Z tego, co wiem - w xp łatwiej zdjąć tapicerkę i łatwiej zmienić wysokość szelek. W necie znalazłam takie opinie o różnicach:
1. Nowy ulepszony fotelik - następca Priori. Rozwiązania charakterystyczne to m.in: - nowy ulepszony system ochronny przed uderzeniem z boku - nowe łatwiejsze w zastosowaniu rozwiązanie zmiany wysokości pasów - nowe, większe uchwyty dla szelek w trakcie wkładania dziecka do fotelika, - siedzisko z oparciem pochylanym w 4 pozycjach - mechanizm napinania pasów -po przypięciu fotelika pasami samochodowymi i napięciu pasów za pomocą specjalnej dzwigni, fotelik usyskuje bardzo wysoką stabilność. Rozmiary fotelika zostały dostosowane do wszystkich modeli samochodów. Poszycie fotelika można łatwo ściągnąć i wyprać. Waga fotelika: 9,2 kg.
2. mi powiedziano w sklepie ze roznia sie tym, ze xp ma latwiej zdejmowana tapicerke i latwiej zmienic regulacje wysokosci pasow poprzez odpiecie tapicerki gdzies z przodu. i podobno szybciej montuje sie w samochodzie - jakis prostszy system.
3. mnie w sklepie powiedzieli, że xp ma dodatkowy system zabezpieczający przed bocznymi uderzeniami, a także nowy system mocowania fotelika, dzięki czemu nawet w czasie silnego zderzenia, fotelik ani drgnie. I podobno rzeczywiście tak jest.
Szelki rzeczywiście jest łatwiej zdjąć, bo kiedyś nawet Japcio szukała "pomocy" do regulacji szelek. U mnie trwa to dosłownie chwilę, a ja przeglądałam instrukcję priori zwykłego- trzeba troszkę pokombinować...ale z drugiej strony- ile razy reguluje się szelki? 2, 3 razy i koniec. Ja kupiłam xp bo akurat trafiłam na promocję w sklepie, inaczej wzięłabym pewnie zwykłe priori