Mi wyszlo, ze:
bylam facetem, zylam w Pn. Indiach okolo 1850 roku; bylam medykiem, chirurgiem lub zielarzem
Podobno mialam umysl naukowca

zawsze szukalam wyjasnienia, ludzie czesto mnie nie rozumieli, ale szanowali mnie za moja wiedze.
Bardzo ciekawe

hihi ja i naukowiec - nic mi z tego nie zostalo

a co do medyka, to jak widze kogos choroego w rodzinie, to zaraz wciskam mu polopirynki, witaminki i inne takie
Swoja droga kiedys zdarzylo mi sie cos ciekawego :
moja mama opiekowala sie malym chlopcem (mial chyba wtedy z 1,5 roku); dzieci jak to dzieci cos tam sobie zawsze gaworza; maly czesto w naszym towarzystwie mowil KADI, ale jakos umykalo to nasze uwadze.
Ktoregos dnia idac do pracy spotkalam mame na spacerze z tym chlopcem. Chwile sie z nim pobawilam, pogadalam z mama. Odchodzac od nich pomachalam jeszcze na pozegnanie. Kiedy bylam w pewnej odleglosci chlopczyk zaczal za mna krzyczec KADI.
W ten oto sposob doszlismy do wniosku, ze nie jestem dla niego Gosia, Osia albo jeszcze jakos tak, tylko KADI (nie znalismy tego slowa).
Jakiez bylo moje zdumienie, gdy ktoregos razu rozwiazujac krzyzowke, na zapytanie "muzulmasnki sedzia" odpowiedzia bylo "KADI".
A taka oto definicje znalazlam na necie
Kadi (z arabskiego), sędzia muzułmański, wydający wyroki na podstawie znajomości prawa muzułmańskiego (szari'at) i prawa zwyczajowego obowiązującego w danym regionie (adat). Kadi sprawuje też nadzór nad czynnościami religijnymi (wakuf), wykonaniem testamentów i podziałem spadkowym majątku. Jest uważany za osobę duchowną, którą muzułmanie darzą ogromnym szacunkiem.
Dosc ciekawe

prawda