Autor Wątek: Ząbkowanie  (Przeczytany 9469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Ząbkowanie
« dnia: 3 Listopada 2006, 10:40 »
Ząbkowanie to trudny dla malucha okres, choć nie każde dziecko przy ząbkowaniu odczuwa ból. Dziąsła są rozpulchnione i czerwone, a maluszek się ślini i często trzyma piąstki w buzi. Co zrobić i jak pomóc maluszkowi, który zaczyna ząbkować i przez to źle śpi, nie chce jeść i jest rozdrażniony?

:arrow: możemy kupić w aptece specjalne żele do smarowania, które chłodzą dziąsła
:arrow: dostępne są także leki przeciwbólowe homeopatyczne( o poradę możemy zapytać lekarza lub farmaceuty)
:arrow: dobre dla dzidzi będą także schłodzone w lodówce gryzaki wypełnione wodą
:arrow: należy także często dziecko przepajać, bądź jeśli jest karmione piersią, często do niej przystawiać
:arrow: podrażnione od śliny usta możemy smarować kremem
:arrow: miejmy także pod ręką pieluszkę tetrową lub inną ściereczkę abyśmy mogli szybko wytrzeć obślinioną buźkę maluszka

Ząbki u maluchów pojawiają się najczęściej między 5, a 7 miesiącem życia. Nie jest to jednak regułą, gdyż niektóre trzymiesięczne maluchy niekiedy mają już ząbki, a niektóre dzieci nie maja ich i w 12 miesiącu (wszystko jest uwarunkowane genetycznie).
Zazwyczaj wyrastają najpierw dolne jedynki, następnie dolne dwójki. Wszystkie ząbki malec ma już po 18 miesiącu życia.
Gdy już pojawią się ząbki starajmy się o nie dbać od samego początku. Starajmy się jak najszybciej zrezygnować z nocnego karmienia i smoków (ssanie może źle wpływać na zgryz.)

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Ząbkowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 3 Listopada 2006, 19:39 »
ze swojej strony dodam,ze dzidzia musi miec pełen garnitur kiełków do 2.5 roku zycia.. czas kiedy pojawiają się mleczaki po tym czasie to tzw. późne zabkowanie które może mieć podłoże genetyczne , pozapalne ( zwłóknienia sluzówki ) i takie tam...

nie ma niestety złotego środka na ząbkowanie.. każdemu dzieciaczkowi cos innego pomaga.. poprostu trzeba na zasadzie prób i błędów wszystkiego spróbować..

objawia się zwiekszonym slinieniem, płaczliwością dziecka, rozpulchnionymi, bolesnymi dziąsłami a także goraczką.... czesto objawy chorób ogólnoustrojowych są zrzucane na ząbkowanie.. zwróćcie więcuwage głównie na 4 objawy.. inne objawy to ogólnoustrojowa sprawa..  :roll:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Ząbkowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 3 Listopada 2006, 21:22 »
monia napisz mi jak się nazywa ten dentysta od małych dzieci jakoś na p.Bo wyleciało mi z głowy.i kiedy do niego się udac z dzieckiem/Bo czytałam,że kiedy pojawią się pierwsze zęby.Ale przecież nie będę z 7 miesięcznym niemowlakiem leciała do dentysty zwykłego,czyli jak np.Ty.Czy przychodzą do Ciebie z takimi maluchami?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #3 dnia: 4 Listopada 2006, 12:52 »
Cytat: "Mariolka"
jak się nazywa ten dentysta od małych dzieci jakoś na p.

pedodonta

Czy przychodzą do Ciebie z takimi maluchami?

z tak małymi  nie ale kole roczku juz siedzą w gabinecie ( tak półtora roku to norma).. niestety wiele z tych dzieci nie przychodzi na kontrole a na leczenie..

nie pozwalajcie dzieciakom zasypiac z kaszą czy mlekiem w dziobie, bo potem bedziecie płakać z,e dzidzia ma zeby zzarte przez prchnice po dziąsła.. to klasyczna próchnica  :?  

jak wygląda taka próchnica

na poczatku sa białe odwapnienia w okolicy dziąseł ( przyszejce zęba0.. potem pojawiaja sie zółte plamy, które zaczynają się łuszczyc..

na koniec widzimy juz cos takiego

to klasyczny obraz zaawansowanej próchnicy butelkowej.. nie łudźcie się ,ze ktoś wam dzieciaka zachowawczo wyciagnie z tego stanu.. te zęby ( górne) nadają sie tylko do ekstrakcji i zrobienia protezy dziecięcej , która zastepuje własne zeby + pełni rolę aparatu ortodontycznego..

