Autor Wątek: Chrzest  (Przeczytany 69787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Morgan
  • Gość
Odp: Chrzest
« Odpowiedź #150 dnia: 8 Września 2009, 10:49 »
Odświeżam.
Moje obawy odnośnie chrztu zostały rozwiane ;) Bez żadnych problemów załatwiłam chrzest w PL, mający tylko slub cywilny - i nie za żadne pieniądze czy przekupstwa. Proboszcz z mojej Parafii powiedział mi, że Jego Obowiązkiem jest ochrzcic moje dziecko , bo dziecko ma do tego prawo i podał mi przykład, że jeżeli ja byłabym np katoliczką, a mój mąż innej wiary i chcielibyśmy ochrzcic dziecko w mojej wiarze, to też nie byłoby problemów. Bo skoro byśmy chcieli żeby dziecko było mojej wiary to ochrzciłby je. Tak do tego podchodza w mojej Parafii.
Ważne natomiast dla niego było to czy chrześni byli bierzmowani, o to tylko mnie zapytał, nic poza tym.
Także bez problemu załatwiłam juz chrzciny na styczeń. Musialam teraz, jak juz pisałam kiedys, bo to załatwianie na odległosc ;) Mam tylko podesłac akt urodzenia z Angli jak się mała urodzi.
Ale suma sumarum, nie miałam żadnych problemów z załatwieniem chrztu.
Aha... chrzest będzie podczas Mszy, a nie jak niektórym ksiądz chrzci po Mszy czy w zachrystii. Wszystko normalnie.
Pozdrawiam

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 8 Września 2009, 10:55 »
No to świetnie! Oby więcej takich myślących księzy!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #152 dnia: 8 Września 2009, 10:57 »
no bo udzielanie sakramentów jest raczej obowiązkiem księdza i jeśli ktos o to prosi to nie powinien odmawiać

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 8 Września 2009, 11:03 »
Dokładnie, chociaż z tego co tutaj przeczytalam to różni sa księża. Mój mnie nawet nie zapytał o slub czy mam jakikolwiek... sama mu powiedziałam , bo chcialam wiedziec jak sie do tego ustosunkuje. Ale akurat to czy mam ślub nie było dla niego ważne. Miłe zaskoczenie.

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Października 2009, 20:54 »
mozecie polecic jakis prezent dla chłopczyka od chrzestnej? Czy lepiej kupić coś z zabawek na teraz, czy cos na pamiatke na cale zycie?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Października 2009, 22:27 »
wydaje mi sie że lepsza pamiątka

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 11 Października 2009, 09:25 »
Pamiatka na cale zycie jak najlepiej :)
My chyba jednak zdecydujemy sie na pieniazki  :))
Poza tym na roczek dawalam chrzesniakowi np konia na biegunach takiego porzadnego! :))

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Października 2009, 22:00 »
ja myślę, że jakby to miały być pieniążki, to ja musiałabym chrześniakowi jakąś lokatę otworzyć i tyle, bo to ma być prezent dla niego a nie dla rodziców, no nie? Ostatecznie pewnie stanie na 2 prezentach - 1 pamiątka, jakiś obrazek albo złoty krzyżyk, a 2 - zabawka, np karuzela nad łóżeczko.

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 15 Października 2009, 09:26 »
kawaii :) i tez dobrze! :) naprawde super pomysł i nikt przeciez nie będzie Cie za to ganiał :) każdy robi tak jak uważa moim zdaniem.

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #159 dnia: 16 Listopada 2009, 20:24 »
Super prezentem  i pamiątka na całe życie jest zdjęcie dziecka w formacie 3 d w szklanej bryle. Moja córka dostała coś takiego od chrzestnych, naprawdę efektownie wygląda :)

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #160 dnia: 17 Listopada 2009, 18:53 »
A mogłabyś nam pokazać jak to wygląda?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #161 dnia: 17 Listopada 2009, 19:13 »

przykładowe
2D

3D

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #162 dnia: 17 Listopada 2009, 19:15 »
Właśnie tak jak wkleiła liliann. Moja mała ma właśnie mniej więcej taki rozmiar jak ta druga fotka i właśnie 3d

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #163 dnia: 18 Listopada 2009, 11:00 »
a gdzie taką bryłę można kupić?
i jaki to koszt?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #164 dnia: 18 Listopada 2009, 12:23 »
Na all widziiałam za ok. 170 zl
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Listopada 2009, 18:09 »
Ale super  :o

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #166 dnia: 18 Listopada 2009, 20:29 »
Podoba mi się takie zdjęcie 3D :) muszę porozmawiać z mężem i może kupimy dla Dziadków na Dzień Babci i Dziadka od Miesia ;D

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 19 Listopada 2009, 17:24 »
Macie moze konkretne namiary? Nam sie tez podoba!!!

