Autor Wątek: Katedra??  (Przeczytany 23892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maria
  • nowicjusz
  • *
Katedra??
« Odpowiedź #30 dnia: 5 Września 2005, 16:41 »
Chcę wziąć ślub ( w grudniu) w swoim parafialnym kościele, maleńkim, zabytkowym kościele.  Mam nadzieje , że sakramentu udzieli nam zapamiętany od lat proboszcz. Tak sobie wymarzyłam  - to tyle w tej kwestii. Przykro mi, ze nie mogę udzielic rad na temat ślubu w katedrze

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
Katedra??
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Stycznia 2007, 17:11 »
Podciagam wątek. Moja przyjaciółka chce brać właśnie ślub w katedrze. Chciałam się dowiedziec jak to teraz wygląda, czy ktos z was brał ślub właśnie tam?

Offline Justyna.H.

• nowicjusz
  • *
Odp: Katedra??
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Sierpnia 2007, 23:28 »
:)dawno nikt tu nie zaglądał....troche przerażające te informacje na temat Katedry dlatego postanowiłam cosik naskrobać:)....aby rozwiać te czarne chmury;)Już niebawem....za 39 dni, hehe Nasz Wielki Dzień-ślubujemy w Katedrze-nie jest to moja parafia, ani też parafia mojego narzeczonego, aczkolwiek była to moja parafia przez 18 lat:) i sentyment pozostał.Martwiłam się troche o te wszystkie formalności, że ceny wysokie, że z góry ustalone, że sypanie ryżu niemile widziane itd.....widac wszystko się zmienia:)zostalismy super-miło przyjęci, bez problemów, z uśmiechem, cennika na śluby brak, hehe. Na nasze pytanie kiedy mamy przynieść ofiarę, ksiądz powiedzial,że możemy dać w dniu ślubu,czy po....nie ma to znaczenia.Bardzo mi się podobała ta postawa i generalnie ciesze się ogromnie,że sakramentalne TAK wypowiem w Katedrze własnie:)
Justyna

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2008, 00:23 »
Odswiezam watek :!:
Ja rowniez chcialabym slub w Katedrze Szczecinskiej. Bardzo prosze o opinie dziewczyny ktore braly slub w katedrze w tym roku: jak to teraz wyglada z wnoszeniem obraczek, sypaniem kwiatow, kwiatami i strojeniem ??? ??? ??? Czy Ks Proboszcz zmienil sie?
Ja do Katedry na rozmowe wybieram sie w grudniu. Z gory dziekuje za wszelkie info.

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 6 Stycznia 2009, 16:45 »
Witajcie  :) :hello: My sie zdecydowaliśmy właśnie na Katedrę. Myślimy teraz o przystrojeniu Kościoła, ale nie wiem co tam by ładnie wyglądało ???. Czy ktoś z Was kto miał tam ślub robił relację? Będę bardzo wdzięczna, bo oglądnąć wszystkie relacje troche potrwa  ;)Pozdrawiam wszystkich  ;D

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #35 dnia: 8 Stycznia 2009, 16:36 »
Ja popieram Netusie, tez z checia poczytam cos o Katedrze!!:)

Offline Izabela82

• zapaleniec
  • data ślubu: 03.07.2010
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Stycznia 2009, 16:17 »
Właśnie, czekamy na info od osób, par, które ostatnio brały ślub w Katedrze :), jak tam proboszcz-zmienił swoje nastawienie???

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #37 dnia: 5 Lutego 2009, 20:26 »
My w maju bierzemy slub w Katedrze Szczecinskiej. Jesli chodzi o oplaty za slub, to tak owej nie ma. Teraz daje sie "co laska" i to nie jest za udzielenie slubu, to datek na renowacje Kosciola  ;D Bede relacjonowala jak dalsze sprawy sie rozwijaja   ;) 
Pozdrawiam

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #38 dnia: 5 Lutego 2009, 21:20 »
Marta83 super ze sie odezwalas. Jesli mozesz to napisz jak wyglada sprawa z przystrojeniem kosciola? i organista?

Ja na forum przeczytalam ze za slub 800zl w katedrze, ale nie wiem czy to jest aktualne

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #39 dnia: 5 Lutego 2009, 22:14 »
Jesli chodzi o przystrojenie to maja floryste swojego (numer mogewyslac Ci na priva), ale nam bedzie znajoma dekorowala, wiec nie wiem ile Pan florysta by chcial. Do organisty idziemy w niedziele, to dam znac jak poszlo. Co do ceny to tak jak napisalam, a Pani w parafii na mnie nakrzyczala jak zapytalam ile powinnismy dac, stwierdziala ze to nie instytucja swiecka tu nie ma cennika. Z czego oboje sie bardzo cieszymy  ;D

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #40 dnia: 6 Lutego 2009, 13:45 »
Ja myslalam ze  na slub trzeba zapisywac sie u proboszcza lub u ksiedza, a nie u "Pani" (rozumiem ze to swiecka osoba).
A co z innymi slubami ktore sa w ten sam dzien w Katedrze? Wasza dekoracja bedzie rowniez dla nich? bo mi sie wydaje ze miedzy mszami nie ma wystarczaja czasu aby sciagnac jedna dekoracje i zamontowac nastepna dla innej pary, oczywiscie zalezy jaka jest roznica czasowa.

Ja tez sie ciesze, ze jednak nie ma tam cennika, bo moim zdaniem 800zl to jest bardzo duzo pieniedzy.

Marta, w katedrze tez jest grupa dziewczyn ktore pieknie spiewaja, a moze jest mozliwosc rowniez aby one u Was spiewaly?

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 6 Lutego 2009, 16:50 »
A my jak ostatnio poszliśmy to ta Pani powiedziała, że to musi być ich florysta - oczywiście ja się nie zgodzę ponieważ mamy swoje tiule i kwiaty co najwyżej może ten florysta ułożyć nam bukiety i wtedy zapłacimy za usługę.

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #42 dnia: 6 Lutego 2009, 20:44 »
Wydaje mi sie, ze najlepiej jest porozmawiac z p. Lukaszem (to ich florysta), ja jeszcze na pewno sie z nim skonatktuje w kwestii zywych kwiatow, ktore zostana na niedzielna msze, tak zeby wszystko pasowalo rowniez ksiedzu proboszczowi  ;D

Co do naszego dnia, jak na razie nie ma innych par chetnych na slub w naszym terminie, bo gdyby byly to pewnie koszt mozna by bylo podzielic na 2 pary, a z dogadaniem to chyba nie byloby problemu  ;)

Nie jest tez wazne kto Was zapisze na slub, wazne zebyscie byli w ksiedze i tyle  :uscisk:

Namiary na chor tez dostalismy, hmmm sama nie wiem, zawsze chcialam sama muzyke miec, nigdy o spiewie nie myslalam, moze warto pomyslec  :?:
« Ostatnia zmiana: 6 Lutego 2009, 20:46 wysłana przez marta83 »

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #43 dnia: 6 Lutego 2009, 22:43 »
Dziewczyny piszecie o "Pani" -  ale kto to jest? czy ta osoba przyjmuje jak idzie sie do biura parafialnego? my jeszcze nie jestesmy zapisani i szczerze mowiac, to rodzice mojego narzeczonego beda szli nas zapisac (nie mieszkamy w Szcz). Zawsze myslalam ze w biurze parafialnym przyjmuje Proboszcz, ale to pewnie zalezy od parafii.

A czy wiadomo ile ten Pan Lukasz bierze za ustrojenie kosciola? Mi sie wydaje, ze te koszta powinny byc rozlozone na wszystkie pary ktore biora slub w tym dniu.

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #44 dnia: 7 Lutego 2009, 09:33 »
Za pierwszym razem jak poszlismy to bylo w sierpniu zeszlego roku, w kancelarii byla Pani (nie wiem jaka funkcje pelni w Kosciele) nie bylo jeszcze nowej ksiegi na nastepny rok i zapisala nas na koncu starej ksiegi. Jak bylismy na poczatku tego roku byl juz ksiadz i sprawdzil czy wszystkie dane zostaly wpisane, wiec mysle, ze  nie ma znaczenia kto to zrobi.

Nie wiem ile Pan Lukasz bierze za przystrojenie  :-\ numer do niego moge Ci wyslac na priva, jesli juz potrzebujesz  ;)

Jesli zas jest wiecej niz jedna para bioraca slub w tym dniu to koszty sie dzieli, ale trzeba sie dogadac. U nas niesty sami bedziemy, ale moze to i dobrze?

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #45 dnia: 7 Lutego 2009, 15:26 »
Ja brałam ślub rok temu i nie było żadnych problemów. Nie chcieliśmy żeby mszę prowadził proboszcz tylko inny ksiądz poszliśmy do niego zgodził się bez problemów, nauki też robiliśmy w katedrze i miło je wspominam. Ksiądz proboszcz lekko zakręcony jest co prawda, ale my nie mieliśmy z nim żadnych problemów

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #46 dnia: 8 Lutego 2009, 00:25 »
Ciesze sie ANNUUSSIIA, ze napisalas  ;D Mam nadzieje, ze i ja kiedys tak milo bede wszystko wspominala ;)

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #47 dnia: 8 Lutego 2009, 12:29 »
A co do opłat to rzeczywiście nie ma czegoś takiego, my wszystko załatwialiśmy u proboszcza i owszem jak zapytaliśmy się o opłaty to powiedział, że co łaska, tylko żebysmy pamiętali, że to ważna uroczystość  ::) Nie daliśmy księdzu dużo, ale nie robił żadnych problemów, nie komentował, że za mało. Także te opinie które krążą o Katedrze, że są opłaty nie wiadomo jakie są już nieaktualne.

