Autor Wątek: Wózek i fotelik samochodowy, nosidełko  (Przeczytany 284112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Wózek i fotelik samochodowy, nosidełko
« Odpowiedź #630 dnia: 16 Listopada 2012, 21:21 »
O no to muszę się przyjrzeć  :). W romerze był ten zaglowek bardzo wąski i to było dużym problemem dla Zuzi

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #631 dnia: 17 Listopada 2012, 10:26 »
Haniu a patrzyłaś na concorda transformera ?

Mojego synka też pieniły te zagłowki, teraz ma concorda i jest o wiele lepiej , siedzi sobie jak królewicz , nic mu nie przeszkadza, w ogole uwielbia w nim jezdzić, we wczesniejszym zdarzał sie płacz i nie raz mi nie chciał wsiąść do auta bo miał już mało miejsca, pozatym pasy 5-punktowe go męczyły (co on drobnej budowy)  ;)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #632 dnia: 17 Listopada 2012, 12:09 »
Basiu zmierze Ci dzisiaj ;).
Ja z monzy jestem bardzo zadowolona. Sprawdza sie przy dlugich trasach.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #633 dnia: 20 Listopada 2012, 07:34 »
To i ja po prośbie  ;)
Tymek osiągnął wagę 16 kg i 99 cm wzrostu.
Przed zimą raczej będziemy musieli zmienić fotelik na większy Obecnie mamy maxi cosi tobi i kocham ten fotelik nie mniej niż Tymeś.
Przejrzałam wątek fotelikowy na nowo ale nie znalazłam opinii o tym:
http://allegro.pl/fotelik-cybex-solution-cbx-chilli-w-wa-wys-w-24h-i2666073026.html
Interesuje mnie głównie dlatego, że możemy go odebrać za punkty PAYBACK i nie zapłacić 1zł.
Testy OK ale czy któryś Wasz maluch jest jego użytkownikiem, jak się sprawuje?
Będę wdzięczna za opinie.
zdecydowaliście się na niego w końcu?

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #634 dnia: 20 Listopada 2012, 11:31 »
Kurcze Basia jeszcze nie bo trochę zastanawiam się nad tym, że testy chyba z 2008 czy jakoś tak?
Z drugiej strony następny który mi się widzi to recaro monza najlepiej z isofixem więc koszt minimum 800 zł.
Na dzień dzisiejszy dumamy jak będzie drugie dziecko to za 3 - 4 lata będziemy potrzebować drugi taki 15-36 bo Tymek raczej będzie jeszcze potrzebować. Więc może teraz zainwestować w lepszy a później Tymkowi podkładkę?
No widzisz, nie mogę się zdecydować  ::)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #635 dnia: 20 Listopada 2012, 11:38 »
my mamy ten sam problem.
Czy brać za punkty czy RECARO MONZA NOVA :D
nam brakuje punktów wiec musimy dopłacić troszkę ale to nie 800zł...

do tego doszedł 2 problem - jaki kupić nawilżacz? ;D ;D ;D

nieraz myślę, że wolałabym mieć za przeproszeniem wszystko w d.... i wtedy nie przejmowałabym się czy dany fotelik ma testy czy nie, czy jest wygodny czy nie...

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #636 dnia: 20 Listopada 2012, 11:46 »
Mnie te foteliki wykończą ...naprawde ;))

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #637 dnia: 20 Listopada 2012, 14:04 »
aaa i zapomniałam się zapytać...czy foteliki z isofix można montowac normalnie w autach które iso nie mają??

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #638 dnia: 20 Listopada 2012, 15:38 »
aaa i zapomniałam się zapytać...czy foteliki z isofix można montowac normalnie w autach które iso nie mają??

Można , przynajmniej u nas ( mam vectre) a fotelik ma isofix ktory sie wlasciwie chowa , nie wiem co prawda jak mają inne foteliki

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #639 dnia: 20 Listopada 2012, 17:35 »
Mój (romer) też można montować z isofixem albo bez ;) W moim aucie mam isofix, ale ostatnio jechałam w góry Astrą bez isofixu i spokojnie ;)
Na stronie producenta można poszukać info.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #640 dnia: 20 Listopada 2012, 18:22 »
Dziewczyny, pomocy :/ zaraz chyba dostanę zwarcia zwojów mózgowych od przeglądania tych fotelików. Interesuje mnie taki z przedziału 9-18.
(chciałam 9-36 ale podobno kiepsko się na początku sprawdza, bo tak na prawdę dziecko jest jeszcze trochę za małe do niego. Majka jeszcze nie waży nawet 9 kilo, ale zaraz jej zacznie głowa wystawać, więc zmienić trzeba.)
Ale do rzeczy....
Brałam pod uwagę maxi cosi priori i chicco xpace, ale te bez isofixa w najnowszych testach wypadają na trójkę. I nie wiem czy to jest dobra ocena, czy nie?? Nie mogę się zupełnie zdecydować. Z isofixem tych modeli jest bardzo mało jak zauważyłam, chyba, że da się kupić osobno...
Z wyższej półki cenowej jest chyba mc tobi, ale nie widzę go w tych nowych testach. No i może jeszcze inne, ale nie te z nakladką jak ma cybex, nie przekonuje mnie to. Są jeszcze römery i recaro, ale tych drugich też nie widzę w testach na fotelik.info.