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #4 dnia: 4 Listopada 2006, 13:10 »
inne przykłady próchnicy butelkowej

przyokazji przyjrzyjcie sie temu zdjęciu

nad siekaczem górnym lewym jest biała plamka na dziąśle.. to powstająca przetoka ropna.. tak zaawansowanej próchnicy butelkowej często towarzysza ropnie..

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #5 dnia: 4 Listopada 2006, 13:13 »
a teraz zagadka..

dziecko przychodząc na świat rodzi sie jałowe.. pierwsze bakterie nabywa przeciskając się przez drogi rodne kobiety...

skoro dziecko jest jałowe (a bakterie próchnicotwórcze nie znajduja się w pochwie) to jaką drogą dziecko nabywa pierwsze bakterie próchnicowe a tym samym powstaje u nich próchnica??????????

Offline asia-be

• bywalec
  • data ślubu: 8 wrzesień 2007
Ząbkowanie
« Odpowiedź #6 dnia: 4 Listopada 2006, 14:42 »
Ja do objawow dodalabym katar i sennosc. Zabkowanie latwo pomylic z przeziebienim. Znam mamy ktore lecialy do lekarza,bo nie pomyslaly ze ich dzidzia zabkuje,a lekarz tez sie nie zorienotowal i leczyli dziecko nawet miesic a objawy nagle same ustaly  8)

Offline asia-be

• bywalec
Ząbkowanie
« Odpowiedź #7 dnia: 4 Listopada 2006, 14:46 »
Cytat: "monia"
jaką drogą dziecko nabywa pierwsze bakterie próchnicowe a tym samym powstaje u nich próchnica??????????
obawiam sie ze dostaje prochnice w "prezencie" od rodzicow,babc,opiekunow-niestety,to ciagle jescze czesty widok jak mamusia pcha dziecku do buzi smoka,ktorego"wyczyscila" swoja slina, fuj

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #8 dnia: 4 Listopada 2006, 15:00 »
Cytat: "asia-be"
Zabkowanie latwo pomylic z przeziebienim. Znam mamy ktore lecialy do lekarza,bo nie pomyslaly ze ich dzidzia zabkuje,a lekarz tez sie nie zorienotowal

znam też przypadki odwrotne.. zostały zignorowane objawy ogólnoustrojowe i dzieciaki potem miały co chwilkę grype lub angine..

a o katarze w czasie zabkowania nie słyszałam jak do tej pory..
w "prezencie" od rodzicow,babc,opiekunow-niestety,to ciagle jescze czesty widok jak mamusia pcha dziecku do buzi smoka,ktorego"wyczyscila" swoja slina, fuj

ot i właśnie

1) oblizywanie smoczków, które upadły
2) buziaczki w usta
3) lizanie zabawek którymi bawiły się inne dzieciaki ( dzieci lubia wymieniac miedzy soba grzechotki itp)

nie ma innej drogi nabycia.. tylko slina osoby która posiada te bakterie..  :twisted:

Offline Kasia*

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #9 dnia: 4 Listopada 2006, 15:38 »
brrr okropne te zdiecia :x
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #10 dnia: 4 Listopada 2006, 16:27 »
nie okropne tylko realia - z czym mamusie zgłaszają się do dentysty..  :twisted:

kilka tygodni temu był odcinek super niani.. super niania była zbulwersowana faktem,ze 2 letnie bliźniaczki zasypiają z butlą w buzi i nikt im nie zabierał ich podczas nocy... matka na pytanie "czy nie widzi potrzeby odstawiena butki" tylko wzruszyła ramionami..

