Autor Wątek: Rodzić po ludzku.........  (Przeczytany 27326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Rodzić po ludzku.........
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Grudnia 2006, 12:46 »
Cytat: "megan"
jakos nie dziwie sie dziewczynom ze Szczecina udajacym sie do Schwedt aby tam rodzic

a dzieki,.. mam własnie takie zapatrywania na temat.. nie mam ochoty byc kolejna "krową" co to  musi urodzic, bo inne urodziły..  :?

podejście personelujest rózne w każdym szpitalu.. teraz miałam okazje  naoglądac się  troszkę  na golęcinie.. pielęgniarka powiedziała do pacjentki na ojomie - tez sie pani zachciało operacji na świeta ( i nie było to powiedziane w tonie współczującym tylko - przez ciebie mam  spieprzone swieta)..

jesli szczecin stawiałabym na kolejowy i na zdroje.. w żadnym wypadku nie pomorzany (chybaże tylko ze względu na dzidzię) :roll:
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Grudnia 2006, 12:49 »
Dziewczyny , ja wiem ze u nas w Polsce nie jest ciekawie jeżli chodzi o szpitale , lekarzy i podejscie położnych do rodzacych kobiet .
Ja przez pare dni po porodzie stwierdziłam ze nie chce miec wiecej dzieci , ale teraz jak patrze na synka to mam ochote nawet na 5 dzieciaczków :D
Sam lekarz sie dziwił ze ja juz myśle o dziecku  :shock:
Pytał sie kto mi pomaga i czy mi nie jest ciezko , że mam takie nastawienie .
Niestety musze odczekać ok 1,5 roku bo miałam cesarke .Gdyby tak nie było postarała bym sie o malenstwo juz za 2 miesiace :D , czyli 4 miesiace po pierwszym porodzie .
Ja doskonale wiem co mnie czeka przy następnym porodzie , ale mimo to chce jeszcze miec dzieci .

Musze tez jednak stwierdzic , ze sa lekarze i szpitale gdzie naprawde potrafia sie zajac pacjentką .Np.lekarz Marty , który moim zdaniem jest złotym człowiekiem :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Grudnia 2006, 12:54 »
Cytat: "monia"
jesli szczecin stawiałabym na kolejowy i na zdroje.. w żadnym wypadku nie pomorzany

właśnie nasłuchałam się, że w szczecinie najlepszy jest Miejski (czyli były kolejowy) pomorzany radzili mi sobie "odpuścic" z różnych względów (między innymi złę zajmowanie się matka, nie wyczyszczenie jej do końca, konieczność przynoszenia swoich rzeczy do szpotala itd....)
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Grudnia 2006, 16:40 »
ech dziewczyny napisałabym Wam coś...ale sprawa jest w prokuraturze, a ja jestem świadkiem...jak wy się czasami mylicie słuchając pogłosek...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Grudnia 2006, 16:51 »
Cytat: "liliann"
ech dziewczyny napisałabym Wam coś...ale sprawa jest w prokuraturze, a ja jestem świadkiem...jak wy się czasami mylicie słuchając pogłosek...

liliann, napisz proszę. Może napisz który szpital ty byś wybrala a którego zdecydowanie nie.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Grudnia 2006, 17:33 »
No dobra....
Osobiście biorę pod uwagę Szpital Miejski. Miałam okazję pracować tam na porodówce i na położnictwie oraz na noworodkach. Nie będe pisac co jest fajne...bo szkoda strzępić ozora. Powiem tylko, że widziałm tych ludzi przy pracy zarówno ginekologów jak i noworodkarzy. Fajni, spokojni ludzie. Szczególnie miło wspominam położne z porodówki i pielęgniarki z noworodków. Dużo się od nich nauczyłam, jeśli o pielęgnację malucha chodzi.

