Autor Wątek: Boże Narodzenie tuż, tuż.....  (Przeczytany 635810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
Odp: Boże Narodzenie tuż, tuż.....
« Odpowiedź #270 dnia: 25 Października 2013, 13:38 »
Można dołączyć??? :)

Kulturalni ludzie zawsze mile widziani  :P  (zaraz pewnie dostane po pysku haha)

Dawaj ten przepis koniecznie!

----------------------------------

Czy na waszych stołach wigilijnych króluja potrawy regionalne? U mojej jednej babci pojawiają się potrawy śląskie, u drugiej kuchnia pomorska. U teściowej.... tylko Bóg wie jeden :) I co roku mamy dwie wigilie (co roku w dwóch wybranych z trzech domów) i co roku latamy z wywieszonymi jęzorami od stołu do stołu.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #271 dnia: 25 Października 2013, 13:44 »
Przepis dłuuugaśny ale wbrew pozorom szybko się je robi:)

LEBKUCHEN
Składniki na około 30 sztuk
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml miodu płynnego
85 g masła
½ szklanki startej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Suche składniki (mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy) wymieszać w misce. W garnuszku umieścić masło i miód, podgrzewać mieszając do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma być jednak ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać skórki cytrusów i migdały i wymieszać (można mikserem) by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć lekko łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki. Również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna). Piec w temp. 180 stopni przez 15 min. (nie dłużej bo będą zbyt kruche). Po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 min., potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

LUKIER:
2 szklanki cukru pudru
Kilka łyżek ciepłej wody
Cukier puder wsypać do miski. Dolewać gorącą wodę łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki.  Gdy lukier będzie lejący ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Kolejnego dnia układać pierniczki do pudełek, są miękkie i gotowe do degustacji

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #272 dnia: 25 Października 2013, 14:15 »
monika dzieki za przepis, te pierniczki mogą trochę poleżeć, czy lepiej je zrobić parę dni przed świetami I tylko w wersji kulek, kształtów raczej z tego ciasta nie wytniemy??
japcio u mnie trudno powiedzieć, czy regionalne, generalnie tradycyjne potrawy z mazowsza :)
fajne gadżety ma ta Ikea, ale tchibo tez wypuscilo ciekawą  serię adwentową, teraz taniej o podatek vat - min zerknijcie na to cudo https://www.tchibo.pl/zestaw-foremek-do-wycinania-ciasteczek-szopka-p400022134.html

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #273 dnia: 25 Października 2013, 14:24 »
miśka a jakie to tradycyjne z mazowsza?

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #274 dnia: 25 Października 2013, 14:33 »
To z Tchibo też fajne :)

o, moja teściowa jest z Mazowsza, więc chętnie "posłucham" i porównam :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #275 dnia: 25 Października 2013, 14:34 »
przeciez dodałam na końcu uśmiech - mazowsze jest rozległe, więc może w niektórych miejscach sa jakieś lokalne specjały, ale mi  chodziło o "typowe" potrawy typu barszcz wigilijny, pierogi z kapustą i grzybami, karp na różne sposoby....

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #276 dnia: 25 Października 2013, 14:40 »
a zupa grzybowa u Was jest? albo taka owocowa podwędzana?

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #277 dnia: 25 Października 2013, 14:44 »
A to tego się nie je wszędzie? Moje pytanie nie miało być podchwytliwe czy coś, po prostu zawsze myślałam, że typowo regionalną kuchnię mają np. Kaszubi, Ślązacy czy Górale a mazowsze wydawało mi się raczej nudne jeśli chodzi o tradycję :)

A tak na prawdę to chyba każda rodzina ma jakąś swoją tradycję i to jest w tych świętach najpiękniejsze.

mamba nie :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #278 dnia: 25 Października 2013, 14:45 »
u mnie jest grzybowa :)

a ta podwędzana owocowa to nie... ale jest kompot z suszu którego nienawidzę :P

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #279 dnia: 25 Października 2013, 14:58 »
ja chyba wigilie w tym roku zrobię u siebie, bo dosyć mam biegania w ten wieczór od jednych rodziców do drugich. Pójdzie się do jednych zje coś to już u drugich się jeść nie chcę, ale wypada coś przekąsić bo tak głupio. Do tego z 3 dzieci nie widzi mi się biegać od domu do domu.

Ja z centrum Polski i u nas taki standard w wigilie, czyli barszcz czerwony, zupa grzybowa, pierogi z kapustą, karp i inne ryby ( dla tych co nie lubią karpia), jakaś sałatka warzywna, łosoś, ja też robię kilka innych sałatek, żeby na stole było co przekąsić i do tego ciasto.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline aisa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #280 dnia: 25 Października 2013, 15:04 »
Witam, również chciałabym dołączyć do wątku :)
U mnie choinka będzie obowiązkowo żywa - zupełnie inna atmosfera niż przy sztucznej.

