Autor Wątek: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9  (Przeczytany 364649 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emm-a

• Chuck Norris
Odp: WĄTEK STARAJCYCH SIĘ O DZIECKO CZ. 9
« Odpowiedź #390 dnia: 2 Lipca 2013, 21:05 »
jak wzięlam pierwszą dawkę bromergonu, to myślalam, ze zejdę z tego świata  :P

i więcej nie wzięlam. Gin zmienil mi na parlodel - zero jakichkolwiek efektow ubocznych -ZERO. Tyle że jak go zażywam, to alko nie wolno  ;) Opakowanie chyba 75 zl kosztuje.
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Linka84
  • forumowicz
  • data ślubu: 29 grudzień 2012
« Odpowiedź #391 dnia: 3 Lipca 2013, 12:16 »
też pomyślałam od razu o Parlodel... nie ma takich skutków ubocznych, ale drożej kosztuje...

Linka, nie poddawaj się... A męża przebadaliście? Jeżeli u Ciebie hsg wyszło dobrze, to może u męża coś jest nie halo

męża sie bada przed ingerencją w ciało kobiety , wiec na podstawie badan męza ( bardzo dobrych) zostałam połozona do szpitala na hsg :(  wyleczone mam juz wszystko wiec nie wiedza czego i gdzie szukać

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #392 dnia: 3 Lipca 2013, 15:14 »
Linka, a może trzeba zmienić lekarza, niech inny spojrzy na to wszystko?
A mąż miał badanie nasienia tylko, czy też może hormony?

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #393 dnia: 3 Lipca 2013, 15:24 »
To może idiopatyczna?

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #394 dnia: 3 Lipca 2013, 21:41 »
Linka, a może trzeba zmienić lekarza, niech inny spojrzy na to wszystko?
A mąż miał badanie nasienia tylko, czy też może hormony?
leczymy się w Vitro po okiem Kurzawy i Ciepieli..można zmienić lekarza na lepszego w naszym kraju???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #395 dnia: 3 Lipca 2013, 21:53 »
zawsze można...
spojrzenie świeżym okiem dużo daje...
byle nie zmienić o klasę niżej,
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #396 dnia: 3 Lipca 2013, 22:05 »
wcześniej przeszłam kilku takich zwykłych ginów , potem trafiłam do Vitro , tam zrobiono mnie chyba wszystkie możliwe badania poza jednym ( nikt nie chce nawet sprawdzać wrogości śluzu na plemniki) a jak bylam w szpitalu rzucił na mnie okiem jeszcze Sienkiewicz i Głąbowski..i nic nowego nie wymyslili..dla mnie możliwości się już skonczyły

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #397 dnia: 4 Lipca 2013, 00:23 »
A in vitro?? Moja koleżanka też była leczona w tej klinice i wszyscy lekarze nie dawali jej szans.. Teraz jest mamą wspaniałych bliźniaków.. Nie możesz tracić nadziei....

• Chuck Norris
« Odpowiedź #398 dnia: 4 Lipca 2013, 08:20 »
Linka, napiszę Ci tak: Sienkiewicz (prowadzi mnie), Głąbowski (2x operował) i Kurzawa (raz byłam u niego w klinice) - myślę, że oni wiedzą najlepiej. Zaufaj im i jeśli powiedzą, że jedyne możliwe wyjście do in vitro to nie czekaj. Ja zwlekałam kilka m-cy i później jest płacz i zgrzytanie zębami. Jestem obecnie w trakcie procedury.
Musisz sama zdecydować, czy chcecie/stać Was. Droga nie jest łatwa, jest dużo stresu, czasami zawodów. Nie licząc kasy. Nie zawsze się też udaje, ale jak  nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja wychodzę z takiego założenia, że jeśli nam się nie uda...trudno, ale przynajmniej będę wiedziała, że zrobiłam wszystko co mogłam i chciałam zrobić, żeby nie mieć większych wyrzutów.
Jak będziesz miała jakieś pytania o samą procedurę/koszty to pisz na pw. 

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #399 dnia: 4 Lipca 2013, 10:28 »
Linka, napiszę Ci tak: Sienkiewicz (prowadzi mnie), Głąbowski (2x operował) i Kurzawa (raz byłam u niego w klinice) - myślę, że oni wiedzą najlepiej. Zaufaj im i jeśli powiedzą, że jedyne możliwe wyjście do in vitro to nie czekaj. Ja zwlekałam kilka m-cy i później jest płacz i zgrzytanie zębami. Jestem obecnie w trakcie procedury.
Musisz sama zdecydować, czy chcecie/stać Was. Droga nie jest łatwa, jest dużo stresu, czasami zawodów. Nie licząc kasy. Nie zawsze się też udaje, ale jak  nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja wychodzę z takiego założenia, że jeśli nam się nie uda...trudno, ale przynajmniej będę wiedziała, że zrobiłam wszystko co mogłam i chciałam zrobić, żeby nie mieć większych wyrzutów.
Jak będziesz miała jakieś pytania o samą procedurę/koszty to pisz na pw. 

martyna obawiam się właśnie ze za pare miesięcy/rok  jak nam nie wyjdzie to podejme decyzję w kierunki ivf i tyle. Narazie czekam na operację do września. Jest jeszcze jedna deska ratunku , szukają przyczynę plamień nadal..

• Chuck Norris
« Odpowiedź #400 dnia: 4 Lipca 2013, 10:41 »
To napiszę Ci jedną rzecz. Zrób sobie badanie AMH przed decyzją odłożenia IVF za rok.

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #401 dnia: 4 Lipca 2013, 10:57 »
Linka, a może warto byłoby mimo wszystko wysłać męża do androloga, niech spojrzy na niego innym okiem. Bo wiadomo, Twoje leczenie swoją droga, a może też coś u niego się dzieje, czego nie widać... Jakby co, to daj znać na priv, to mogę polecić dobrego

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #402 dnia: 4 Lipca 2013, 11:09 »
A mi wlasnie zaczelo sie delikatne plamienie - w sumie sluz z nitkami krwi. Zawsze przed okresem to plamienie mialam inne, wydaje mi sie ze w pierwszej ciazy tak mialam  - zobaczymy jak to sie zakonczy

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #403 dnia: 4 Lipca 2013, 11:22 »
maryna rezerwy nie mam :) chociaż tyle dobrze

basmir ale wyniki męża są wręcz książkowe

to u mnie jest problem , od 2 lat mam plemienia przed @ nie wiadomo skąd , niedomoga lutealna została 2 razy obalona , mam poziom swojego progesteronu bardzo dobry , na granicy górnej. Po 2 latach skończyłam jeść duphaston i nie widać zadnej różnicy. Raz plamienie ma 6 dni a raz 2 ... skąd? nikt nie wie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #404 dnia: 4 Lipca 2013, 11:30 »

jak dobrze, to chyba masz rezerwę...
jakbyś nie miała to by było źle
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #405 dnia: 4 Lipca 2013, 11:31 »
Wypowiedzialam wczesniejsze slowa w zlą godzine  - okres zaczyna sie rozkrecac :(

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #406 dnia: 4 Lipca 2013, 12:47 »

jak dobrze, to chyba masz rezerwę...
jakbyś nie miała to by było źle

mialam na myśli ze nie zbliżam się do rezerwy przepraszam ( o ile dobrze pamietam było coś koło 2??? ale nie mam wyniku przy sobie bo to robilam z rok temu)
tzn mam dużą rezerwę , nie zbliżam się do meno :) jakieś zbudynienie mózgu mam chyba dziś ?

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #407 dnia: 4 Lipca 2013, 13:13 »
Ale to chyba nie plemienia są powodem tylko coś innego..?? Bo ja też miałam plemienia przed @ a mam cudowną 4 letnią córeczkę...

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #408 dnia: 4 Lipca 2013, 13:48 »
Ale to chyba nie plemienia są powodem tylko coś innego..?? Bo ja też miałam plemienia przed @ a mam cudowną 4 letnią córeczkę...

nic innego nie odbiega od normy. Miałam robione kompleksowe badania zlecone przez enokrynolog  wszystkich hormonów od kory nadnerczy po usg tarczycy po rezonans i nikt nic nie widzi. Diagnozowano mnie sto razy...zawsze mowili 'na oko' ze plamienia są od niedomogi i faszerowano mnie progesteronem w różnych dawkach ze nie pomagał na własną ręke dwa cykle w rzedu ( po odstawieniu dupka i lutka) zrobilam oznaczenie progesterony w 6dpo. Wynik jest wręcz idealny. Norma w górneg granicy. A mimo to 6-7 dni przed @ sa plamienia/brudzenia ktore się nasilają. Jedmo jedyne co pozostaje jeszcze to endometrioza rozwijająca się. Rzadko ale ponoć są takie plamienia o endo. We wrzesniu bedą sprawdzać.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #409 dnia: 4 Lipca 2013, 14:01 »
Ja też plamiłam i plamię przed @. Jedyny wyjątek stanowiła ciąża i cykl, w którym miałam robioną laparoskopię. U mnie endometrioza + torbiele.

