Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9  (Przeczytany 365677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emm-a

• Chuck Norris
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9
« Odpowiedź #720 dnia: 16 Sierpnia 2013, 22:35 »
dla mnie to abstrakcja  ::)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #721 dnia: 16 Sierpnia 2013, 22:59 »
Edzia, a co jest z Twoim psem? On przeciez juz duzy jest? Moja suka bez sikania wytrzymuje czasem i 16 godzin, jak pogoda jest brzydka to nie idzie sikac i koniec, sila ja na dwor musze wywalac :)

Mierzenie jest proste, ja tez mam termometr microlife, zwykly, nie owulacyjny, nawet nie wiem czym sie moga riznic, chyba cena, bo nazwa dla zdesperowanych :D ustalasz sobie, ze codziennie mierzysz tempke np. O 6 rano, ja tak mialam, bo nie wazne o ktorej do pracy wstawalam, o 6 zawsze bylam jeszcze w lozku. Mierzy sie zawsze o tej samej porze, przed wstaniem z lozka(chocby do toalety) i po przespanych kilku godzinach z rzedu, czasem po imprezie temperatura moze sie odchylac w jedna czy druga, u mnie to nie mialo miejsca. Najlepiej miec przy lozku kalendarzyk, czy wykres, ja sobie drukowalam sama, bo wtedy robilam odpowiednio dlugie tabelki - przy moich cyklach i mialam miejsce na wszystko co chcialam sobie zapisywac. Od razu po zmierzeniu zapisac i mozna isc dalej w kimono, albo do pracy ;) co do prowadzenia statystyk w necie to ja wolalam serwis fertility.com, chyba tak sie to nazywa, bo jest w pelni darmowy, na 28 dni trzeba za drugi cykl juz placic, a funkcjonalnosc taka sama, a moze na fertility nawet wieksza, bo jest bardzo duzo opcji do wybierania i mozna pieknie sobie wykres urozmaicic.
Takze jezeli chodzi o samo mierzenie to tyle, dodatkowo obserwowalam tez sluz, bol piersi i robilam testy owu, to oczywiscie wszystko tez zapisywalam i dni przytulanek tez, wszystko mialam w swojej karcie. Jedyne czego nie robilam to badanie szyjki, nigdy sie do tego nie przekonalam. Jak znajde moj wykres z fertility to Wam wrzuce

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #722 dnia: 16 Sierpnia 2013, 23:13 »
To sie nazywalo fertilityfriend.com, sprawdzilam. Oto i moja ciazowa karta, na fertilityfriend wlasnie.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #723 dnia: 16 Sierpnia 2013, 23:34 »
Edzia, a co jest z Twoim psem? On przeciez juz duzy jest? Moja *cenzura* bez sikania wytrzymuje czasem i 16 godzin, jak pogoda jest brzydka to nie idzie sikac i koniec, sila ja na dwor musze wywalac :)
No to zrobie off topic ;) No duzy chlopak, 1 wrzesnia rok skonczy. Ale jak byl malutki, to w nocy 2/3 x wstawal na siku. Wiem, ze by wytrzymal bo w dzien wytrzymuje. Ale jest taki niedobry, ze budzi nas w nocy i karze sie wypuszczac na dwor. Nie wiem czy sika, ale napewno szczeka, a razem z nim wszystkie psy w okolicy. Rozpieszczony jest strasznie, nie daje z nim czasami rady. W dzien jak jestesmy sami, to synek mamusi a jak tylko P. wraca z pracy to szatan w niego wstepuje. Strasznie mnie gryzie po rekach. Musze go do szkoly jakiejs oddac, bo juz zadne prosby i grozby nie skutkuja.

Sorry dziewczyny, ale to moj synek wiec rozumiecie ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #724 dnia: 16 Sierpnia 2013, 23:40 »
Haha, dostalam cenzure ;D Edzia, przetrzymaj go, na pewno wytrzyma, po prostu niech sobie polazi, pomarudzi a Ty nie wstan, oduczy sie szybko. Jak nasza byla malutka tez do niej w nocy wstawalam, ale jak miala 5 miesiecy to juz to sie skonczylo. A gryzienie po rekach, to z poprzednia mialam ten klopot, po prostu mnie dominowala, czytalam, o smarowaniu rak maslem z pieprzem, ale nie wyprobowalam, u nas to minelo z wiekiem. Obecna jest sto razy bardziej ulozona - wiedzielismy juz jak sobie z owczarkiem radzic. I teraz moze sobie obok Adasia lezec i grzeczniutka jest

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #725 dnia: 16 Sierpnia 2013, 23:46 »
Nie ma na forum watku o psach ???

