Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153755 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #900 dnia: 7 Sierpnia 2007, 13:17 »
Dsie ucze. ALe mam nadzieje ze na poczatek nie jest zle.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #901 dnia: 7 Sierpnia 2007, 13:21 »
ewelina, piekny wykresik, nic tylko korzystac z urokow III fazy ;D

ja cos to chodzilo mi o ewlina_michal  :)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #902 dnia: 7 Sierpnia 2007, 13:22 »
Tak wiem.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #903 dnia: 7 Sierpnia 2007, 14:30 »
haha no właśnie się tak zastanawiałam która ewelina :)  ;D ;D

no ale jak tu korzystać z uroków skoro małża mam chwilowo 200 km od siebie i spotkamy się dopiero na weekend. na razie jednak bym nie ryzykowała bo choc moze tempki wygladaja ok to to jest pierwszy cykl po tabletkach i może być zaburzony. pigwa wogóle to zazdroszcze że umiesz rozpoznac kiedy jaka faza... ja na razie niekumata jestem i choć myślałam że nauka NPR pójdzie mi szybciej to to jednak nie takie proste jest. no ale warto dla samej satysfakcji :)

Ewelinkaaa7 życze miłego wykresowania się :) to bardzo wciąga i daje mase satysfakcji :)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #904 dnia: 7 Sierpnia 2007, 14:39 »
wlasnie widze--jeszcze troszke i sie spoznie do pracy :)-- mam problem z forum nie moge sie tam dostac i nie wiem o co chodzi z tymi kodami i stopka forum.
http://28dni.pl/ewelina0701/cykl
a to moje pierwsze kroki -- jest niewiele bo dopiero zaczelam.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #905 dnia: 7 Sierpnia 2007, 17:11 »
ewelino z nysy ;) ja piewszy po tabsach wykorzystalam ;) i nie martwilabym sie na twoim miejscu, a weekend dawala na calego :P

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #906 dnia: 7 Sierpnia 2007, 19:20 »
pigwa normalnie robisz mi smaka....no.... jak małżowi powiedziałam co i jak to miałam wrażenie że miał lisi uśmieszek by to wykorzystac diabełek jeden :)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #907 dnia: 7 Sierpnia 2007, 19:51 »
w 1 cyklu po tabsach czekasz na 4 wyzssze i tylko tu jest roznica. potem juz tylko 3 wyzsze. czyli od pon wieczora masz nieplodnosc poowulacyjna :)

a ja to kumam bo mam ponad 20 cykli zaobserwowanych ;D a i pamietaj, zeby trzymac sie jednej ksiazki, po polsku to najlepiej Rötzera albo jak dopadniesz ta niemiecka metode (ja korzystam z niemieckiej), ale z ta ksiazka sa problemy. jak znasz niemiecki to ci moge zeskanowac, mam oryginal.
« Ostatnia zmiana: 7 Sierpnia 2007, 19:56 wysłana przez pigwa »

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
« Odpowiedź #908 dnia: 7 Sierpnia 2007, 20:06 »
pigwa oj niemiecki to ja kaine rozumiren  ;D takze lepiej mi tego nie dawac bo z tego to moga piecioraczki wyjsc jak zaczne kombinowac z interpretacja i tlumaczeniem tekstu :)
jak wroce do domu to dorwe ta moja ksiazke z naturalnego planowania rodziny rotzera i dokladniej ja poczytam. ufff na szczescie jest w polskim jezyku :)

p.s. normalnie wodzisz na pokuszenie z ta bezwzgleda nieplodnoscia poowulacyjna  ;D

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #909 dnia: 7 Sierpnia 2007, 20:27 »
jeszcze z niej dzieci nigdzie nie odnotowano ;D  ja tez  nie :P jak czegos kapowac nie bedziesz zawsze mozemy  cykle skonsultowac przy browarku w "Trabie" , bede we wrzesniu  ;D ;D

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
« Odpowiedź #910 dnia: 9 Sierpnia 2007, 16:49 »
tutaj znowu cisza ??? ???  zadna jeszcze nie testuje? ;) trzymam kciuki - za wszystkie staraczki :)  :ok: :ok: :ok:

U mnie plamienia jeszcze nie ustapily - to juz tydzien, moj lekarz do poniedzialku jest na urlopie - poczatkowo myslalam, ze to na owu - ale cos za dlugo trwaja te plamienia  :-\  - planowo @ powinnam dostac ok 20 sierpnia, bo z fasolki napewno nic nie bedzie w tym cyklu :(:(

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #911 dnia: 9 Sierpnia 2007, 19:59 »
ja dostalam wczoraj okres, czyli npr nie zawodzi :D

zarejstrowalam sie na 28dni, tak na miesiac sobie popatrzec. napewno nie przedluze, bo mi to nie potrzebne.

natusia999 glowa do gory, spokojnie, bedzie dobrze :) probuj spokojnie, a noz widelec :) trzeba wierzyc :-*

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #912 dnia: 10 Sierpnia 2007, 09:42 »
pigwa czy możesz mi powiedzieć co oznacza ta linia która pojawiła mi się na poziomie 36,5*C? Oddziela temp niższe od wyższych?

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #913 dnia: 10 Sierpnia 2007, 09:54 »
pigwa czy możesz mi powiedzieć co oznacza ta linia która pojawiła mi się na poziomie 36,5*C? Oddziela temp niższe od wyższych?

Ja co prawda nie Pigwa, ;-) ale przypuszczam, że chodzi Ci o linię ustalonej temperatury wyższej fazy, ta linia jest stała dla danego organizmu (wiadomo, że czasem ulega zmianie wraz np. ze zmianą godzin mierzenia, itp) i wyznaczją ją najniższe temperatury II fazy, a jest ona wskazówką w kolejnych cyklach, bo zazwyczaj jest tak, że skok temp. jest ponad tą linię, czyli jesli u Ciebie ustaliła sie na poziomie 36,5, to w kolejnym cyklu temp. wyższe (II fazy) powinny być jej równe bądź wyższe.

Ale namotałam, rozumiesz coś z tego?... ::)

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #914 dnia: 10 Sierpnia 2007, 10:51 »
ta linia jest wyznaczona przez najwyzsza z 6 poprzedzajacych skok. ten poziom nie jest zawsze taki sam, u mnie sie naprawde potrafi roznic i u wielu dziewczyn tez. jezeli chcesz wyznaczyc nieplodnosc poowulacyjna, linia ta jest bardzo wazna, bo wg niej odliczasz 3 wyzszatempke, ktora musi byc conajmniej o 0,2°c wyzsza od tej lini.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #915 dnia: 10 Sierpnia 2007, 10:56 »
I tu własnie ujawniają się różnice w metodach NPR-owskich, dlatego najważniejszą rzeczą jest co by każda z Was zdecydowała wg jakiej metody chce prowadzić obserwacje; ja opieram się na metodzie "polskiej", a Pigwa zdaje się że Roetzera...

Rozpoczynając ten wątek wskazywałam, że istnieje różne podejście do NPR, podałam różne źródła i chciałabym żebyście pamiętały, że NPR to nie tylko Roetzer, Billings, czy metoda Kramarkowej...ale zasada jest jedna, trzeba zawsze opierać sie na jednej z tych metod, nie mieszać ich...
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2007, 10:58 wysłana przez merkunek »

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #916 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:26 »
merkunek, masz racje.

ten program gosi dziala na metodzie niemieckiej, ktora ja rowniez  stosuje, wiec dlatego pozwolilam sobie odpisac, bo wiem co ta linia oznacza w tym przypadku.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #917 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:28 »
A ja dopiero zaczynam pojmowac o co w tym wszystkim chodzi.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #918 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:42 »
merkunek, masz racje.

ten program gosi dziala na metodzie niemieckiej, ktora ja rowniez  stosuje, wiec dlatego pozwolilam sobie odpisac, bo wiem co ta linia oznacza w tym przypadku.

dlatego napisałam tą uwagę :-) oraz dlatego własciwie tylko podczytuję ostatnimi czasy, bo skoro jest ktoś inny, kto odpowiada na pytanka, to ja mogę zająć się innymi wątkami :-)

Generalnie ze swojej strony cieszę się, że tyle Dziewczyn zainteresowało się naturalnymi metodami :-)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #919 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:49 »
merkunek, pigwa opieram się na metodzie Roetzera ... mam książeczkę i stram się z niej uczyć. Na tej niemieckiej stronie to w sumie wprowadzam daty, śluz i od pewnego czasu szyjkę ... ale niewiele z niej rozumiem.
Bardziej odpowiada mi ten program do wprowadzania temp na 28dni, bo jest po polsku i rozumiem co mam zaznaczać ;-)
http://28dni.pl/goga/cykl - oto link do mojego wykresiku :D jak zwykle góry i doliny ;-)

jak w końcu zrozumiem swój organizm i będę wiedziała co i jak ... to może wtedy łatwiej będzie mi stosować jakieś metody intrpretacji ... i może wówczas też będę w stanie pomagać ... a na razie to sama czuje się zagubiona ... ;-)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #920 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:52 »
zwykle góry i doliny ;-)
... a na razie to sama czuje się zagubiona ... ;-)

u mnie narazie 4 male kreseczki, nie powiem ze ja tez troszke zagubiona moze dlatego ze to moj pierwszy taki cykl z obserwacja samej siebie.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #921 dnia: 10 Sierpnia 2007, 11:54 »
Gosiu, wydaje mi się, że musisz większą uwagę zwrócić na śluz, bo np. prawie cały czas masz mokro, wilgotno, ale to nie pokrywa się z wyglądem śluzu, bo piszesz lepki, grudkowaty, nieprzejrzysty, co by wskazywało raczej na inne odczucie...wydaje mi się także że szczyt śluzu powinien być w 18dc zaznaczony (to dzień wystąpienia ostatiego objawu śluzu "płodnego" i nie biorę pod uwagę tego mokro, bo to jest u Ciebie cały czas, mniemam, że jest to zły odczyt).) A co do szyjki, to już po 3 dniach wyższej temp. powinna być zaczopowana (opis śluzu wskazuje i na to) i chyba zamknięta, ale w tym ekspertem nie jestem ;-)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #922 dnia: 10 Sierpnia 2007, 12:34 »
merkunek dzięki za odpowiedź. Szyjki to się ciąglę uczę i dopiero zaczęłam jej obserwację. Ciągle czuję otworek, więc nie zaznaczam że jest zamknięta ... ale tego do końca pewna nie jestem ...
Co do tego śluzu, to jeśli w tym cyklu nic nie wyjdzie ze staranek, to mam zamiar w następnym brać wiesiołek i zobaczyć jak to będzie. No chyba że fl będzie krótka jak w zeszłym cyklu, to wybiorę się do ginekologa, żeby coś na to poradził.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #923 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:01 »
Chcialam zmierzyc różnice temperatur i wlasnie zmierzylam sobie teraz temp w ustach po jezykiem i mialam 36.3 nastepnie zmierzylam sobie waginalnie i mam 37,5 to duza roznica. Wiem ze w srodku dnia nie powinno sie mierzyc temp ale zrobilam takie porownanie.
I co mam o tym myslec?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #924 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:02 »
Nic nie myśleć tylko przypomniec sobie zasadę, że na początku stosowania NPR sama ustalasz, gdzie dokonujesz pomiaru i tego się trzymasz ;)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #925 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:03 »
Zasade mialam taka ze pod jezykiem, a to bylo z ciekowosci. ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #926 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:10 »
W pochwie zawsze temperatury są wyższe i jeśli chodzi o mnie mniej "zakłamane". W ustach temperatura jest różna w zależnosci od miejsca, gdzie się wsadzi termometr. Najwyższa jest u podstawy jezyka - najniższa za siekaczmi. Trzeba celować w to samo miejsce....a to nie jest niestety proste.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #927 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:15 »
Aha.
Pod jezykiem na samym srodku celuje jakos.

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #928 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:38 »
ja zaczynałam w ustach (pierwszy obserwowany cykl) a teraz przekonałam się do pomiarów w pochwie ... nie jest najgorzej ... a i mniej czasu zajmuje i nie muszę się rano, zaspana zastanawiać, czy trafiłam w to samo miejsce co ostatnio czy nie ... ;-)

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #929 dnia: 10 Sierpnia 2007, 14:40 »
ja zaczynałam w ustach (pierwszy obserwowany cykl) a teraz przekonałam się do pomiarów w pochwie ... nie jest najgorzej ... a i mniej czasu zajmuje i nie muszę się rano, zaspana zastanawiać, czy trafiłam w to samo miejsce co ostatnio czy nie ... ;-)
wlasnie chyba tez tak zrobie na poczatke usta zobacyzmy co z tego wyniknie bo jak narazie ja nic nie widze :)