Autor Wątek: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...  (Przeczytany 577920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: ...a od września dzwonek wesoły zaprosi nasze urwisy do SZKOŁY...
« Odpowiedź #2100 dnia: 15 Marca 2018, 09:18 »
Ja też.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2101 dnia: 15 Marca 2018, 11:06 »
Tylko, że angielski jest wszędzie że tak powiem... Jeśli dziecko korzysta z komputera, PS4 itp. itd. to samo się uczy. Widzę po swoich dzieciach. Bardzo łatwo go przyswajają tak po prostu. A niemiecki jednak nie jest taki popularny i jego uczyłabym od podstaw w szkole. Angielski dodatkowo.

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #2102 dnia: 15 Marca 2018, 14:38 »
Mamy 6-latków, które poszły do pierwszej klasy- jakie są Wasze doświadczenia? Jak dały sobie radę dzieci?

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2103 dnia: 15 Marca 2018, 14:54 »
Moja Zuza bez problemów :)
Raz jej sié zdarzyło zapłakać bo dostała uwagę czy coś...a potem już podchodziła do tego z luzem, że np. dostala 4 a inni 5 :)
Tego emocjonalnego przygotowania się bałam ale nie potrzebnie.
Jeżeli chodzi o naukę to zero problemów mimo, że trafiła na słabą wychowawczynię.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #2104 dnia: 15 Marca 2018, 15:15 »
Właśnie o naukę się nie martwię, bo córka nie ma z tym problemów, raczej z tych ambitnych jest- na chwilę obecną już sama czyta, ale wszędzie słyszę o tej dojrzałości emocjonalnej, że tu bywa problem.

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #2105 dnia: 15 Marca 2018, 15:25 »
Uczę 4 klasę. Same 9-latki, no prawie już 10-latki. Czyli dzieci, które szły do szkoły w wieku 6 lat. Pracujemy bardzo wolno. Zapisanie tematu trwa wieki. Często drukuję notatki i daję im do wklejenia, żeby nie tracić czasu na przepisywanie z tablicy. Ale wklejanie też trwa sporo, bo przecież trzeba kartkę przyciąć, pożyczyć klej i jeszcze wkleić pod odpowiednim kątem :)
Kiedyś chciałam wpisać kilku dziewczynom uwagi. Matko, jak one ryczały i histeryzowały. W końcu nie wpisałam, bo mi się ich żal zrobiło.
Czasem zabieram moją prawie 8-latkę do nich na lekcje i nie widać różnicy w zachowaniu.
Osobiście nie żałuję, że Ola poszła do szkoły jako 7-latka.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2106 dnia: 15 Marca 2018, 16:14 »
U Zuzy w klasie jest tez taka jedna rycząca. Jak ona wyje jak dostaje uwagę :P
Moja Zuza zawsze się dziwi, a mi się wydaje, że to kwestia mamy nauczycielki tej dziewczynki - bardzo wysoko stawia poprzeczkę.

W klasie mojej Zuzi są dzieci z pierwszych miesięcy 2009 czyli styczeń-kwiecien oraz z końca 2008 (październik - grudzień) - żadnej róznicy nie ma.
Jeden chłopczyk nie dał rady i został przeniesiony do innej szkoły ale tu chyba była kwestia tak, ze rodzice mieli jego i całą szkole gdzieś. Maluch 6teni sam chodził do szkoły, sam z niej wracał, zero zadań domowych, zeszytów itp.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2107 dnia: 15 Marca 2018, 16:21 »
Ja tez ucze w klasach 4. W tym roku mamy 3 klasy 4, w tym jedna klasa ta mlodsza. Nie widac roznicy, moze rzeczywiscie troche wolniej pracują. Uwazam, ze to jak sobie uczen poradzi w nowych warunkach zależy od jego możliwości intelektualnych, od stopnia opanowania podstawowych technik szkolnych, umiejętności, od radzenia sobie w sytuacjach trudnych emocjonalnie itp , ale również od nauczycieli i rodziców. Nauczyciele powinni mieć na uwadze, że do klasy czwartej przychodzi uczeń młodszy, który wymaga odpowiednich metod nauczania. To nauczyciel ma dostosować je do wieku rozwojowego dziecka, a nie robić wszystko by dziecko dostosowało się do wymagań.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2108 dnia: 15 Marca 2018, 16:29 »
Święte słowa!
Tosia radzi sobie bardzo dobrze, ale też trafiliśmy do szkoły, która była przygotowana na 6-latki. Wychowawczyni ma super podejście i nie mam tu na myśli głaskania po głowie. Zerówka już w szkole, więc budynek i otoczenie było już oswojone. Pedagog szkolny i wychowawczyni dały zielone światło, a emocjonalny rozwój jest tak dynamiczny, że nawet własne dziecko potrafi zaskoczyć. Nie żałujemy decyzji.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2109 dnia: 15 Marca 2018, 16:50 »
Ja kiedyś usłyszałam taka opinie ze dziecko może być idealnie przystosowane do szkoły jako 6 latek. Może świetnie radzić sobie w klasach 1-3. Ale w 4 klasie i tak wszystko wyjdzie. Ja widzę przepaść u mojego 10 latka między 1 a 2 semestrem. Zaskoczył i jest już ok ale pierwszy semestr to był hard core. Fakt ze na cała sytuacje mogło wpłynąć to ze po raz 3 wchodził w zupełnie nowe środowisko. Jako jedyny w klasie jest z rocznika 2008. Wszystkie dzieci są od niego o rok starsze a szkoła tez stawia bardzo wysoko poprzeczkę. Ale dumna jestem nieziemsko ze po raz kolejny daje radę :) Gdybym teraz miała wybór w życiu bym go nie puściła jako 6 latka do 1 klasy.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #2110 dnia: 15 Marca 2018, 17:17 »
To program w klasach 1-3 był przygotowany pod dzieci rok młodsze,  a od 4 klasy już tak jakby normalnie szły??

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2111 dnia: 15 Marca 2018, 17:30 »
Kilka moich znajomych też żaluje, że puścili wcześniej. Teraz mają 4klasistę i podobno hardcore w domu... Młodsza pójdzie jako 7latka.

Mój idzie jako 7latek i cieszę się, że nie wpadłam rok temu na pomysł wcześniejszego pójścia. Nawet teraz nie jest gotowy, mam nadzieję że za pół roku "zaskoczy" ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #2112 dnia: 15 Marca 2018, 17:37 »
To program w klasach 1-3 był przygotowany pod dzieci rok młodsze,  a od 4 klasy już tak jakby normalnie szły??

Srutu tutu, podstawa programowa była od I klasy i pod 6-latki i pod 7-latki. Nie ma całego rocznika 6-latków w szkole. Do jednej klasy szły dzieci z obu roczników, więc nie dałoby rady realizować dwóch podstaw w jednej klasie.
Teraz mamy jedną klasę 4 składającą się z ówczesnych 6-latków i kilka klas z ówczesnych 7-latków. Idą tą samą podstawą programową. Będą zdawać ten sam egzamin ósmoklasisty i walczyć razem o licea. Wiem, że to odległe rzeczy, ale zawsze jednak będą rok w tył.

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2113 dnia: 15 Marca 2018, 18:04 »
U nas 4 kl., w tym: jedna mieszana (rozszerzony j. niemiecki), jedna rok starsza od Tosi i dwie podzielone na miesiące (1 i 2 połowa rocznika).
Moja w "najmłodszej" , a mają opinię najbardziej zdyscyplinowanej klasy. Poziomem nauki nie odstają od pozostałych.
Jestem pozytywnie nastawiona, ale patrzę tylko przez pryzmat naszej klasy, gdzie dzieci od początku przyzwyczajone do wytężonej pracy.

Ale nie ma co generalizować, bo i dzieci są różne i szkoły.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2114 dnia: 15 Marca 2018, 18:42 »
Caril według mnie klasy 1-3 to zupełnie inna rzeczywistość. Nie chce Cię dołować ale realna ocenę sytuacji będziesz miała w 4 klasie. Mam nadzieje i życzę Ci by była jak najbardziej pozytywna :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2115 dnia: 15 Marca 2018, 19:15 »
Jestem tego świadoma i byłam kiedy zapisałam Tosię do 1kl.  ;)
Mój tata jest nauczycielem, a R. siostrzenica też poszła jako 6-latka (teraz ma 13lat), więc naprawdę zdaję sobie sprawę z możliwych konsekwencji naszej decyzji. Właśnie dlatego konsultowałam ją tylko przez pryzmat Tosi.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2116 dnia: 15 Marca 2018, 19:45 »
Oj tak - w 4 klasie wszystko wychodzi. Dzieciaki są od razu rzucone na głęboką wodę. Przepaść jest ogromna. Na szczęście syn z tych mega ogarnietych, jest w pierwszej trójce najlepszych uczniów.

