Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #1080 dnia: 5 Stycznia 2009, 10:53 »
markunku, ależ ja jestem spokojna i byłam od początku :) Nie chcę wchodzić z nikim w konflikty, bo i po co, skoro całe to forum zostało stworzone by wymieniać się informacjami i wspierać, a nie kłócić :) Zaszkodziłabym tylko sobie... To taka dygresja...

Co do odpowiedzi na moje pytanie, z teorią się zapoznałam, za wykresy dziękuję :) Mi właśnie chodziło o to, jak bywa w praktyce, bo wiadomo, że teoria teorią, a praktyka to już zupełnie co innego. To już nawet ja po sobie zauważyłam.  ;) No ale tak to jest, jak się jest w danej dziedzinie niedouczonym, a przynajmniej ja tak mam, że mogę przeczytać masę informacji, przedstawiających coś teoretycznie, a i tak będę za chwilę pytać o podobne rzeczy Was, bo książka to jedno, a rozmowa z drugą osobą, która zna daną rzecz z praktycznego punktu widzenia to drugie :) Może to podejście jest błędne, no bo każda z nas ma inny organizm, ale mi osobiście daje siłę i podporę. I dlatego zadaję często głupie pytania (przepraszam, ale nie potrafię się od nich powstrzymać) i możliwe, że Was wkurzam, bo może to wyglądać tak, że zadaję pytania, zamiast się douczyć czytając książkę. :) A jest dokładnie na odwrót :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1081 dnia: 16 Stycznia 2009, 15:22 »
a mozna zaczac badania temperatury w srodku cyklu? mam pierwszy cykl po odtawieniu tabletek i tak na prawde nie wiem kiedy @ przyjdzie. nawet chyba nie byloby za duzo do zczytania z tych wynikow, ale moze chociaz nabralabym wprawy. co sadzicie o tym?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1082 dnia: 16 Stycznia 2009, 17:03 »
możesz, ale nie licz specjalnie, że uda Ci się zintrepretować wykres....
chyba że chcesz potrenować regularne poranne  mierzenie temperatury
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1083 dnia: 17 Stycznia 2009, 10:51 »
tylko jak tu termometr kupic jak patrza na mnie w aptekach jak na wariatke - nigdzie takiego nie ma :(. dziewczyny gdzie w szcz kupilyscie taki? myslalam, ze w aptece szybciej, ale chyba jednak kupie na allegro

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1084 dnia: 17 Stycznia 2009, 11:04 »
na allegro...

pełny wybór
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #1085 dnia: 18 Stycznia 2009, 20:32 »
witajcie, mam pytanie, ponieważ w kwestii npr mam jeszcze nieduże doświadczenie...
Czy zastrzyki clexane (mam przepisane ze względu na złamaną nogę), które biorę od 12dc, mogą wpłynąć na wykres temperatury? Konkretnie chodzi mi o skok tempki, czy może być tak, że go nie będzie?Gdzieś czytałam, że jest taka możliwość... czy któraś z Was może podzielić się swoją wiedzą?
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #1086 dnia: 19 Stycznia 2009, 07:11 »
Wszelkie leki, alkohol stresy i wiele innych czynników może zaburzyć temperaturę. Zaznacz sobie od kiedy bierzesz leki na wykresie i obserwuj co będzie się działo. Skok może się przesunąć.

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1087 dnia: 17 Lutego 2009, 14:51 »
dziewczyny, a co moglo spowodowac taki nagly spadek temp (mierzone o tej samej godz):
6dc - 36,75
7dc - 36,75
8dc - 36,75
9dc - 36,65
10dc - 36,40
?

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1088 dnia: 17 Lutego 2009, 15:07 »
Być może jest to spadek przedowulacyjny, ale póki co to gdybanie, nie znam Twoich cykli, nie wiem kiedy masz skok zazwyczaj.

