Autor Wątek: zapowiedzi  (Przeczytany 13040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lilkuś

• uzależniony
zapowiedzi
« Odpowiedź #60 dnia: 8 Sierpnia 2006, 09:12 »
kamilkan dziekuję :)

Offline kamilkan

• bywalec
  • data ślubu: 30.06.2007
zapowiedzi
« Odpowiedź #61 dnia: 9 Sierpnia 2006, 15:23 »
proszę bardzo :D

Offline Moniqa

• forumowicz
zapowiedzi
« Odpowiedź #62 dnia: 9 Sierpnia 2006, 16:03 »
dzisiaj byliśmy odebrać kartkę po zapowiedziach :evil:  udawaliśmy,że nie wiemy o 50zł i powiedzieliśmy- U Nas w kościele na Asnyka nie płaciliśmy.

Siostra powiedziała Nam tak: "a co mnie to obchodzi,że na Asnyka się nie płaci! Tu się płaci i koniec!"  :evil:  
A jak przyszedł ksiądz,który też był strasznie nie miły- dziwił się jak możemy mieć pretensje o 50zł :shock: -na Asnyka (ul. na której jest kościół)wezmą od Was pieniądze za ślub, a my nie!

Czyli tak jak mówiłam. Złodzieje nie zarobią na ślubie to będą mieli chociaż 50zł i małymi kroczkami też uzbierają ładną kasę :!:

Ale nagrałam na dyktafon "wysłańców Boga" :evil:  I po ślubie zrobię im koło d... teraz nie odzywam się, bo mogą mi zaszkodzić na 10dni przed ślubem. Ale później poświęcę się :!:  nie u mnie w mieście, bo Kaliska TV też jest chyba w ich kieszeni. Już pisała ostatnio do nich-odpowiedzieli,że onie nie zajmują się TAKIMI sprawami :? To jest parodia TV :twisted:

Offline bozena

• użytkownik
  • **
zapowiedzi
« Odpowiedź #63 dnia: 9 Sierpnia 2006, 20:45 »
U nas ze względu na to, że parafię miałam w Koszalinie a ślub w Koninie, kartkę z zapowiedziami odebrał mój tata i zapłacił co łaska. Za zapowiedzi w Koninie też płaciliśmy (tu wg cennika :d )

Offline gulinek
  • bywalec
zapowiedzi
« Odpowiedź #64 dnia: 9 Sierpnia 2006, 22:16 »
My za zapowiedzi nic nie płaciliśmy-pierwsze słyszę o czymś takim na tym forum?! :shock:

[/URL][/img]

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
zapowiedzi
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Sierpnia 2006, 14:59 »
heh ja raczej tez dam na "ofiare"... ale poki co mam klopot z naukami przedmalzenskimi  :(  wszystkim ktorzy w najblizszym czasie sie pobieraja zycze wszystkiego dobrego i aby ten dzien byl naprawde wyjatkowy  :serce:

Offline groszek
  • maniak
zapowiedzi
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Sierpnia 2006, 13:17 »
Ludzie, współczuję. Ja to jestem antylkerykał, ale z AZ takimi podłymi sutannami się nie spotkałam. Wy to dopiero macie jazdę!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
zapowiedzi
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Sierpnia 2006, 12:17 »
Ja też takich przygód nie miałam.I z takim pazerstwem się nie spotkałam osobiście...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Di

• Chuck Norris
  • Nat :)
zapowiedzi
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Sierpnia 2006, 19:34 »
Cytat: "nightingale"
Cytat: "Agutka"
to ja mam do Was inne pytanie. czy zespol, fotograf, kwiaciarnia itp. tez do Was mowia co laska??????i czy tez dajecie im tyle na ile Was stac czy tyle ile od Was zadaja????

Żeby była jasność -rozumiem, że to posługa i właściwie powinno być "co łaska" ale przecież chcemy żeby kościół był czysty, odświeżony, pięknie oświetlony, ksiądz w nowej, czystej sutannie, wokół pełno zapalonych świec, cudowny ołtarz a przed kościołem mały park, piękne kwiaty, może jakaś fontanna gdzie nasz wynajęty za 1200 złoty pan fotograf zrobi nam kilka zdjęć plenerowych.
.

