Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #1350 dnia: 13 Maja 2010, 17:54 »
sory ale przez pomyłke wysłałam niekompletny post wiec c.d.l. (aha wszytskie temperatury to 36,...) trudno mi tu coś określić w sumie wyższe tempt zaczynają się dopiero od 30dc wiec nie wiem 27dc to byłby skok (tylko wtedy temp. z 23dc troszke miesza) ???

17dc-brak                            27dc-52
18dc-36,25                          28dc-51
19dc-41                               29dc-59
20dc-35                               30dc-62
21dc-47                               31dc-80
22dc-16 USG                        32dc-80
23dc-87                               33dc-84
24dc-47                               34dc- 80
25dc-brak                            35dc-89
26dc-38

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #1351 dnia: 13 Maja 2010, 18:02 »
Dzięki dziewczyny  :) Właśnie wiem, że skok nie jest zbyt imponujący  ::) Ale potem już ładnie tempka poleciała w górę  ;D Zobaczymy co nam ten piękny maj przyniesie  ;)

martusia83 - jeżeli można to doradzę Ci, żebyś zaokrąglała wyniki do 0,05 stopnia, bo łatwiej wtedy o ich interpretację, a wykres staje się bardziej przejrzysty.
Ja gdzieś w necie znalazłam, że można zaokrąglać:
36,01=36,00
36,02=36,00
0d 36,03 do 36,07=36,05
36,08=36,1
36,09=36,1
I analogicznie dalsze pomiary.  Mam nadzieję, że to dobry sposób zaokrąglania :-\
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #1352 dnia: 14 Maja 2010, 08:47 »
nie trzeba zaokraglac temperatur.
Martusia zaloz wykres na 28dni bedzie Nam wszystkim latwiej Ci pomoc :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #1353 dnia: 14 Maja 2010, 16:12 »
Morgan mój wykres znajdziesz tu http://www.nmpr.bfe.pl/glowna/index_glowna.php gdyby był problem z otwarciem to pisz.
Dla mnie jakoś te moje wykresy i temp. to wiele pozostwiają do życzenia jakoś nie widać aż tak mocno tego skoku do tego jeszcze ostatnio nie mogę zaobserwować śluzu takiego rozciągliwego a kiedyś pojawiał się :(

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #1354 dnia: 15 Maja 2010, 13:40 »
Juz widzialam... skok mialas w 23 dniu cyklu :) ten ostatni wykres co mi pokazalas :)

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #1355 dnia: 15 Maja 2010, 23:36 »
No te nad tym myślałam tylko późniejsze temperatury nie są zbyt wysokie, druga temp. jest na poziomie tych sprzed skoku a czwarta to już jest w ogóle niższa dopiero od piątej temp. czyli 27dc zaczynają się już wyższa temp.

A jeszcze jedno mnie zastanawia, jeśli miałam skok 23dc to owulacja rozumiem była gdzieś w tym czasie to jeśli miałam  USG w 22dc czyli blisko owulacji, a gin mi powiedział, że już mam endometrium takie jakie powinno być przed okresem. Nie znam się na USG, ale czy nie powinien być inny obraz na USG  ??? Już sama nie wiem czy się nie zamieszałam w tym wszystkim  :-\

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1356 dnia: 25 Czerwca 2010, 13:25 »
a jak to jest z tą podwyższoną temperaturą, jak dojdzie do zapłodnienia? babka od npr-u powiedziała mi,że jak dojdzie do zapłodnienia,to od razu temperatura jets znacznie wyższa... występuje jakieś takie zjawisko?
I czy faktycznie o owulacji można mówić, jak skok jest o 0,15 a nie o 0,2? Wiem, że to może męczące pytania, ale ja mam jakoś ostatnio zawirowania w cyklach, a wg programu mnpr tonie są owulacje i na wykresach pokazuje mi bezowulacyjne cykle. Już sama się motam...
Mogę prosić o pomoc?

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1357 dnia: 25 Czerwca 2010, 13:40 »
To bardziej skomplikowane niż się wydaję. Ja miałam zawsze piękne wykresy i skoki o przepisowe minimum 2 kreski a owulacji nie było.
Jedno jest pewne jeśli masz cykl jednofazowy to z całą pewnością jest on nieprawidłowy i bezowulacyjny. W drugiej fazie po domniemanej owulacji tempka musi być wyższa przez około 10-14 dni. Jeśli zaszłaś w ciąże tempka nie spadnie przez najbliższe 3 miesiące

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1358 dnia: 25 Czerwca 2010, 13:45 »
u mnie jest ten kłopot,że dwa razy było tak, że skoku o 0,2 nie było a temp rosła sukcesywnie do końca cyklu (zawsze spada 2-3 dni przed @ u mnie). więc niby jest różnica między niższą, a wyższą fazą,ale nie o te nieszczęsne 0,2 st ;)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1359 dnia: 25 Czerwca 2010, 13:48 »
widzisz i dlatego jest problem bo możesz nie mieć owulacji i równie dobrze ją mieć. Wiesz najlepszym sposobem na zbadanie tego jest monitoring cyklu z pokrywającymi sie tempkami. Wtedy bedziesz miała pewność co jest grane.

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1360 dnia: 25 Czerwca 2010, 14:00 »
widzisz i dlatego jest problem bo możesz nie mieć owulacji i równie dobrze ją mieć. Wiesz najlepszym sposobem na zbadanie tego jest monitoring cyklu z pokrywającymi sie tempkami. Wtedy bedziesz miała pewność co jest grane.

wybacz, pytanie, ale co to jest ten monitoring i pokrywające się tempki? Ja mam cykle nieregularne 30-45 dni nawet więc nie mam co porównywać między cyklami chyba...

Jak to dobrze, że mogę się podpytać :)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1361 dnia: 25 Czerwca 2010, 14:03 »
Oj kochana ja to już weteranka jeśli chodzi o monitoringi, mierzenie tempki i wykresy ;))
Monitoring cyklu to obserwacja cyklu przez usg dopochwowe . Idziesz w określonych dniach do ginekologa a on sprawdza czy rosną pecherzyki owulacyjne, później czy pekają czyli czy dochodzi do owulacji. Jednocześnie patrzysz jak to wyglada z Twoją temperaturką . Np. jeśli lekarz stwierdzi ,że owulacja była to patrzysz czy w tym czasie u Ciebie jest skok czy juz po  albo przed. Rozumiesz;) oj bo tak chaotycznie napisałam ..

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1362 dnia: 25 Czerwca 2010, 14:08 »
aaaaaaa.... dziekuję, teraz kumam. Ponieważ dopiero zaczynamy starania,zobaczę co i jak i najwyżej się pofatyguję do gina, jeśli nie będzie efektu starań.
Jeszcze raz dziękuję :)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1363 dnia: 25 Czerwca 2010, 14:36 »
nie ma za co ;). Trzymam kciuki

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #1364 dnia: 25 Czerwca 2010, 15:39 »
To bardziej skomplikowane niż się wydaję. Ja miałam zawsze piękne wykresy i skoki o przepisowe minimum 2 kreski a owulacji nie było.
Jedno jest pewne jeśli masz cykl jednofazowy to z całą pewnością jest on nieprawidłowy i bezowulacyjny. W drugiej fazie po domniemanej owulacji tempka musi być wyższa przez około 10-14 dni. Jeśli zaszłaś w ciąże tempka nie spadnie przez najbliższe 3 miesiące

Myślałam, że jak jest skok to istnieje duże prawdopodobieństwo że owulacja była/będzie?
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1365 dnia: 25 Czerwca 2010, 17:26 »
ja też tak myślałam ;)

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
« Odpowiedź #1366 dnia: 25 Czerwca 2010, 20:10 »
według mojej wiedzy ;D jak jest skok to owulacja najprawdopodobniej była, chyba, że od 16 dc (naogół tak przepisuja lekarze)stosuje się luteinę to ona wówczas podniesie temperature....wykres będzie wygladał ksiazkowo a owulacji nie będzie:(
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1367 dnia: 25 Czerwca 2010, 20:37 »
Kochana najprawdopodobniej nie znaczy była , niestety. Ja miałam każdy wykres piekny , dwufazowy. Lekarz mi tłumaczył to w ten sposób...wykresy temperatur jedynie dowodzą tego,że w jajnikach przemiany następują , pęcherzyki owulacyjne pojawiły się i rosną jednak czy urosną do odpowiedniego rozmiaru i czy pękną to inna sprawa. Równiez przy wysokim LH wykresy mogą lecz nie muszą byc książkowe. Nie znam się na tym więc przełozyłam to na "chłopski" rozum. W każdym bądz razie ja jestm idealnym przykładem ,że skok i dwufazowość nie zawsze oznacza owulację.
Luteina podnosi tempkę , duphaston nie;)

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
« Odpowiedź #1368 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:21 »
hany pewnie masz rację jak tak było u ciebie ;D wkońcu lekarz wie co mówi:)
Ja znalazłam w necie cos takiego:
Temperatura

Hormon progesteron, którego poziom wyraźnie rośnie tuz po owulacji, powoduje zmiany podstawowej temperaturze ciała, co pozwala na ustalenie fazy niepłodności poowulacyjnej. Raptowny skok temperatury, zwany SKOKIEM, oznacza, że rozpoczęła się produkcja progesteronu, a więc wcześniej nastąpiło jajeczkowanie.

Temperaturę należy mierzyć codziennie rano, o tej samej godzinie, zaraz po przebudzeniu, na czczo, nie wstając przedtem z łóżka. Jest to tzw. podstawowa temperatura ciała. Kobiety pracujące w nocy mierzą temperaturę po nie mniej niż 3 godzinach wypoczynku w pozycji leżącej, zawsze o tej samej godzinie.

Skok temperatury o minimum 0.2 stopnie Celsjusza - dwie kreski na termometrze - następuje zaraz po jajeczkowaniu. Temperatura opada ponownie pod koniec cyklu przy rozpoczynającej się następnej menstruacji.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1369 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:34 »
JA też myslałam,że tak jest. Pamietam jak byłam w klinice i lekarz zobaczył moje wykresy. Powiedział - no piękne cykle owulacyjne ;). A jak mnie zaczął monitorowac to stwierdził,że jestem właśnie przykładem zaprzeczającym wszystkim tezą twierdzącym że dwufazowośc dowodzi,że jajeczkowanie było ;) ;).

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1370 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:37 »
To ja napiszę jeszcze z własnego doświadczenia.

Mój poprzedni cykl:
14dc - 36,48
15dc - 36,20
16dc - 36,47, po godzinie od zmierzenia tempki byłam na monitoringu - pęcherzyk (24mm) jeszcze nie pękł.
17dc - 36,59
18dc - 36,69

Jak widać w 16dc był skok o 0,27, a owulacji jednak jeszcze nie było. Wg moich odczuć i obserwacji była z 16/17dc. Zresztą test ciążowy później potwierdził przebytą owulację...

Offline the_rose

• uzależniony
« Odpowiedź #1371 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:43 »
malgosiek u ciebie skok nie był w 16dc. Temperaturę, która uważa się za ppierwszą wyzszą to ta, która jest wyzsza od 6 temperatur wcześniejszych... a widać, że tempka w 14 dc była ciut wyższa niz ta w 16dc. Według mnie skok był dopiero 17dc, a owu mogła być 16 dc tylko w godzinach późniejszych...Prawda?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #1372 dnia: 25 Czerwca 2010, 21:53 »
Tak, masz rację. Skok jest wtedy gdy poprzednie tempki są niższe. Chciałam pokazać fakt, iż ten "programowy" skok o ponad 0,2 może być chwilę przed owu.
A owu była w 16dc w godzinach wieczornych - miałam dosłowny "ból wnętrzności", nawet podczas późniejszego stosunku. Więc stawiam, że to było właśnie wtedy.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1373 dnia: 26 Czerwca 2010, 11:18 »
A u mnie jak później już byłam na leczeniu i monitorowaniu owulacja była w spadku przed skokiem ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1374 dnia: 26 Czerwca 2010, 11:22 »
hany prawdę pisze...są sytuacje medyczne kiedy jest skok temperatury a nie ma owu...dochodzi np do luteinizacji nie pękniętego pęcherzyka...
np tzw zespół LUF...
Jest ...bywa...nie jest to norma, ale są kobiety z takim problemem...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1375 dnia: 5 Lipca 2010, 15:31 »
Mam pytanie trochę od innej strony...

a co z npr w czasie ciąży?
Zarzucić od razu, jak się okazuje, że jestem w ciąży czy może mierzyć przez jakiś czas temp..?

Nie znalazłam tej info wcześniej na ten temat, więc pytam was specjalistki :)

Offline madejka3
  • bywalec
« Odpowiedź #1376 dnia: 5 Lipca 2010, 16:01 »
Carollaa gratuluje :)
temperatura, z tego co czytalam, to potem jest stala...ja bym odpuscila. Bo co bedzie jak troche spadnie, zacznie sie szukanie przyczyn i zamartwianie?

a podpowiedzcie - u mnie chyba ff sie pospieszyl i skok powinien zaznaczyc dzien pozniej (lub nawet dwa), prawda?

p.s. wykres w podpisie

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1377 dnia: 5 Lipca 2010, 16:10 »
Temperatura przez pierwsze 3 miesiące ciąży powinna być na wyższym poziomie. Ja proponuję wrzucić termometr głęboko do szuflady. Po co stres i nerwy. Ja przestałam mierzyć po teście ciążowym ;)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1378 dnia: 5 Lipca 2010, 20:15 »
tak też zamierzam, dziękuję :)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #1379 dnia: 9 Sierpnia 2010, 19:16 »
Witam ;D
i ja dołączam do wątku- zamówiłam na allegro termometr Microlife MT16c2, nie mam niestety żadnych czystych wykresów, ale myslę, ze zaloguję się na 28dni, skoro tak wiele dziewczyn z niego korzysta:)

Sytuacja u nas wygląda tak: uzywałąm tetsów owulacyjnych, niby wszytsko ok, ale jakoś @ przychodziła ::)
po wizycie u lekarza: zrobiłam podstawowe badania: w 2dc: Estradiol 45pg/ml, FSH 7,43mlU/ml, LH 5,84mlU/ml, Prolaktyma 27,88ng/ml, TSH 1,70mlU/l. Czy mogę prosić Liliannę lub inną, znajacą się forumkę o interpretację??
Mąż ma zlecenie badania nasienia- niestety, z przyczyn niezaleznych od nas, narazie nie może wykpnać badania więc czekamy :)

Będę tutaj regularnie zaglądać, trzymam kciuki za staraczki