Drugie miejsce, które rozważam to Pomorzany. Lekarze przedstawiają tam dobry poziom wiedzy medycznej, poza jednym nowym nabytkiem - niech mnie Bóg od niego broni, ale mam nadzieję, że się plew sam wykruszy. Jakby co opierdole osobiście, w końcu to mój młodszy kumpel. Pić to ja z nim mogę, ale lepiej niech sie do mnie nie dotyka.
Jest kilka osób z ciężkimi charakterami, ale generlanie obsada lekarska położnictwa jest miła. Położnych niestety nie znam, te które znałam już nie pracują.
Bardzo sobie cenie szefa noworodków. Niebywały oryginał i filozof, ale ma fajne podjeście do młodych mam. Jest pionierem kangurowania na Pomorzu Zachodnim.
Generalnie lubie lakarzy, którzy poza medycyną mają "coś" w życiu, co ich kręci...a on ma...A tacy ludzie są zawsze bardziej otwarci na innych. Wiele dobrego mogłabym na jego temat powiedzieć.
A tu możecie go sobie popodziwiać w akcji pozamedycznej.

Sklep z ptasimi piórami

Natomiast nigdy, ale to nigdy nie bedę rodzić na Unii....albo gdziekolwiek przeniesie sie tamtejsza ekipa, a zdaje sie, że mają wylądować w Policach i to niezależnie od tego czy przeniosą się tam w całości czy w częściach.

Kiedyś pamietam bardzo fajna ekipę z Wojskowego - ale teraz nie wiem co się tam dzieje.
Mój dorby kumpel pracuje w Zdrojach, ale też nie wiem nic o nich pewnego, czyli sprawdzonego na własnej skórze.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Grudnia 2006, 17:56 »
Cytat: "Antalis"
Dodatkowym ale nie największym atutem jest to ze moja siostra jest tam połozną,choc zanim ja bede rodzic moze sie to zmienic .

I to robi dużo, leżała ze mną na sali po porodzie szwagierka jednej z połoznych i uwierz mi różnica w traktowaniu przez personel jej a reszty dziewczyn była ogromna!!!!!

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Grudnia 2006, 19:00 »
Natomiast nigdy, ale to nigdy nie bedę rodzić na Unii....

To mnie przeraziłaś bo lekarz do którego chodzę tam pracuje... :roll:
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Grudnia 2006, 19:26 »
elisabeth81, wiele mogłabym o tamtej klinice napisać, ale nie mogę.

Natomiast taka lajtowa opowiastka z porodu mojej koleżanki z oddziału - lekarki
Urodziła siłami natury zdrowa śliuczna córeczke.
Po porodzie każda połoznica pozostaje na godzine na prorodówce na tzw obserwacji połogowej, z racji pierwszego okresu połogu.
Obserwacja ciekawa kiedy nikogo nie ma...bo połozne sobie poszły.
M sobie leży..leży....leży..godzina mija, a jej zaczyna puszczać znieczulenie. Boli coraz mocniej, czas leci...kumpela chciałby juz na sale do dziecka, a tu dupa.
No to postanowiła zawołać...troche głupio w szpitalu haaaaloooo i hop hop wołać ,ale cóż sytuacja nie wybiera. Wołanie nie pomogło.
Zatem M nie w ciemie bita dziewczyna, wzięła komórkę, wykręciła numer na centralę szpitala i poprosiła o połączenie z dyżurką położnych na porodówce i poprosiła je łaskawie, żeby któraś do niej podeszła, bo jej sie juz cholernie nudzi i poza tym zaczyna ją boleć i w ogóle jej smutno samej i chce na salę.

Teraz to my sie z tego naśmiewamy na oddziale
Ale inna laska mogłaby sobie tak jak M nie poradzić.
A po drugie kto to widział pozostawiać położnice w pierwszym okresie połogdu, tuz po urodzeniu łożyska samą????
— Richard M. Devos

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Grudnia 2006, 20:35 »
tia..

pomorzany wybrałabym tylko w wypadku problemów z dzidzią.. sama z nieprzymuszonej woli tam nie pójde.. za dużo złego się nasłuchałam o połoznych i niektórych lekarkach  :?

na unii byłam tylko ze wzgledu na zabieg.. wiecej tam nie chcce..  :roll:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Grudnia 2006, 21:34 »
A po drugie kto to widział pozostawiać położnice w pierwszym okresie połogdu, tuz po urodzeniu łożyska samą????