Kompot z suszu u nas jest i ostatnio nawet go polubiłam. Poza tym standardowo: barszcz czerwony z uszkami, karp, ryba po grecku, kotleciki ziemniaczane z sosem grzybowym, różne inne przekąski rybne, sałatki i ciasto, w tym obowiązkowo makowiec.
Mati: 26. 07. 2012 r.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #281 dnia: 25 Października 2013, 15:05 »
. ale jest kompot z suszu którego nienawidzę :P

Pyszota! Zwłaszcza schłodzony :)

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #282 dnia: 25 Października 2013, 15:08 »
japcio

może ja jeszcze do niego nie dorosłam ;) ale może kiedyś się do niego przekonam tak jak do galaciku :D ale to nie na wigilię ;)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #283 dnia: 25 Października 2013, 15:10 »
Ta zupa to chyba ten Wasz kompot tylko na talerzu ::)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #284 dnia: 25 Października 2013, 15:26 »
U mnie robi się jeszcze zawijaki- takie gołąbki z kapusty kwaszonej z kaszą gryczaną w środku.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
« Odpowiedź #285 dnia: 25 Października 2013, 16:58 »
   a co powiecie na kutię? 
z męża strony się ją właśnie jadało na wigilię  u  mnie w domu  makiełki  rozmoczona bułka z   makiem i  bakaliami  czego szczerze  nienawidziłam zawsze
 poza tym  barszcz  z uszami  i karp smazony i w galarecie  i oczywiście kapusta  z grochem  łeeee ;)
 i kompot  z suszu    do picia  uwielbiam

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #286 dnia: 25 Października 2013, 17:04 »
A to tego się nie je wszędzie? Moje pytanie nie miało być podchwytliwe czy coś, po prostu zawsze myślałam, że typowo regionalną kuchnię mają np. Kaszubi, Ślązacy czy Górale a mazowsze wydawało mi się raczej nudne jeśli chodzi o tradycję :)

A tak na prawdę to chyba każda rodzina ma jakąś swoją tradycję i to jest w tych świętach najpiękniejsze.

mamba nie :)
i teraz się rozumiemy :) dla mnie kuchnia mazowiecka to właśnie taka standardowa i to określenie "tradycyjna" miało byc przewrotne...nie dodałam, ze barszcz to obowiązkowo z uszkami, zupa grzybowa tez się kiedyś przewijała,  jeszcze warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami - pycha :)  kompot taki gotowany z suszonych owoców i słodzony miodem tez jest bardzo dobry :ok:  kutię raz robilismy , ale jakoś nikomu z rodziny nie zasmakowała

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #287 dnia: 25 Października 2013, 17:20 »
Witam :) przyłączam się do Waszego wątku :)

I od razu z pytaniem - czy u kogokolwiek podaje się na Wigilię taką kwaśną zupę, którą robi się z soku z kiszonej kapusty ( zawsze prosimy w warzywniakach o odlewanie  ;) ) i do tego trochę kapusty i chyba grzybków?
Jest tak kwaśna, że aż buzię wykręca :P W sumie sama woda, ale dla mnie to tradycja, którą na pewno będę powtarzać :)

Ta zupa przywędrowała do Nas z domu mojej Babci, tak samo jak danie na Wielkanoc, które my nazywamy "Czerwone" - pełno ugotowanych jajek pokrojonych w kostkę, mięso gotowane również w kostkę + sucha kiełbasa i do tego tona ćwikły z chrzanem. Wygląda okropnie :P Dodatkowo moja Babcia, kiedy mieszkała jeszcze na wsi to podawała to na stół w blaszanej misce, hahaha  ;)
Zawsze jak ktoś "nowy" zobaczy to u nas na stole, to ma dziwną minę i pyta "co to?" Ale jest pycha i czekam na to cały rok ;)

Ciekawe, czy któraś z Was zna takie dania :)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #288 dnia: 25 Października 2013, 19:28 »
Anetka, ciekawe dania. Pierwszy raz się z nimi spotykam.

Moja babcia robi słodki sos piernikowy z rodzynkami do smażonego karpia :) Mniam!

makiełki  rozmoczona bułka z   makiem i  bakaliami

U nas to się nazywa makówki :) też za tym nie przepadam

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #289 dnia: 25 Października 2013, 19:50 »
u mnie króluje w Wigilię zupa rybna ;) choć patrzeć nie mogę jak się ją gotuje... więc sama pewnie nigdy jej nie zrobię, ale zjadać uwielbiam  ;D

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #290 dnia: 25 Października 2013, 20:08 »
monika dzieki za przepis, te pierniczki mogą trochę poleżeć, czy lepiej je zrobić parę dni przed świetami I tylko w wersji kulek, kształtów raczej z tego ciasta nie wytniemy??

Ja je robię parę dni przed świętami. Wzorów nie zrobisz bo ciasto jest klejące, więc tylko kulka, spłaszczasz i po upieczeniu wychodzą mega krążki piernikowe;)

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #291 dnia: 25 Października 2013, 20:11 »
Te pierniki kupuje się z takim jakby opłatkiem pod spodem, prawda?

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #292 dnia: 25 Października 2013, 20:17 »
Ale tu ruch :D

Jeśli można Monia, to ja bym tez prosiła o te foremki do marcepana ?

