25 Sierpnia 2016, 21:58 »
obok "Pod winogronami " przechodziliśmy...
A obok "Kurort Cafe" regularnie dwa razy dziennie - ale jakoś nie chciało mi się tam wchodzić...
u Rewińskiego kolejki są ponad moją cierpliwość - nie z trójką dzieci... szlag by nas trafił...

zapomniałam jeszcze o jednym fajnym miejscu Caffe Venezia Moderno https://www.facebook.com/Caffe-Venezia-Moderno-250617351989035/
głównie za kącik dla dzieci...ale menu też zacne...
uratowała nam tyłek podczas deszczu...

Lilian a gdzie byliście w Kołobrzegu? Polecisz miejscówkę?
W apartamentach hotelu Aquarius...
http://www.apartamenty.aquariusspa.pl/
Jestem zadowolona, miejsce w dobrym standardzie, z dostępem do hotelowej strefy fitness i SPA...
Praktycznie codziennie wieczorem Ewka nurkowała w basenie i była tym zachwycona...
Przez 10 dni pobytu korzystając w tamtejszej siłowni zrobiłam 5 treningów siłowych i jeden kardio, co z kolei było moim wykładnikiem szczęścia...
Na zabieg żaden nie poszłam, choć planowałam...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4877 dnia: 26 Sierpnia 2016, 23:04 »
Lila super rzetelny opis...zapiszę sobie w razie gdybyśmy mieli w planach Kołobrzeg.

wpadam tu z pytaniem czy macie jakiś hotel w górach spełniający poniższe wymogi:
- Karkonosze,
- najbliżej stoku jak się da,
-z dobrym wyżywieniem,
- koniecznie z basenem

;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4878 dnia: 27 Sierpnia 2016, 10:32 »
Lila dzięki za opis :) Myśle nad Aquariusem na spontaniczny wypad w przyszły weekend :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #4879 dnia: 27 Sierpnia 2016, 15:46 »
A ja jestem od czwartku na Mazurach. Piekna pogoda,super ośrodek zero tłumów!
Natalka 4.11.2012

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #4880 dnia: 27 Sierpnia 2016, 17:38 »
Apartamenty Aqariusa  bardzo polecam. Przestronne,czyste i nawet święca YC na stole;) osobiście  wolę pobyt tam niż w samym pokoju hotelowym  :P ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline asiakrynska
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #4881 dnia: 30 Sierpnia 2016, 08:39 »
Mam takie małe pytanko..

1 marca jedziemy z moim Marcinkiem do Polski "na wakacje" , ale nie wiemy.. gdzie..  :drapanie: (oprócz gór..)
Ja raczej nie znam.. Polski, tzn. nigdzie nie wyjezdzałam, wiec nie wiem gdzie jest ładnie, co warto zobaczyc.. tym bardziej w marcu..  :drapanie:

czy mozecie mi podpowiedziec, gdzie mozna fajnie spedzic czas i zobaczyc cos interesujacego..?

Osobiście proponowałabym Mazury, ewentualnie Bałtyk, ale z pewnością nie w Marcu, który jest jeszcze zimnym miesiącem w Polsce.
Jeżeli lubisz wycieczki po górach i górskie miasteczka to pełno pięknych widoków masz na południu Polski, całe Sudety są po prostu przepiękne, to samo tyczy się Bieszczad.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 08:44 wysłana przez liliann »

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4882 dnia: 30 Sierpnia 2016, 08:57 »
Byliśmy na weekend w Szklarskiej Porębie w Cristal Resort i naprawdę super. Podobało mi się. Widok na góry, cisza, spokój, w pełni wyposażony apartament, na dzień dobry winko i patera owoców. Śniadania znośne, obiadokolacje słabiutkie, ale tak to ekstra SPA, jacuzzi na zewnątrz, blisko do szklaków. Polecam!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4883 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:09 »
siłownię mają???
— Richard M. Devos

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4884 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:51 »
Nie widziałam, tylko taką zewnętrzną.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4885 dnia: 30 Sierpnia 2016, 10:01 »
to odpada...
brak zaplecza fitness dyskwalifikuje obiekt :-)
— Richard M. Devos

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #4886 dnia: 30 Sierpnia 2016, 10:04 »
Dziewczyny, a jaka jest pogoda na Wyspach Kanaryjskich w styczniu i lutym? Kusi mnie wyjazd w ferie zimowe :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4887 dnia: 30 Sierpnia 2016, 10:20 »
Moj brat był 2 lata temu na Kanarach (był na Fuercie) - i to byl najzimniejszy luty od 20 lat hyhy powiedział, że tam nie wróci. Musieli nawet domawiac farelke do pokoju taki był ziąb.
Ale po roku poleciał na inną wyspę i bardzo im sie podobało. Zawsze latają w ferie - moj brat jest nauczycielem ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4888 dnia: 30 Sierpnia 2016, 11:52 »
Macie jakieś hotele do polecenia na wyspach greckich? Rodos najchętniej  :)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #4889 dnia: 30 Sierpnia 2016, 11:53 »
Japcio koleżanka była na Lanzarote w tym roku w lutym i było super, cieplutko i słonecznie. Za to w czerwcu poleciała na Teneryfe i lało jej 3 dni .. My w kwietniu chcemy Maderę wyhaczyć ale jeszcze nie ma ofert.. także czekam cierpliwie ;)

My teraz byliśmy na weekendzie w Wiśle, było po prostu cudownie  ;D Dzieci wybawione i zadowolone. Pozwiedzaliśmy trochę, choć ludzi było bardzo dużo.