Myśle ze troche przesadzacie z najazdem na Groszka... Ona wyrazila tylko swoje zdanie, nie chcac nikogo urazic...Oczywiscie kazdy ma prawo myslec inaczej, ale chyba o nie jest miejsce by strofowac dorosla osobe za to, ze mówi co mysli, a moze zaczynamy rozumowac jak Ojciec Dyrektor i zaraz sie okaze ze jest tylko jedna i wlasciwa prawda...  Dobrze, a teraz wracajac do tematu, moim zdaniem, podobnie jak wspomniane to bylo wczesniej, fotograf, zespół czy cudownie przystrojony oltarz i inne bezdury (czysta sutanna ksiedza - przesada - dla mnie moze wystapic w dresie) wspomniane wyzej nie sa potrzebne komus, kto chce przed Bogiem, powtarzam przed Bogiem, nie ksiedzem zawrzec zwiazek. I nie pleccie tu bzdur typyu nikt Ci nie kaze, wez slub cywilny...Taaaa... Z kwiatow i reszty mozna zrezygnowac owszem, z biurokracji w kosciele - nie. Jesli nie wezme slubu w kosicele (czego bardzo chce), bedze gadanie ze zyje bez slubu, jesli zdecyduje sie na slub - trzeba wybulic, jak sie okazuje calkiem sporo. Powiem tak, uwazam, że kazdy powinien dac tyle ile uwaza i na ile go stac (jeden da wiecej inny mniej), ksiadz na tym nie straci, wszyscy beda szczesliwi. Cenniki to przesada. Wlasnie takie zachowanie ksiezy powoduje ze ludzie zrazaja sie do kosciola, ktory powinien niesc pomoc i wsparcie a nie wymagac straszac ze jak nie dasz to nie dostaniesz slubu, chrztu itp. Gdyby postepowanie ksiezy bylo inne, nie musieliby tworzyc cennikow, bo ludzie sami dawaliby pieniadze. A tak, widzicie co mamy. Cale szczescie ze jest jeszcze kilku ksiezy z powolaniem, niestety jest ich za malo...

Offline ilka2

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.09.07 cywilny, 22.09.0
zapowiedzi
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Sierpnia 2006, 20:47 »
Cytat: "DjJeyDi"
Cenniki to przesada. Wlasnie takie zachowanie ksiezy powoduje ze ludzie zrazaja sie do kosciola, ktory powinien niesc pomoc i wsparcie a nie wymagac straszac ze jak nie dasz to nie dostaniesz slubu, chrztu itp. Gdyby postepowanie ksiezy bylo inne, nie musieliby tworzyc cennikow, bo ludzie sami dawaliby pieniadze. A tak, widzicie co mamy. Cale szczescie ze jest jeszcze kilku ksiezy z powolaniem, niestety jest ich za malo...

Święte słowa!!!!

Offline iskra

• nowicjusz
  • *
zapowiedzi
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Sierpnia 2006, 10:35 »
jestem szczerze zaskoczona tym co tutaj przeczytałam :? . Dopiero kilka dni temu zaczęłam przygotowania do ślubu i nawet nie wiedziałam, że zapowiedzi są obowiązkowe. Teraz się zastanawiam czy nie bedziemy za nie trzy razy płacić - ja pochodzę z innej parafi niż mój narzeczony i w jeszcze innej chcemy wziąś ślub. Taka decyzja wynika właśnie z faktu, że nie cierpię księży ze swojej parafi i nie chce sobie przez nich psuć całej ceremoni (podobnie mój K.) Czy któraś się może orientuje jak to wygląda w takim przypadku z zapowiedziami?
w oczekiwaniu na ślub...

Offline carlunia

• maniak
  • data ślubu: 10.02.2007 Cywilny~16.06.2007 Kościelny
zapowiedzi
« Odpowiedź #71 dnia: 21 Października 2006, 19:18 »
Cytat: "iskra"
jestem szczerze zaskoczona tym co tutaj przeczytałam :? . Dopiero kilka dni temu zaczęłam przygotowania do ślubu i nawet nie wiedziałam, że zapowiedzi są obowiązkowe. Teraz się zastanawiam czy nie bedziemy za nie trzy razy płacić - ja pochodzę z innej parafi niż mój narzeczony i w jeszcze innej chcemy wziąś ślub. Taka decyzja wynika właśnie z faktu, że nie cierpię księży ze swojej parafi i nie chce sobie przez nich psuć całej ceremoni (podobnie mój K.) Czy któraś się może orientuje jak to wygląda w takim przypadku z zapowiedziami?