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1089 dnia: 17 Lutego 2009, 15:17 »
to moj pierwszy cykl z mierzeniem, wiec ciezko powiedziec. ale biorac pod uwage, ze cykle mam dlugie do 40 dni i nieregularne to raczej obstawialabym spadek owulacyjny poniej, a nie po 10 dniu - zaobaczymy jak bedzie w pozniejszych dniach :)

dzieki merkunek

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1090 dnia: 17 Lutego 2009, 15:31 »
Skoro cykle sa 40 dniowe to faktycznie za szybko byłoby na owu, musisz w takim razie przestudiować sobie czy nie było zakłóceń.
Poza tym linia nigdy nie jest super prosta, występują i skoki i spadki, liczy się końcowy wygląd wykresu, wtedy widać, czy taki spadek rzeczywiście był spadkiem.

Cierpliwości zyczę :)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1091 dnia: 21 Lutego 2009, 18:27 »
madejka3 mierz dalej. u niektorych kobiet dosc dlugo utrzymuje sie wyzsza temp. na poczatku cyklu, szczegolnie jak masz dlugie cykle.

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1092 dnia: 24 Lutego 2009, 13:24 »
dziewczyny u mnie juz byla owu, czy jeszcze nie? da sie cos tu wyczytac? please help :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1093 dnia: 24 Lutego 2009, 14:04 »
Kochana, a obserwujesz śluz, szyjkę?  Z tego co wiem, to można powiedzieć, że owu była, jak tempka przez 3 kolejne dni utrzymuje się na poziomie 0,2 stopnia wyższym, niż dotychczasowe temperatury. Wykres odczytuje się wstecz jeśli chodzi o owu, szczyt śluzu, szczyt szyjki, bo po prostu dziś nie wiesz, czy jutro śluz też nie będzie miał cech płodnych, podobnie szyjka. Na podstawie Twojego wykresu ja bym stwierdziła, że owu nie było jeszcze. :)
Pisałaś wcześniej, że Twój 1 cykl po odstawieniu tabletek anty miał 40 dni- faza lutealna zaczynająca się po owu ma ok 14 dni- tak twierdzą fachowe źródła ;) Więc ja bym strzelała (zakładając oczywiście, że masz równe te cykle i regularne), że owu u Ciebie będzie w okolicach 26 dc, ale to jest zwykłe gdybanie, bo przecież nie znam Twojego organizmu i u Ciebie owu może być np 16 dni przed końcem cyklu jak 12 dni przed jego końcem :)
Po sobie wiem, że u mnie faza lutealna ma 11 dni przy 30 dniowym cyklu, więc też inaczej niż twierdzą książki :) Każda z nas jest inna, tylko jeśli będziesz się cierpliwie i systematycznie obserwować to coś zacznie się z tych wykresów wyłaniać :)
Ale w sumie to sama dopiero się uczę, więc może niech mnie poprawią, jeśli się mylę, Merkunek lub Liliann- one są lepiej w temacie obeznane- ja przy nich to laik :P
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1094 dnia: 24 Lutego 2009, 14:09 »
dzieki fasolek, bo ja tak patrze i ciezko cos mi z tego wyczytac. sluz obserwuje, a szyjke probuje ale chyba mi to nie wychodzi :)
zgadza sie - to jest moj drugi cykl po odstawieniu tabletek, wiec jeszcze nie wiem czy bedzie trwal 40 dni czy moze mniej. szkoda tylko, ze od razu po pierwszym cyklu czegos sie nie wyczyta :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1095 dnia: 24 Lutego 2009, 14:20 »
No przy npr tylko spokój, cierpliwość i systematyczność doprowadzą do sukcesu :) Sama się niecierpliwiłam po 1 cyklu, nie wiedziałam co i jak i zadręczałam tutaj znawczynie tematu tysiącem głupich pytań ;) Mam nadzieję, że nie mają mi teraz tego za złe ;)
Ale powiem Tobie, że jak jestem z reguły niecierpliwa i efekty chcę widzieć od razu, tak do mierzenia tempki, obserwacji siebie podeszłam z naprawdę dużym spokojem i cierpliwością- aż sama się dziwiłam sobie :P
Co do obserwacji szyjki to gdzieś w tym wątku wklejałam info- powinno jeszcze być, ale jak nie znajdziesz, a zechcesz, to wyślę Ci na priv- daj tylko znać :) Ja ze śluzem miałam problemy, tylko raz zaobserwowałam u siebie taki jak surowego białko, szyjka z kolei wydała się bułką z masłem dla mnie ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1096 dnia: 24 Lutego 2009, 14:33 »
widzialam ten opis :), nawet mam najlepsze fragmenty opisowe o npr zebrane w pliku i wydrukowane nosze w torebce, chyba cos ze mna nie tak  :o
ale w sumie dalej nie do konca rozumiem co i jak z szyjka, a sluz wydawalo mi sie ze mialam taki  jak surowe bialko, rozciagal sie na okolo 1,5 cm a potem koniec i to bylo w 16dc. poczekamy, zobaczymy :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1097 dnia: 24 Lutego 2009, 14:40 »
No to może tempka wzrośnie w kolejnych dniach :) 3mam kciuki :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1098 dnia: 24 Lutego 2009, 15:34 »
no na razie czekamy na skok...
— Richard M. Devos

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1099 dnia: 24 Lutego 2009, 17:43 »
no to czekamy....

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1100 dnia: 26 Lutego 2009, 11:47 »
czy to jest skok?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1101 dnia: 26 Lutego 2009, 15:24 »
mierz dalej
póki co nie skok...
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1102 dnia: 26 Lutego 2009, 15:52 »
Skok masz, jak temperatura utrzyma się przez 3 dni na poziomie 0,2 stopnia wyższym od wszystkich wcześniejszych temperatur, czyli jeśli Twoja dotychczas najwyższa temperatura to 36.8 (chyba dobrze odczytałam ::) ) To jak jutro skoczy na min. 37.0 i tam się utrzyma przez 3 dni to wtedy możesz stwierdzić, że miałaś skok, czyli że prawdopodobnie owu już była. Ale jeśli jutro skoczy sobie na 37.0 a pojutrze znowu będzie 36.8 to to nie będzie skok, tylko normalne wahanie temperatury. Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę :)
Cierpliwości madejka- jak będzie skok to go w miarę wyraźnie ujrzysz na wykresie, albo my to zrobimy ;) Wykres zacznie się piąć w górę, albo nagle wskoczy i tam zostanie- sama zobaczysz :D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #1103 dnia: 26 Lutego 2009, 18:48 »
Skoku jeszcze nie było ...
Fasolek ... sama temp niewiele mówi ... nie wszystkie 3 temp muszą być wyższe o 0,2 stopnia, trzecia temp musi spełniać ten warunek ... czyli np. niższy poziom jest na 36,8 a następne dwie są 36,9 i trzecia 37, to jest spełniony warunek ... ale same temp to nie wszystko ... dużo też mówi nam śluz i powinno się go obserwować ... i dobrze byłoby wybrać jakąś metodę interpretacji wykresów ... są różne metody (Rotzera, angielska, Billingsa, Kipplejów) i niby wszystkie dążą do tego samego, ale różnią się szczegółami. 

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1104 dnia: 26 Lutego 2009, 19:39 »
Gosiaa ma 100% racji
— Richard M. Devos

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1105 dnia: 26 Lutego 2009, 19:45 »
dzieki dziewczyny, w takim razie mierze dalej :) sluz juz kremowy czyli albo po owu albo ona jeszcze przede mna :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1106 dnia: 26 Lutego 2009, 22:23 »
Gosiu, masz rację, ale na początek ciężko ogarnąć wszystko na raz, przynajmniej mnie to sprawiało trudność. Aczkolwiek na koniec dodałam, że wykres może się piąć stopniowo w górę ;)  A Madejka pisała wcześniej, że obserwuje śluz, dlatego teraz już o tym nie wspominałam :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1107 dnia: 27 Lutego 2009, 13:49 »
Madejka skoro śluz już jest kremowy to dzień szczytu śluzu masz już za sobą
znaczy czas na skok...
powinien niedługo się pojawić
— Richard M. Devos

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1108 dnia: 3 Marca 2009, 12:15 »
liliann mialoby to sens - sluz mam kremowy, wydawalo mi sie, ze mialam kurzy sluz a skoku jak nie bylo ta nie ma. skok w 22 dniu jest z powodu pozniejszego mierzenia i alkoholu dzien wczesniej. biorac pod uwage, ze ostatni cykl trwal 40 dni to moze jedank owulacja przede mna?  ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1109 dnia: 3 Marca 2009, 14:17 »
na to by wyglądało...
— Richard M. Devos