Autor Wątek: Poród i wada wzroku  (Przeczytany 18533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Października 2006, 09:12 »
Cytat: "ela"
jak sie zapytałam to jakas taka była wymijajaca odpowiedz !

jak już będę zainteresowana  :wink: to nie będą mnie satysfakcjonowały "wymijające" odpowiedzi :evil:

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Października 2006, 09:47 »
Cytat: "Maja"
jak już będę zainteresowana Wink to nie będą mnie satysfakcjonowały "wymijające" odpowiedzi

Widzę, że Maja ma podobne podejście do mojego :twisted: Ja też MUSZĘ WSZYSTKO DOKŁADNIE WIEDZIEĆ :mrgreen: A CC też mnie czeka przy ewentualnej ciąży - przy mojej dużej wadzie wzroku nie ma innej możliwości :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2006, 10:11 »
Cytat: "jumi_1979"
CC też mnie czeka przy ewentualnej ciąży - przy mojej dużej wadzie wzroku nie ma innej możliwości

ja mam poza wadą jeszcze problemy z siatkwką ale cały czas pełna wiary jestem, że jednak może mnie CC ominie :|

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #33 dnia: 2 Listopada 2006, 00:01 »
Kochane przyszłe krótkowzroczne Mamy :))
z przyczyn częściowo ode mnie niezależnych nie uczestniczę już długo w życiu tego forum ..
ale postanowiłam Wam trochę pomóc jako, że okulistyką właśnie się zajmuję :)
Otóż:
ŻADNA wada wzroku sama w sobie nie jest wskazaniem do cc !!!
Wskazaniem do skrócenia drugiego okresu porodu są zmiany degeneracyjne siatkówki (zwyrodnienie kraciaste, "ślady ślimaka" i "białe bez ucisku" ) oraz zmiany stanowiące bezpośrednie ryzyko odwarstwienia - przedarcia podkowiaste i zanikowe dziury (zwłaszcza w kwadrantach górnych), nie zabezpieczone uprzednio odpowiednią laseroterapią !!
Wszystkie te straszne rzeczy występują częściej u osób z krótkowzrocznością osiową (tzn przy długości gałki ocznej pow. 25,5 mm), ale nie muszą wystąpić u każdej z tych osób, mogą także wystąpić u osoby całkiem zdrowej.
Każda osoba z krótkowzrocznością powinna być zbadana co jakiś czas w tzw trójlustrze Goldmanna (mało sympatyczne acz pozyteczne badanie, na znieczulone oko nałożona jest soczewka) celem uwidocznienia obwodowej części siatkówki, w której najczęściej lokalizują się w/w zmiany a która jest zupełnie niewidoczna zwykłym wziernikiem.
Dobrze zrobić sobie takie badanie podczas planowania ciąży - i wówczas pojedyncze zmiany można zabezpieczyć laserem, dobrze jest skontrolować stan siatkówki parę tyg. przed porodem.
Co do opinii napotkanych przeze mnie w tym wątku wcześniej:
Odwarstwienie siatkówki podczas porodu jest wielką rzadkością !!!(dużo groźniejszy jest np nawet banalny uraz gałki ocznej lub głowy !!!). Gałka oczna nie rozciąga się przy porodzie!! wręcz przeciwnie - wskutek mechanizmu parcia wzrasta w niej ciśnienie ale nic jej nie rozciąga :)) Odwarstwionej siatkówki w przeważającym procencie niestety nie mozna "przykleić" laserem - laser działa tylko na tkanki zetknięte ze sobą, gdybyśmy zaczęli laserować odwarstwioną siatkówkę powstałaby w niej dziura:) Laserem można zabezpieczyć jedynie bardzo małe, lokalne obwodowe odwarstwienia, ale wyłącznie w miejscu, gdzie siatkówka jest jeszcze przylożona.
Maju - podwyższone ciśnienie wewnątrzgałkowe u mlodej osoby wymaga dokładnej diagnostyki !!! (zbadania przede wszystkim grubości rogówki, ale także pola widzenia B-Y, im więcej dodatkowych badań- tym lepiej :) np GdX, HRT, PERG), spora część tych pacjentów to niestety niedodiagnozowana jaskra - i wymagają oni bardzo dokładnych i regularnych kontroli okulistycznych !!
Pozdrawiam :))