U mnie w domu makiełkami nazywano makaron - taki robiony - z makiem i bakaliami. A rodzina męża nie zna tego dania - pamiętam, że uwielbiałam to - tak jak groch z kapustą - u nich to jakaś nowość a są z tego samego rejonu co ja.

Susz - uwielbiam, ale bez cynamonu - ostatnio piłam z nim i średnio mi pasował. Dziewczyny, susz trzeba docenić za jego zdolności wspomagające trawienie po debacie przy wigilijnym stole :)

Poza tym - raczej tradycyjnie, pierogi z kapustą i grzybami, uszka z pieczarkami - dzieci mamy małe w rodzinie, więc robię hurtowo na pieczarkach, żeby mogły zjeść. Barszcz, karp smażony i pieczony faszerowany, ryba po grecku - koniecznie!  :)I coś tam jeszcze, a śledzie z pieczarkami. Zastanawiałam się kiedyś czy nie wprowadzić drobiu, ale zrezygnowałam - ma byc tradycyjnie.

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #293 dnia: 25 Października 2013, 20:47 »
U mnie makaron z makiem i rodzynkami i jeszcze fasola-taka osobno ugotowana sama w misce :P Barszczyk z uszkami,pierogi i krokiety z kapusta i grzybami, grzyby z cebulą(chyba smażone ??? mega tłuste i mega dobre :Zakochany:)
Z rybek smażony karp i jakieś tam inne ;)  ryba po grecku, śledzie pod pierzynką...

Jak byliśmy mali z kuzynostwem to do naszych uszek zawsze Babcia wkładała pieniążki ;)

Raz byliśmy w górach na święta i tam była kapusta z grochem :ok: dobre to to :brewki:

Mój M. jest z 24.12, więc na Wigilijnym stole jest też tort ;)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #294 dnia: 25 Października 2013, 20:53 »
Oj dobre dobre a jakie potem efekty  :D

Ja to jeszcze lubię mieć na stole sałatkę - zwykłą warzywną - mało to świąteczne, ale uwielbiam ją i byc musi :)

Offline asiula_hh
  • Chuck Norris
  • our love is everlatsing..
« Odpowiedź #295 dnia: 25 Października 2013, 20:54 »
kurde u mnie nie ma połowy rzeczy o których piszecie i większość to nawet nie wiem co to ;D

u nas tradycyjnie zupa grzybowa, ewentualnie barszcz (jak byłam  mała to babcia robiła zupę owocową z makaronem, którą uwielbiałam) pierogi z kapustą i grzybami, krokiety też z grzybami, sałatka warzywna, kapusta z grochem - i na tym kończy się moje jedzenie, bo nie lubię ryb ;p później jest jeszcze ryba na milion sposobów ale bez karpia bo nikt nie lubi.
u męża, który jest z tego samego miasta co ja na wigilie podaje się też śledzia w śmietanie z ziemniakami i karpia ;) i powiem szczerze, że jak byłam u nich na wigilii pierwszy raz i zobaczyłam te gotowane ziemniaki to w szoku byłam ;p

później oczywiście ciasto, którego zjadam najwięcej ;p
ZNIKAM!

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #296 dnia: 25 Października 2013, 21:10 »
Rozumiem, że do dwunastu potraw dobijasz ciastami :D 

Rany jakiego mi smaka zrobiłaś na śledzie w śmietanie i do tego ziemniaki w mundurkach :D

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #297 dnia: 25 Października 2013, 21:14 »
U nas jest zupa grzybowa na początek a barszcz później do popijania.
Sporo też śledzi jest różnych bo tata jest fanem.
I koniecznie pierogi, ryba po grecku, jarzynowa, karp w galarecie i smażony.
U męża koniecznie ziemniaki gniecione z masłem oraz... korzenna zupa piwna z jakąś dziwną sztywną pianą :)
Kompot z suszu obowiązkowo. Uwielbiam.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #298 dnia: 25 Października 2013, 21:19 »
nic nie przebije mojej teściowej, która serwuje gotowane jajca 8) - w końcu 'nowe życie', co nie?

u moich rodziców najbardziej lubię rybę po grecku i kwaśną kapustę z grzybami i kminkiem. jest też barszcz z uszkami, śledzie różne, pierogi, sałatki,, smażone ryby, karp.
na drugi dzień zawsze kaczka z jabłkami i czerwoną kapuchą :)

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #299 dnia: 25 Października 2013, 21:51 »
No w sumie tak, nowe życie :D

Przypomniało mi się - lubię pieczone jabłka jeszcze - mam takie kominki do ich pieczenia - głównie chodzi o to aby pachniało w mieszkaniu, bo przez kilka godzin pieką sie dwie połówki zaledwie :D

A właśnie - przyprawa korzenna - robicie same czy kupujecie gotową ? Pamiętam, że kiedyś się nacięłam na jednej - pierniczki w ogóle nie pachniały po upieczeniu, ale nie kojarzę jaki to był producent :drapanie:

I jeszcze jedno - jaki miód do pierników - kupiłam gryczany ze względu na kolor...  ::)