Ale on lazi po mnie i mnie cap lapa :) Jak mi kiedys trafil akurat pazurem na opryszczke na ustach, to myslalam ze umre ::)
Ja wiem, ze z tym gryzieniem to dominacja. Wg niego jest Pawel, On, a duzo pozniej Ja ;) Po kastracji sie znacznie uspokoil, ale na krotko :-\

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #726 dnia: 17 Sierpnia 2013, 00:37 »
Ja tu prowadziłam tu moje 2 wykresy http://www.skarbmamy.pl/ za darmo, własną metodą interpretacji przy pomocy zaprzyjaźnionych specjalistów (czytaj Lila ;))
na 28dni tylko przez 30 dni jest darmowe a fertilityfriend.com darmowe ale po angielsku  :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
  • data ślubu: [i
« Odpowiedź #727 dnia: 17 Sierpnia 2013, 08:09 »
Marta microlife kosztuje ok 10zł, nie jest dla zdesperowanych, ale trzymanie termometru przez minute, a 10przy rteciowym, dla mnie to była duża róznica i głwonie po to go kupiłam.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #728 dnia: 17 Sierpnia 2013, 08:15 »
Edzia może przeczytaj książkę Okiem psa...polecam..

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #729 dnia: 17 Sierpnia 2013, 09:19 »
Czigara,nie sprzedaja juz rteciowych od ladnych paru lat, ten, ktory mam ja to jest zwykly elektroniczny microlife, ktory tez mierzy przez minute, konczy odmierzanie sygnalem dzwiekowym i zapisuje ostatni wynik, w razie gdyby sie przysnelo bez zapisania sobie tempki, chyba mamy ten sam, tylko nazwa sie rozni ;)

Jeszcze tylko nie napisalam, ze miejsce pomiaru jest wazne, najlepiej mierzyc doodbytniczo lub dowaginalnie.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #730 dnia: 17 Sierpnia 2013, 14:17 »
Pojawiła się oferta na grouponie,  testy owulacyjne + ciążowe w sensownej cenie  ;)
http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/Biome-Dulapa-Sp-J/25430757?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_228&a=1661
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #731 dnia: 17 Sierpnia 2013, 17:11 »
milcia ta firma czasem na allegro sprzedake testy , w bardzo korzystnych cenach :) kiedys kupilam u nich 50 testów owu za 22 zł czy jakoś tak.
Ja już po laparo , teraz wiem skąd plamienia przed @ tyle lat..a zadne objawy nie wskazywały endometriozy..zadne poza "niedomogą lutealną'' według moich lekarzy eh...i weź tu sie nie lecz sam...wydębilam skierowanie po 2 latach walki na laparo bo byłam pewna ze nie nie niedomoga..

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #732 dnia: 18 Sierpnia 2013, 10:29 »
Ja też polecam mierzenie temperatury i obserwację cyklu. Dla mnie to poczatkowo byłą czarna magia, ale zapisałam się na 28dni (koszta nie były znowu jakieś mega wygórowane), gdzie jest wiele naszych forumek już z dużym doświadczeniem i one mi bardzo pomogły w prowadzeniu wykresu i interpretacji:) I jest Małgosia, a to najlepsza reklama:)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #733 dnia: 18 Sierpnia 2013, 11:44 »
Ja tez kupiwalam na all, 100 bylo chyba za jakies 35 zl, ale to z rok temu.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #734 dnia: 18 Sierpnia 2013, 12:37 »
No tak mierzenie tempki jest mega pomocne. A jeśli do tego dodać obserwacje sluzu to juz w ogóle super;).
Dziewczyny a powiedzcie czy wiecie czym różni się duphaston od luteiny? na pewno luteina podnosi temperaturę a dupek. nie.  Cena też się różni ale chodzi mi bardziej o działanie.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #735 dnia: 18 Sierpnia 2013, 13:01 »
Ja nigdy dupka nie stosowalam, nie wiem

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #736 dnia: 18 Sierpnia 2013, 14:33 »
dupek to syntetyk - działa jak progesteron ale to nie jest progesteron a luteina jest naturalna. Ja nie wiem jak z temp ale wiem z doświadczenia ze brany dupek nie zaburza wyników naturalnego progesteronu we krwi tzn czy był brany czy nie we krwi zawsze 7dpo wychodziło podobnie.