Możecie mi doradzić? Pliz  ;)
P.s. Z jakiej strony z testami fotelików najlepiej korzystać?

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #641 dnia: 20 Listopada 2012, 18:49 »
Ja korzystam z tej strony  http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9-18/ocena/malejaco/index.html
Fotelik w tym przedziale wagowym polecam Maxi Cosi TOBI jest super  ;D
BOY
GIRL

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #642 dnia: 20 Listopada 2012, 19:20 »
My też mamy MC Tobi, jestem b. zadowolona, Łucja też, niedługo Hubi mam nadzieję, że też będzie :P
No i pojawi się problem nowego fotelika dla Łucji :mdleje: Ona waży już 15 kg, więc nastawiam się na szperanie w tych z przedziału 15-36 kg, ale odkładam to jak tylko mogę. :P
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #643 dnia: 20 Listopada 2012, 20:01 »
Czyli lepiej wybrać starszy model, który testy przeszedl bardzo dobrze, ale parę lat temu (tobi) niż nowszy z trójką? pewnie dlatego jest droższy od priori i chicco xpace.
widzę, że chyba sporo osób kupuje te pośrednie foteliki dostosowane do wagi dziecka, a nie te 9-36.

Dzięki dziewczyny i czekam jeszcze na kolejne opinie. Na prawdę trzeba się naszperać żeby podjąć decyzję  ::)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #644 dnia: 20 Listopada 2012, 20:02 »
Aha, a czy ten tobi to macie z isofixem??

Sorry, że tak jedno pod drugim, ale zapomniałam o tym ważnym szczególe ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #645 dnia: 20 Listopada 2012, 20:07 »
Mamy bez Isofixa, ale nie przepinamy go za często, bo Łucja głównie jeździ z Małżem (do niani/na zakupy i w trasy jeździmy Jego autem), a Hubi częściej ze mną.(jeszcze w tym pierwszym foteliku, dopóki głowa Mu nie wystaje)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #646 dnia: 20 Listopada 2012, 21:06 »
My też mamy bez isofix ale sprzedawca jak nam montował go przed zakupem to dziwił się że tak dobrze się dopasował, jakby go miał, mamy Renault Scenic.
BOY
GIRL

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #647 dnia: 20 Listopada 2012, 21:16 »
Hmm... Może w naszym też by się dopasował. My mamy mazde 6... W sobotę się wybieramy na objazdówkę po Szczecinie, które sklepy polecacie?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #648 dnia: 20 Listopada 2012, 23:04 »
I my też uzywamy maxi cosi tobi - bardzo stabilny jest ten fotelik  ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #649 dnia: 20 Listopada 2012, 23:44 »
My kupowaliśmy w Oleńce 2 lata temu. Pan Sprzedawca był jak dla mnie kompetentny i mimo iż byliśmy w sobotę, chwilę przed zamknięciem, bez zająknięcia zamontował nam najpierw Roemera (mieliśmy wówczas Vectrę i Roemer się chwiał), a potem MC Tobi - ten był idealnie stabilny i już został.

Pisałam już o tym tutaj, od postu 284: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=3740.msg1429726;topicseen#msg1429726

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #650 dnia: 21 Listopada 2012, 07:38 »
nasz fotelik na 9-18kg to RECARO YOUNG EXPERT PLUS - dla nas rewelacja...

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #651 dnia: 21 Listopada 2012, 10:45 »
No recaro też biorę pod uwagę, prócz niego maxi cosi tobi i romer king plus, czyli te, które ty gagatka. Te dwa ostatnie są chyba najbardziej popularne, a powiedzcie mi jeszcze dwie rzeczy: jak mieści się w tych fotelikach dziecko w kombinezonów zimowym? I jak jest z tapicerką, bo w maxi cosi citi, czyli tym pierwszym foteliku moja Majka bardzo się pociła latem, do szału mnie to doprowadzało.
W oleńce mają tobi i king plusa więc w sobotę pojadę, mam nadzieje, że nie będzie problemu z przymierzeniem do auta

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #652 dnia: 21 Listopada 2012, 10:57 »
Mamy romera king plus, teraz w zimowej kurtce małemu jest dosyć ciasno i niewygodnie, ale tak jeździ na krótkie dystanse.
Na dalsze trasy rozbieramy go. Mnie trochę wkurzają bardzo sztywne naramienniki, są b. twarde.
On 2011
Ona 2013

Offline baska98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #653 dnia: 21 Listopada 2012, 11:12 »
w naszym RECARO jak się Majka do niego przesiadła to miała dużo miejsca.
to ten fotelik:

potem wyciągnęliśmy jej tą wkładkę...

teraz mając 3,5 roku w zimowej kurtce jest jej ciasno dlatego szukamy nowego fotelika.

co do materiału. To my wybraliśmy droższą opcję ze względu na materiał.
Wygląda on tak:

Trendline BELLINI/Bellini punched - Jest to imitacja zamszu wzbogacona o system cyrkulacji powietrza (tapicerka posiada system otworów). Tkanina bardzo wytrzymała i łatwa w czyszczeniu, a przy tym bardzo miękka i komfortowa.
Majka nigdy się w nim nie pociła. Czyści się rewelacyjnie. Czytaliśmy opinie że komuś zdarzyło się, że coś tam farbowała przy wysokich upałach ale u nas nic się nie działo nawet przy 30 stopniach i długich transach.

Fotelik byłam w stanie rozłożyć do pozycji leżącej z Majką w środku siedząc na przednim siedzeniu.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #654 dnia: 21 Listopada 2012, 12:10 »
My mamy romera king plus, sasiedzi maja mazde6 i też ten fotelik. Natalka ma prawie 3 lata i sie w nim mieści, w kombinezonie jest troche ciaśniej ale daje rade a ona jest z tych wyższych.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #655 dnia: 21 Listopada 2012, 12:36 »
Bardzo Wam dziękuje  :-* tak sobie dumam i wymyśliłam, że skoro king plus jest ciut szerszy od tobi to chyba nawet byłoby to lepsze rozwiazanie, bo Majka przesiada się akurat na zimę, w kombinezonie, więc nawet jeśli jest mniejszym dzieckiem to braki wypełni ubraniami ;) pozostaje jeszcze recaro, ale muszę je wszystkie zobaczyć na żywo i ocenić. Ilu użytkowników tyle opinii, nadal cieżko mi się zdecydować, ale może mój mąż jeszcze ma jakieś argumenty za lub przeciw ;)

Ricardo, wielkie dzięki, dobrze wiedzieć, że z mazdą mamy szanse na tego römera, już mi podpadł nasz samochód jak sie okazało, że nie ma wyłacznika poduszki powietrznej z przodu i musiałam moją syrenę alarmową na siłę wozić z tyłu. W tym przypadku to chyba mniej bezpieczne, niż gdyby siedziała z przodu, ale cicho.

Pozdrawiam ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #656 dnia: 21 Listopada 2012, 12:39 »
a powiedzcie mi jeszcze dwie rzeczy: jak mieści się w tych fotelikach dziecko w kombinezonów zimowym?
Na fotelik.info piszą, że nie powinno się przewozić dziecka w kombinezonie, ale my na krótkie trasy przewozimy, na dłuższe rozbieramy, bo nie wyobrażam sobie rozbierać Łucji do niani kiedy jedzie 7 minut i znowu ubierać pod niani blokiem. Trzeba tylko dociągać/luzować pasy, robi się to jak dla mnie łatwo, nie tak jak w tym pierwszym foteliku.

Łucja jeździła w pierwszym foteliku tym dołączonym do wózka i pociła się bardzo. W MC się nie poci, chyba że są ekstremalne warunki.

Dorotko wszystko Ci się rozjaśni zapewne jak przymierzysz fotelik do auta i dziecię do fotelika :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #657 dnia: 21 Listopada 2012, 14:13 »
Stokrota proszę bardzo. Ja na szczęście mam wyłączaną poduszkę to wożę obok siebie.

Agatko i tu się zgodzę. W naszym foteliku wózkowym strasznie dzieciak się poci... No masakra z tym jest. Beznadziejny materiał.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #658 dnia: 21 Listopada 2012, 15:11 »
Agatko, no o tym, że w kombinezonie nie powinno się wozić to nie wiedziałam  :-\ ale my się nigdzie nie wybieramy daleko tej zimy, a podróż po mieście to jest właśnie max 20 minut. Też nie wyobrażam sobie małej co chwile rozbierać i ubierać, a zimą trzebaby czekać, żeby się samochód nagrzał najpierw... No nie pozostaje nic innego jak jechać na zwiady i jeszcze wypytwać o wszystko sprzedawcę ;)

Dzięki jeszcze raz!   :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #659 dnia: 21 Listopada 2012, 19:27 »
stokrotko,niech dziewczyny się wypowiedzą na temat pasów w kingu,my mamy,tylko ze bardzo łatwo się z nich wyswobodzic!!!!!!jednym ruchem dziecko ma zdjęte pasy,macie na to jakiś sposób?????bo chyba będę musiała kupić coś innego ze względu na bezpieczeństwo,moim zdaniem szelki czy pasy winny być bardziej przemyślane,