Autor Wątek: WĄTEK STARAJĄCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 11  (Przeczytany 390319 razy)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
Odp: WĄTEK STARAJĄCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 11
« Odpowiedź #2100 dnia: 24 Sierpnia 2020, 18:27 »
Myślę że gdyby było poronienie to by więcej było krwawienia... Może coś się poprzestawiało w hormonach i stąd takie plamienie...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2101 dnia: 24 Sierpnia 2020, 18:45 »
Prolaktynę mam w porządku.
Chociaż tyle na razie wiem.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #2102 dnia: 24 Sierpnia 2020, 21:36 »
Ja Wam (i sobie) tylko tu coś zostawię...wypowiedź lekarza :

Niejedna kobieta na długo zapamięta moment, gdy po diagnozie: poroniła pani, spadła na nią druga wiadomość: proszę teraz odczekać 3-6 miesięcy zanim pomyśli pani o kolejnej ciąży

Klinika, w której pracowałam, ściśle współpracowała z centrum leczenia niepłodności. Pewnego dnia szef tego centrum potraktował nas ostrymi słowami:
"Przestańcie przekazywać kobietom po wczesnym poronieniu błędną informację. 3-miesięczna przerwa nie jest konieczna!"

Argumenty, których użył, dotyczyły dwóch aspektów: psychicznego oraz czysto medycznego

Dokopałam się wtedy do badań naukowych. W badaniach tych jednoznacznie wykazano, że interwał między ciążami (czyli wymagany odstęp w czasie  3-6 miesięcy) nie ma pozytywnego wpływu na następną ciążę.
Jedno z badań objęło prawie milion (!) kobiet. Badano w nim czy taka "szybka" ciąża po poronieniu pociąga za sobą jakieś ryzyko (w postaci kolejnego poronienia, porodu przedwczesnego i innych komplikacji)

Co dowiedziono we wszystkich badaniach?
Czekanie nie wpłynie pozytywnie na następną ciążę (m.in. wcale nie zmniejszy ryzyka poronienia następnej ciąży), jednocześnie wykazano, że szansa na ciążę jest nawet większa, gdy tej pauzy robić nie będziemy. Dodam od siebie, że czekanie u kobiet po 35 rż zmniejsza szansę na zajście w ciążę z każdym cyklem. Poronienie po poronieniu niestety się zdarza, ale wcale nie jest rzadsze u kobiet, które odczekały te 3-6 miesięcy

Wyjątkowe sytuacje muszą być przedyskutowane z ginekologiem. Jest nimi np. ciążowa choroba trofoblastyczna (bardzo obszerny temat, więc trudno tu o nim nawet wspomnieć) czy ciąża pozamaciczna

3-miesięczna przerwa nie jest konieczna, a związany z nią stres psychiczny jest dla niektóryc zabójcą - tu szybka ciąża będzie lepsza niż psychoterapia. Dla innych przerwa to konieczność właśnie po to, by zregenerować zdrowie psychiczne

Najważniejszym jest być emocjonalnie gotowym na następną ciążę

Do owulacji (czas, gdy pęka komórka jajowa i możliwe jest zapołodnienie) może dojść na krótko po poronieniu. Teoretycznie juz wtedy można zajść w ciążę. Najbardziej sensownym jest jednak poczekać do pierwszego cyklu, który powinien wystąpić 4-6 tygodni po poronieniu

I brać kwas foliowy!!!

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2103 dnia: 25 Sierpnia 2020, 19:41 »
Po tym artykule przypomnialo mi sie co mowi moj dr.
Jesli poroni pani samoistnie to mozna starac sue od kolejbego cyklu.
Niestety w moim orzypadku nie bylo to takie proste, potrzebowalam zabiegu  :-X i kazal odczekac 3 msce aby sue zagoilo wszystko.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2104 dnia: 25 Sierpnia 2020, 23:29 »
Ja idę na żywioł i mam nadzieję że nie będę żałować....
A tak się zastanawiam czy testy owulacyjne będą wychodzić normalnie po zabiegu?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2105 dnia: 26 Sierpnia 2020, 09:11 »
Mi testy owu prawie wcale nie wychodzą, więc nie są dla mnie wiarygodne  ::)

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #2106 dnia: 28 Sierpnia 2020, 01:20 »
No to oficjalnie  ;D w dniu dzisiejszym po raz ostatni dołączam do wątku  ;D ;D ;D
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #2107 dnia: 28 Sierpnia 2020, 08:34 »
Lara super, powodzenia!!!!

