Autor Wątek: Wątek zniecierpliwionych 2008, czyli ponad 400 dni do ...  (Przeczytany 561402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kora29

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
Odp: Wątek zniecierpliwionych 2008, czyli ponad 400 dni do ...
« Odpowiedź #5070 dnia: 18 Lutego 2008, 22:25 »
Grunt, to zrobić tak żeby się nie zorientował
:brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline Aguś-sc

• entuzjasta
« Odpowiedź #5071 dnia: 18 Lutego 2008, 22:52 »
my kupujemy 150 butelek 0,5l  bez poprawin ale niewiem czy na os, czy na parę hi hi i wina białe i czerwone ale ile kartonów też niewiem po prostu jeśli chodzi o alkohol to myślenie nad tym ile czego zostawiam mojemu PM  ;D
odliczam do 09.08.2008 zapraszam

"Miłości trzeba się uczyć - uczyć wciąż na nowo i bez końca"

Offline kot_ethne

• "Bez miłości człowiek jest jak nieboszczyk na wakacjach..."
  • forumowicz
  • "Cierpliwość - to połowa sukcesu w miłości..."
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #5072 dnia: 18 Lutego 2008, 23:12 »
Z tym alkoholem to ciężka sprawa. My się jeszcze zastanawiamy jak przeliczać, ale chyba tak jak większość 0,5l wódki na osobę. A oprócz wódki i wina, wstawiamy swój alkohol różnej maści do baru żeby goście mogli również pić drinki, whiskey i inne takie. A na poprawiny i być może też na wesele piwo w beczce, bo mój P nie pije za bardzo wódki i woli piwo. A że i tak wypić może tylko symbolicznie to niech pije coś co lubi :D

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #5073 dnia: 19 Lutego 2008, 07:44 »
Nie było mnie kilka godzin a tu takie zaległości - ale szalejecie  :skacza:

kkotek garnitur jest na moim odliczaniu więc zapraszam  ;D

A jeśli chodzi o alkohol to u mnie mój tata i teść będą za niego odpowiedzialni. Zaczną kłaść na stołach po obiedzie i kelnerzy będą mieli zakaz wtrącania się w alkohol bo na poprzednich weselach butelki znikały po weselu i w trakcie. Zresztą u mnie jakoś tak się już przyjęło, że to rodzice są za alkohol odpowiedzialni.

Będą mieli taki kosz wiklinowy ozdobiony kokardkami do roznoszenia butelek i dodatkowo kupiłam im kapelusz góralski z piórkiem bo ostatnio tata mi powiedział, że nie ma co sobie ubrać na głowę jak będzie ten alkohol roznosił  :skacza:

Zastanawialiśmy się nad piwem  :piwko: i powiedzcie mi jak beczka piwa stoi cenowo ?

Narazie mamy zakupionych 180 butelek Nicolaus'a 0,5 l ze słowacji w sumie na 140 osób

Offline agatonek

• zapaleniec
  • data ślubu: 26.07.2008
« Odpowiedź #5074 dnia: 19 Lutego 2008, 08:17 »
kkotku pliz podaj namiary na waszego jubilera i grawera  :) Obrączki śliczne  :)

My mamy póki co 100 butelek Sobieskiego 0.5 na ok 80 osób bez poprawin, także myślę że spoko starczy. Nie mam pojęcia natomiast ile kupić wina i piwa...

Też mojemu Przemkowi zapowiedziałam, że pić to będzie u kolegów na weselu, a na naszym to jest szlaban  :twisted: Ale pewnie będzie ciężko. Już słyszę te gadki: "co, z kolegą się nie napijesz?"

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #5075 dnia: 19 Lutego 2008, 08:52 »
Ja się właśnie zastanawiam czy kupujecie jeszcze jakiś inny alkohol niż wódka, win, piwo. Ja się zastanawiam nad whisky bo moja druchenka jest degustatorem  :D a drinki to cięzka sprawa bo trzeba by chyba jeszcze wynająć kogoś ktoby je robił a to już drogi interes :-\
U nas jest właśnie taka tradycja że tort podaje się przed lub po oczepinach i co za tym idzie nikt go nie je. Dlatego ja chciałam 2-3h po pierwszym daniu ale spotkało sie to z ogromnym sprzeciwem ze strony naszych mam  :-\
A i wogóle nie rozumiem o co chodzi wam z tym piciem wszych narzeczonych  :drapanie: my juz się umuwiliśmy że się napijemy przed kościołem na odwage  ;D i na weselu też będziemy pić tylko poprostu z umiarem