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Marca 2009, 18:10 »
Witajcie!
Ja również będę brała ślub w Katedrze - zapisywaliśmy się u młodego księdza i miło to wspominam.  Żadnych problemów - poinformował nas o formalnościach, naukach, świadkach itd.  Jeśli chodzi o udekorowanie - żadnego problemu - trzeba tylko poinformować, ze chcemy kogoś "z zewnątrz".  Jedną radę dostałam od firmy, która będzie nam dekorować Kościół - katedra jest gotycka, a więc surowa i dekoracja nie powinna być zbyt bogata, zaproponowano nam. . .  kwiaty czosnku - jak to usłyszałam to zbladłam, bo nie wiedziałam co to jest.  Ale jak zobaczyłam zdjęcia to się od razu zgodziłam - duże kule drobniutkich kwiatków (są fioletowe bądź białe), na długiej łodydze ustawione w bardzo wysokich wazonikach przy ławkach a te wazoniki owinięte białym materiałem, wyglądało to bosko. . .  Co do muzyki - wszystko można uzgodnić, zastrzeżono nam tylko jedno - organista musi być z Katedry.  Pozdrawiam :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marca 2009, 18:16 »
Organista musi byc z katedry, a co z ze schola akademicka? wiadomo czy mozna ich poprosic aby spiewali na mszy?

Offline frezyjka81

• entuzjasta
  • Uwierzyć w Anioły nawet gdy ich skrzydła są czarne
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marca 2009, 19:12 »
O scholę nie zapytałam. . .  nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość  >:( Od 1 kwietnia idziemy na nauki, jeśli będzie ten sam sympatyczny ksiądz - to zapytam. 

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Marca 2009, 22:32 »
W Katedrze jest schola mlodziezowa prowadzona przez Ksiedza Piotra, mozna zapytac czy spiewaja na slubach (z tego co wiem to raczej tak). Nie wiem niestety czy cos sobie zycza jesli chodzi o finanse  :-\
pozdrawiam  :)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Marca 2009, 16:58 »
Tak tak,  wiem ze ta schola tam jest, spiewaja pieknie ale wlasnie zastanawiam sie jak to wyglada z poprowadzeniem przez nich mszy slubnej  ??? ???
Oni zawsze spiewaja w niedziele na 19.00 na mszy studenckiej.

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 5 Kwietnia 2009, 18:50 »
Witajcie:) Wiecie może czy trzeba cos płacić w Katedrze za spisanie protokołu?

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #54 dnia: 5 Kwietnia 2009, 21:36 »
netusia We wtorek sie przekonamy, bo idziemy podpisac protokol  ;) dam znac oczywiscie  :)

Offline netusia
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 6 Kwietnia 2009, 18:58 »
Super to czekam na wiadomość ;)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #56 dnia: 7 Kwietnia 2009, 10:39 »
ooo super! ja tez czekam na wiesci :) Dzis juz wtorek  ;)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #57 dnia: 8 Kwietnia 2009, 16:55 »
Podpisanie protokolu poszlo gladko. Ze wzgledu na czas rekolekcji Ksiadz wypelnil z nami czesc ''koscielna", a Pani tam pracujaca wypelnila z nami dane osobowe i tyle :) Nie mowila nic o zaplacie, wiec wrzucilam do skarbonki ''dobrowolna oplata za druki". Nikt nie byl nachalny i do niczego nas nie zmuszal (niestety w niektorych parafiach twierdza, ze im sie nalezy), w takim wypadku uwazam ze nalezy cos wrzucic, dlatego tak zrobilam (tym bardziej, ze za nauki nic nie placilismy).
Zostalo nam juz tylko spotkanie z Pania z poradni rodzinnej  ;)

Powodzenia  ;D

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #58 dnia: 8 Kwietnia 2009, 17:59 »
Dzieki za info

Marta a jak dawaliscie w katedrze na zapowiedzi to placiliscie?
Tak w sumie to kiedy trzeba zaplacic za msze?

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
« Odpowiedź #59 dnia: 8 Kwietnia 2009, 19:34 »
Zapowiedzi dajemy gdzie indziej  :( takze nie wiem. Na pewno damy jakies pieniazki od razu zeby nie biegac.
Za msze sw. chcemy ksiedzu zaplacic albo w dzien slubu albo dzien przed jak bedziemy miec spowiedz tak mysle, choc nie wiem czy tak jest przyjete :) jak sie cos dowiem to dam znac   ;)