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #168 dnia: 21 Listopada 2009, 11:36 »
Jak wpiszesz w google zdjęcia w  krysztale albo zdjęcia w bryle 3 d lub 2d i miasto to powinno ci wyskoczyć. W Szczecinie na parterze w galaxy mają stoisko. Tylko bardziej opłaca się iść do ich głównej siedziby koło Manhattanu żeby sami zrobili zdjęcie bo nie płaci się wtedy za obróbkę jak w przypadku gdy dajemy zwykłą fotkę i z niej robią 3 d w krysztale. 

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 22 Listopada 2009, 18:12 »
a myslisz ze zrobia mi przez neta cos takiego? ja mieszkam w uk... :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Listopada 2009, 18:28 »
Morgan, napisz maila, może mogą to np wysłać do kogoś z rodziny a oni przekażą Tobie?

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Listopada 2009, 18:47 »
rybko dziekuje... jaka ja tepa jestem :D

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #172 dnia: 4 Grudnia 2009, 20:36 »
My planujemy chrzciny na drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia w mojej rodzinnej parafii (na ten dzień mogliśmy wynająć lokal, bo żaden nie pracuje w pierwszy dzień Świąt). Problem w tym, że na chrzciny Proboszcz przeznaczył pierwszy dzień Świąt i w intencji dzieci nowo ochrzczonych będzie msza, a na drugi już ma inne intencje i może ochrzcić naszą Łucję po mszy. Moja Teściówka strasznie się uniosła, że po mszy chrzci się dzieci "pozamałżeńskie"! Dla mnie Sakrament to Sakrament i nawet przecież w sytuacji zagrożenia życia mogłabym ochrzcić dziecko w szpitalu, ale jednak niesmak i krzywe spojrzenie Teściówki pozostały. Czy Wy też słyszałyście o takim "podziale"? :bredzisz:
I jeszcze jedno - czy za pozwolenie na chrzest w innej parafii składałyście jakąś ofiarę?
:hmmm:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #173 dnia: 4 Grudnia 2009, 21:07 »
jak znam życie to w każdej parafii swoje musisz oddać na kupke

a tesciowej sie nie dziw
starsi ludzie mają troszke inne patrzenie na te sprawy
kiedys dziecko nie z małżeńskiego łoża były wstydliwą sprawą a teraz same wiecie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 6 Grudnia 2009, 12:44 »
Teraz czesto tak chrzcza ksieza po Mszy... i nie slyszalam o zadnych podzialach ludzi wobec tego faktu, zaskoczylas mnie!!!
a co do zaplaty to powiem szczerze ze nie wiem... nawet sie nie orientuje bo my chrzciny w mojej parafii...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #175 dnia: 6 Grudnia 2009, 13:13 »
Wszystko zależy od parafii
aczkolwiek mi osobiście nie podoba sie chrzest po mszy.
Takie trochę lekceważenie dziecka.
Przyjęcie nowego katolika do wspólnoty wierzących powinno się odbywać na mszy, bo to radosne i ważne religijne wydarzenie.
Pamiętam, że na chrzcie mojej córki ksiądz to podkreślał...że do wspólnoty Kościoła wstępuje nowy człowiek.
Nie powiem, było to wzruszające.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #176 dnia: 6 Grudnia 2009, 17:43 »
U nas w parafii chrzest zawsze się odbywa na mszy i jest to zazwyczaj msza w intencji całej parafii, nigdy nie w intencji nowo narodzonych dzieci. A nie może Wam ksiądz ochrzcić podczas tej mszy w innej intencji? Przecież podczas modlitwy może pomodlić się za Wasze maleństwo - u nas zawsze tak to wygląda - podczas modlitwy ksiądz modli się za nowych członków parafii. Pogadajcie z księdzem - toż to też człowiek...

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #177 dnia: 8 Grudnia 2009, 16:10 »
Zgodę na chrzest w innej parafii mój Małż już załatwił, a odbyło się to tak szybko, że nawet nie pomyślał, żeby dać kasę. Dobrze, że ksiądz się nie upomniał. ;)
W przyszły weekend wybierzemy się do Proboszcza parafii gdzie będzie chrzest i jeszcze porozmawiamy odnośnie mszy.
A tak a propos przyczyny chrzczenia po mszy ;) - niedawno miałam okazję przyglądać się udzielanemu pewnemu dziecku Sakramentowi i w momencie kiedy ksiądz zapytał: "O co prosicie Kościół Boży dla A.?" tata dziecka odpowiedział: "O ZDROWIE"!!!
:mdleje:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 8 Grudnia 2009, 17:43 »
hahaha gagatka... prawde powiedzial! ;)))

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #179 dnia: 9 Grudnia 2009, 23:23 »
Tak podobno jest, ale dla mnie sakrament to sakrament. Moje dziecko było chrzczone w sobotę i bez mszy. Sytuacja od nas wymagała tego bo chrzestni z zagranicy. Mi tam się podobało to. Na mszę natomiast poszliśmy w niedziele i wszyscy byli zadowoleni.