Autor Wątek: Weselne błędy!  (Przeczytany 42828 razy)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: Weselne błędy!
« Odpowiedź #120 dnia: 8 Marca 2010, 23:07 »
Ja tylko na swoim weselu obwiniam sie za jedno - że nei zaprosiłam gości zeby weszli najpierw na sale tylko weszlismy my na pustą sale tzn przywitali nas kelnerzy i zespół  :P
chciałam inaczej ale ja wtedy o tym nie pomyślałam  :(
z drugiej strony - to my powitaliśmy uśmiechami gości wchodzącyh na sale  ;D

Mi na weselach na których byłam nie podobało się to, że:
-  musieliśmy płacić za nocleg - choć np moja kumpela nie musiała  ::)
-  para młoda opuszcza wesele by zrobić sobie zdjęcia
-  nie wszyscy mieli wizytówki
- kawe, herbatę trzebabyło sobie robić samemu
- gdy mój wówczas chłopak był świadkiem na ślubie siedział obok młodego a ja siedziałam niby obok ale już przy innym stoliku ( było przejście pomiędzy nimi ) później dosiadłam się do stolika młodych ale pocułam się beznadziejnie tymbardziej że nikogo tam nie znałam  :-\
- na poprawinach była puszczana muzyka z komputera i co chwile ktoś przerywał piosenkę bo kazdy chciał coś innego  :-\
- orkiestra robiła świnskie zabawy - nienawidzę ich  :-X
- mała liczba kelnerów - jedni już zjedli więc zaczynała grać muzyka ale druga część dopiero dostawała jedzenie

na ten czas to wszystko choć trudno mi pozbierać myśli bo wesel w ostatnich 5 latach było sporo - 13  ;)
ale spoko jak narazie przed nami jeszcze 7 o których wiem więc jak coś będzie nie tak będę pisać  ;)

Offline patik

• entuzjasta
  • Dziś już wiem że zawsze jesteś blisko mnie..
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Marca 2010, 14:18 »
ja ostatnio obejrzałam kilka płyt z wesel, moje uwagi co do rzeczy na nie:

- nie podobało mi się że dopiero w momencie jak goscie i para mloda weszli na sale, to kelnerzy otworzyli szampana.. strasznie dlugo trwalo napelnienie ponad 100 kieliszków.. goscie sie niecierpliwili, orkiestra tez za bardzo nie wiedziala co w tym momencie robic..

- dokladnie to samo co napisala jolanga,: para mloda podczas nawolywania gosci gorzko gorzko najwyrazniej nie miala ochoty na slodkie pocalunki, dziwnie to wygladalo..

-podziekowanie dla rodziców: para mloda stanela na srodku,zaproszono rodziców, mlodzi wreczyli rodzicom kwiaty i koniec, ani be ani me, orkiestra zaczela grac jezioro labedzi, rodzice poszli do stolikow,goscie zostali i sie bawili- kompletnie niedograne i jak dla mnie niedopuszczalne

-panie mloda podczas krojenia tortu wycierala noz w obrus.. bez komentarza..

-w kosciela mloda co chwila odwracala sie do tylu i spogladala na gosci.. uwazam ze wtedy to najwazaniejszy jest pan mlody :)

-mlody mowil przysiege i mloda w tym czasie poprawiala sobie bolerko.. jakby nie jej ta przysiega dotyczyla!

-goscie na sali rzucili sie na miejsca jak kurde nie wiem na co! kobietki rezerwowaly miejsca torebkami,szalikami-czym tylko sie dalo, potem sie okazalo ze ktos jednak siadl gdzie indziej, wiec znowu przesiadka- strasznie mi sie to nie podobalo!!

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 15 Marca 2010, 15:21 »
Mi nie podoba się kiedy mlodzi od poczatku wesela zachowuja sie jakby byli sami czyli pocałunki na kazde gorzko są poprostu jak z nocy poslubnej jakby mieli sie pozjadac. TROCHE TAKTU NALEŻY ZACHOWAC

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #123 dnia: 16 Marca 2010, 14:00 »
-panie mloda podczas krojenia tortu wycierala noz w obrus.. bez komentarza..

:szczeka:

ale jaja!!!!!!!!!