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2108 dnia: 28 Sierpnia 2020, 14:41 »
Cudnie  ;D.
Czekam na lot do Polski, mam umówiona wizytę 16tego...lece tak czy siak, nawet jak będzie kwarantanna...
Tymczasem dziś w nocy obudził mnie ból jajnika lewego. Ale nie klucie tylko taki tępy ból. Test owu negatywny od 3 dni. Robilam wcześniej i niby kreski nie były intensywne równo and były dwie przez kilka dni. Wtedy też próbowaliśmy. Dziś jestem zagubiona nie wiem skąd ten ból i ogólnie dół brzucha pobolewa jak na okres- może przyjdzie wcześniej niż miesiąc po zabiegu
...teraz to chyba loteria z pierwszy okresem  ??? ??? mam zrobić test ciążowy 3 tyg po zabiegu to wypada na poniedziałek. Nie znoszę widoku jednej kreski ale w tym wypadku niby jak wyjdzie jedna to znaczy że wszystko ok i jest czysto. Ech ciężki czas przyjdzie....wrócą wspomnienia bąbelka...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2109 dnia: 28 Sierpnia 2020, 15:02 »
No to oficjalnie  ;D w dniu dzisiejszym po raz ostatni dołączam do wątku  ;D ;D ;D
To jest Nas już trzy :D
Ja jutro mam wizytę u gina.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2110 dnia: 28 Sierpnia 2020, 18:13 »
Dobrze ze juz nie jestem sama! Następny cel razem do Pogaduszek Ciężarówek  ;D ;D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2111 dnia: 29 Sierpnia 2020, 14:02 »
Byłam na wizycie u ginki mojej. Wszystko ok, pęcherzyk rośnie, ma 12mm, owulacja powinna być środa/czwartek jeśli wszystko jest ok i pęcherzyk dorośnie i pęknie. :) To jednak szybciej niż mi kalendarzyk pokazuje więc warto jednak tydzień przed i po planowanej owulacji działać.  ::)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #2112 dnia: 29 Sierpnia 2020, 17:27 »
Trzymam kciuki, laski!
Mi jest przykro, bo moja fryzjerka straciła kolejną ciąże :( Walczy o dziecko z in vitro od kilku lat. W czasie pandemii zaszła naturalnie. Poroniła chłopca :( Jest mi jej tak żal. Tak bardzo pragnie dziecka.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2113 dnia: 29 Sierpnia 2020, 17:36 »
Patka to super wiadomość! Powiem Ci, że ja całe życie myślałam że mam owulacje około 20 dc. Tak wskazywały symptomy i tak mi wyszło w kilku monitoringach. Ale coś się zmieniło...w ostatniej ciąży owu była w połowie cyklu! Teraz po zabiegu jajniki kłuły w 11-12 dc. Zrobiłam testy owu i wyszły dwie kreski...wychodziły przez 3 dni. Także różnie to bywa...

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2114 dnia: 29 Sierpnia 2020, 17:37 »
Trzymam kciuki, laski!
Mi jest przykro, bo moja fryzjerka straciła kolejną ciąże :( Walczy o dziecko z in vitro od kilku lat. W czasie pandemii zaszła naturalnie. Poroniła chłopca :( Jest mi jej tak żal. Tak bardzo pragnie dziecka.

Straszne to...ja się teraz zapisałam na forum o poronieniach i na grupę na fb. Dają nadzieję i można się tam wyżalić...plus dziewczyny naprawdę udzielają rad dotyczących jakie badania robić i jaka strategie przyjąć....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2115 dnia: 29 Sierpnia 2020, 18:09 »
Kochana dzisiaj mi pani dr poleciła inofolik, ma składnik który pomaga przy staraniu się.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #2116 dnia: 29 Sierpnia 2020, 19:57 »
Trzymam kciuki, laski!

Japcio a jest ona przebadana np. Immunologicznie?? Ja z invitro poronilam 4 ciaze...gdybym nie szukaniu problemu glebiej(tak naprawde nigdy bym nie pomomyslalaze tam tkwi problem), to bym do dzis tylko marzyla o ciazy.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2117 dnia: 29 Sierpnia 2020, 20:31 »
Aż tak blisko nie jestem z fryzjerką, żeby ją pytać o takie szczegóły :(

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2118 dnia: 29 Sierpnia 2020, 21:16 »
Bubulina gdzie się leczylas? Żona przyjaciela mojego R ma problemy, staraja się już 10 lat. Poroniła z in vitro 2 razy. Niby leczą się w klinice w Katowicach ale coś kiepskie to leczenie.... ::)

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #2119 dnia: 29 Sierpnia 2020, 21:56 »
Leczylam sie w Katowicach w Invimedzie. Niestety u nich glownie nastawienie na invitro i innych problemow nie ma. Po ktoryms poronieniu, zainteresowała się mną lekarka ze szpitala w Strzelcach Opolskich-Hanna Motak Pochrzęst. To dzięki niej mam dzieci. Wyslala mnie na genetyke do krakowa i na immunologi do Łodzi. Pobrała mi krew u siebie w szpitalu i wysłała do Łodzi(koszt ok 2tys). Potem konsultacje z profesorem z Łodzi. Malinowski dobry specjalista(niby), lecz mega drogi(zlecił badania za 12tys). Po piereszej wizycie znalazlam lekarza na ulicy obok, 3x tanszego i jeszcze lepszego. Dr Paśnik(za te same badania 4tys) Przebadal mnie u siebie w laborstorium APC. Zresztą Malinowski tez robi te badania w APC.
Potem diagnoza. I odrazu cyk ciąza donoszona:)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2120 dnia: 29 Sierpnia 2020, 22:15 »
A co u Ciebie zdiagnozowali? Najważniejsze, że się udało :) moja szwagierka starała się trzy lata o ciążę , dopiero zdiagnozowana endometrioza wyjaśniła powód dla którego nie mogła zajść.

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #2121 dnia: 30 Sierpnia 2020, 06:50 »
U mnie wydzla: zakrzepica, trąbofilia, mutacja genu mthfr, brak hamowania mlr i jeszcze jakaś wade(zapomnialam nazwy) ktora powodowała zatrzymanie się serduszka dziecka na kazdym etapie ciazy.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2122 dnia: 30 Sierpnia 2020, 08:19 »
Znajoma ma podobne problemy, tylko że ona łatwo zachodzi ale ciężko jej utrzymać ciążę. Też już trzy straciła  :'(

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2123 dnia: 30 Sierpnia 2020, 08:33 »
Trzeba mieć gruby portfel, żeby leczyć się  :( :( :(

Offline bubulina
  • maniak
« Odpowiedź #2124 dnia: 30 Sierpnia 2020, 11:12 »
Patka u mnie tez okazalo sie ze latwo zachodze. Ale przez zakrzepice tracilam czesto ciaze.

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #2125 dnia: 30 Sierpnia 2020, 14:03 »
Dr Paśnik to cudotwórca:)

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2126 dnia: 31 Sierpnia 2020, 07:59 »
Jeśli chodzi o Łódź i immunologię to dr Paśnik jest najlepszy.
My też dostaliśmy informację o tym,że jeśli wyjdzie w badaniach problem immunologiczny to tylko do niego ale badania pod tym kątem były ok.

Co do owulacji to z cyklem Paulinkowym miałam ją w 9 DC.... Szoook
A jednak jest to możliwe i dzięki temu mamy naszą tęczulkę  :serce: :serce:
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2127 dnia: 31 Sierpnia 2020, 08:35 »
Ja powinnam mieć teraz w środę albo czwartek, a jestem ciekawa czy test owu coś pokaże... Sprawdzę z ciekawości.  ::)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2128 dnia: 31 Sierpnia 2020, 17:49 »
A ja już sama nie wiem czy miałam czy nie...niby testy były pozytywne ale druga kreska wychodziła słabiej niż pierwsza.
Dziś zrobiłam test ciążowy bo kazali 3tyg po zabiegu. Wyszedł negatywny więc nie mam szans na kontrolne usg bo wg nich jest ok. Od kilku dni boli mnie dołem brzucha taki tępy ból nie mam pojęcia co to. Może to przed okresem ??? Wkurza mnie ten ból ale nie jest bardzo duży. Odliczam dni do wylotu do PL i wizyty u gina. Martwię się tym bólem :(.
Kotek w 9dc???? Woow. Mi by z testów niby wychodziło koło 11-12dc ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Chcę się tylko zbadać i dowiedzieć że po zabiegu wszystko jest ok....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2129 dnia: 31 Sierpnia 2020, 22:27 »
Ja właśnie będę mieć prawdopodobnie w 12dc owulke. Najgorzej jak się czymś martwisz a nie możesz nawet sprawdzić czy wszystko ok... :(