Moze mi ktos odpowiedziec na powyzsze pytanie? Ladnie prosze :mrgreen: Ja mam ten sam problem :oops:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
zapowiedzi
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Października 2006, 09:55 »
iskra napisał/a:
jestem szczerze zaskoczona tym co tutaj przeczytałam  . Dopiero kilka dni temu zaczęłam przygotowania do ślubu i nawet nie wiedziałam, że zapowiedzi są obowiązkowe. Teraz się zastanawiam czy nie bedziemy za nie trzy razy płacić - ja pochodzę z innej parafi niż mój narzeczony i w jeszcze innej chcemy wziąś ślub. Taka decyzja wynika właśnie z faktu, że nie cierpię księży ze swojej parafi i nie chce sobie przez nich psuć całej ceremoni (podobnie mój K.) Czy któraś się może orientuje jak to wygląda w takim przypadku z zapowiedziami?

Moze mi ktos odpowiedziec na powyzsze pytanie? Ladnie prosze  Ja mam ten sam problem

Z tego co sie zdązyłam zorientować -toz apowiedzi wystarczy spisac w jednym kościele, czy to panny młodej, czy pana...a dalej są one juz rozsyłane...  :? chyba, że zostałam wprowadzona w błąd... ale tak to chyba wygląda :)

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
zapowiedzi
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Października 2006, 08:41 »
mi sie wydaje, ze zapowiedzi w kosciele u mlodej i mlodego, skoro biora w innym kosciele!
Cytat: "iskra"
Teraz się zastanawiam czy nie bedziemy za nie trzy razy płacić

nie 3 razy tylko 2 ...
a poaz tym , to nie sa wielkie oplaty, wrzucisz 20 zł na ofiare i bedzie gites:)

Offline carlunia

• maniak
zapowiedzi
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Października 2006, 17:09 »
Cytat: "aneta_81"
mi sie wydaje, ze zapowiedzi w kosciele u mlodej i mlodego, skoro biora w innym kosciele!

Mi tez sie tak wydawalo, ale skoro teraz mieszkam w innym miescie to gdzie jest moja parafia? Po tym co czytalam wyzej to juz sama zwatplilam. Chyba ksiedza tutaj pojde zapytac 8)

Offline carlunia

• maniak
zapowiedzi
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Października 2006, 18:52 »
No wiec dzis bylismy dzis w kosciele mojego P. Galy mi wyszly doslownie jak zapytalam ile sie placi w tym kosciele za zapowiedzi. 100zl :shock:

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
zapowiedzi
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Grudnia 2006, 20:57 »
kurcze duzo100zl u nas pewnie jest co lska damy albo 20zl albo 50zl zobaczymy :mrgreen:

[/url

Offline ilka2

• entuzjasta
  • data ślubu: 15.09.07 cywilny, 22.09.0
zapowiedzi
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Grudnia 2006, 22:29 »
Dziewczyny ostatnio wyczytałam w jakiejś gazecie że od przyszłego roku w archidiecezji poznańskiej synod postanowił że księż a nie powinni żądać jakiejkolwiek opłaty za udzielenie slubu. Nowożeńcy oczywiście mogą dać dobrowolną ofiarę ale bez narzucania im przez księdza żadnej kwoty....

Oby śladem Poznania poszły inne diecezje nie??!!!!!! :D

Offline tylunia
  • You are my person brand of heroine
  • Chuck Norris
  • Ludzie mają pewną wspanialą ceche. Zmieniają się.
zapowiedzi
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Grudnia 2006, 12:42 »
wiem tez to czytalam...ale mysle ze np na poludniu kraju jest to nie mozliwe niestety...mam w pewnym miescie bardzo duza rodzinke i tam bez zgody biskupa nie mozna doslownie nic...o wszystko trzeba prosic bo on tam rzadzi!!! ja bylam w szoku bo jednak u nas w szczecinie chyba tak nie jest tzn ja sie nie spotkalam z czyms takim a tam wujek byl organista i mowi ze wszystko wlacznie z wlasnym interesem jak biskup pozwoli i pokropi to ok ( oczywiscie za oplata) takze mysle ze nawet jesli beda chcialy isc za poznaniem to polnoc...nie wiem cze,mu tak jest wszak nie jestesmy panstwem koscielnym...wiekszosc z nas jest katolikami ale chyba kazdy sie buntuje jak sie mu cos narzuca na sile prawda!! zycze wszystkim aby ksieza nie robili problemow..i nie bylo nieprzyjemnych sytuacji

pozdrawiam
[/url]

Offline Antalis
  • Chuck Norris
zapowiedzi
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Grudnia 2006, 12:50 »
Mysmy nic nie płacili za zapowiedzi  :mrgreen:

Offline Karmen

• użytkownik
  • **
zapowiedzi
« Odpowiedź #80 dnia: 8 Stycznia 2007, 20:38 »
hmmm.... ja co prawda jestem jeszcze duuuuuużo przed ślubem ale z tego co mi wiadomo to w mojej parafi nie trzeba płacić za zapowiedzi a za msze śluba ... co łaska...

Poznanie Ciebie otworzyło najpiękniejszy rozdział mojego życia :*

Offline justyska

• bywalec
zapowiedzi
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Stycznia 2007, 23:06 »
No,no niezli sa ci ksieza 100zl. za zapowiedzi!To rozboj w bialy dzien!I dziwic sie ze  kazdy ksiadz teraz jezdzi wypasiona fura!!!!!!!!!!!!!!!!! :brawo_2:

Offline Gosiulka31
  • użytkownik
  • **
zapowiedzi
« Odpowiedź #82 dnia: 22 Stycznia 2007, 20:20 »
Mówicie że 50 zł to dużo :) a co powiecie na to ze u mnie w kościele jest 150 zł  <zły> za wyczytanie + jeszcze ksiądz powiedział w sierpniu ubiegłego roku'' na dzień dzisiejszy'' wrrr, szlak mnie trafia, + jeszcze zapowiedzi tez cos koło tego w parafi narzeczonego. Pytam za co ??? Po ślubie powiem im co mysle o ich podejsciu do sprawy . Bezczelnośc to małe slowo i zbyt skromne ;] nas ślub wyniesie prawie 1300 zł

Offline justyska

• bywalec
zapowiedzi
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Stycznia 2007, 14:07 »
Coraz lepiej!Moze teraz ktos jeszcze sie znajdzie z kwota przebijajaca 150zl???Ja jeszcze nie bylam  w mojej parafii ale juz sie obawiam z jaka cena wyskocza1111 :skacza:

Offline kacpersia

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.08.2007 r.
zapowiedzi
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Stycznia 2007, 16:24 »
ja w swoim kościele na zapowiedzi dałam 50 zł.  Nie wiem czy to duzo czy mało od znajomych sie dowiedziałam, ze tyle dali więc ja tez, w sumie nie ma tam cennika tylko co laska, jak sie da za mało to tak krzywo na człowieka patrzą. pozdrawiam

Offline rajdowka

• Chuck Norris
zapowiedzi
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Stycznia 2007, 16:40 »
z jaka forma "realizacji" tych zapowiedzi sie spotkalyscie? chodzi mi o to czy czyta czy wywiesza gdzies..  i w parafii mojej, pana mlodego i tej ktorej bedziemy brali slub?

mowiac szczerze... gdzie tu ochrona danych osobowych..

do parafii w ktorej bedzie nasz slub nalezy troche osob z mojej pracy i niebardzo usmiecha mi sie zeby o tym wiedzieli albo przyszli ...

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
zapowiedzi
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Stycznia 2007, 19:24 »
Cytat: "rajdowka"
z jaka forma "realizacji" tych zapowiedzi sie spotkalyscie? chodzi mi o to czy czyta czy wywiesza gdzies.. i w parafii mojej, pana mlodego i tej ktorej bedziemy brali slub?

Rajdowka ... zapowiedzi wychodzą w parafii rodzinnej panny młodej i pana młodego (w razie gdyby znalazł się ktoś, kto by wiedział, że są jakieś przeciw Waszemu ślubowi).
U mnie jest to wywieszone na tablicy ogłoszeń ... z ogłoszeniami duszpasterskimi (duża parafia ... i pewnie za długo zajmowałoby czytanie wszystkich zapowiedzi ... jak ktoś chce, to przeczyta sobie na tablicy) ... ale np. u mojej ciotki (mała parafia na wsi) ksiądz czyta wszystkie zapowiedzi ... żadko się tam zdarzają ;)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
zapowiedzi
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Stycznia 2007, 20:17 »
no wlasnie, musze obadac jak to u nas praktykuja.. i takie potwierdzenie ze zapowiedzi sa wywieszone musimy dostarczyc do kosciola w ktorym bierzemy slub?

Offline Gosiaaa

• uzależniony
  • Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
  • data ślubu: 28.04.2007
zapowiedzi
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Stycznia 2007, 12:52 »
Rajdówka, tego to już nie wiem ... pewnie ksiądz daje jakieś zaświadczenie, ale napewno nie wiem jak to jest. Ja biorę ślub w swojej parafii, więc tak do końca mnie to nie interesowało i nie pytałam ;-)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
zapowiedzi
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Stycznia 2007, 21:16 »
obadamy :) dzieki :)