Autor Wątek: DLA CHĘTNYCH NA NAUKI PRZEDMAŁŻEŃSKIE  (Przeczytany 12567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
..
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lutego 2005, 12:58 »
Monia a moze Ty wiesz jak to ma byc?  :?:

Ja należę właśnie do tej parafii, religię w liceum miałam prowadzoną własnie przez książy z ul.Kingii (ciekawe czy ten ksiądz jeszcze jest? ) Tak samo jak mój narzeczony... I własnie przez księdzia z tej parafii mam wydane zaświadczenie...
 To musze chodzic czy nie?

ps.ciekawe czy my się czasem nie znamy :)

Pozdrawiam

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
DLA CHĘTNYCH NA NAUKI PRZEDMAŁŻEŃSKIE
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lutego 2005, 15:46 »
1) napewno się nie znamy... jestem z zupełnie innej parafi..

2) tak - musisz chodzić... ja też mam skończone nauki w średniej szkole i musze chodzić...
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lutego 2005, 15:52 »
ehh to po co oni  w ogóle to robią? tamten ksiądz mówil, ze to się będzie liczyło...
  no nic... cały czas się łudzę, że jednak nie będzie to potrzebne...  ;)
 Pozdrawiam

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lutego 2005, 19:42 »
owszem... liczy sie pod warunkiem,ze bierzesz slub zaraz po maturze w ciągy roku czasu... w innym przypadku beda ciebie pędzili na nauki p/małżeńskie...

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lutego 2005, 10:33 »
no to teraz przyznać sie... kto chodzi na te nauki??????

widziałam asię....

ktos jeszcze??????

Offline Aśka

• forumowicz
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Lutego 2005, 11:55 »
Dziewczyny... no to została jeszcze poradnia małżeńska  :twisted:  Czy znacie może taką, w której zaliczyć mozna wszystkie wizyty za jednym razem? Nauki dało sie przezyć ale z tym drugim bedzie gorzej bo jestem już od razu ciutke wrogo nastawiona po opowieściach znajomych i ich wrażeniach  :evil:
Moja sukienka do sprzedania... [url = http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=17518#17518 [/url]

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Lutego 2005, 12:06 »
Ja mam nauki ze szkoły średniej mój przyszły mąż  :lol: z wojska i nasz kiądz w Stargardzie powiedział , że to starczy . Kazał nam tylko stawic się na 2-3 wizyty w poradni i na jedną rozmowe z proboszczem . Co więcej , poradnie prowadzi moja sąsiaadka , która mnie uczyła chemii w średniej , i jej mąż , więc mam nadzieje że potraktują nas ulgowo  :lol:
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Aśka

• forumowicz
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Lutego 2005, 12:12 »
kurczaki... fajnie masz... a nie znasz kogos w Szczecinie, kto mógłby nam podpisać karteczki... przeciez juz wszystko wiemy  :twisted:
Moja sukienka do sprzedania... [url = http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=17518#17518 [/url]

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2005, 12:19 »
hmmm.... powiem tak : koleżanka tez wychodzi za mąż a jej przyszły mąż pracuje za granicą więc nie bedzie jak miał  chodzić na nauki ...poprostu powiedziała że da więcej księdzu na "zapowiedzi" i pozwoli jemu nie uczestniczyć w naukach. Nie znam nikogo niestety kto by mógł wam to podpisać . Jeżeeli naprawde chcecie uniknąć nauk to znajdziecie napewno jakiś sposób  :lol: Poszukajcie może wśród znajomych , może ktoś ma zaprzyjaznionego księdza .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Aśka

• forumowicz
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2005, 12:33 »
Nauki juz mamy zaliczone - zrobilismy to w tym tygodniu:)
Chodzi tylko o poradnie małżeńską- tego nie ma w naszej parafii niestety a miejsce na karteczkach jest...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lutego 2005, 12:49 »
Musicie poszukać wśród znajomych którzy są już po , a jak nie znajdziecie to sie poprostu musicie przez to przemęczyć .

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Lutego 2005, 13:08 »
Elu, kiedyś znajoma mi opowiadała o tym, jak to w wieku 30 kilku lat wychodziła za mąż i musiała odbyć nauki w poradni...... I prowadziła to jej znajoma.Pomyslała więc, że je tylko podpisze....Wiadomo, czegóż mogła jeszcze nie wiedzieć w tym wieku??.
No i co jej koleżanka odpowiedziała?? "No wiesz??? Muszę zrobić ci to szkolenie!!!" załamka....
mam nadzieję Ela,że Twoji znajomi będą normalni  :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Lutego 2005, 13:33 »
Tak se myśle...tak się cieszę ze ślubu że chyba na wszystko będe chodziła z uśmiechniętą miną , pomimo tego że nic nowego się nie dowiem w poradni . A znajomi z poradni..hmm napewno będą mili , ale to się okaże dopiero w "praniu"   :D

Offline aurelyah

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 2 Marca 2005, 14:42 »
Jakby ktos wiedzial cos o organizowanych w najblizszym czasie naukach przedmalzenskich w szczecinie to dajcie znac  :!: Spoznilam sie na te o ktorych pisala monia a chce miec to juz za soba... :?

Offline doris27
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 5 Marca 2005, 13:51 »
o ja tez jestem zainteresowana naukami bo z miskiem przegapilismy wczesniejsze a chcemy sie wyrobic przed czerwcem. moze ktos pomoze??
doris

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 6 Marca 2005, 09:37 »
podzwońcie po parafiach... zawsze któras z nich organizuje te nauki... myślę ,ze nawet kilka na raz więc jakiś wybór bedzie...

my teraz walczymy o poradnię.... jakoś nie chcą nam skrócić tego ze zględów zawodowych :?

Offline bujolka
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 7 Marca 2005, 08:54 »
Z tego co wiem to nauki odbywają się przez cały rok w Parafii Jana Chrzciciela na Bogurodzicy. Całe nauki trwają chyba tydzień albo półtora już nie pamiętam dokładnie prawdopodobnie na 19.00. Kończą się a następnego dnia zaczynają sie nowe. Niestety ja nie mogłam skorzystać bo mam tylko dwa dni wolne w tygodniu więc chodzę do innego kościoła. I już odliczam kiedy się wreszcie skończy :D

Offline aurelyah

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 7 Marca 2005, 17:44 »
Cytat: "bujolka"
Z tego co wiem to nauki odbywają się przez cały rok w Parafii Jana Chrzciciela na Bogurodzicy. Całe nauki trwają chyba tydzień albo półtora już nie pamiętam dokładnie prawdopodobnie na 19.00. Kończą się a następnego dnia zaczynają sie nowe. Niestety ja nie mogłam skorzystać bo mam tylko dwa dni wolne w tygodniu więc chodzę do innego kościoła. I już odliczam kiedy się wreszcie skończy :D

Dzieki bujolka,wlasnie dzisiaj tez sie dowiedzialam o tym.Podobno nauki sa przez caly rok w srody o 19.00 i mozna dolaczyc sie w kazdej chwili.

Offline aurelyah

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 6 Kwietnia 2005, 14:13 »
Jakby ktoś chciał w skróconym trybie odbyć nauki pzedmałżeńskie to w Kościele Matki Boskiej Ostrobramskiej na ul.Ułańskiej 10 w każdą 1 i 3 środę miesiąca odbywa sie taki krótki kurs.Są to 3 spotkania o 17.30 jest półgodzinny wykład z kimś z poradni rodzinnej, po nim od 18.00-19.00 jest msza, a na koniec od 19.00 do 19.30 nauki z księdzem.
Dzisiaj właśnie sie na niego wybieramy...zobaczymy jak to będzie  :?

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #49 dnia: 6 Kwietnia 2005, 14:42 »
A my śmigamy w każdy czwartek do parafii przy ulicy Józefa, koło szpitala na Pomorzanach. Wiem że może przychodzić każdy, w sumie jest 5 spotkań ale z tego co widzę to od razu załatwiona będzie poradnia rodzinna bo ostatnio była jejmość z tejże.

Offline g@ta
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 9 Kwietnia 2005, 00:29 »
No to ja mam gorszy problem :-( Małe miasto , dwie parafie w których nie przewiduja do jesieni nauk. Jestem załamana. Nawet nie mamy jak dojeżdzać do innego miasta. A mój luby cieżko pracuje i wraca późno. Pewnie gdzieś był taki temat, ale moze wiecie gdzie (miasto,parafia) są kursy weekendowe? Najlepiej okolice Gorzowa ale Szczecin też byc może.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 9 Kwietnia 2005, 07:14 »
najlepiej zadzwoń i osobiście porozmawiaj z proboszczami.... pewnie znajdzie się taki,który pójdzie wam na rekę....

Offline antilopa
  • nowicjusz
  • *
A my też na Kingi
« Odpowiedź #52 dnia: 6 Lipca 2006, 23:12 »
Co prawda piszę rok później, niż ostatni post:). Ale też bierzemy ślub w kościele pw. Przemienienia Pańskiego. Ucieszyłam się czytając te posty, bo molestowałam księży u nas o nauki od jakiegoś czasu:), i w końcu odbywamy nauki w Sercu Jezusowym. Naprawde fajnie jest:). Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mężatki:)) :id_juz:  :id_juz: