Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #1020 dnia: 3 Października 2008, 07:40 »
Hany spoko, ja już się chyba z losem pogodziłam ... wierzę, że za jakiś czas będzie mi dane być w ciąży i mieć dwójkę dzieciaczków :) a NPR to fajna "zabawa" dzięki której poznaje swój organizm :)

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1021 dnia: 3 Października 2008, 13:05 »
Dokładnie, fajna zabawa  :). A leczysz się ....Przepraszam ,że pytam  :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1022 dnia: 3 Października 2008, 13:47 »
Ja wytrzymałam 3 dni w mierzeniu temperatury... :) hehehe, tyle potrwało moje samozaparcie :) Potem już mi się nie chciało budzić o 6 rano :)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1023 dnia: 4 Października 2008, 18:32 »
mozesz mierzyc spojkojnie o 7 rano :)

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
  • ...miłość nie ustaje...
  • data ślubu: 21 czerwca 2008
« Odpowiedź #1024 dnia: 4 Października 2008, 22:46 »
Hej Dziewczyny  ;D

Ja też mam 2 pytanka - czy mimo brania tabletek i tak warto mierzyć temperaturę? Czy będzie ona taka sama jak gdybym ich nie brała, czy raczej zakłócona?
Aha i czy 7.45 też jest dobrą godziną?  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1025 dnia: 5 Października 2008, 08:25 »
przy pilsach nie ma to najmniejszego sensu...
odstaw i zacznij
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lara_Croft

• maniak
  • Ten Pan i ta Pani, są na siebie skazani :)
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
« Odpowiedź #1026 dnia: 5 Października 2008, 15:42 »
7.30 to jest chyba ostateczna godzina
"Gdyby człowiek miał świadomość, co traci przez to, że nie może mieć dzieci, to by tego chyba nie zniósł tak po ludzku."

Marcel - 8.01.2017
Michał ❤ 29.05.2018
Maja - 5.01.2020
Madzia ❤ 27.02.2021

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1027 dnia: 5 Października 2008, 16:14 »
 7 rano to ostatecznia godzina  ;)

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #1028 dnia: 5 Października 2008, 16:16 »
a jesli ktos pracuje na nocne zmiany? To wtedy jak mierzyc? Zaraz po przebudzeniu ?(nawet jesli to jest np. 13-14 godzina?)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1029 dnia: 5 Października 2008, 16:48 »
mierzy się tempke po minimum 6 godzinach snu. Raczej o tej samej godzinie. Dopuszczalne wahania to chyba 30 minut.

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
  • data ślubu: 08.2007
« Odpowiedź #1030 dnia: 5 Października 2008, 22:28 »
mierzy się tempke po minimum 6 godzinach snu. Raczej o tej samej godzinie. Dopuszczalne wahania to chyba 30 minut.

na większości stron o npr pisza troszke inaczej np. tu  http://starania.net/viewtopic.php?t=488

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1031 dnia: 6 Października 2008, 09:40 »
Ja słyszałam że po minimum 3 godzinach snu i rzeczywiście najpóźniej o 7 rano.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1032 dnia: 6 Października 2008, 09:43 »
i dobrze słyszałaś...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #1033 dnia: 6 Października 2008, 11:55 »
Dokładnie, fajna zabawa  :). A leczysz się ....Przepraszam ,że pytam  :)
Hany, nie leczę się ... moje hormony są w normie ... w sumie PRL w obciążeniu.
Na razie czekam ... po Nowym Roku idziemy do ginka jak do tego czasu nie zaciążę i będziemy coś robić dalej :)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1034 dnia: 6 Października 2008, 12:27 »
hmmm, co stronka to inaczej piszą o mierzeniu tempki. Ale chyba najważniejsze jest by to była w miarę stała pora, rano po przebudzeniu

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #1035 dnia: 22 Grudnia 2008, 22:49 »
Witajcie!
Ja jestem właśnie po 1 cyklu obserwacji. Mam jedno pytanie: owulacja jest w dniu spadku temperatury czy wcześniej? Bo z ginką gadałam i mówiła, że w dniu spadku, a jak przeczytałam cały ten wątek, to takie wrażenie mam, jakbyście mówiły że jest wcześniej....
Merkunku, Pigwo, moze któraś z Was mi to wyjaśni? No i fajnie byłoby, gdyby mi ktoś wyjaśnił jak mam obserwować śluz (na bieliźnie, że tak powiem dosadnie-wsadzić palec ??? ) i jak badać  szyjkę... Przepraszam, że tak pytam, ale niektóre z wcześniej podawanych linków nie działają :(
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1036 dnia: 22 Grudnia 2008, 22:54 »
metodą NPR nie jesteś w stanie wyznaczyć dnia owulacji....jedynie okres płodny...
czasem umownie mówi sie o "owulacji", ale jako takiego dnia owu wyznaczyć się nie da
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1037 dnia: 22 Grudnia 2008, 23:19 »
to ja już nic nie rozumiem :urwanie_glowy: Ok liliann, to spadek tempki jest oznaką że owulacja niebawem niebawem będzie, czy że już była i kończy się okres płodności?? ::)

Ale znalazłam parę ciekawych informacji (chcąc sama na swoje pytania odpowiedzieć) i pomyślałam, że je wkleję, to może się komuś przydadzą, a przynajmniej wszystko w jednym miejscu będzie :)

OBSERWACJA SZYJKI MACICY

1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.

3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.

4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.

Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.

Badanie szyjki macicy poleca się kobietom w okresie premenopauzy, po porodzie oraz przy trudnościach z poczęciem.
Samobadanie robi się raz dziennie, o tej samej porze, niekoniecznie wieczorem. Badania przeprowadza się przez wprowadzenie jednego lub dwóch palców do pochwy i wyczucie szyjki. Nie ma niebezpieczeństwa jakiejkolwiek infekcji, jeżeli badanie przeprowadzamy czysto umytą ręką. Szyjkę można wyczuć bardziej do przodu i nie zawsze w linii środkowej ciała. Szyjka może być łatwo rozpoznawalna w czasie badania, ponieważ jest twarda w odróżnieniu od otaczającej ją miękkiej pochwy. Aby ułatwić sobie przeprowadzenie tej obserwacji, kobieta może oprzeć stopę o brzeg krzesła lub wanny.
Jeśli ktoś zamierza uczyć się badania szyjki, zalecane jest rozpoczęcie obserwacji w drugiej fazie (progesteronowej) cyklu, kiedy szyjka położona jest nisko i łatwo wyczuwalna.

Miękka jest wtedy, gdy odczuciem przypomina dotyk naszych ust a twarda wówczas, gdy kojarzy nam się z czubkiem własnego nosa.

„U mnie sprawa była prosta dopiero, gdy poczułam "na własnym palcu" otwartą szyjkę ;) Miałam wrażenie, że palec mi się lekko zapadł w coś miękkiego bliżej nieokreślonego. Czujemy wyraźne, miękkie i szersze rozwarcie. Przy zamkniętej szyjce wyczuwamy twarde wgłębienie albo nic - przy otwartej wyrazie możemy sobie zakreślić niewielkie kółeczko wokół.
To tak bardzo obrazowo, na własnym przykładzie opisuję.”- to cytat z forum 28dni.

www.gardenoffertility.com/cervix.shtml - to link przedstawiający zmiany szyjki w zależności od dnia cyklu... Ciekawy, ale lekarzem ginekologiem to ja bym być nie mogła ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1038 dnia: 22 Grudnia 2008, 23:26 »
Fasolku...poczytaj troche, chociażby na 28 dniach (bardzo dobry portal) nie da się komuś wyjasnić NPRu w skrócie...
tzw przedowulacyjny spadek temp może wystapić, aczkolwiek nie musi (jedne kobiety go mają inne nie) najczęściej jest on przed owu...ale określamy go najczęściej metodą wstecz...najpierw trzeba mieć skok, żeby stwierdzić, że miało się przedowulacyjny spadek temperatury

poowulacyjna niepłodność wyznaczana jest przez 3 wyższe temperatury po tzw skoku temp...czyli na czwarty dzień już można bez obaw  ;D ;D ;D to tak w skrócie...

jeszcze byśmy sobie tu musiały napisać o szczycie śluzu, o kryterium skoku temp itp....

szyjką to najtrudniejsza rzecz do obserwacji - przynajmniej jak dla mnie, chociaż po porodzie podobno jest łatwiej;

najlepiej to wziąc termometr, trochę się obczytac i z dnia na dzień obserwować swój organizm...
będziesz wtedy mniej więcej wiedzieć, jaki masz poziom niższych temperatur, jaki wyższych, jaką średnią długość obu faz...

— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1039 dnia: 22 Grudnia 2008, 23:36 »
no właśnie siedzę na 28 dniach... tylko pomyślałam, że fajnie byłoby, gdyby na tym forum też takie info się pojawiły :) Mi osobiście trudno będzie śledzić 2 fora, bo nie mam na to czasu, tak jak pewnie większości forumek ;) Dlatego pytam, bo tu się zadomowiłam i wiem, że są specjalistki obeznane bardzo dobrze w temacie :) Liliann, ja nie chcę, żebyś mi streszczała całe npr w skrócie- za dużo tego ;) Jestem właśnie w trakcie obczytywania i po prostu miałam wątpliwości, dlatego zadałam pytanie :) Chcę zrozumieć, a sama teoria to nie wszystko, czasem potrzeba rozmowy z kimś doświadczonym :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1040 dnia: 22 Grudnia 2008, 23:42 »
a ja Ci proponuję książkę na ten temat...nie forum, bo tam siedzą dziewczyny z jakąś już wiedzą najczęściej i obgadują wątpliwości, dla początkujacych to jest podręcznik...

albo tu sobie zajrzyj na przykład...
http://www.embrion.pl/npr/

a wtedy ja będziesz mieć jakieś wątpliwości techniczne, to można zacząć wyjaśniać...
masz jakiś swój cykl w pełni otemperaturowany???...na własnym najlepiej się tłumaczy...
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1041 dnia: 22 Grudnia 2008, 23:53 »
bardzo dziękuję za linka :) :) :)
No mam w pełni cykl jeden zrobiony:
1-6 dc-@
7-11dc- 36,4
12 dc- 36,2
13 dc-36,3
14 dc- 36,5
15 dc-36,5
16 dc- 36,7
17 dc- 36,6
18-22 dc- 36,8
23 dc- 36,6
24 dc- 36,7
25 dc- 36,7
26 dc- 36,8
27-29 dc- 36,6

i wg usg nie miałam dojrzewającego pęcherzyka, a miałam robione w 11 dc...
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1042 dnia: 23 Grudnia 2008, 00:37 »
oto wykresik....
przydałyby sie jeszcze opisy śluzu, wtedy można by wyznaczyc skok...

« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2008, 00:40 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1043 dnia: 23 Grudnia 2008, 00:46 »
no właśnie ze śluzem mam mały problem, bo ja nie mam cech śluzu płodnego, a przynajmniej ich nie widzę...Ciągle jest białawy, ani razu nie miałam przejrzystego, od kiedy pamiętam :drapanie: Za to ciągle jest mi wilgotno, sucho mi było tylko dziś rano i jakieś 2 dni po okresie... Jejku liliann, nie musiałam dla mnie tego w nocy robić :oops: Aż mi głupio, a to nieczęsto się zdarza...  Przepraszam, że tak Ciebie zaangażowałam

A stronka bardzo pomocna,dziękuję bardzo ;)
no i właśnie przez ten brak moich umiejętności w odczytywaniu śluzu pomyślałam o badaniu szyjki.... Może to mi coś da ::) W ogóle kobiecie np paznokcie powinny się robić zielone, jak ma owulację i np zmieniać na niebiesko, gdy jest w ciąży...To bardzo ułatwiłoby życie, że też ewolucja jeszcze tego nie przewidziała ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1044 dnia: 23 Grudnia 2008, 00:47 »
looozik...nudzi mi sie...dziecko spi, ja mam bezsenność;
studenta dawno nie widziałam, to mam zapęd twórczy, a studentom zawsze rysuję...

ta stronka to tak na początek...ale są podstawy;
ja też powinnam sobie poczytać, bo zapomniałam dużo przez ciąże
 ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1045 dnia: 23 Grudnia 2008, 01:43 »
rety, dzięki...Może ty minęłaś się z powołaniem i wykładowcą zostaniesz, hehehe ;) Ja mam ściągnięty taki program na kompa, gdzie rysuję wykresy i zapisuję wszystko, ale niestety nie mam jak go przekopiować teraz, bo to kosztuje więcej wysiłku niż mam teraz energii ;) Dobranoc :D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1046 dnia: 23 Grudnia 2008, 07:33 »
hihih co do tych paznokci to ja proponuję mała zmianę żeby niebieskie robiły się przy chłopcu a różowe przy dziewczynce :)))

ja troszkę bawię się w wykresy i obserwacje. na poczatku nie widziałam związku między objawami a cyklem ale gdy juz kilka cykli mam za sobą jest  lepiej .Dodatkowo teraz biorę też luteinę i slicznie mi się druga faza maluje. wcześniej miałam masę skoków i upadków bynajmniej nie powiązanych z objawami śluzu czy szyjki.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1047 dnia: 23 Grudnia 2008, 14:16 »
Ewlelina_Michał mam nadzieję, że z czasem jakoś rozszyfruję ten śluz ::) Wykres mam chyba nawet ładny, jak na moje początkujące oko, ale co z tego jak owulacji wg usg nie było ::) Albo była a jej lekarz nie zauważył... Już sama nie wiem.
Poobserwuję, to może coś małego, fasolkowego mi się zagnieździ niebawem ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1048 dnia: 23 Grudnia 2008, 16:48 »
cykl jest dwufazowy, zatem wskazywałby na owulację...
co prawda dwufazowy jest też w zespole LUF, w którym owu nie ma....ale jest dojrzewający dominujący pęcherzyk...
— Richard M. Devos

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #1049 dnia: 23 Grudnia 2008, 19:48 »
zespół LUF - pierwsze słysze - muszę muszę poszukać co to takiego