No widzisz , dla niektórych położnych jest to rutyna i poprostu si enie bały jej zostawic !

troche głupio w szpitalu haaaaloooo i hop hop wołać ,ale cóż sytuacja nie wybiera

Ja musiałam wołać halooo jak byłam podłaczona do KTG i nagle przestało odczytywa ć tetno Dominika...trwało to troche i nawet wlaczył sie w aparaturze alarm ale nikt nie słyszał....
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Grudnia 2006, 22:09 »
Widzisz Elu, a w Miejskim siedziały przy położnicy, a nawet jak wychodziły do swojej kanciapy tuż obok, to i tak zaglądały co chwilę. Podobnie widziałam na Pomorzanach.

Nowej porodówki w Stragardzie nie widziałam, w starej położne nie miały osobnego kąta i siedziały przy rodzących.
— Richard M. Devos

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Grudnia 2006, 23:12 »
Nowej porodówki w Stragardzie nie widziałam

Swój kacik mają naprzeciwko porodówek .Nie chce mówić nic złego na personel , bo naprawde nie moge nic takiego powiedziec .Ale wiadomo ze jak wszedzie trafiaja sie położne-czarne owce.
Jedna była super. Siedziała przy mnie prawie cały czas , az mnie wkurzała. Przyszła ze Szczecina po paru latach przerwy ...i sobie wszytsko pzrypominała...ale i tak była super :D Bardzo miła kobietka :D

Offline asia28
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 7 Stycznia 2007, 22:46 »
Witajcie dziewczyny.Ja rodziłam w Zdrojach, i bardzo sobie chwalę, miałam przecudowną położną, lekarza który mnie prowadził przez ciążę a potem był przy porodzie. Położna cały czas przychodziła i sprawdzała czy wszystko ok, podpowiadała mężowi co może przynieść mi ulgę i tak samo było już po porodzie,cały czas monitorowała co się dzieje i nawet przyniosła śniadanie mojemu mężowi coby nie padł z głodu.Natomiast dziś urodziła córeczkę moja bratowa i urodziła na Uni,poród nie należał do łatwych ale dzidzia jest zdrowa i ogólnie z tego co wiem jest bardzo zadowolona ,że rodziła na uni.Kilka moich koleżanek też tam rodziło i ogólne wrażenia o tym szpitalu są pozytywne .

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 8 Stycznia 2007, 10:24 »
asia28, a chodzilaś w zdrojach do szkoły rodzenia?

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 8 Stycznia 2007, 11:40 »
Cytat: "amelani"
Naprawdę nie wiem, czy wybrać Pomorzany, czy Miejski...

amelani, wybierz tak jak ci podpowiada intuicja. ja też biorę pod uwagę opinie na forum ale nie są one jedynym czynnikiem determinującym ten wybór.
Ja o pomorzanach słyszałam same dobre opinie, znam bezpośrednio osoby które tam rodziły. Sama zdecyduję się chyba na Zdroje bo dwie moje kumpelki tam rodziły w zeszłym roku i bardzo zachwalały.
A swoją drogą to chyba nie jest naważniejsze żeby pokoje były jednoosobowe..? :drapanie:

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 8 Stycznia 2007, 12:05 »
amelani.. nie robie tego specjalnie..

poprosze moja pacjentkę, która własnie ma dziecko na pomorzanach ( tam rodziła) żeby sie wypowiedziała.. dziecko zakazone jest  gronkowcem.. laska jest załamana..

nie wiem na ile to zakażenie szpitalne.. nie mnie o tym wyrokowac.. możesię wszedzie zdarzyc..  :drapanie:

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 8 Stycznia 2007, 14:03 »
Cytat: "monia"
możesię wszedzie zdarzyc..
DOKŁADNIE.
W miejskim moją siostrę zarażono jakimś wirusem piersi i nie mogła karmić.
I to też pewnie mogło się zdarzyć wszędzie..

Offline Aischa

• entuzjasta
  • data ślubu: 29.04.2006
« Odpowiedź #78 dnia: 8 Stycznia 2007, 14:53 »
ja moja Nikole rodzilam w Miejskim i synka tez zamierzam tam rodzic.

Co do Unii nie slyszalam dobrych opinii, owszem jesli sam porod to ok ale opieka nad noworodkiem....koszmarna. Nawet pewien lekarz ktory tam pracuje odradza porodow tam, nawet jego zona nie rodzila na Unii wiec cos w tym musi byc.

Jesli chodzi o Pomorzany.....hmmm wlasnie tak jak u Moni znajomej, mojej znajomej dzieciaczka tez zarazili gronkowcem.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 8 Stycznia 2007, 16:56 »
Miałam być w Miejskim w sobotę...niestety nie wyrobilismy się w czasie, więc wizyta będzie w tę sobotę...mam nadzieję, że będę zadowolona :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #80 dnia: 8 Stycznia 2007, 17:12 »
Demka, ja oczywiscie czekam na info o Miejskim :) ciekawe czy cos sie zmienilo w ciagu tych 5 lat ;)

Offline monia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 8 Stycznia 2007, 20:24 »
amelani.. mamy jeszcze troszkę czasu na podjęcie decyzji.. spokojnie.. cos znajdziemy :D

Offline asia28
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Stycznia 2007, 21:53 »
Cytat: "elisabeth81"
asia28, a chodzilaś w zdrojach do szkoły rodzenia?

Nie nie chodziłam do szkoły rodzenia wogóle , wyrazili zgodę na rodzinny poród

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Stycznia 2007, 11:54 »
chcialam napisac cos odosnie zakażen paciorokowcami badz gronkowcem.
Nie jestem lekarzem - ale wiem, ze moj gin kazal mi zrobic w ostatnim miesiacu ciazy wymaz z szyjki macicy - nie z pochwy - wlasnie na obecnosc w/w.

Podobno niewielu ginekologow to zaleca - a czesto kobiety maja tam wlasnie tego typu bakterie, ktore dla nich sa niegrozne natomiast dziecko przechodząc przez kanał rodny może sie nimi zarazić.

i nie bronię tu szpitali - o nie - ja jestem na szpitale zla - po moim porodzie - a wlasciwie na jeden ale nie bede sie denerwowac   :Kill:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Stycznia 2007, 12:16 »
Agniesz_ka, tez tak moze byc. Chyba sama musze powiedziec mojemu giniowi zeby zrobil mi ten wymaz bo znajac jego oszczednosci nawet by o tym nie powiedzial.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Stycznia 2007, 14:26 »
Tak więc chyba tutaj napisze o szpitalu miejskim: byłam dzisiaj dowiedzieć się co i jak, ale niestety niewiele załatwiłam bo w soboty nie ma ordynatora. poród rodzinny kosztuje 100 zł i potrzebna jest na niego zgoda ordynatora. ten przyjmuje od poniedziałku do piatku od 8:00 do 14:00 z tym, że najlepej złapać go na samym poczatku, albo koło 13:30... Do szpitala potrzebujemy:
dla dzidzi - pampersy, chusteczki nawilżane no i ciuszki na wyjści
dla siebie: przybory toaletowe
zapomniałąm zapytac o wkłady poporodowe i o koszule, ale uczynię to jak będę załatwiałą formalności. Personel zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, także jestem dobrej mysli :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Stycznia 2007, 15:53 »
Demka, dzieki za info

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Stycznia 2007, 16:36 »
Aischa, nie ma spraway :D jak będę wiedziałą cosik więcej na pewno napiszę...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Aischa

• entuzjasta
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Stycznia 2007, 19:16 »
Demka, ja juz zalatwilam sobie zgode ordynatora ;) przy okazji pobyty w szpitalu do ktorego trafilam w niedziele 14 stycznia a dopiero dzis wyszlam. Mialam wymioty i biegunke wiec wieczorem pojechalam do szpitala. Okazalo sie mam infekcje w organizmie, dali mi antybiotyk i dalej kuruje sie juz w domciu. Powiem ci ze personel jaki byl tak jest, jestem bardzo zadowolona. Dbaja o pacjenta. Teraz wybieram sie tam jak tylko zacznie sie porod no chyba ze bede po terminie to oczywiscie pojde na wywowalnie ;)

aha dla maluszka potrzebne sa tylko pampersy i chusteczki do pupki ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Stycznia 2007, 21:30 »
Cytat: "Aischa"
Mialam wymioty i biegunke

a moze organizm sam sie juz oczyszcza do porodu ?  :skacza:
Jak byłam w szpitalu to położna mi powiedziała , ze biegunka oznacza zblizajacy sie poród...oczywiscie nie zawsze .