Autor Wątek: Boże Narodzenie tuż, tuż.....  (Przeczytany 632660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #480 dnia: 8 Listopada 2013, 23:07 »
U mnie na najdalszej od zamrazalnika,jednoczesnie najwyzszej jest najchlodniej. Ciasto trzymam w garazu i nigdy sie nie zepsulo. A na co wy z tej ikei czekacie?



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #481 dnia: 8 Listopada 2013, 23:10 »
Na same wspaniałości :skacza:

W garażu to by mi ciasto myszy wyżarły :hahahaha:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #482 dnia: 8 Listopada 2013, 23:13 »
Adiana hehehe :D Trzeba sie umiec przed tym bronic ;)



Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #483 dnia: 8 Listopada 2013, 23:26 »
renifery boskie:)

 kurcze czaiłam sie na zagniatanie  i teraz drapie sie po głowie  na balkonie za ciepło  ok   to na strychu nie ogrzewanym też za ciepło ,w garażu to samo ,bo obok kotłownia     myszy  chyba nie mam  :)) .....................do lodówki   dobra ale   jak lodówka no frost   to ma nawiew  i cyrkulacje powietrza i temperatura   wszędzie  taka samo  no oprócz komory zero

 podpinam się pod pytanie  jaka ma  być ta temperatura na przechowywanie   żeby to ciasto się nie zepsuło  ??

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #484 dnia: 8 Listopada 2013, 23:29 »
Przed myszami ?

Ciężka sprawa, bo garaże mamy pod blokami a w piwnicach myszy to i w garażach też są a jak mi wianki z popcornu zeżarły to i ciasto zjedzą.

Damy radę :)

Dziewczyny, wstawcie po prostu do lodówki - z nawiewem będzie wszędzie taka sama.

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #485 dnia: 8 Listopada 2013, 23:51 »
Dokładnie, wstawcie do lodówki. Na pewno nic się nie stanie i ciasto się nie zepsuje  :)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #486 dnia: 9 Listopada 2013, 09:52 »
Adianko czy możesz dać twój przepis?



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #487 dnia: 9 Listopada 2013, 09:57 »
Podawałam, jest gdzieś tu w tym wątku - cytowany też tu bywał :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #488 dnia: 9 Listopada 2013, 10:25 »
Raz robiłam pierniki z ciasta leżakującego i trzymałam je na dolnej półce w lodówce

Ale ponieważ nie widzę zadnej różnicy między leżakującymi, a tymi ekspresowymi ;) to szkoda mi miejsca w lodówce jest :D


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #489 dnia: 9 Listopada 2013, 10:30 »
Dziewczyny, ono musi leżakować w specjalnym naczyniu ?

Offline BOZENA28

  • Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3019
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.09.09
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #490 dnia: 9 Listopada 2013, 10:33 »
Adianko czy możesz dać twój przepis?
chyba strona nr 7  ;)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #491 dnia: 9 Listopada 2013, 10:38 »
Prosze bardzo, ja mam już zapisany w dokumentach  ;)
Pierniczki Adiany :)

3,25  (550 gram) szklanki mąki
0,75  (300 gram) szklanki miodu
0,5 (100 gram) szklanki cukru pudru
120 gram masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa korzenna
kakao  - opcjonalnie << ja daję łyżkę


Miód podgrzewam - podobno pierniki na sztucznym miodzie szybciej robią się miękkie - i łączę z resztą. Masło też wolę pogrzać, lepiej się wyrabia, ale nie jest to konieczne. Na początku wygląda strasznie a potem jest jeszcze gorzej Smiley Kulka ciasta się lepi do wszystkiego - tak ma być.  Wałkuję na grubość ok 2-3 mm i wycinam.
Uwaga, miejsce pod wałkowanym plackiem oraz jego wierzch podsypujcie mąką, bo potem nie da się odklejać figurek

Piekę w temp. 180 stopni o. 7minut. Termoobieg, bo jadę na dwie tace zazwyczaj. Przepis mówi 8-10 minut, ale to zależy od piekarnika, trzeba patrzeć, mają lekko urosnąć wzwyż jak i wszerz, więc nie kładźcie zbyt ciasno Smiley Kształty z cienkimi kawałkami jak nóżki renifera itd wałkujcie cieniej, bo się grubas rozleje w piekarniku i wygląda  jak królik potem Smiley No a to nie te święta Hahaha

Jeżeli piekę pierniki z witrażykami, to w temp. 150 stopni i nieco dłużej - ok 10 minut.

Witrażyki, czyli okienka itd robię z landrynek - tłukę nieco i wypełniam otwory w pierniku - ma być mocno z górką, bo po roztopieniu jest i tak cienka szybka.
Na witrażyki wybierajcie twarde landrynki - najlepiej takie co w paczce są luzem - oznacza to, że po zastygnięciu nie kleją się skoro nie musiały zostać pozawijane w folie każdy z osobna. W przeciwnym razie może się stać coś strasznego z pięknym piernikiem z szybką Smiley

I generalnie po upieczeniu czekam chwilkę ze zdjęciem, bo są miękkie i gorące od spodu! Po minucie można zdejmować i kłaść nowe.

Jeżeli pierniki mają być na choinkę, to dziurki róbcie przed pieczeniem, najlepiej słomką do picia. Potem mogą pękać podczas nawiercania


u mnie bedzie za tydzień aus Ikea Berlin ;)wklejany tu  ten zestaw z wałkiem do wykrawania pierniczków i formy na choinki, formę na domek jakby co sama sobie przygotuje - tylko ma ktoś sprawdzony przepis na ciasto?

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #492 dnia: 9 Listopada 2013, 11:07 »
A mleko w tym przepisie było czy to przepis bezmleczny?

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #493 dnia: 9 Listopada 2013, 11:12 »
niech się jeszcze Adiana wypowie, ale w jej przepisie ja mleka nie widze....moze w tym cała tajemnica szybszej miękkości? :drapanie:

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #494 dnia: 9 Listopada 2013, 12:04 »
Nie nie, u mnie nie ma mleka.

I tu chyba cały bajer  z ta miękkością ??? Gofry na mleku też wychodzą bardziej chrupiące niż na wodzie ?

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #495 dnia: 9 Listopada 2013, 12:40 »
Nie nie, u mnie nie ma mleka.

I tu chyba cały bajer  z ta miękkością ??? Gofry na mleku też wychodzą bardziej chrupiące niż na wodzie ?


Adiana a te Twoje muszą lezakowac?

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #496 dnia: 9 Listopada 2013, 13:01 »
Nie.
Zaraz po upieczeniu - piekę od razu po zagnieceniu ciasta - są mega miękkie gdy jeszcze gorące - wykładajcie je na płaski blat czy pudełko, bo jak leżały na kratce to się powyginały w dół :D Potem gdy wystygną, są twarde i na drugi dzień znowu idealne do jedzenia.

My nasze dekorujemy niemal od razu - te co zostaną, bo dużo mi żarłoki wyjadają i z kijem muszę pilnować.

Tak dzisiaj rozmawiałam z Moniką i przypomniała mi o metodzie na podgonienie pierniczków - jak wiecie, pierniki przechowujecie upieczone, w metalowej puszce - do takiej puszki można włożyć kawałek jabłka, szybciej miękną - moje robiły się niczym namoczone w mleku - nie polecam  :nie:

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #497 dnia: 9 Listopada 2013, 13:32 »
Kurcze...a musi być cukier puder?
brazowy by się nadał ???

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #498 dnia: 9 Listopada 2013, 14:03 »
o jak nie muszą leżakować  to chyba odpada problem przechowywania ciasta

nabieram ochoty jak takie mięciusie :)

 cukier  brązowy można zmielić w młynku do kawy  ale podejrzewam ze moze być  tylko pewnie  proporcje inne

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #499 dnia: 9 Listopada 2013, 14:07 »
Nie wiem - tak jest w przepisie - ja nie jestem fachowcem - jedynie co mogę powiedzieć, to że brązowego bym dała nieco więcej - jest mniej słodki według mnie.

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #500 dnia: 9 Listopada 2013, 14:13 »
młynek mam tylko w ekspresie :D ::)
wieczorem pojadę ten staropolski 8)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #501 dnia: 9 Listopada 2013, 14:13 »
mniej słodki to raz  a  też  trzeba brać pod uwagę ze pudru  daje się zawsze mniej jak  kryształków

Adiana   a Ty dzisiaj  zagniatasz te swoje pierniki  i pieczesz od razu  rozumiem    czyli sobie mogą spokojnie leżakować w tym metalowym pudełku do świąt


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #502 dnia: 9 Listopada 2013, 14:14 »
 w ekspresie też  ale  zakupiłam  kiedyś taki zwykły tani był i  sie ratuję w razie co    nie wiem czy blender    nie dał  by rady czasem   nie próbowałam

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #503 dnia: 9 Listopada 2013, 14:23 »
Nie, ja dzisiaj gniotę aganiok  a moje w razie czego awaryjnie - chce coś spróbować innego.

Alpejskie też bym chciała, ale tam piszą, że czas oczekiwania krótszy więc odkładam na później.
Bo mam jeszcze w robocie spódniczkę "do baletowania" dla córci i muszę ją skończyć aby dziecka nie zawieźć  ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #504 dnia: 9 Listopada 2013, 15:00 »
Dzisiesze Zagniataczki ciasta na piernik/pierniczki do raportu! ;) Adiana,ja tez te alpejskie bede robic. juz nie moge sie doczekac tego smaku z dzemem porzeczkowym, mniam!



Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #505 dnia: 9 Listopada 2013, 15:21 »
Melduję się!

Nadal nic nie zrobiłam poza wyjęciem składników

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #506 dnia: 9 Listopada 2013, 15:45 »
Ja wyjęłam, ale schowałam :D bo mi się przypomniało, że miód mi siostra dopiero przywiezie ::) :P

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #507 dnia: 9 Listopada 2013, 16:17 »
Jak drobno siekacie bakalie  ::)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #508 dnia: 9 Listopada 2013, 16:32 »
ja dopiero wróciłam z imprezy ;) ale zaraz się biore, o tym cukrze brązowym też myślałam, ale do innych przepisów daje go trochę wiecej, bo faktycznie jest mniej słodki no i pewnie by trzeba go mielić - to na razie zrobię z normalnym :) orzechy mam zmielone, migdały juz od razu posiekane (bo akurat brałam w lidlu), pozostają rodzynki do obóbki

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #509 dnia: 9 Listopada 2013, 17:04 »
Misja wykonana. Migdały miałam częściowo posiekane, w takie kreseczki ale jeszcze je nieco podziabałam.'

Dzieciaki wylizały garnek, ręczne mieszanie nie było takie złe  ::)