Autor Wątek: Ciąża mnoga czyli...  (Przeczytany 44811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
Odp: Ciąża mnoga czyli...
« Odpowiedź #150 dnia: 10 Kwietnia 2013, 16:40 »
Dziewczyny wczoraj byłam w tym tygodni na kontrolnych badaniach w szpitalu i okazało się że jednak są dwie owodnie więc jest to ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa.Nawet nie wiecie jak się ciesze.Dostałam 4 fotki bobasów....nie skreśla to więc porodu naturalnego co bardzo mnie cieszy :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 10 Kwietnia 2013, 16:57 »
Super ! NA ten poród naturalny tak się nie nakręcaj... Pewnie że byłoby fajnie ale lepiej uważać i kilka razy konsultować...

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #152 dnia: 10 Kwietnia 2013, 17:26 »
Nakręcać się nie nakręcam ale mam cichą nadzieje że się uda:)Ja po prostu zawsze bałam się cesarki...dlaczego nie wiem...ale wiadomo jak będzie lepsza cesarka to się poddam;)
Ale wiecie ciesze się że mam takiego lekarza...u którego wizyta nie jest na odwal się tylko poświęca tyle czasu ile pacjentka chce...wszystko wyjaśni wytłumaczy....czy to szpital czy gabinet prywatny.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Kwietnia 2013, 17:34 »
No właśnei o to mi chodziło że nadzieję możesz mieć ale nie warto sie upierać... A lekarz super... też takiego miałam.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Kwietnia 2013, 21:19 »
Ja też miałam dwie owodnie,a rodziłam cc
dziewczyny ułożyły się nogami do przodu...obie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 11 Kwietnia 2013, 12:28 »
ważne, że masz lekarza, przy którym czujesz się pod fachową opieką :)

Rozumiem Twoje podejście do sn i obawy przed cc. Miałam "tak samo".

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Kwietnia 2013, 18:43 »
Kuchasia  ale niespodzianka :) gratulacje!

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Kwietnia 2013, 11:42 »
Ricardo bardzo dziękuje:)
Wiecie co mnie najbardziej wkurza....w nocy średnio co 1,5 godziny wstaje siku...z Leną też tak miałam ale w trochę późniejszym etapie....

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Kwietnia 2013, 11:53 »
Kuchasia obyś nie doszła do tego etapu co ja... czyli po prostu neisypianie od ok. 26 tc do końća ciąży spałam tylko w dzień po kilka godzin...

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Kwietnia 2013, 13:13 »
Kuchasia gratulacje :D
który to tydzień?
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Kwietnia 2013, 13:41 »
Gabiś nie wyobrażam sobie tego...ja generalnie w ciąży śpie jak niedźwiedź.Pierwszy trymestr to najchętniej bym cały przespała,teraz troszke lepiej ale i tak ok 2,5 godz dziennie muszę się przespać.I nie wiem jak to jest że w dzień owszem chodzę siku ale nie tak często...Na szczęście moja Lenka jest wyrozumiała i jak przychodzi z przedszkola to się kładzie z mamusią :)
Nadziejko dziękuje za gratulacje,wczoraj zaczęłam 14 tydzień.
Na szczęście mdłości i wymioty ustąpiły ale nie mogę się pozbyć takiego metalicznego posmaku w buzi...ciągle czuje taki smak surowizny i nie wiem co z tym zrobić a denerwuje mnie to bo  przez to nic mi nie smakuje o picia.

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 15 Kwietnia 2013, 10:28 »
Na szczęście mdłości i wymioty ustąpiły ale nie mogę się pozbyć takiego metalicznego posmaku w buzi...ciągle czuje taki smak surowizny i nie wiem co z tym zrobić a denerwuje mnie to bo  przez to nic mi nie smakuje o picia.