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #410 dnia: 4 Lipca 2013, 14:24 »
Ja też plamiłam i plamię przed @. Jedyny wyjątek stanowiła ciąża i cykl, w którym miałam robioną laparoskopię. U mnie endometrioza + torbiele.

a czy w koncu postawiono diagnozę skąd plamienia? endometrioza? zaskoczyłaś w cyklu po laparo?

• Chuck Norris
« Odpowiedź #411 dnia: 4 Lipca 2013, 14:28 »
Od torbieli. Nie zaskoczyłam po laparo, ale ja to bardziej skomplikowany przypadek.

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #412 dnia: 4 Lipca 2013, 14:36 »
Od torbieli. Nie zaskoczyłam po laparo, ale ja to bardziej skomplikowany przypadek.

nigdy zadnych torbieli nie miałam ,na endo nie mam zadnych objawów poza plamieniami , za 2 cykle znowu ide pod nóz. Lekarze szukają punktu zaczepienia od nowa.
Jedyne na co nikt nie zwraca uwagi a jest dość niepokojące to od tych 2 lat  to bolące piersi od 14dc( tak ze chodzenis prawia mi kłopot)  , mimo niskiej prl , a tak mocno i tak wczesnie bolą przy prl. Mialam robione badania przy bromku i zawsze wychodzi prl 10 i 40 po obciązeniu ( albo coś koło tego) 

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #413 dnia: 4 Lipca 2013, 14:49 »
A prolaktyne po obciążeniu też badali?? Bo dużo dziewczyn pierwszą ma ok a po obciążeniu już bardzo wysoką.. Wtedy też jest problem z zajściem w ciążę..

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #414 dnia: 4 Lipca 2013, 14:54 »
a czytasz co pisałam post wyżej ? prl 10 i po obciążeniu 40 , na bromergonie. Jestem na nim od 2 lat i co pare miesięcy badamy dla sprawdzenia czy poziom gra

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #415 dnia: 4 Lipca 2013, 15:00 »
dużą masz dawkę tego bromergonu
a PRL podajesz w jednostkach ng/dl? czy w mmol/l?
— Richard M. Devos

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #416 dnia: 4 Lipca 2013, 15:17 »
dużą masz dawkę tego bromergonu
a PRL podajesz w jednostkach ng/dl? czy w mmol/l?

Najpierw brałam 1/2 i nadal była za duża ta prl po obciążeniu a teraz od roku biore 1 tabletkę. Akurat wynik prl świeży z tego cyklu mam przy sobie i jest dokladnie tak :

Materiał: Surowica, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjecia: 08-06-2013 08:42
PRL (Prolaktyna) 10,420 ng/ml 4,8 — 23,3
Materiał: po metoclopramidzie po 1h, data i godz. pobrania: nie podano, data i godz. przyjecia: 08-06-2013 09:57
PRL (Prolaktyna) 27,600 ng/ml

normy w tym lab : 4,8 — 23,3 ng/ml
poza tym jeśli już jesteśmy przy prl..ona powoduje ze w fazie wzrostu pęcherzyka zaczyna hamować jego rozwój i dosłownie nie pozwala mu pęknąć. Dlatego przy dużej prl ( nie ważne czy pierwszej czy drugiej) nie dochodzi o owulacji. Ja owulację mam potwierdzoną monitoringiem oraz wynikami progesteronu 6dpo. Wiec raczej nie tu tkwi problem. Tylko ja sie tu dopatrywałam tych okropnych bólu piersi.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #417 dnia: 4 Lipca 2013, 15:24 »
żeś się obczytała widzę
ale masz rację, PRL hamuje pulsacyjne wydzielanie głownie LH i mi.n. w tym mechanizmie zatrzymuje owulację...

jeszcze jedno pytanie mi się po głowie kołacze...
wiesz jak długą masz fazę lutealną?
— Richard M. Devos

Offline Linka84
  • forumowicz
« Odpowiedź #418 dnia: 4 Lipca 2013, 15:28 »
żeś się obczytała widzę
ale masz rację, PRL hamuje pulsacyjne wydzielanie głownie LH i mi.n. w tym mechanizmie zatrzymuje owulację...

jeszcze jedno pytanie mi się po głowie kołacze...
wiesz jak długą masz fazę lutealną?

kończylam studia z nauk medycznych i akurat nie wiem czemu ta tematyka mi została w głowie :P

moja faza trwa 14-16 dni , ostatnie 3 cykle jestem bez dupka i trwa 16 dni. Troche długo. Przy dupku zawsze trwała idealnie 14...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #419 dnia: 4 Lipca 2013, 15:34 »
... akurat nie wiem czemu ta tematyka mi została w głowie :P

bo to się czepia i zostaje  ;D ;D i bywa, że czasem przeszkadza :P spokojnie myśleć...

— Richard M. Devos