Przepis dłuuugaśny ale wbrew pozorom szybko się je robi:)
LEBKUCHEN
Składniki na około 30 sztuk
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml miodu płynnego
85 g masła
½ szklanki startej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Suche składniki (mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy) wymieszać w misce. W garnuszku umieścić masło i miód, podgrzewać mieszając do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma być jednak ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać skórki cytrusów i migdały i wymieszać (można mikserem) by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć lekko łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki. Również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna). Piec w temp. 180 stopni przez 15 min. (nie dłużej bo będą zbyt kruche). Po wyciągnięciu z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 min., potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
LUKIER:
2 szklanki cukru pudru
Kilka łyżek ciepłej wody
Cukier puder wsypać do miski. Dolewać gorącą wodę łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Kolejnego dnia układać pierniczki do pudełek, są miękkie i gotowe do degustacji