Wiesz co mi pomogło? Zorientowałam się, że tak mam po posmarowaniu ust sztyftem ochronnym. Przed ciążą w ogóle tego nie czułam. Wywaliłam pomadkę i jest git ;)

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 17 Kwietnia 2013, 21:00 »
Dziewczyny mam pytanie odnośnie cesarki...wiem że jest taki wątek ale jak zaczęłam tam czytać to się przeraziłam...W związku z tym mam pytanie czy mając cesarke czułyście to jak was cieli i w ogóle byłyście świadome tego co Wam robia czy można miec takie znieczulenie że nie będzie się nic wiedziało?I cewnik wtedy zakładają?I jeszcze pyt.po jakim czasie zobaczyłyście dzieci?wiem że wszystko zależy pewnie od szpitala ale napiszcie mi prosze jak to było u Was...bo spokoju mi to nie daje.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #163 dnia: 17 Kwietnia 2013, 21:03 »
Ja miałam tak,że byłam świadoma i "czułam" wyciąganie dziecka w sensie szarpanie  mną na stole operacyjnym
dzieci pokazano mi od razu po wyjęciu z brzucha i od razu jechały obok mnie z sali operacyjnej na oddział i już były ze mną cały czas
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 17 Kwietnia 2013, 21:10 »
Kuchasia u mnie było dość kiepsko... od razu mówię że jak nie chcesz to nei czytaj ;)

Znieczulali mnie 4 razy. Nie mogli mnie znieczulić. Za każdym razem czułam. Oczywiście jesteś świadoma bo to nie narkoza. Za 4 razem się udało. Mnie bolało. Szymek miał dużą głowę więc mocno ciągnęli - nie było to przyjemne.. a Maciek był mocno wciśnięty pod żebrami - nie mogli go wyciągnąc i potwornie mnie szarpali a potem miałam uczucie jakby mi żebra połamali bo m ite żebra opadły z powrotem na swoje meijsce. Było mi słabo i musięli podawać mi tlen... Cewnikowali. Miałam pecha bo cewnik mi źle założyli i musięli poprawiać. Dzieci zobaczyłam po 4h i to było najgorze - teraz walczyłabym zeby było inaczej. Nie mówię żeby z nimi być ale chociaz na sekunde zobaczyć...
co do znieczulenia.. miałam 5 razy pełną narkozę. no i 1 raz  to znieczulenie. Pewnie komfort psychiczny po narkozie jest lepszy ale dłuzej się dochodzi do siebie, jest dużo więcej skutków ubocznych.... Na pewno mnie cesarka bolała... fajne to nie było, ale poród naturalny też przeciez boli.

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Kwietnia 2013, 08:44 »
Ja też miałam zewnątrzoponowe, więc byłam świadoma. Nie czułam cięcia, nie czułam szarpania, po prostu ucisk przy wyciąganiu pierwszej córki, żaden ból, ucisk. Pierwszą córkę zobaczyłam po 7 godzinach, drugą po 12, kwestia inkubatora itd. To nie zależy moim zdaniem od szpitala, ale przede wszystkim od stanu dzieci. Cewnik miałam, myślałam, że będzie to bardziej nieprzyjemne. Zależało mi, żeby nie skończyło się narkozą, ale tego nikt nie zagwarantuje, u mnie się udało. Pewnie wiele zależy od wytrzymałości na ból, odczuwanych emocji, poziomu adrenaliny i np. tego co wcześniej przeczytasz, usłyszysz albo sobie wyobrazisz. Ciąża mnoga jest ciążą wysokiego ryzyka, więc i poród jets obarczony różnymi kwiatkami, ale jak masz świadomość, co się może zadziać, to możesz o pewnych rzeczach pomyśleć szybciej. Takie jest moje zdanie już po.
Życzę Ci jak najlepszego dla was porodu :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 18 Kwietnia 2013, 09:17 »
Carolla zalezy od szpitala... moje dzieci były całkiem zdrowe.. po 2 dobie wyszliśmy do domu, zero inkubatora a nawet m iich nie pokazali po narodzeniu. :( To przykre,... i nie pamietam tak bólu jak własnie to że mi ich zabrali i nawet ich nie zobaczyłam, nie usłyszałam piuerwszego krzyku  Maćka itp :(

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #167 dnia: 18 Kwietnia 2013, 09:21 »
Dzięki dziewczyny za odpowiedź,jesteście niezastąpione.Zobaczymy jestem dobrej myśli:)
A powiedzcie mi czy tez Was tak rwało w kroku cos...nie potrafie tego opisać...Nie wiem czy po prostu się wszystko rozciąga czy jak,pamiętam że w pierwszej ciąży też mnie rwało ale dużo później,tyle że teraz jest dwójka a nie jedno....

