Tempki nie ma potrzeby mierzyć w czasie okresu- zależnie od długości cyklu mierzy się od 5-6 dnia cyklu.
Co do szyjki to gdzieś już w tym wątku wklejałam info jak badać samodzielnie szyjkę...
OBSERWACJA SZYJKI MACICY
1. Na początku cyklu szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
2. Gdy narastają objawy płodności:
- wyżej,
- otwarta,
- miękka.
3. Gdy zbliża się owulacja:
- wysoko,
- otwarta,
- miękka.
4. Po owulacji szyjka jest:
- nisko,
- zamknięta,
- twarda.
Szczyt objawu szyjki jest to dzień, w którym szyjka macicy jest uniesiona najwyżej, ma najbardziej otwarte ujście zewnętrzne i jest miękka.
Badanie szyjki macicy poleca się kobietom w okresie premenopauzy, po porodzie oraz przy trudnościach z poczęciem.
Samobadanie robi się raz dziennie, o tej samej porze, niekoniecznie wieczorem. Badania przeprowadza się przez wprowadzenie jednego lub dwóch palców do pochwy i wyczucie szyjki. Nie ma niebezpieczeństwa jakiejkolwiek infekcji, jeżeli badanie przeprowadzamy czysto umytą ręką. Szyjkę można wyczuć bardziej do przodu i nie zawsze w linii środkowej ciała. Szyjka może być łatwo rozpoznawalna w czasie badania, ponieważ jest twarda w odróżnieniu od otaczającej ją miękkiej pochwy. Aby ułatwić sobie przeprowadzenie tej obserwacji, kobieta może oprzeć stopę o brzeg krzesła lub wanny.
Jeśli ktoś zamierza uczyć się badania szyjki, zalecane jest rozpoczęcie obserwacji w drugiej fazie (progesteronowej) cyklu, kiedy szyjka położona jest nisko i łatwo wyczuwalna.
Miękka jest wtedy, gdy odczuciem przypomina dotyk naszych ust a twarda wówczas, gdy kojarzy nam się z czubkiem własnego nosa.
U mnie sprawa była prosta dopiero, gdy poczułam "na własnym palcu" otwartą szyjkę

Miałam wrażenie, że palec mi się lekko zapadł w coś miękkiego bliżej nieokreślonego. Czujemy wyraźne, miękkie i szersze rozwarcie. Przy zamkniętej szyjce wyczuwamy twarde wgłębienie albo nic - przy otwartej wyrazie możemy sobie zakreślić niewielkie kółeczko wokół.
To tak bardzo obrazowo, na własnym przykładzie opisuję.