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #124 dnia: 16 Marca 2010, 14:44 »
Dobrze, ze nie wycierała w swoją sukienke  :hahaha:

Offline axela2008

• zapaleniec
  • data ślubu: 17.09.2011 Ińsko
« Odpowiedź #125 dnia: 16 Marca 2010, 19:27 »
to ja z perspektywy kilku wesel:
ostatni błąd z wesela brata, kiedy Pan młody na rękach wniósł Pannę młodą do sali [oczywiście też weszli na pustą salę] to świadkowa dopiero przy wejściu przypinała każdemu weselną wstążeczkę i trwało to straasznie długo, para młoda stała i czekała aż 65osób przejdzie przez ,,bramkę'' ,orkiestra czekała aż będzie można zaśpiewać sto lat,  lepiej pomyśleć o tym wcześniej i np przypinać po kościele przy składaniu życzeń lub po prostu dać do ręki .
-z wesela siostry : obok naszej sali była druga sala która też miała wesele i tort i ciasta dostaliśmy prawdopodobnie z tamtego wesela[ a oni nasz] bo tort innego koloru i ciasta nie takie jakie my zamawialiśmy, ale tego do końca nie udowodniliśmy...heheh na szczęście tragedii nie było :D
-w kościele koniecznie pilnować żeby drzwi były zamknięte podczas mszy, czasami ktoś otworzy bo np gorąco a słychać tylko jeżdzące samochody i motocykle na płycie.
-teść siostry za dużo wypił i domagał się od mojego ojca klucza do kantorka z wódką :D ciekawe po co jak grosza do wesela nie dołożył, po czym super teściowa poprosiła Pannę młodą na słówko mówiąc jej ,,po co Ci było to wesele?'' co jak co ale na takie pytania jest czas przed ślubem a nie w trakcie psuć humor...
-osoba towarzysząca pewnej pani za dużo wypiła i podrywała 2 moje kuzynki przy trzeciej trafił na mężatkę, skończyło się wymianą szarpnięć poza salą z jej mężem, gościa wyrzucili z wesela, ale nie smak pozostał. goście do rana mówili tylko o tym...
-raz byłam na weselu ale to było z 10lat temu więc standardy inne kiedy para młoda przyjechała po kościele na sale dopiero po 1.5h w tym czasie wszyscy czekali na jedzenie.. przy pustych stołach...
ja na zdjęcia wyjdę ale dopiero około 20,00 na zachód słońca ponieważ sala jest nad jeziorem, szkoda byłoby przegapić ale to zależy od pogody :D
-nie dociągnięciem jest również nie powiadomienie gości o zagwarantowanym noclegu, kiedy podjeżdża po Ciebie nad ranem np taxi a tu Państwo młodzi obrażeni że pokój opłacony a ja jadę do domu..
-ale i tak liczenie ile dali goście jak dla mnie wygrywa  ;D przesada..

ale prawda jest taka że najwięcej knoci obsługa i orkiestra dlatego warto wszystko wcześniej spisać na kartce i omówić z nimi.
zawsze byłam i zawsze będę przy Tobie. . .

Offline netka0003

• maniak
  • Kocham Cię Kochanie Moje :)*
  • data ślubu: 02 lipca 2011
« Odpowiedź #126 dnia: 17 Marca 2010, 09:27 »
tak czytam wasze wypowiedzi i powiedzcie mi

bo pisalyscie ze mlodzi wchodzili pierwsi na sale i ze witala ich pusta sala.

powiem wam szczerze ze na tylu weselach co ja bylam to zawsze tak bylo, ze najpierw mlodzi a pozniej goscie.

a wiec jak to jest, najpierw przywitanie chlebem i sola, pozniej wchodza goscie a na koncu mlodzi tak? :-*

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #127 dnia: 17 Marca 2010, 10:45 »
to że ktoś tam się upił na weselu i zrobił awanturę.. no boże przecież to nie jest wina czy tez błąd państwa młodych tylko kwestia kultury gości z tym nic nie poradzimy
Mi nie podoba się kiedy mlodzi od poczatku wesela zachowuja sie jakby byli sami czyli pocałunki na kazde gorzko są poprostu jak z nocy poslubnej jakby mieli sie pozjadac.
wygląda to jak gra wstępna do nocy poślubnej ;) ale i liczenie do 10 przez gości przy pocałunku moim zdaniem jest.. głupie i nie wiem czemu ma służyć
ale o tym wycieraniu noża w obrus przez młodą.... nie będę komentować
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
  • niewiedza jest błogosławieństwem
« Odpowiedź #128 dnia: 17 Marca 2010, 10:55 »
-mlody mowil przysiege i mloda w tym czasie poprawiala sobie bolerko.. jakby nie jej ta przysiega dotyczyla!
skąd się biorą takie istoty?? ;D ;D ;D ale się musiał poczuć przyszły małżonek

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #129 dnia: 17 Marca 2010, 11:09 »
Dziewczyny, same zobaczycie ile dziwnych sytuacji może wyjść w stresie. To, że młoda poprawiała bolerko to nie jest dowód na lekceważenie przysięgi. Być może nie wyglądało to elegancko ale w ten sam sposób można by się pokusić o niepoważne traktowanie, kiedy jedno z młodych zaczyna się śmiać w trakcie składania przysięgi ;)

Pocałunki na weselu nie są niczym niestosownym, nawet namiętne - nie róbmy z siebie bardziej świętych od papieża ;D poza tym po coś jest to "gorzko"; to impreza młodych i już raczej nie będzie im dane takie okazywanie sobie miłości - to ostatnia okazja ;)

Za pijanych gości trudno ręczyć, nie da się niektórych sytuacji przewidzieć :-\

To czy Młodzi wchodzą na salę przed gośćmi, czy za nimi to indywidualne preferencje ale Młodzi, jako gospodarze imprezy powinni wejść pierwsi - przywita ich przecież orkiestra, a goście - bez przesady - nie będą wchodzić godzinami, to tylko chwilka   

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #130 dnia: 17 Marca 2010, 12:23 »
racja - młodzi powinni wejść pierwsi a za nimi goście
w sierpniu bylismy na weselu na 120 osób - wejście gości na salę trwało dosłownie 2 minutki. myslę, że to nie jest zbyt długo

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 17 Marca 2010, 13:49 »
Maju, pozwolę się do końca z Tobą niezgodzić, co do stresu. Bo wiele rzeczy w tym wspaniałym dniu większość usprawiedliwia stresem, ale uważam że to nie do końca jest właściwe i świadczy w niektórych sytuacjach po prostu o braku umiejętności radzenia sobie z samym sobą oraz widzenia dalej niż "ja sam".
Ok, wyobrażam sobie jedynie na razie, że dzień ślubu to ogromne wyzwanie, każdy chce żeby było najcudowniej, najwaspanialej i to jest super. Przecież oto chodzi. Ale są w tym dniu takie szczególne momenty, że pewne niedogodności (jak np. problemy z nietak ułożonym bolerkiem), winny po prostu być odsunięte na dalszy plan, kolokwialnie mówiąc "olane" (przepraszam z góry za słowo). Właśnie składanie przysięgi to jeden z takich momnetów, w których jest się całym dla przyszłego męża, a mąż cały dla przyszłej żony i w tej danej chwili nie istnieje nic poza nimi. Żadne problemy z bolerkiem, krzywo ułożoną fryzurą czy rozmazującym sie makijażem. Tylko trzeba w takiej sytuacji przestać myśleć o sobie, jak wyglądam, a zacząć myśleć wyłącznie o tym, iż druga osoba wypowiada do mnie wyłącznie najpięknięjszą przysiegę świata. Uważam, że od siebie należy oczekiwać dużo, zwłaszcza w sytuacjach, które są wyłącznie dla dwojga osób. Stres ok, ale nie można wszytskich dziwnych zachowań nim usprawiedliwiać.
Moim zdaniem każdy w tak ważnych chwilach oczekuje od drugiej strony maksymalnego zainetersowania, a nie rozpraszania uwagi na bolerku. Czasem trzeba być tylko dla tej drugiej osoby.

pozdrawiam

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #132 dnia: 17 Marca 2010, 14:07 »
szargiel, wierz że dopiero jak już będzie po to inaczej spojrzysz na wiele spraw ;)

Po prostu nie zakładam, że Panna Młoda poprawiała źle leżący ciuszek. Być może w ten sposób zareagowała na stres, każdy jest inny i nie nam to oceniać.

Ja byłam zupełnie spokojna, przysięga była tylko dla nas ale każdy jest inny i zupełnie inaczej reaguje

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Marca 2010, 14:11 »
Chyba wszystkie te błędy sobie wypiszę i powieszę na ścianie ;D hahaha

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #134 dnia: 22 Kwietnia 2010, 10:48 »
wrażenia po sobotnim weselu na którym byłam czyli na co warto zwrócić uwagę:
-w niektórych regionach polski, jest zwyczaj że wszyscy goście zjeżdżają się pod dom panny młodej i stamtąd dopiero do kościoła... jeśli mieszka się na terenach wiejskich (gdzie często nawigacja GPS nie działa), i trasa do domu jest skomplikowana trzeba ją bardzo dobrze oznaczyć żeby wszyscy, także Ci którzy nigdy tam nie byli trafili. my w sobotę dojechaliśmy ostatni po półgodzinnym błąkaniu się po leśnych ścieżkach a dojechaliśmy tylko dlatego że nas zaczęto pilotować przez radio.
-na weselu był tylko jeden rodzaj alkoholu.. dla mnie jest to też niezbyt miłe, nie każdy musi lubić wódkę, ale to jeszcze mogę zrozumieć, bo np zakupienie dodatkowych butelek wina/piwa to dodatkowy koszt
-jedyne dostępne napoje to słodzone soki i napoje.. a przydało by się coś jeszcze, bezsmakowego, niesłodkiego typu zwykła woda mineralna
-a na co warto jeszcze zwrócić uwagę?-jeśli na waszym weselu będzie większa ilość dzieci warto gdzieś powiesić łatwo dostępne balony, których zdjęcie nie zrujnuje waszych dekoracji.. nic tak nie zajmuje dzieciaków jak balony.. zdejmuje się kilka i ma się pociechy z głowy..
-jeśli nie chce się mieć problemów z tortem którego zostało, warto każdemu gościowi położyć porcję z talerzykiem przed nosem, jeśli goście mają sami się zgłosić po porcje, pójdzie 1/3 bo reszcie nie będzie się chciało, a jak stoi na miejscu to większość zje a wam nie zostanie ponad polowa, łatwo psującego się ciasta
pozdrawiam
Mówi się, że kogo bogowie chcą zniszczyć, temu najpierw odbierają rozum. W rzeczywistości temu, kogo chcą zniszczyć, bogowie wręczają odpowiednik krótkiej laski z syczącym lontem i napisem "Acme Dynamite Company" na boku. Tak jest ciekawiej i trwa krócej.

Offline ylka

• maniak
  • data ślubu: 2011-05-14
« Odpowiedź #135 dnia: 6 Maja 2010, 12:28 »
nie dajcie się zmanipulować fotografowi. Na ostatnim weselu, na którym byłam, pierwsze skrzypce grali fotograf i kamerzysta. Wszyscy musieli się zachowywać tak, żeby tylko wyszły dobre zdjęcia. Mówili, kiedy sypać ryż i jak się ustawiać, niektórym gościom kazali się nawet wracaż, żeby zrobić lepsze ujęcie. Masakra po prostu...

Offline wild_rose

• forumowicz
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #136 dnia: 19 Maja 2010, 22:14 »
Poproście kogoś (rodziców, świadków), aby zapraszali gości do siadania jak najbliżej ołtarza w kościele. Wiadomo, pierwsza ławka może zostać dla rodziców, dziadków czy chrzestnych, ale z obserwacji wiem, że panuje tendencja do nie siadania zbyt blisko (jak w szkole ;) ). Efekt - kilka osób - pusto - pusto - pusto - reszta gości.

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Sierpnia 2010, 21:26 »
Napewno tyle informacji się przyda  :)

Offline moniq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #138 dnia: 14 Sierpnia 2010, 21:33 »
ja też byłam na takim weselu gdzie fotograf dyktował młodym że mają iść wolniej itp. masakra bo oni powinni iść tak jak chcą a nie dostosowywać się do niego to fotograf powinien uchwycić każdy moment

a na moim weselu hmm nie mogę się do niczego doczepić
właściciele sali nas zaskoczyli niespodziankami

minusy:
welon miałam z cyrkoniami i często zaczepiał się o sukienkę, czasem było to uciążliwe
i cukierki dla dzieci gdzieś się zapodziały, akurat jak pojechaliśmy na plener to by się przydały no ale wszystkiego nie da się dopilnować
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Sierpnia 2010, 21:15 »
Wszytskiego nigdy się jnie dopilnuje  :)

My ostatnio byliśmy na 3 weseleach i na jednym zespół grał to co jemu się podobało, a nie przy czym bawili się goście...

Offline patik

• entuzjasta
  • Dziś już wiem że zawsze jesteś blisko mnie..
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #140 dnia: 14 Września 2010, 18:34 »
po moim weselu, taka wskazówka dla przyszlych panien młodych, coby bardziej (niz ja) dopilnowaly sobie:

- suknie slubna: moja miala drapowania, ktore niestety byly zlapane jedna niteczka i po kilku podniesieniach sukni (np, wchodzac po schodach) puszczaly.. takze co jakis czas swiadkowa musiala mi je przyszywac i poprawiac..
elementami sukni rowniez byly gdzie niegdzie cekiny - bardzo sie o siebie haczyly..

- podziekowania swiadkom.. nie idzcie na zywiol :) ja posluchalam mojego teraz juz mezulka i nie przygotowywalismy zadnej przemowy, mialo byc na spontanie.. no niestety nie wyszlo tak jakbysmy chcieli ;) co prawda nikomu to nie przeszkadzalo, ale ja jakos mialam do siebie wyrzuty..

- blogoslawienstwo.. jak dla mnie niepotrzebna byla rodzina tak licznie zgromadzona- rodzice wiadomo tak, ale ciocie, wujki, dziadki to juz za duzo.. do tego fotograf,kamerzysta i grajek- nie mieli praktycznie gdzie stanac.. teraz po prostu inaczej bym to zalatwila..

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Września 2010, 23:22 »
ostatnio na weselu orkiestra zapomniala ze maj grac..po interwencji mlodych zjawili sie po 3 godzinach..

Offline madziara07

• uzależniony
« Odpowiedź #142 dnia: 15 Września 2010, 21:17 »
ostatnio na weselu orkiestra zapomniala ze maj grac..po interwencji mlodych zjawili sie po 3 godzinach..
o ja.. chyba nikomu nie zycze

Offline silje86

• bywalec
  • data ślubu: Jak znajdę męża :D
« Odpowiedź #143 dnia: 26 Września 2010, 15:53 »
Ja się jeszcze nigdy nie spotkałam z tym, że młodzi na sale pierwsi wchodzą. Zawsze najpierw wchodzą goście, a później młodzi, gdzie są witani chlebem i solą, później sto lat i szampan:) Później jest obiad, i dopiero pierwszy taniec.

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Września 2010, 17:16 »
u nas jakoś tak wyszło że weszliśmy pierwsi ale jakoś mi to nie przeszkadzało
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Września 2010, 21:21 »
u nas jest zwyczaj ze pierw mlodzi wchodza na sale a za nimi dopiero goscie

Offline kkotek
  • maniak
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Września 2010, 22:20 »
U nas znowu najpierw goście weszli na salę bo wcześniej przyjechali od nas a później dopiero my się pojawiliśmy  (goście nie musieli na nas czekac godzinami - bo i takie się zdarzają przypadki) ;D ;D ;D ;D ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline szargiel

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Września 2010, 09:20 »
To i ja się dorzucę :), u nas też goście wchodzą pierwsi, a Młodzi jako gospodarze imprezy na końcu. Poza tym, Młody przenosi Młodą na rękach przez próg sali i stają w środku koła utworzonego właśnie przez gości, którzy stoją już z szampanami. I wtedy jest to "wow" i wyróżnienie młodych. Bo w przeciwnym razie, to jak: Młody wnosi Młoda do pustej sali i co?, nikt tego nie widzi, goście idą z tyłu i trzeba się do nich obrócić, jakoś tak niezręcznie.
Poza tym, chlebem i solą akurat u nas witają Rodzice przed wejściem w ogóle do budynku. I tam też rzuca się kieliszkami. Pewnei problem byłby, jakby padało - ale póki co, nic takiego się nei wydarzyłoa :)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #148 dnia: 30 Października 2010, 19:33 »
ja jeszcze bym podpowiedziala zeby kupic szampana dla dzieci czuja sie wyroznione i nie stoja glupio przy spiewaniu sto lat
a drugi moj blad to to ze fotograf powiedzial ze mam sie z wszystkimi goscmi stuknac kieliszkiem z szampanem i jak doszlam do konca to pol szampana mialam juz na sukience :)
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline moniq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 7 Listopada 2010, 18:20 »
Aniu skąd fotograf miał taki genialny pomysł? do głowy by mi to nie przyszło