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #5076 dnia: 19 Lutego 2008, 09:09 »
my na pewno zakupimy wódeczkę (tylko jeszcze nie wiemy jaką) i winko. Zastanawialiśmy sie nas piwkiem ale chyba kupimy go tylko na poprawiny.
U nas torta jada sie po obaidku co mnie bardzo cieszy, bo koło północy nikt go już by nie ruszył.
U nas jest właśnie taka tradycja, że tort podaje się przed lub po oczepinach i co za tym idzie nikt go nie je. Dlatego ja chciałam 2-3h po pierwszym daniu ale spotkało sie to z ogromnym sprzeciwem ze strony naszych mam  :-\
ale to jest Wasze wesele więc jeśli chcecie podać torta po obiadku to podajcie :) a po fakcie jeszcze Wam mamy podziękują i powiedzą, że to był dobry pomysł.
co do picia wódeczki to ja nie zabraniam pić mojemu K. przecież chłopak ma swój rozum i wiem, że nie może sie opić na własnym weselu. Przecież musi wytrwać do końca, do ostatniego gościa :) a z resztą ją też chciałabym sie napić ze swoimi gośćmi :) tylko trzeba wiedzieć kiedy przestać :)

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #5077 dnia: 19 Lutego 2008, 09:31 »
My mamy póki co 100 butelek Sobieskiego 0.5 na ok 80 osób bez poprawin, także myślę że spoko starczy. Nie mam pojęcia natomiast ile kupić wina i piwa...

Widzę, że nie tylko ja kupiłam SObieskiego :)

Podobno na wesele, które zaczyna się ok.17stej + poprawiny trzeba kupić na każdą głowę (niezależnie czy osoba pijąca czy też nie) 0,5l wódki, bo mniej więcej tyle schodzi. Trzeba doliczyć jakiś naddatek na bramy, rozdawanie gościom na odchodne i ewentualnie i takie tam.

My w rezultacie na 120 osób kupilśmy 180 butelek. :) Podobno na 100% to starczy (tak nam mówiła kobieta u której w motelu wesele robimy)- ona twierdzi, że rzadko idzie więcej niż 0,5 na głowę i to niewiele więcej. ( bo tylko 30% osob na weselu pije wódke. Reszta to kobiety, osoby starsze, dzieci, osoby,, ktore będę prowadzic po weselu, osoby które piją tylko wino.

A wina kupujemy 30 butelek -po 0,5-0,7l

A z winem to trzeba przemyslec jakich się ma gości - czy lubia winko czy też nie.

U kuzynki mojego PM na 90 osób poszlo 30 butelek wina. Ale tam były osoby szczególnie lubiące winko. ;)

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #5078 dnia: 19 Lutego 2008, 09:36 »
I słyszałam, że lepiej nie ustawiać zbyt wiele rodzajów alkoholu. Bo kończy sie to tym, że pół wesela stoi nad kibelkiem ;)

U nas na samym weselu planujemy tylko wódkę oraz winka -martini (białe i czerwone)+ jakieś jedno inne

a ewentualnie na poprawiny dokupimy jakies wisky czy coś w stylu malibu, curacao - do drinków :)

no i jeśli wogóle kupimy  piwko to tylko na poprawiny.

Offline dorka_9

• uzależniony
  • data ślubu: 30 sierpnia 2008
« Odpowiedź #5079 dnia: 19 Lutego 2008, 10:55 »
Widzę że większość z was zakupiła już alkohol my jeszcze nie.U nas też tort po otrze pinach taka jest tradycja i nic nie będziemy zmieniać-raczej nigdy nikt z gości nie narzekała że tort jest tak późno.U as będzie wódka,wino a dodatkowo na poprawinach jeszcze piwko.

Offline Aguś-sc

• entuzjasta
« Odpowiedź #5080 dnia: 19 Lutego 2008, 12:06 »
ja tak jak pisałam kupujemy 150 butelek wódki na 80 gości i z tego pójdzie na koronę, bramy, wesele i rozdanie gościom hmmm jak myślicie starczy??

A i wogóle nie rozumiem o co chodzi wam z tym piciem wszych narzeczonych  :drapanie: na weselu będziemy pić tylko poprostu z umiarem

ja też tego kompletnie nie rozumiem, chłop się żeni raz w życiu bynajmniej kościelnie i ja sobie nie wyobrażam, żeby mu zabronić pić, przecież ma rozum i wie, że ma pić z umiarem. Moja kuzynka też zabroniła pić swojemu mężowi no i nie pił, ale tak go szkoda było, bo widać było po nim, że ma ochotę się napić ehhhh

a co do tortu u nas też się podaje po oczepinach, ale my chcemy tak ok 19.00 - 20.00

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #5081 dnia: 19 Lutego 2008, 12:15 »

a co do tortu u nas też się podaje po oczepinach, ale my chcemy tak ok 19.00 - 20.00

to tak jak u nas :)

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
  • ...miłość nie ustaje...
  • data ślubu: 21 czerwca 2008
« Odpowiedź #5082 dnia: 19 Lutego 2008, 12:15 »
hmm..... ja swoja wodke to kupie tydzien-dwa przed slubem bo nie mam gdzie jej trzymac - i od razu zawieziemy do lokalu zeby sie chlodzilo ;) (nie boje sie o kradziez, bylo juz tam kilka wesel forumowiczek i zadna nie narzekala).

