Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agaga

• zapaleniec
  • data ślubu: 19.08.2006
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #840 dnia: 31 Lipca 2007, 17:18 »
agaga skoro ginek tak zalecił to musisz się stoswać  :)
A ile tego bromka brałas - moze nie duzo, i moze prolaktyna nie była za wysoka dlatego taka decyzja...
Bardzo dobrze, ze masz duphaston - teraz uwazaj na Was , odpoczywaj :) i melduj ....

Vall bromka brałam 2 razy dziennie po jednej tabletce. Prolaktyna to 33  ng/ml (norma 6-30)a po obciążeniu 305,9ng/ml. To zapisał mi jeszcze poprzedni ginekolog, i mówił, że w ciąży odstawia się ale stopniowo. Zafuanie do niego miałam, ale on niestety u nas w miescie jest raz w tygodniu, a tak nowmalnie pracuje w Szczecinie, po ostatnich przejściach wolę mieć lekarza który jest 7 dni na miejscu w razie jakby się coś działo.

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #841 dnia: 31 Lipca 2007, 18:03 »
Agaga zrozumiałe , że chces zmiec lekarza na miejscu  :)
 A jak długo brałas tego bromka.. ::) ? U mnie było ryzyko, ze jak odstawie to prl tak skoczy ze zagrozi dzidzi... więc odbywąło sie to stopniowo..prze zostatnie 2 miesace brałam "syboliczną" dawke 0,5 tbletki na noc :)
No ale najwaznniesze że czujesz sie ok...  :D i 3maj sie zaleceń lekarza  :)

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #842 dnia: 31 Lipca 2007, 19:08 »
W sumie bromek brałam 2 miesiące. Szybko zadziałał :).
Tak się zastanawiam tylko bo w sumie nie wiem w którym tygodniu jestem, ginekolog też miała zagadkę niezłą, poszłam ze swoim wykresem.  Wogóle była bardzo zdziwiona moim pojawieniem się w tak krótkim czasie (stwierdziła że organizm może  płatać różne figle). Stwierdziła też, że nie wie czy to ciąża, endometrium powiększone -  szersze niż ostatnio, ale jej ciężko jest ocenić czy to ciąża czy to przed okresem. Co do testów stwierdziła, że dla niej miarodajne są wyniki bety hcg i najlepiej np mieć dwa wyniki, ten drugi po dwóch dniach, aby móc ocenić jak wzrasta. Najlepiej jak poczekamy do 8 sierpnia i wówczas się okaże. Póki co mam brać duphaston 2x1.

Więc w sumie jestem zawieszona w próżni, zrobiłabym betę ale troszkę się boję bo ostatnio beta potwierdziła poronienie. Muszę się uzbroić w cierpliwość. Mam nadzieję jedynie, że ciąża jest za mała aby była widoczna na usg i dlatego nic jeszcze nie było widać.

Naprawdę nie wiem co o tym myśleć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #843 dnia: 31 Lipca 2007, 19:34 »
Trzeba myśleć dobrze...
Wątpliwości lekarki są uzasadnione...to dopiero sam począteczek - nic nie widać, tylko badania laboratoryjne i testy są dodatnie.
Nie Ty jedna masz takie zagwostki na początku ciąży. Z reguły wszystko potem się klaruje, a na końcu klarowania jest bobas....

Ja bym się na Twoim mijescu cieszyła....że tak powiem umiarkowanie, za kilka dni będziesz się cieszyć w pełni.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #844 dnia: 31 Lipca 2007, 19:49 »
Trzeba myśleć dobrze...
Wątpliwości lekarki są uzasadnione...to dopiero sam począteczek - nic nie widać, tylko badania laboratoryjne i testy są dodatnie.
Nie Ty jedna masz takie zagwostki na początku ciąży. Z reguły wszystko potem się klaruje, a na końcu klarowania jest bobas....

Ja bym się na Twoim mijescu cieszyła....że tak powiem umiarkowanie, za kilka dni będziesz się cieszyć w pełni.

Dzięki Liliann. Z jednej strony się cieszę ale z drugiej mam wątpliwości i niestety te drugie wychodza coraz częściej na wierzch. Stwierdziliśmy z mężem że zrobię sobię betę  w czwartek i później jeszcze we wtorek ( wtedy akurat wyniki są w tym samym dniu) i będę miała klarowną sytuację.
Pocieszam się że tym razem obywa się bez krwawień, plamień i bólu brzucha. Tylko tempka troszkę fiksuje.Zobaczymy jaka bedzie jutro. Mam nadzieję że podskoczy.

http://28dni.pl/abrzozowska/cykl/2007-06-21

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #845 dnia: 31 Lipca 2007, 20:39 »
Faktycznie tempka spadła...ale nie musi stać sztywno jak drut...poczekaj na jutro
Duphaston, który bierzesz podtrzymuje pęcherzyk, natomiast nie ma wpływu na temperaturę, inaczej gdybyś brała natualny progesteron, stąd takie spadki mogą sie wydarzyć...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #846 dnia: 31 Lipca 2007, 20:47 »
agaga mi tez tempka spadala do 36,7  a w ciazy nadal bylam  :D
Sama sprawdz oto moj wykres ciazowy 3 cykl :
http://www.nmpr.bfe.pl/   haslo i loging ziutka

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #847 dnia: 1 Sierpnia 2007, 10:05 »
agaga to ja 3mam kciuki i byle do 8 sierpnia  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #848 dnia: 1 Sierpnia 2007, 15:14 »
agaga i jak tempka dzisiaj....szukałam na Twoim wykresie, ale jeszcze nic nie zaznaczyłaś....
— Richard M. Devos

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #849 dnia: 1 Sierpnia 2007, 16:42 »
Liliann dzisiaj już troszkę do góry. Powiem że tempka jak do tej pory mnie rozpieszczała cały czas stopniowo wzrastała bez niespodziewanych spadków :)
Jutro idę sobie zrobic betę, żeby być spokojna,  mam nadzieję że będzie ok.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #850 dnia: 1 Sierpnia 2007, 22:07 »
trzymam kciuki!!

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
« Odpowiedź #851 dnia: 1 Sierpnia 2007, 22:10 »
agaga POWODZENIA  :ok: :ok: :ok:  czekamy na wiesci :)

Odpowiedzcie mi prosze jak to jest - dzisiaj po raz pierwszy zrobilam zrobilam test owulacyjny - kontrolna linia byla ladna, ciemna, natomiast testowa byla bledsza - co to oznacza? owu sie zbliza? teraz z kazdym dniem powinna linia testowa byc ciemniejsza?  ??? ??? ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #852 dnia: 1 Sierpnia 2007, 22:47 »
Test owulacyjny jest wtedy dodatni kiedy linia testowa jest tej samej mocy lub ciemniejsza niż kontrolna.
Jeśli jest jaśniejsza, to należy test traktować jak ujemny - mozna go powtórzyc już za 12 godziń, bo prawdopodobnie skok sie zbliża...
Generlanie test owulacyjny jest dodatni w jeden dzień....
Ale zmienność osobnicza jest duża....u mnie np jest ujemny-ujemny-ujemny - i nagle linia testowa robi się intensywna (jak kontrolna), a na następy dzień jest ledwo widoczna...

Napisane: Sierpień 01, 2007, 22:43:59
tak wygląda wykres LH (substancja wyrywana przez test owulacyjny) w cyklu
Poziom hormonu jst niski i w miarę stały i nagle dynamicznie rośnie....ten pik wykrywa test.
Dlatego wszystkie testy przed i po dniu piku powinny być ujemne...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
« Odpowiedź #853 dnia: 2 Sierpnia 2007, 07:41 »
Lillian, a ten wiesiołek to przez cały cykl się bierze, czy do owulacji? Ten cykl uważam już za stracony i powoli myślę o przygotowaniach do następnego ...

Offline natusia999

• bywalec
« Odpowiedź #854 dnia: 2 Sierpnia 2007, 08:52 »
liliann bardzo Ci dziekuje za wyjasnienie - tak jak wspominalam, dopiero zaczynam z nich korzystac i niewiele wiem nt temat - ale dobrze, ze Wy jestescie :):) - w takim razie bede spokojnie czekac, az kreseczka stanie sie ciemniejsza i zaczniemy dzialac, a nuz sie uda :)

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #855 dnia: 2 Sierpnia 2007, 14:38 »
Gosiaaa - wiesołek to chyba do woulki tlyko sie bierze  :D

Kobietki - 3mam kciukasy  :ok:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #856 dnia: 2 Sierpnia 2007, 15:32 »
Już o tym pisałam....wiesiołek jak mówi Vall - do owulacji; potem ma działanie skurczowe i dlatego nie jest polecany, ale i tak nie sądzę, żeby dał radę coś narozrabiać.
Tyle, że łykanie go jest uciążliwe - 3 x po 2 kapsułki...jak człowiek ma 48 godzin dyżuru, to stwierdza, że zajmuje za dużo mejsca w torbie.

Gosiaa nie wiem skąd ten pesymizm...temperatura Ci rośnie. Ja bym stawiała jutro na skok...i z tego co widzę śluz Ci się poprawił (zaznaczyłaś S+) - co prawda nie zaznaczasz jaka szyjka...ale ja bym oczekiwała skoku. Ostatni miałaś w 20 dc - teraz bedziesz miała powiedzmy w 21-22.

Natusia - sama po raz pierwszy w życiu robiłam test owulacyjny, wcale nie licząc, że będzie dodatni, ale jak widać farmakoterapia działa.
— Richard M. Devos

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #857 dnia: 2 Sierpnia 2007, 15:42 »
gosiu, ja bym sie nie dziwila gdyby jutro, pojutrze tempa poszla do gory!! i dzisiaj bym probowala, bo sluz sie pokazal. A moze bys wlasnie nauczyla sie szyjke oceniac? u mnie to bardzo pomaga.

Offline agaga

• zapaleniec
« Odpowiedź #858 dnia: 2 Sierpnia 2007, 16:53 »
Zrobiłam betę 2521 chyba dobry wynik. :) Troszkę jestem spokojnniejsza :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #859 dnia: 2 Sierpnia 2007, 17:00 »
nio i miodzio....super...niech fasolka rośnie zdrowo....
— Richard M. Devos

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #860 dnia: 2 Sierpnia 2007, 19:27 »
agaga gratuluje  :przytul: :skacza: :przytul:

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #861 dnia: 3 Sierpnia 2007, 07:23 »
lillian, pigwa staram się badać szyjkę tylko nie wiem czy ją dobrze zlokalizowałam, jeśli tak, to jest ona wysoko, że ledwo ją sięgam i nie jestem w stanie stwierdzić czy jest ona otwarta czy zamknięta czy twarda czy miękka ... może dziś się coś zmieni i będzie więcej wiadomo. Temp dziś znów trochę skoczyła ... tylko czemu tak pomału i stopniowo a nie od razu taki piękny duży skok. Pewnie jeszcze ze dwa dni i wezmę się za analizę tego mojego wykresu.
Dziękuje za wspieranie.

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #862 dnia: 3 Sierpnia 2007, 07:59 »
agaga - super  :brawo_2: teraz uważajcie na siebie  :D

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #863 dnia: 3 Sierpnia 2007, 08:34 »
właśnie wybieram się na mój krótki urlopik do Ustronia, ciekawe jak nowe mijsce wpłynie na temperaturę.
Pozdrawiam i do wtorku  :)

Offline natusia999

• bywalec
« Odpowiedź #864 dnia: 3 Sierpnia 2007, 09:38 »
agaga Gratuluje dobrych wiadomosci :) dbaj o Was, Powodzenia :)

Wczoraj znowu zauwazylam u siebie plodny sluz plodny sluz - ale polaczony z jakims brunatnym kolorem,
o godz. 20.00 zrobilam kolejny test owu - kreska testowa byla taka jak kontrolna, a teraz sluzik dalej jest ale z czerwonymi nitkami krwi - co to moze znaczyc?cos zlego sie dzieje? nigdy tak nie mialam :( zmartwilam sie :(

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #865 dnia: 3 Sierpnia 2007, 10:03 »
natusia z tego co wiem i czytałam czerwone nitki w  śluzie to nic złego i to często jedna z oznak owulki która następuje. w trakcie owulki możesz mieć czasem nawet mikro krwawienia i to też mieści się w normie także spokojnie.

Offline natusia999

• bywalec
« Odpowiedź #866 dnia: 3 Sierpnia 2007, 10:08 »
Dziekuje Ewelinko - uspokoilas mnie, bo naprawde sie wystraszylam  :-\

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #867 dnia: 3 Sierpnia 2007, 10:29 »
gosia, tempka do gory to jest najwazniejsze!! ja tez nie mam wielkich skokow, tylko pomalu sie pnie. szyjke musisz codziennie o tej samem mniej wiecej porze obserwowac, wtedy bedziesz zauwazac roznice.

natusia, plodny sluz z nitkami krwi to super plodnosc!! probuj  :)

Offline Gosiaaa

• uzależniony
« Odpowiedź #868 dnia: 3 Sierpnia 2007, 11:49 »
pigwa, staram się codziennie o tej samej porze ... robię to przed kąpielą.

Offline natusia999

• bywalec
« Odpowiedź #869 dnia: 3 Sierpnia 2007, 12:33 »

natusia, plodny sluz z nitkami krwi to super plodnosc!! probuj  :)

Probuje, probuje  ;) wczoraj byl sexik i w ciagu najblizszych kilku dni tez zapewne bedzie  :P :P  pozniej poczekamy na efekty - jejku, oszaleje chyba  :mdleje:, Wy tez macie problem ze skupieniem sie na innych sprawach  ??? ja staram sie o tym nie myslec, ale cos mi nie wychodzi    :???:

Za tydzien   :Tuptup: z K. na wesele jego kuzynki  :cancan:, ktora jest 2 lata mlodsza ode mnie i jest w 4 m-cu ciazy - takiej to dobrze :):) . A my sie tutaj tyle staramy i nic   :neutral: