Nemezis
, z tego co się orientuję ( a myslę , że dośc dobrze , bo z tańcem i tancerzami mam styczność ) , to nie ma czegoś takiego jak "szkoła kształcenia nauczycieli tańca"

no chyba że gdzieś zagranicą , za niemałe pieniążki

Nauczycielami tańca są w 99,9% byli (lub obecni) tancerze

A uprawnia ich do tego kurs instruktorski , który trwa parę tygodni ( zazwyczaj weekendy ) , po czym zdają egzamin i otrzymują legitymację instruktora. Na takim kursie mają zajęcia praktyczne z tańca ( bardziej z zakresu programu nauczania) , ale także z psychologii , pedagogiki , marketingu itp.
Każdy nauczyciel był kiedyś tancerzem !:) Nie ma innej opcji
To jest jak z nauczycielami w szkole........Ktoś może ukończyć matematykę na dobrej uczelni z wyróżnieniem , a jak nie ma predyspozycji pedagogicznych to nie będzie umiał dobrze przekazać swojej wiedzy uczniom

I w drugą mańkę - ktoś inny był np. czwórkowy ( jechał na czwórach ) , ale zawsze marzył o pracy w szkole , ma predyspozycje itp.itd , i okazuje się że jest świetnym pedagogiem a jego uczniowie odnoszą sukcesy.............
Takie wywody można snuć w nieskończoność...

Podsumowując , jeśli uczysz się tańca od 6 lat , a twój nauczyciel jest mądrym i doświadczonym człowiekiem , to zapewne sam zdecydował jaki profil nauczania będzie dla ciebie najlepszy

Inaczej uczy się dzieciaki , z myślą o turniejach , pod kątem ewentualnej kariery tanecznej - a inaczej z ludźmi dorosłymi , którzy nie nastawiają się na zdobycie mistrzostwa , chcą po prostu nauczyć się tańczyć , lub np. biorą udział w turniejach , ale amatorskich
syladance1979 , uwielbiam Beyonce i Ave Maria w jej wykonaniu. Myślę , że na 1 taniec rewelacja ( jak na mój gust ). Można gdzieś posłuchać ciebie w tym wykonaniu?