MARCHEWKOWA ZUPA-KREM - składniki:
1 pęczek młodej marchewki ( LUB jakiejkolwiek

)
2 dojrzałe pomidory
1 i 1/2 bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18 proc.
sól
pieprz
cukier
po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
MARCHEWKOWA ZUPA-KREM - sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, osusz, pokrój w grube plasterki. Pomidory bez skórki pokrój na cząstki. W garnku rozgrzej masło, przesmaż marchewki. Gdy będą miękkie dodaj pomidory, wlej bulion warzywny (tyle, by przykrył warzywa), dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudź zupę i zmiksuj. Ponownie postaw garnek na małym ogniu, jeśli trzeba dolej jeszcze bulionu i dopraw do smaku. Doprowadź zupę do wrzenia i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Podawaj posypaną natką (ewentualnie kolendrą, bazylią lub koperkiem).