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #737 dnia: 18 Sierpnia 2013, 14:58 »
A czy stosowany tak samo jak luteina podnosi progesteron w taki sam sposób?

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #738 dnia: 18 Sierpnia 2013, 15:08 »
Mi do 16 tc. lekarz kazał brać luteinę, jak sam powiedział na podtrzymanie i wspomaganie rozwoju ciązy, była "słabsza" niż dupek, o który pytałam. Przede wszytskim miała też pozytywne działanie " na głowę" ;D

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #739 dnia: 18 Sierpnia 2013, 15:24 »
co do termometrów-jeśli myślimy poważnie:)-to powazny sprzęt jest taki:
http://www.ecolife-newlifestyle.com/index.php?option=com_content&view=article&id=52
Szklany Bezrtęciowy Termometr Owulacyjny Geratherm Basal
jako weteranka-różne używałam-i ten jest najlepszy, nie przekłamuje jak elektroniczne-z którymi miałam różne przygody (w tym polecane microlife), nie jest niebezpieczny jak rtęciowe i wygodny w użyciu,fajna duża podziałka,
co do wykresów przyjemne i darmowe są portale: skarbmamy i e-npr,
co do śluzu-jak najbardziej polecam obserwację+ obserwacja szyjki,
jak się dojdzie do wprawy i nie ma się chaosu hormonalnego-który zaburza wykresy-to wystarcza tylko kilka dni pomiarów kontrolnych w mc, czyli tzw obserwacja na lenia-moja:) i wszystko działa:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #740 dnia: 18 Sierpnia 2013, 15:40 »
Termometr microlife jest taki sobie. Ma dwa miejsca po przecinku co jest ważne i pomocne w pomiarach ale jego wyniki są czasami dziwaczne. Mierzona tempka w odstepstwie minuty jest znacznie rożna. Nie zawsze ale zdarza sie często.
Dlaczego pytam o duphaston? Raz ,ze z ciekawości a dwa że przy luteinie nie miałam żadnych objawów typu bóle piersi itd. Teraz mam 8dfz i bolą mnie piersi. Pomyślałam własnie,że może dupek jest mocniejszy i dlatego taki objaw...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #741 dnia: 18 Sierpnia 2013, 20:45 »
Ja z mojego microlife jestem zadowolona, tylko tez ponoc wazne jest aby caly cykl jednym mierzyc, bo termometr termometrowi nie rowny.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #742 dnia: 18 Sierpnia 2013, 22:19 »
Ja też byłam zadowolona z microlife

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #743 dnia: 19 Sierpnia 2013, 07:51 »
 :)tak koniecznie jednym. Kiedyś sprawdzałam trzema i wyniki były zupełnie różne.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #744 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:07 »
Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję...
@ nie przychodzi/przychodzi z wielkim opóźnieniem,/ gdy owulacji nie było w danym cyklu.
Jeśli @ przychodzi w terminie to znaczy, że owulacja była? czy może być też tak, że owulacji nie było, a @ przychodzi?
Ostatnio (kilka ostatnich miesięcy) nie zaobserwowałam śluzu wskazującego owulację, dlatego tak zaczynam się zastanawiać "jak to działa"

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #745 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:21 »
@ przychodzi na wskutek pękniętego jajeczka, a więc jeżeli owu nie było, to @ sama (bez wspomagaczy typu dupek itp) nie przyjdzie

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #746 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:28 »
Na pewno? Ja czasami mam wrażenie że jest cykl bezowulacyjny ale @ zawsze mam o czasie. Czasami ( właśnie gdy zakładam że owulacji nie było) mam bardziej skąpe miesiączki. Może tak być czy wymyślam sobie?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #747 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:30 »
Nie dziewczyny. Okres może być bez owulacji jak najbardziej.  Ja miałam wiele razy cykle bezowulacyjne i miesiączki tzn...tzw miesiączki ;). Były wtedy duzo mniej obfite.

Offline czigra

• Chuck Norris
  • Ewa i Maciek
« Odpowiedź #748 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:37 »
a to przepraszam, byłam pewna, że jest inaczej ;)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #749 dnia: 19 Sierpnia 2013, 11:39 »
Zdecydowanie tak wlasnie jest bo konsultowalam to kiedys ze swoja ginka - nawet kilka cykli w roku u zdrowej kobiety moze byc bezowulacyjnych a @ przychodzi normalnie.