Nam babka powiedziala ze mozna liczyc 0.7 na glowe ale to juz starczy tak ze jeszcze kazdemu po wodce sie da. Oczywiscie nie kupowac butelek 0.7 (mniej eleganckie sa) ale tak liczyc ilosciowo. Ale my chyba tradycyjnie wezmiemy 0.5 na lebka i dodatkowo 1-2 kartony.

Na drugi dzien spodziewam sie ze wodki az tak szlo nie bedzie, za to bedzie piwo i wino z kija - jest bardzo duza weranda i ogrod wiec sie spodziewam raczej popijania piwka do grilla, o ile bedzie ladny dzien - dziadek ze swojej knajpy wymontuje i przywiezie  :P

Offline hebdzia
  • bywalec
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #5083 dnia: 19 Lutego 2008, 12:17 »
My jeszcze nie zakupiliśmy alkoholu a planujemy kupić nemirofa tylko jeszcze nie wiem w jakich ilościach.
No i jakieś winko.
A na poprawiny piwko dodatkowo.

A tort będzie po obiedzie bo mnie osobiście wtedy bardziej smakuje niż po otrzepinach :)

Offline agatonek

• zapaleniec
« Odpowiedź #5084 dnia: 19 Lutego 2008, 12:26 »
ja też tego kompletnie nie rozumiem, chłop się żeni raz w życiu bynajmniej kościelnie i ja sobie nie wyobrażam, żeby mu zabronić pić, przecież ma rozum i wie, że ma pić z umiarem. Moja kuzynka też zabroniła pić swojemu mężowi no i nie pił, ale tak go szkoda było, bo widać było po nim, że ma ochotę się napić ehhhh

Wg mnie na własnym weselu nie powinno się pić, a przynajmniej minimalne ilości. Jak swojemu chłopu tego wcześniej nie zaznaczę to będzie kieliszek z tym, kieliszek z tamtym, jeden toast, drugi, a potem: świetnie się bawimy, jesteśmy dowcipni, jesteśmy mistrzami parkietu... A potem to wszystko będzie uwiecznione na filmie i zdjęciach. Poza tym u P nawet niezbyt duże ilości wypitego alkoholu powodują wielkie rumieńce na buźce. Ja się będę wkurzać.. eee... dzięki.

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #5085 dnia: 19 Lutego 2008, 12:51 »

Wg mnie na własnym weselu nie powinno się pić, a przynajmniej minimalne ilości. Jak swojemu chłopu tego wcześniej nie zaznaczę to będzie kieliszek z tym, kieliszek z tamtym, jeden toast, drugi, a potem: świetnie się bawimy, jesteśmy dowcipni, jesteśmy mistrzami parkietu... A potem to wszystko będzie uwiecznione na filmie i zdjęciach. Poza tym u P nawet niezbyt duże ilości wypitego alkoholu powodują wielkie rumieńce na buźce. Ja się będę wkurzać.. eee... dzięki.

skądś to znam ;)

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #5086 dnia: 19 Lutego 2008, 12:57 »
Zgadzam sie z Agatonkiem.... :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #5087 dnia: 19 Lutego 2008, 12:59 »
Ale fajny temat:)

ja też sie zgadzam z Agatonkiem  :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline Aguś-sc

• entuzjasta
« Odpowiedź #5088 dnia: 19 Lutego 2008, 13:00 »
kurcze napisałam posta i mi wcięło

Agatko, ale ja nie napisałam, że może pić niewiadomo ile a potem wyglądać jak taka świnia, wiadomo, że w minimalnych ilościach i to swojemu od czasu do czasu zaznaczam, ale żeby całkiem mu zabronić to jakoś nie ja, wiem, że On zdaje sobie sprawę z tego co to za uroczystość i wiem, że będę mogła na niego liczyć  :)

Offline iza22

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #5089 dnia: 19 Lutego 2008, 13:03 »
u mojej siostry na weselu mój szwagier wypił może z 2 kieliszki, a później lał wodę do kieliszka i tak z każdym popijał  ;D