wystarczyło popatrzeć na ujęcie ich brata jak zaczał dramatyzować.. górne zeby zrównane z dziąsłami.. cos w rodzaju zdjęcia nr 1..

jeśli matki tak podchodzą do sprawy to mnie tylko rece opadają.. a potem dziwią się m,ze dzieciak im nie śpi i po któres z rzedu nie przespanej nocy decyduja się na wizyte u dentysty..  :evil:

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #11 dnia: 4 Listopada 2006, 16:42 »
Moniu, a co zrobić gdy dzieć tak jak mój Kubi wcina mleko przed snem? Przecież nie zacznę mu wtedy myć ząbków jak zasypia... Co prawda przy codziennej kąpieli szorujemy mu zębiska, ale czy to ma sens jak on póxniej wcina jedzonko?

A co do zabkowania, to u nas na szczęście nie ma gorączki, ale ślinka za to cieknie tak, że śliniak musi być, bo inaczej ciuszki mokre by były.

Offline asia-be

• bywalec
Ząbkowanie
« Odpowiedź #12 dnia: 5 Listopada 2006, 18:12 »
a o katarze w czasie zabkowania nie słyszałam jak do tej pory..
 moj Wojtek tak ma,przy zabkowaniu cieknie mu i z noska(taki czysty wodnisty katarek)i z buzi-mokry caly jest :)

Offline asia-be

• bywalec
Ząbkowanie
« Odpowiedź #13 dnia: 5 Listopada 2006, 18:20 »
Cytat: "merkunek"
Moniu, a co zrobić gdy dzieć tak jak mój Kubi wcina mleko przed snem?

Ja Wojtka po prostu odzwyczailam od jedzenia po kapieli,troche nas to nerwow kosztowalo,nie wiem kogo wiecej mnie czy Wojtusia,bo przez 10 dni zasypial zaplakany a ja sie czulam jak nagorsza mama na swiecie.Ale teraz juz jest ok,Maluch wie ze po kapieli tylko woda i zasypia pieknie :)i Ja sie nie boje o jego zabki.

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #14 dnia: 5 Listopada 2006, 18:31 »
Co prawda przy codziennej kąpieli szorujemy mu zębiska, ale czy to ma sens jak on póxniej wcina jedzonko?

oczywiście,ze nie ma sensu.. albo jedzonko albo umyte kły..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 5 Listopada 2006, 21:37 »
a jeśli się karmi piersią?to też tak bardzo niszczy ząbki?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #16 dnia: 5 Listopada 2006, 21:39 »
i ich nie umyje??? znaczy się zabków a nei piersi ;).. niestety... mleko kobieca to piekna pozywka..

teoretycznie powinno się po karmieniu umyć zabki ale nie sprawdziłam tego w praktyce.. ciekawe jak te teorie wprowadzę w zycie :(

Offline asia-be

• bywalec
Ząbkowanie
« Odpowiedź #17 dnia: 8 Listopada 2006, 11:59 »
a jeśli się karmi piersią?to też tak bardzo niszczy ząbki?

Moj Wojtek cycal,przed zasnieciem i w nocy(po kilka razy) do 15-tego miesiaca, zabki mial od 7 miesiaca.Nie czyscilam ich po wieczornym karmieniu(nie mialam serca go budzic) poki co zabki zdrowe :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #18 dnia: 8 Listopada 2006, 19:33 »
teoretycznie powinno się po karmieniu umyć zabki ale nie sprawdziłam tego w praktyce.. ciekawe jak te teorie wprowadzę w zycie

właśnie w rzeczywistości to będzie dość trudne.Bo taki niemowlaczek budzi się w nocy kilkakrotnie na cycka.To np. o 3 czy 4  nie miałabym serca zapalać światła i budzić niemowlaczka.Ale wydaję mi się też, że mówimy tutaj np.o kilkumiesięcznym dziecku, które ma np.2 ząbki. I jeśli myję je w ciągu dnia, to nie stanie się taka tragedia.Bo te zdjęcia, które moniu wkleiłaś, to widziałam, że dotyczyły starszych troszkę dzieci z pełnym uzębieniem.I tutaj oczywiście zakazane jest podawanie do snu dziecku butli z mlekiem, albo co gorsze z soczkiem(cukier).