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 18 Kwietnia 2013, 10:23 »
Rwało... i to mocno...

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #169 dnia: 11 Maja 2013, 07:53 »
Kuchasia gratulacje, a znasz płeć?
Ja od początku jestem nastawiona na cc tez sie boje ale dr mówi ze to bedzie bezpieczniejsze i dla mnie i dzieci
Gabis to nie fajnie ze ci nie pokazali maluszków chociaz na sekundę, u nas w szpitalu słyszałam ze pokazują na chwile, za miesiąc mam wizytę i mamy rozmawiać o porodzie takze pewnie dowiem sie czegoś wiecej
Najbardziej to sie boje tego ze ustala termin cc a wczesniej zacznie sie akcja
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 11 Maja 2013, 17:03 »
Moniq u mnie tak było że akcja zaczęła się 1 dzień pzred planowanym cc. To lepiej dla organizmu.

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #171 dnia: 12 Maja 2013, 10:20 »
I co zrobili, dali ci cos na wstrzymanie i potem cc czy jak?
Dziękujemy

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 12 Maja 2013, 15:34 »
NIc nie dali... przyjechałam o 4 rano bo mi odeszły wody. Zbadali i wtedy zaczęło boleć. O 6 zadzwonili po lekarza, o 7 podali antybiotyk bo miała bakterię. I od podania antybiotyku musi minąć 4h więc CC było dokładnie 10.40. NIe dostawałam nic pzreciwbólowego ani nic... nie było tez takie potrzeby. Miałam rozwarcie na 3 palce i skurcze regularne co 5 minut. Był to ból jak przy @ - do wytrzymania.

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 12 Maja 2013, 17:41 »
Aha dobrze wiedzieć
Dziękujemy

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Maja 2013, 10:35 »
Hej dziewczyny miałam krótką przerwe w forum,byliśmy w trakcie pzeprowadzki i byłam odcięta od neta:)
Już jestem na nowym,mieszka się cudnie jednak swoje to swoje:)
Moniq dziękuje za gratulacje:)ZNam już płeć :)W brzucholu siedzi dwóch synków:)Tatuś pęka z dumy hehe,ja też szczęśliwa:)Teraz kwestia wyboru imion hehe co jest burzliwym tematem bo Lenka wybrała dwa z czego jednego my nie akceptujemy hehe:)
A mam do Was pytanie jak to jest bo ja mam termin na 12 września ale to jest data kiedy ciąża będzie donoszona...To w sytuacji kiedy bym miała mieć cesarke to będzie ona w okolicy tego 12 września czy raczej w okolicach 40tyg czyli pod koniec września:)???

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Maja 2013, 11:17 »
Kuchasia cesarki robią ok. 2 tygodnie przed terminem. U mnie była wyznaczona na 10 dni przed terminem a poród zaczął się dzień wcześniej :)

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #176 dnia: 20 Maja 2013, 12:19 »
kuchasia ja za 3tyg bede rozmawiać z dr o porodzie i wtedy pewnie wyznaczy juz datę. Mam nadzieje ze akcja sie nie zacznie wczesniej bo jakos sie tego boje. Gratuluje 2 chłopców to tak jak u nas. A jakie imie wybrała córeczka? Podaj wasze typy.
Dziękujemy

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 20 Maja 2013, 12:25 »
Lenka wybrała Kacper i Tomek,Kacper jak najbardziej podoba nam sie ale Tomek juz nie bardzo:)My chcemy Wojtek albo Filip a tego znowu Lena nie akceptuje hihi a u Was jakie imiona sa?

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Maja 2013, 12:41 »
U nas tez była burzliwa dyskusja bo maz to miał takie okropne typy ze szok, bedzie Macius i Dawidek
Dziękujemy

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Maja 2013, 14:03 »
Moniq to dużo lepiej jak poród się zacznie wcześniej. Lepiej dla dzieci i dla Ciebie. Macica jest wtedy gotowa i jes akcja skurczowa... nie ma tak dużego ryzyka krwotowku i komplikacji,,,