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #34 dnia: 2 Listopada 2006, 08:41 »
peacelove, leczę się okulistycznie od 12 roku życia, bo to właśnie wtedy zauważono u mnie podwyższone ciśnienie wewnątrzgałkowe i praktycznie natychmiast wadę budowy siatkówki. Okulistka tłumaczyła, że to rzadko się spotyka przy małych wadach wzroku, ale moja sitkówka wygląda jak zjedzony przez mole sweterek....od tamtej pory usłyszałam też, że raczej niewskazany bedzie poród naturalny, ale o tym dowiem się tak na 100% już w trakcie ciąży.... regularnie chodzę do okulisty - mam zrobione wszystkie badania i jak na razie nikłą ale zawsze szansę na poród naturalny. Pożyjemy zobaczymy - ja bardzo bym chciała uniknąć cc.

Offline peacelove
  • bywalec
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #35 dnia: 2 Listopada 2006, 10:44 »
Maju- są różne rodzaje degeneracji siatkówki, są takie, które wyglądają dość dramatycznie gdy się je ogląda (np degeneracja typu kamieni brukowych) a są właściwie obojetne dla zdrowia i nie grożą odwarstwieniem siatkówki - dobrze by bylo, gdyby Twój lekarz powiedział Ci dokładnie co to za zwyrodnienie, bo "sweterek wygryziony przez mole" jest dość obrazowy dla pacjenta, ale trudno z tego wywnioskować, co to za schorzenie :)
Co do ciśnienia wewnątrzgalkowego: czy miałaś robione badania o których pisałam? Jeżeli chcesz odezwij się na priv

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #36 dnia: 2 Listopada 2006, 10:46 »
Cytat: "peacelove"
ŻADNA wada wzroku sama w sobie nie jest wskazaniem do cc !!!

Sama w sobie może i nie jest, ale te dodatkowe dioptrie po naturalnym porodzie są dla mnie  bardzo mocnym argumentem :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #37 dnia: 2 Listopada 2006, 11:15 »
Cytat: "peacelove"
dobrze by bylo, gdyby Twój lekarz powiedział Ci dokładnie co to za zwyrodnienie, bo "sweterek wygryziony przez mole" jest dość obrazowy dla pacjenta, ale trudno z tego wywnioskować, co to za schorzenie  
Co do ciśnienia wewnątrzgalkowego: czy miałaś robione badania o których pisałam?

Mam wpisane w karcie wszystkie informacje, badania dotyczące ciśnienia mam powtarzane co jakiś czas - podobno trzeba.
Na razie nie jestem zainteresowana wnikaniem w rodzaj moich schorzeń bo i tak lekarz twierdzi, że dopiero jak będę w ciąży to wtedy obejmie mnie patronetem i zdecyduje czy na pewno kinieczne jest CC, na razie skłania się w tym kierunku ale nie upiera.

Offline gulinek
  • bywalec
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #38 dnia: 7 Listopada 2006, 15:31 »
Ja wiem,że będę mieć cesarkę

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
wada wzroku i cesarka
« Odpowiedź #39 dnia: 7 Listopada 2006, 15:56 »
Cytat: "gulinek"
a wiem,że będę mieć cesarkę

...jak mój mały bedzi etak rósł jak do tej pory to ja pewnie tez , bo si enie przeciśnie....

gulinek, a czemu bedziesz  miała ?
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Poród i wada wzroku
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Grudnia 2008, 15:55 »
Dziewczyny, może tu znajdę osoby z podobnym do mnie problemem. Mam dużą wadę wzroku (-7,5 i -8,5).
Od dwóch okulistek słyszałam, że swobodnie już się rodzi naturalnie przy takiej wadzie. Ale była ta jedna, która powiedziała, że absolutnie nie! No i oczywiście - trudno nie mieć wątpliwości, zwłaszcza, jeśli chodzi o zdrowie.

Czy są wśród Was dziewczyny z wadą, które rodziły naturalnie?