Offline Aguś-sc

• entuzjasta
« Odpowiedź #5090 dnia: 19 Lutego 2008, 13:09 »
no właśnie iza u nas też tak będzie, że będziemy pić wódkę na przemian z wodą, a nie że przez cały czas wódkę to po 1 a po 2 mój mąż i tak nie będzie mógł pić gdzieś do 20.00 bo jak pisałam u siebie w odliczanku moje Kochanie będzie prowadzić a żeby jechać na zdjęcia studyjne kawałek drogi jest  ;D tak więc zanim On wypije pierwszego kilona to czasu troche minie a potem woda, wódka, woda woda woda, wódka i tak mniej więcej to będzie wyglądało  :)

Offline agatonek

• zapaleniec
« Odpowiedź #5091 dnia: 19 Lutego 2008, 13:20 »
Agatko, ale ja nie napisałam, że może pić niewiadomo ile a potem wyglądać jak taka świnia, wiadomo, że w minimalnych ilościach i to swojemu od czasu do czasu zaznaczam, ale żeby całkiem mu zabronić to jakoś nie ja, wiem, że On zdaje sobie sprawę z tego co to za uroczystość i wiem, że będę mogła na niego liczyć  :)

Ja wiem Agatko, że tak nie pisałaś  ;) Chciałam tylko przytoczyć moje zdanie nt kwestii picia, a żeby było wiadomo o co chodzi to Cię zacytowałam. Bo wyżej były posty o porach serwowania tortu weselnego  ;)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #5092 dnia: 19 Lutego 2008, 13:29 »
Jeśli chodzi o wódke to u mnie już 150 butelek 0.5l jest zakupione i jeszcze drugie tyle trzeba dokupic...
Wesele bedzie z poprawinami na ok 200 osób.
Do tego piwo z beczki i wina- ale jeszcze nie wiem ile  ???

A jakby u mnie nbie było wódki od razu na stołach tylko godzine czy dwie po obiedzie to by mnie goście chyba  :Kill: :Kill:

Tort najczęściej jest podawany po oczepinach co mi sie baaaardzo nie podoba... i będe walczyła żeby to zmienic  8)

Ehh i chyba coś jeszcze chciałam napisac, ale juz nie pamiętam  :D

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #5093 dnia: 19 Lutego 2008, 13:56 »
chłop się żeni raz w życiu bynajmniej kościelnie i ja sobie nie wyobrażam, żeby mu zabronić pić, przecież ma rozum i wie, że ma pić z umiarem
chłop rozumu nie ma, zwłaszcza jeśli chodzi o picie  ;) a jak wiadomo ten gatunek jest takż mało asertywny i na zdanie "Co się z nami nie napijesz?" wiadomo jak będzie reagował ::)
Dlatego trzeba mu, to "delikatnie" zasugerować ;D

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5094 dnia: 19 Lutego 2008, 14:00 »
Edzia normalnie bym ci polała za te mądre słowa!
Sugerowac trzeba, zawsze!  ;)

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #5095 dnia: 19 Lutego 2008, 14:01 »
Ja przypominam regularnie...hehehehehe ;) ;) Niech się asertywności uczy!!!
Oczywiście natentychmiast - jest foch maks, że niby "on wie, za kogo ja go uważam.." i takie tam...
ALE JA WIEM ( przecież) LEPIEJ!!!!! ;D ;D ;D

Offline agatonek

• zapaleniec
« Odpowiedź #5096 dnia: 19 Lutego 2008, 14:07 »
 ;D ;D ;D dobre, dobre

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #5097 dnia: 19 Lutego 2008, 14:11 »
Ja przypominam regularnie...hehehehehe ;) ;) Niech się asertywności uczy!!!
Oczywiście natentychmiast - jest foch maks, że niby "on wie, za kogo ja go uważam.." i takie tam...
ALE JA WIEM ( przecież) LEPIEJ!!!!! ;D ;D ;D

Tak jak byśmy ich (tych naszych mężów) nie znały hehe. Komu oni kit wciskają ;D

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #5098 dnia: 19 Lutego 2008, 14:18 »
Tak jak byśmy ich (tych naszych mężów) nie znały hehe. Komu oni kit wciskają ;D

Dobre i  :brawo_2: :brawo_2: bo mądre słowa

No ale wracając do tego piwa z beczki - ile kosztuje jedna beczka i jakiej klasy piwo będziecie miały  ???

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5099 dnia: 19 Lutego 2008, 14:50 »
A tego to akurat nie wiem dokładnie...
W zależności od tego co bedzie w hurtowni dostępne w beczkach... Chciałabym Tyskie...