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #19 dnia: 8 Listopada 2006, 20:27 »
dzieci niektóre jak najbardzie starsze ale to i tak próchnica butelkowa..

ja mam pod opieka dzieciaki poniżej 2 lat.. niewiele sie róznia od tego cowidzisz na fotach..

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Listopada 2006, 11:57 »
ja mam pod opieka dzieciaki poniżej 2 lat.. niewiele sie róznia od tego cowidzisz na fotach

straszne...I co wtedy?jak je leczysz?borowanie?usubiecie zęba?czy jak...?

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Listopada 2006, 15:54 »
przy takich zniszczeniach????

usuwanie korzeni i robi sie proteze dziecięca, która pełni jednocześnie  funkcje aparatu ortodontycznego..

tu nie ma już co ratowac.. jesli ząb jest dosłownie zżarty po dziąsło nie odbudujesz go niczym.. nawet plomba kompozytowa nie ma sie do czego trzymać  :?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Listopada 2006, 16:27 »
masakra.Na szczęście mój uwielbia szorowanie zębów(na razie jednego) taką silikonową szczoteczką.Mysli,że to fajna zabawa.Cieszy się jak nie wiem...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Ząbkowanie
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Listopada 2006, 19:04 »
usuwanie korzeni i robi sie proteze dziecięca

straszne !
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Listopada 2006, 19:09 »
niestety.. nikt nie bedzie trzymał  siejących ropa po organixmie  korzonków tylko dla zasady.. w imie czego???  :roll:

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Listopada 2006, 16:17 »
nikt nie bedzie trzymał siejących ropa po organixmie korzonków tylko dla zasady.. w imie czego???

to wiadomo.

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Listopada 2006, 18:28 »
Ech z tymi zębolami, same problemy już od dziecka  :evil:

Po co komu one, hę?! Chyba tylko stomatologom się przydają  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

A tak poważnie, to Kuba od 3 dni świruje przez zeby i żadne żele i Panadol nie pomagają...już mi przez myśl przemkneło jak się wczoraj wił z bólu i płakał, czy nie zastosować jakiś metod typu uciskanie czegoś tam...ech...

Offline asia-be

• bywalec
Ząbkowanie
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Listopada 2006, 12:43 »
Kuba od 3 dni świruje przez zeby i żadne żele i Panadol nie pomagają..

a probowaliscie granulek homeopatycznych. U Wojtka zadzialaly rewelacyjnie,a bardzo przezywal kazdgo zabka :( CZopki tez nie bardzo mu pomagaly.
Polecam bardzo te granulki, Pelna nazwa to CHAMOMILLA-DAGOMED ale wystaczy podac nr 44 i Pani w aptece wie o co chodzi :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopada 2006, 14:50 »
Kuba od 3 dni świruje przez zeby i żadne żele i Panadol nie pomagają..

a probowaliscie granulek homeopatycznych. U Wojtka zadzialaly rewelacyjnie,a bardzo przezywal kazdgo zabka :( CZopki tez nie bardzo mu pomagaly.
Polecam bardzo te granulki, Pelna nazwa to CHAMOMILLA-DAGOMED ale wystaczy podac nr 44 i Pani w aptece wie o co chodzi :)

Oooo nie słyszałam o tym, co to za cudo? Jak się to podaje?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
Ząbkowanie
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Listopada 2006, 12:44 »
mi pediatra powiedziała, że te wszystkie żele na ząbkowanie to nic nie dają tak naprawdę. Powiedziała, że 20 lat temu był tylko żel stomatologiczny Sachol i to się dzieciom podawało.W aptece nie sprzedadzą ci tego jako srodek dla dzieci.Ale lekarka powiedziała,że przepisywali to dzieciom i jakos żyją do tej pory(słowa pediatry).Więc ja go kupiłam i smaruję mu tym troszkę.Ale tak z rozsądkiem...A co monia powie na ten temat...?