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2117 dnia: 15 Marca 2018, 20:13 »
Ania ale Twój syn jest 2007? poszedł normalnie do szkoły jako 7 latek?
Mój też mega ogarnięty. Klasy 1-3 same 5, super wyniki i pochwały nauczycieli. Konkurs logicznego myślenia- 38 w całej Polsce!!! Poszedł do 4 klasy i same 3 i 4 w pierwszym semestrze. Pierwsze zebranie to był dla mnie szok bo przyzwyczaił mnie do czegos innego ;) Teraz znowu wraca na "swoje" tory i przynosi coraz lepsze oceny.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2118 dnia: 15 Marca 2018, 20:32 »
Coś w tym jest bo męża bratanica w 3 klasie miała super oceny,  chyba czerwony pasek czy wyróżnienie nie pamiętam. A w 4 początek był dla niej bardzo ciężki.  Teraz już też wraca na "swoje tory"  i oceny coraz lepsze.
Generalnie dla mnie to bez różnicy kiedy dziecko zaczyna edukację szkolna pod warunkiem że program i placówka jest dostosowany do wieku. Cieszę się że moje dziecko to ominelo.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #2119 dnia: 15 Marca 2018, 20:32 »
Wow, pewnie pękałaś z dumy   ;D gratuluję  ;D
I żeby nie było pisze to normalnie,  bez złośliwości  :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2120 dnia: 15 Marca 2018, 20:40 »
Wszędzie w koło słyszę że 4 klasa to mega hardcore....trzeba przeżyć ;) Każdy z nas przeżył. I myślę, że to bez znaczenia czy 6 czy 7 latek idzie do 4 klasy i tak początek może być trudny.

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2121 dnia: 15 Marca 2018, 20:47 »
Ja już nie pamiętam jak to było... No nic wszystko przed nami :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #2122 dnia: 15 Marca 2018, 21:05 »
Moje obie córki poszły do szkoły jako 6cio latki. Obie radzą sobie super chociaż każda jest inna. 4 klasa zawsze jest trudna bo to nowy etap. Tak samo jak do niedawna 1 kl gimnazjum czy 1 kl liceum. To też przeskok.
Wg mnie gorzej jest teraz kiedy Pola jest w 5 klasie, ze względu na okres dojrzewania,w który wchodzi....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2123 dnia: 15 Marca 2018, 21:47 »
Z mojego otoczenia tylko jedna mama nie żałuję że syn poszedł jako 6 latek do I klasy.
Reszty rodzeństwo idzie jako 7 latki
Mój Karol by sobie poradził i emocjonalnie i naukowo no ale że względu na wzrost i właśnie ten mega przeskok wolałam go dać do zerówki, ale szkolnej ;)
Poza tym też się pochwalę  :P bo jego wychowawczyni powiedziała że pierwszy raz w swojej karierze widzi dziecko z taką wyobraźnia przestrzenna, on sobie coś ubzdura w głowie i zaraz ma to zbudowane z papieru - mówię tu o konstrukcjach 3D , On aut , domów nie rysuję płasko tylko jako bryłę   8)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2124 dnia: 16 Marca 2018, 10:35 »
Inżynier Ci rośnie!!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2125 dnia: 16 Marca 2018, 10:41 »
To samo pomyślałam :)
Będzie nam "szklane domy" budował :)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #2126 dnia: 23 Marca 2018, 13:30 »
Oj tak - w 4 klasie wszystko wychodzi. Dzieciaki są od razu rzucone na głęboką wodę. Przepaść jest ogromna. Na szczęście syn z tych mega ogarnietych, jest w pierwszej trójce najlepszych uczniów.
pozwolę sobie określić to jako zderzenie że ściana. Tylko niektóre dzieci przechodzą płynnie w ten nowy etap(nowy dla dziecka, ale i dla rodzica) Jeśli chodzi o 6latki w szkole - to niestety widać to bardzo. Najmocniej w klasach mieszanych.. I nie mówię tylko o ocenach.. Ale o różnicy mentalnej, emocjonalnej między 9latkiem (np koniec 2008r),a prawie 11latkiem (początkiem 2007r)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2127 dnia: 23 Marca 2018, 13:51 »
I nie mówię tylko o ocenach.. Ale o różnicy mentalnej, emocjonalnej między 9latkiem (np koniec 2008r),a prawie 11latkiem (początkiem 2007r)

Akurat to było wiadomo od początku, ze przepaść będzie w tym przypadku. Ale Pani minister była i jest innego zdania ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #2128 dnia: 23 Marca 2018, 14:00 »
To fakt. Tylko bardziej zwraca to uwagę i uwiera w starszych klasach. Inni nauczyciele, nowe przedmioty, intensywny program itd. Trzeba czasu. I dziecko go potrzebuje i rodzic siła rzeczy - potrzebuje więcej czasu poświęcić dziecku. Aby wesprzeć, usystematyzowac, pomoc wyrobić nawyki(np. pracy w czasie) i ogólnie bardziej się dziecku przyjrzeć chyba.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2129 dnia: 23 Marca 2018, 14:01 »
To fakt. Tylko bardziej zwraca to uwagę i uwiera w starszych klasach. Inni nauczyciele, nowe przedmioty, intensywny program itd. Trzeba czasu. I dziecko go potrzebuje i rodzic siła rzeczy - potrzebuje więcej czasu poświęcić dziecku. Aby wesprzeć, usystematyzowac, pomoc wyrobić nawyki(np. pracy w czasie) i ogólnie bardziej się dziecku przyjrzeć chyba.

dokladnie Martuś <3