Dodam, że nie mam problemu z siatkówką itd.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Poród i wada wzroku
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Grudnia 2008, 16:05 »
jesli nie masz zwyrodnień na siatkówce (pisze w wielkim skrócie myslowym) możesz rodzić naturalnie...
po 32 tygodniu ciąży (jakos tak pod koniec) powinnaś iść do okulisty na badanie dna oka, jeśli wszystko będzie ok to nie ma przeciwwskazań...
sama wielkość wady wzroku przeciwwskazaniem nie jest, są nim specyficzne zmiany na siatkówce
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Grudnia 2008, 16:33 »
Lemy ja mam sporą wade, bo w jednym oku - 5,75 a w drugim - 6 i rodziłam dwukrotnie naturlanie. Moja mama która ma wadę większą od twojej 30 lat temu rodziła naturalnie mnie i moją siostre wiec jestem prawie pewna że mozesz rodzić naturalnie.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Grudnia 2008, 16:37 »
Tak dziewczynki mają rację jak nie masz zmian na siatkówce to mozesz naturalnie!
Ja się łudziłam ale badania wykazały zmiany i w rogówce i siatkówce i czekam na cc 15.01
Ja sprawdzalam u 3 lekarzy i każdy potwierdził.. ale wiedziałam od początku praktycznie!!

Offline peacelove
  • bywalec
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Grudnia 2008, 16:59 »
Wskazaniem do skrócenia drugiego okresu porodu są zmiany degeneracyjne siatkówki, predysponujące do odwarstwienia (czyli np. zwyrodnienie kraciaste, przedarcia, etc.); jest wiele zmian, które do odwarstwienia nie predysponują. BARDZO WAŻNE jest obejrzenie obwodowej siatkówki w trójlustrze Goldmanna (oko jest znieczulane, i zakładana jest na nie specjalna soczewka, badanie odbywa się w lampie szczelinowej) - większość takich zmian znajduje się na dalekim obwodzie siatkówki, tj. pomiędzy równikiem a rąbkiem zębatym, w obszarze niemożliwym do obejrzenia zwykłym wziernikiem. Zwykle im większa wada, tym większa szansa na takie zmiany, ale bywa, że nawet w bardzo dużych wadach krótkowzrocznych siatkówka jest całkiem przyzwoita :)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Grudnia 2008, 21:44 »
Dzięki dziewczyny. No tak sobie myślałam jak piszecie, ale jednak wystraszyła mnie ta jedna pani...

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Maja 2010, 13:17 »
Właśnie wróciłam od okulistki i również powiedziała, że przy mojej wadzie -11,5 i -11 można rodzić naturalnie, z tym że zależy to od stanu siatkówki... w lipcu mam zrobić oct (tomografię oczu),a we wrześniu zapadnie decyzja jak to u nas będzie... nie powiem od dziecka mi trąbili o cesarce, więc takie info jest dla mnie lekkim szokiem...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Maja 2010, 13:19 »
Przecież sama krótkowzroczność nie jest powodem do CC - zawsze mi to powtarzali. Stan siatkówki jest istotny i ciśnienie śródgałkowe.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Maja 2010, 13:26 »
Właśnie wróciłam od okulistki i również powiedziała, że przy mojej wadzie -11,5 i -11 można rodzić naturalnie, z tym że zależy to od stanu siatkówki... w lipcu mam zrobić oct (tomografię oczu),a we wrześniu zapadnie decyzja jak to u nas będzie... nie powiem od dziecka mi trąbili o cesarce, więc takie info jest dla mnie lekkim szokiem...

Mnie też mówili od małego, ze na 100% cesarka, a jakiś cza stemu okulista powiedział, że przeciwskazaniem do porodu sn jest zwyrodnienie siatkówki. Troche jedak się obawiam i niedługo wybieram się znowu o to zapytać.
Miałam dwie operacje na zeza  i w lewym oku tylko 30% widzenia, wiec nie wiem sama co o tym myśleć.

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Maja 2010, 13:36 »
Też jestem po operacji oka, już dobrych kilka lat... widocznie żyłam sobie w błogiej nieświadomości jak to teraz jest... ale jak dziś pamiętam słowa wielu okulistów w tym z kliniki katowickiej- że u mnie tylko cesarka wchodzi w rachubę... oprócz krótkowzroczności jest jeszce u mnie astygmatyzm... co do stanu siatkowki- przekonam sie po badaniu w lipcu jak to dokładnie wygląda, a ciśnienie śródgałkowe zawsze na szczęście miałam w porządku...

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Maja 2010, 13:38 »
Ja pierwszą operacje miałam w wieku 5 lat a drugą jak miałam 18.
Ale też wybieram się do kliniki w K-cach, zeby sie upewnić że mogę rodzić sn.