Autor Wątek: Ile wydajecie miesięcznie na tzw. życie?  (Przeczytany 64701 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Ile wydajecie miesięcznie na tzw. życie?
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Czerwca 2014, 15:01 »
ja rozrzutna, a mąż rozsądny. Ja nie potrafię nic odłożyć - odkłada mąż.
Mam plan na ten miesiąc żeby odłożyć kilka stówek, ale czy wyjdzie??
Jedyna metoda oddać kasę mężowi żeby wpłacił na konto do którego nie znam haseł. Mogę wypłacić w banku, ale jak dla mnie szkoda czasu i energii aby do tego banku iść :-D
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Czerwca 2014, 16:12 »
Edzia Ja Ciebie tez uwielbiam  ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Czerwca 2014, 16:54 »
Edzia, składka zdrowotna to 9% ale kolejki do specjalistów takie, że zazwyczaj chodzi się prywatnie. Wtedy płacisz 100% ;)
Stomatolog, ginekolog, okulista - do tych chodzę tylko prywatnie.

My też wpłacamy na IKZE, Lila ma swój fundusz ale to uznaję za inwestycje. Nie koszty  8)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #93 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:35 »
Ja gina i dentystę mam stałych od lat, na nfz. Kolejki? Wizyty umawiane z miesięcznym wyprzedzeniem. Ale do innych rzeczywiście masakra.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #94 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:40 »
Zależy jaki specjalista  ;) umawiałam się do kardiloga w maju na maj 2016, brat ma zabieg (zatoki) na 10.2016  ;D

Konta mamy osobne i wspólne, tak właściwie to kilka ale moje jest tylko moje  :P (B jest pełnomocnikiem ale to w razie w tylko)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #95 dnia: 11 Czerwca 2014, 20:02 »
Edzia Ja Ciebie tez uwielbiam  ;D
Mariol ;D

U nas ubezpieczenie medyczne nie obejmuje dentysty, na to jest calkowicie osobne. A ceny sa tak wysokie, ze jak tylko jestem w PL, to ide do dentysty.
Czeka mnie niedlugo operacja i juz sie boje jaki rachunek za to przyjdzie ::)

A co do odkladania, to jak mam "szczytny cel" (torebka) to idzie mi calkiem niezle ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #96 dnia: 12 Czerwca 2014, 09:30 »

A co do odkladania, to jak mam "szczytny cel" (torebka) to idzie mi calkiem niezle ;)

Nie ważna emerytura, nie ważne jest nic, kiedy zbierasz na torebkę  8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Czerwca 2014, 09:42 »
 propo kasy wydanej na lekarzy... z ciekawości sprawdzałam sobie ile kosztuje indywidualny pakiet medyczny w moim mieście i wychodzi ok 250 zł na m-c. Wydaję się być dużo ( patrząc na moja pensję) ale jak sobie pomyślałam, to z mojej pensji odciągana składka jest znacznie wyższa... i nic z tego nie mam  ::)
dentysta i ginekolog prywatnie ( bo nie trafiłam, żeby na NFZ traktował mnie tak dobrze jak prywatnie)
raz w roku idę do ogólnego i właściwie to więcej z niczego nie korzystam  ::)
wolałabym moją składkę zdrowotną dostać do ręki i opłacić sobie sama jakiś pakiet...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Czerwca 2014, 09:53 »
Ba, ja wolałabym na wszystko odkładać samodzielnie, zamiast oddwwać do zus 1050zł w przypadku działalności... Ładna sumka by się uzbierała  ::)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:15 »
Jeden problem z pakietami jest taki (mam, za który po części placi pracodawca), że jeżeli musisz się hospitalizować, zrobić operację to kapa. I tak trafiasz do szpitala na NFZ (szybciej, bo prawie każdy lekarz pracuje w jakieś państwowej placówce i Cie wkręci) ale zawsze jednak na NFZ.
Sypitali przwatnzch jest mało, a pakiet z hosptalizacja to już nie 250 zł, tylko duzzzzzzzzzzo więcej.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:19 »
Ja też mam taki pakiet...i co z tego, jak w molochu,w którym mogę korzystać z opieki pracują lekarze chyba bez doświadczenia. Jest 1 sensowny ginekolog, do którego nie sposób się dostać w "normalnym" terminie, reszta to jakaś tragedia (ginekolożka robiła mi USG w 7 tyg i powiedziała, że moje dziecko nie żyje, a badala pęcherzyk ciążowy, a nie zarodek).
Pediatra, który na dziecko nawet nie spojrzy i internista, który zamiast Cię zbadać pyta, jaki lek chciałabyś dostać...najlepiej im idzie wypisywanie zwolnień.

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #101 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:25 »
no ja rozumiem, że ten pakiet nie obejmuje hospitalizacji ale przykładowo możnaby z pensji opłacać składkę przeznaczoną tylko na hospitalizację ;)

martyna ja wiem, że pakiet nie oznacza zaraz, że będą to niesamowici specjaliści bo z tym różnie bywa, ale moja szawagierka ma pakiet opłacony w tej placówce przez pracodawcę i jest bardzo zadowolona :)

w każdym razie państwowa służba zdrowia i sposób jej finansowania pozostawia w PL wiele do życzenia...  ::)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:28 »

martyna ja wiem, że pakiet nie oznacza zaraz, że będą to niesamowici specjaliści bo z tym różnie bywa, ale moja szawagierka ma pakiet opłacony w tej placówce przez pracodawcę i jest bardzo zadowolona :)

a ja jestem bardzo zawiedziona, bo własnie na to miałam nadzieję.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:33 »
No to u nas jest full wypas musze przyznać.
Reklamacje pomogły i teraz każdy huha i dmucha na nas ;)

Kolejki się skróciły, a jak złozysz reklamacje, że czekasz za długo zaraz Ci miejsce znajdą 8)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:29 »
No to u nas jest full wypas musze przyznać.
Reklamacje pomogły i teraz każdy huha i dmucha na nas ;)

Kolejki się skróciły, a jak złozysz reklamacje, że czekasz za długo zaraz Ci miejsce znajdą 8)

Ania, my też reklamowaliśmy i mają 3 m-ce na poprawę, ale co z tego jak Cię wcisną na wizytę jak lekarz ma 2h opóźnienia, bo jest właśnie tym sensownym....przecież nie wywalą kobiety z gabinetu, bo TY czekasz...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:51 »
Tyko, ze gdyby sprywatyzowali wszystko (tak jak ma to miejsce w Stanach), to stawki by poszly do gory i prywatne szpitale ciagnely by ile wlezie. Koszty bylyby duzo wyzsze niz te, ktore obecnie placi sie na ZUS.
Ile z Was decyduje sie na porod w prywatnej klinice? Niewiele, bo to spory koszt, a na NFZ "za darmo" (za skladke).
Takze sa plusy i minusy prywatnej sluzby zdrowia, pacjent i tak dostaje po glowie.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:27 »
Dokładnie Edzia.
Widziałam kiedyś b.fajny film o ubezpieczeniach w USA - przerażające co tam się dzieje, jeżeli to prawda ::)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:37 »
prawda, prawda. Dlatego nie chcecie tego miec w PL, uwezcie mi. Socjalizm jest dobry ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Czerwca 2014, 08:11 »
 :D :D :D :D
Kolejki są ogromne, ale tak prawdę mówiąc- prywatny lekarz nie jest stosunkowo, aż tak drogi jak" zagramanicą" ;) to raz, a dwa- my faktycznie mamy specjalistów. Co prawda mam tylko doświadczenie z angielską służbą zdrowia... ale ta wypada tak blado, że nie pytajcie. Zresztą ile z Was, albo Waszych znajomych wszystkie lekarskie sprawy załatwia na urlopie w PL?  To o czymś świadczy jednak ;)

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Czerwca 2014, 08:24 »
dziubasek

tylko weź pod uwagę, że zagramanicą zarabia się inaczej więc jak z tymi pieniędzmi przyjedzie się do PL to można porobić sobie badania prywatne
jeśli ktoś zarabia przyzwoicie to jasne, że stać go i z polską pensją na wizyty prywatne ale mylisz się pisząc, że przecież wizyty nie kosztują aż tak dużo
może 250 zł za wizytę u lekarza dla Ciebie nie jest dużo... dla mnie i dla wielu forum na pewno jest. Tym bardziej, że często nie kończy się na jednej wizycie, trzeba porobić dodatkowe badania

no ale nie o tym jest ten wątek ;)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Czerwca 2014, 08:59 »
I jeszcze jedna kwestia. Zazwyczaj jak idzies prywatnie do lekarza to leki masz 100% ...i to tez boli niestety ::)

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Czerwca 2014, 22:16 »
Oj prywatne wizyty bolą...Ja już nie raz przekładałam wizytę na "za miesiąc", bo najzwyczajniej nie miałam na to kasy. Przykładowo na chwilę obecną: mam zaplanowaną wizytę u endokrynologa. Koszt:100zł - tutaj nie jest aż tak źle,ale...muszę na tą wizytę zrobić badania, a ich koszt zamknie się zapewne w 200zł, razem daje to 300zł. Miałam pójść w czerwcu - pójdę w lipcu  :-\

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Czerwca 2014, 22:24 »
I ja jestem zachwycona cotygodniowe wypłatą męża! To super sprawa jest! Zawsze uda mi sie cos odłożyć - co wcześniej nigdy mi sie nie zdarzyło - no i ten komfort psychiczny, ze co tydzien świeża kasa w domu. Uważam, ze kazdy pracodawca powinien płacić tygodniówki.  O wiele lepiej by się wtedy żyło :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Czerwca 2014, 09:19 »
O, ja bym tak nie mogła, lubię mieć do dyspozycji większą kasę :D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Czerwca 2014, 11:42 »
dziubasek

tylko weź pod uwagę, że zagramanicą zarabia się inaczej więc jak z tymi pieniędzmi przyjedzie się do PL to można porobić sobie badania prywatne
jeśli ktoś zarabia przyzwoicie to jasne, że stać go i z polską pensją na wizyty prywatne ale mylisz się pisząc, że przecież wizyty nie kosztują aż tak dużo
może 250 zł za wizytę u lekarza dla Ciebie nie jest dużo... dla mnie i dla wielu forum na pewno jest. Tym bardziej, że często nie kończy się na jednej wizycie, trzeba porobić dodatkowe badania

no ale nie o tym jest ten wątek ;)

Vivka nie napisałam, że nie są drogie, napisałam tylko, że stosunkowo nie są AŻ tak drogie jak za granicą i wierz mi, że przeciętnego np. Brytyjczyka nie stać na wizytę u stomatologa u siebie. Mam rodzinę i przyjaciół na wyspach, którzy mimo dobrych pensji i tak leczą się u nas, bo raz, że lekarze lepsi, a dwa- jest jednak dużo taniej. 
Generalnie mnie lekko mierzi jak słucham narzekania na naszą służbę zdrowia, podczas, gdy tak na prawdę gdzie indziej jest znacznie gorzej...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Czerwca 2014, 12:02 »
I ja jestem zachwycona cotygodniowe wypłatą męża! To super sprawa jest! Zawsze uda mi sie cos odłożyć - co wcześniej nigdy mi sie nie zdarzyło - no i ten komfort psychiczny, ze co tydzien świeża kasa w domu. Uważam, ze kazdy pracodawca powinien płacić tygodniówki.  O wiele lepiej by się wtedy żyło :)
cos w tym jest... u Nas co prawda nie ma tygodniowki, bo kasa wplywa regularnie kiedy wyslemy fakture po prostu, ale inaczej jest, niz jakbysmy mieli miesieczna wyplate tak jak ja :) powinni o tym pomyslec wszyscy polscy pracodawcy, ale niestety marne szanse na zmiane.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Czerwca 2014, 12:53 »
Ja zdecydowanie wole wypłate miesieczną, wiem z góry ile mamy kasy do dyspozycji i jakos lepiej mi sie planuje  ;)

łatwiej by było mi dysponować tygodniówką jakby rachunki były płatne tygodniowo

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #117 dnia: 21 Czerwca 2014, 09:52 »
jakbym miała tygodniówki też bym dała radę...

mi i tak pieniądze spływają nieregularnie...
różnie od rożnych pracodawców, zelżenie też od tego kiedy powystawiam faktury
a bywa, że są nieduże obsuwy w płatnościach...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #118 dnia: 21 Czerwca 2014, 11:34 »
Z racji tego, że mieszkam tam gdzie mieszkam ;) u mnie w pracy wyłącznie tygodniówki. U męża różnie bywa czasem tygodniówki czasem miesięcznie w zależności od aktualnego kontraktu. Powiem szczerze, że chyba nie ma dla mnie różnicy jak jest płacone byle na czas.
Zdarzały się również jak to Liliann napisała obsuwy czasowe w płatnościach i właśnie to jest najbardziej irytujące dla mnie. Nic tak nie wywołuje u mnie "białej gorączki" jak właśnie taka sytuacja.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #119 dnia: 21 Czerwca 2014, 11:56 »
byle się nie spóźniał ten od największej faktury... :) i zazwyczaj się nie spóźnia...
te mniejsze nie robią na mnie wrażenia... w końcu zapłacą...raz miałam spóźnenie z 1,5 miesiąca, jak się upomniałam to się okazało, że zapomnieli...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos