Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2289317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #5940 dnia: 29 Września 2012, 08:45 »
Precious pewnie ze wstawie zdjecia, tylko jeszcze pare dni to potrwa. Jeszcze jest balagan, ostatnie wykonczenia. Ale jak tylko sie ogarniemy wstawiam zdjecia.

Moja kuchnia kosztowala ok 17-18 tys. Mamy wtspe 160x90, slupek o szer 2 m i ciag szafek ok 4 m. Wsxystkie fronty to lakier. Lacobel bedzie tylko na scianie nad blatem. Uchwyty prawie wszedzie frezowane. Mam 12 szuflad ok 80-90 cm, na gorze 6 szafek, "nerke" na gary, rolete i i jeszcze z 5 szafek ;). Do tego sprzet ok 10 tys. Ta kuchnia w wersji wypas, czyli te super systemy w srodku kosztowalaby nie 17 tylko 25 tys. Ja tak nie chcialam.

Co do mieszkania, domu. Dla mnie powinno byc wszystko w jedej kolorystyce. Zeby stanowilo fajna zgrana calosc. Ja nie jestem za kolorami typu pomaran, zielen niebieski na scianach. Dla mni np. szary, bialy, czy bezowy. A reszta, kolorystyczns to dodatek. Pokaze Ci na zdjeciach o co mi chodzilo.

Dziewczyny a macie lacobel nad blatem. Nie peka?

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5941 dnia: 29 Września 2012, 09:17 »
Czemu miałby pękać?
pewnie że nie pęka...mam w kuchni i w łazience
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5942 dnia: 29 Września 2012, 09:19 »
Jak masz koncepcję na kolory, mniej więcej rozkład mebli itp to ja do samego tylko "dopracowania" projektanta bym nie brała szkoda kasy, co innego jak człek ma w głowie " czarną dziurę" i zero koncepcji.
Ja tak miałam z kuchnią i tutaj projekty fachowe były mi niezbędne, nie tyle pod względem kolorów ile pod takim gdzie zlew, gdzie indukcja, gdzie piekarnik itp itd.  Resztę robimy po swojemu  ;)

Ja mam przestrzeń salon+ korytarz+ jadalnia+ kuchnia( i w tym jeden słup oddzielający) łącznie jakoś 70 m2 i też dumam jak to zagospodarowac żeby było przytulnie a zarazem nowocześnie.

Co do kolorystyki to ostatnio każdy odwiedzany nowo urządzany dom jest w szarościach z elementami bieli i elementów drewnopodobnych, powoduje to że mi się "przejada"  :) Owszem wygląda fajnie ale z racji tego że te kolory są wszędzie u siebie chce czegoś innego ( co nie znaczy że nie będzie w ogóle  ;)).

Ela kapitalna ta tapeta w paski  :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5943 dnia: 29 Września 2012, 09:21 »
A lacobel będę miała nad blatem w kolorze "trawiastej" zieleni  ;)

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #5944 dnia: 29 Września 2012, 09:42 »
Ja na cale szczescie nie przejadlam sue szarosciami;). A ze w poprzednim mieszkaniu, urzadzanym 6 lat temu wszystko bylo w bezu, drewnie, brazach o wenge, to ta biel jest takim odbiciem ;). Choc rzeczywiscie wbilam sie w taki trend. Ale mylse ze nawet w tych oklepanych kolorach mozna zrobic cos swojego, innego. My mamy tez taka debowa podloge i biale listwy plus biale drzwi.

No tak projektant skasuje niby za calosc, ale w sumie sama nie masz konkretow, wiec ja sie tam nie dziwie, ze biora jak za caly projekt. Ale moze jakos sie dogadasz. Ja mialam o tyke fajnie, ze mialam go w cenie.

Co do lacobelu na scianie, to pisze co slyszalam. Kolezanka ma firme sprzatajaca i to sa jej obserwacje. Ponoc lacobel peka od gorowania...

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5945 dnia: 29 Września 2012, 10:32 »
Może to też zależy od tego na czym się gotuje. Indukcja przecież "nie daje" wysokiej temperatury więc nie powinna miec wpływu na szybę na ścianie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #5946 dnia: 29 Września 2012, 10:36 »
Precious miałam wielką szafę i wielkie okno
i jedyne miejsce gdzie moglabym mieć porządne lustro...
ale nic się nie błyszczało, nic nie świeciło...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #5947 dnia: 29 Września 2012, 11:17 »
nie no ja chce kolorek drewienko czy cóś :) nie wie nikt co :)

Fornir pieknie wyglada, ale dobrze by bylo go jeszcze powtorzyc np w dolnych, lub gornych frontach kuchennych.

no właśnie tu jest rozkminka w którym miejscu go dać?

Jak masz koncepcję na kolory, mniej więcej rozkład mebli itp to ja do samego tylko "dopracowania" projektanta bym nie brała szkoda kasy, co innego jak człek ma w głowie " czarną dziurę" i zero koncepcji.
Ja tak miałam z kuchnią i tutaj projekty fachowe były mi niezbędne, nie tyle pod względem kolorów ile pod takim gdzie zlew, gdzie indukcja, gdzie piekarnik itp itd.  Resztę robimy po swojemu  ;)

Ja mam przestrzeń salon+ korytarz+ jadalnia+ kuchnia( i w tym jeden słup oddzielający) łącznie jakoś 70 m2 i też dumam jak to zagospodarowac żeby było przytulnie a zarazem nowocześnie.

Co do kolorystyki to ostatnio każdy odwiedzany nowo urządzany dom jest w szarościach z elementami bieli i elementów drewnopodobnych, powoduje to że mi się "przejada"  :) Owszem wygląda fajnie ale z racji tego że te kolory są wszędzie u siebie chce czegoś innego ( co nie znaczy że nie będzie w ogóle  ;)).

właściwie to mam wrażenie, że większość dwu-trzy letnich mieszkań jest brązowo - beżowa ... rzygam już takimi barwami, wenge meble, krremowe kafle ehhh nie moje klimaty.
Białe listwy i jasne wnętrza podobały mi sie od zawsze zawsze, a że szary do tego pasuje, no cóż :)

to nie jest właśnie takie łatwe, żeby połaczyc te wszystkie kolory w mądrą całośc, co z tego, że mam koncepcje... mam wrażenie, że jesli walne komandora w złych barwach to zepsuję cały efekt, dlatego, że stanowi on całą jedną ścianę.
Ja odpadłam na kolorach,. funkcjonalnie mam wszystko poukładane.

Odpisała mi pani projektantka - 180zł za dwie godziny, dwa takie spotkania beda matriały, palety barw, zdjecia, kolory, propozycje... brzmi rozsadnie co?

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5948 dnia: 29 Września 2012, 12:55 »
Ja mam lacobel w kolorze trawiastej zieleni nad blatem i wyglada super!

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5949 dnia: 29 Września 2012, 13:05 »
nie no ja chce kolorek drewienko czy cóś :) nie wie nikt co :)

Fornir pieknie wyglada, ale dobrze by bylo go jeszcze powtorzyc np w dolnych, lub gornych frontach kuchennych.

no właśnie tu jest rozkminka w którym miejscu go dać?

Ja tak miałam z kuchnią i tutaj projekty fachowe były mi niezbędne, nie tyle pod względem kolorów ile pod takim gdzie zlew, gdzie indukcja, gdzie piekarnik itp itd.  Resztę robimy po swojemu  ;)

Co do kolorystyki to ostatnio każdy odwiedzany nowo urządzany dom jest w szarościach z elementami bieli i elementów drewnopodobnych, powoduje to że mi się "przejada"  :) Owszem wygląda fajnie ale z racji tego że te kolory są wszędzie u siebie chce czegoś innego ( co nie znaczy że nie będzie w ogóle  ;)).

właściwie to mam wrażenie, że większość dwu-trzy letnich mieszkań jest brązowo - beżowa ... rzygam już takimi barwami, wenge meble, krremowe kafle ehhh nie moje klimaty.
Białe listwy i jasne wnętrza podobały mi sie od zawsze zawsze, a że szary do tego pasuje, no cóż :)

Dokładnie, tyle że tak jak kiedyś "królowały" wenge, brązy, beże tak teraz króluje szary i pomału dominuje w większości mieszkań nowych więc za 2-3 lata będziesz mogła tak samo właśnie o szarościach powiedziec  :)
A do bieli i ogólnie pojętej "jasności" wiele kolorów pasuje. Przekonałam się o tym sama gdy za delikatną namową męża zmieniłam koncepcję górnej łazienki z szaro-białej-drewnopodobnej na biel z odjechaną zielenią i powiem skromnie że obłędne połączenie  :)

Ania poka poka  ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5950 dnia: 29 Września 2012, 13:15 »
No ale to trzeba lubić takie intensywne kolory.
Ja w mieszkaniu stawiam na kolory hmm naturalne może tak to nazwę, dodatki wrzuce w kolorze.
Z całym szacunkiem, ale dla mnie pstrokate kuchnie/łazienki/ czy tapety są niepraktyczne, za jakiś czas się opatrzą i o ile ścianę przemalujesz i na remont wydasz niewiele kasy, tak za łazienkę czy kuchnię niekoniecznie chciałabym wydawać znowu tyle pieniędzy tylko dlatego, że zaszalałam z kolorem.

Jeśli za 2-3 lata mój szary i biały mi sie znudzą, bez problemu przemaluję ściany :) reszta w założeniu ma być na tyle neutralna, że będzie pasowała i do niebieskiego i do pomarańczu i do fioletu i do wielu wielu innych.

Niestety nie da się być hop do przodu aż tak i przewidzieć co będzie modne za parę lat. Tak czy siak brązy i beże mi się przejadły.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5951 dnia: 29 Września 2012, 13:46 »
Nie sztuka w tym żeby byc modnym, ale w tym żeby miec swój gust.
Płytki skujesz i położysz nowe, podobnie jak wiele innych rzeczy, to nie dachówka że powinna starczyc na długie lata, przynajmniej ja nie zakładam kolejnych 50 lat bez remontów do tego stopnia żeby wnuki się ze mnie brechtały  :D

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5952 dnia: 29 Września 2012, 13:59 »
chodziło mi o to , że za remont ścian przemalowanie i zerwanie tapety zapłacisz max 2 tys, a za skucie kafli i położenie nowych 12tys - jednak jest różnica :) chyba, że kogos stać to inna baja.

odnośnie mody, miałam ma myśli Twoje zdanie dotyczące "królowania" kolorów ... a nie gustu takiego czy innego.
Byc moze jeśli zdarzy mi się za parę lat urządzać kolejne mieszkanie to może będa to inne kolory, nie wiem tego.
Uważam, że mimo gustu, kolory moga sie opatrzeć i można miec ich przesyt, mimo, że wcześniej nam się podobało to czy owo.
Poza tym, nie tylko jednostki o niskiej samoocenie i nieposiadające własnego zdania kierują się modą w doborze kolorów czy to mieszkania czy stroju. Nie uważam, żeby podążanie za pewnymi trendami było czymś złym.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5953 dnia: 29 Września 2012, 14:39 »
12 tys za powiedzmy 8-10 lat...
loooseee... ;D

czytam te Wasze wywody z zainteresowaniem...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5954 dnia: 29 Września 2012, 14:56 »
Ola wklejałam już foty kuchni :)

NAsz lacobel kosztował jakieś 900zł (mam małą kuchnię) i łatwiej go skuć niż kafelki.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5955 dnia: 29 Września 2012, 15:44 »
ta za 8-10 lat to się może uzbiera :) w międzyczasie nowe autko by się przydało :P

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #5956 dnia: 29 Września 2012, 20:06 »
Ja od rana pakuje, przewize, myje itd. Praca wre. Odpisze, jak tylko znajde chwilke ;).

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5957 dnia: 29 Września 2012, 20:13 »
zazdraszczam :)
czekamy na efekty :) powodzenia!

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5958 dnia: 30 Września 2012, 19:10 »
chodziło mi o to , że za remont ścian przemalowanie i zerwanie tapety zapłacisz max 2 tys, a za skucie kafli i położenie nowych 12tys - jednak jest różnica :) chyba, że kogos stać to inna baja.

odnośnie mody, miałam ma myśli Twoje zdanie dotyczące "królowania" kolorów ... a nie gustu takiego czy innego.
Byc moze jeśli zdarzy mi się za parę lat urządzać kolejne mieszkanie to może będa to inne kolory, nie wiem tego.
Uważam, że mimo gustu, kolory moga sie opatrzeć i można miec ich przesyt, mimo, że wcześniej nam się podobało to czy owo.
Poza tym, nie tylko jednostki o niskiej samoocenie i nieposiadające własnego zdania kierują się modą w doborze kolorów czy to mieszkania czy stroju. Nie uważam, żeby podążanie za pewnymi trendami było czymś złym.

Czyli łazienkę malujesz, nie będzie kafelek ? Bo jeśli będą kafelki to co ma piernik do wiatraka ? I za jaką powierzchnię te 12 tys zł ? Bo w chwili obecnej ja mam łazienkę górną 25 m2 i nie wiem co bym tam musiała zrobic żeby 12 tys wyszło, no chyba że rozmawiamy o kładzeniu płytek za paręset złotych za m2 to inna kwestia.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5959 dnia: 30 Września 2012, 21:23 »
Chyba się na amen nie zrozumiałyśmy...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5960 dnia: 30 Września 2012, 21:29 »
AMEN  ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5961 dnia: 1 Października 2012, 08:40 »
Chyba się na amen nie zrozumiałyśmy...

Aż tak bym nie dramatyzowała  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5962 dnia: 3 Października 2012, 14:52 »
Przychodzę po radę :)

Mam w kuchni meble w kolorze calvados, na części ścian położony kremowy piaskowiec, podobnie jak w pasie międzyszafkowym. Na podłodze waniliowe kafle, jasne blaty.

Chcę odświeżyć kuchnię bo dotychczasowe kolory ścian i sufitu mnie już męczą i nie wiem jakie kolory zrobić. Sufit na pewno biały, a ściany?

Po pracy jadę kupić farbę i mam mętlik w głowie  ::)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5963 dnia: 3 Października 2012, 15:15 »
Marta a dlaczego sufit biały? Zrób w kolorze- wybierz zimną barwę bo calvados jest wyjątkowo ciepły. Sciany wtedy białe. Rozwiązanie nietypowe, ale uwierz mi że wygląda obłędnie. Mam już na swoim koncie kilka kolorowych sufitów i wszystkie wyglądają świetnie. Podstawa to neutralne ściany.
Jeśli kolor Cie nie przekonuje to do calvadosu według mnie tylko szary. To drewno jest tak nachalne swoją barwą że tylko szary jest je w stanie uspokoić.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5964 dnia: 3 Października 2012, 15:20 »
Myślałam nad szarymi ścianami ale boję się by nie było za ciemno. Do tej pory miałam brzoskwiniowy sufit :mdleje: i kawowe ściany - koszmarne zestawienie. Mam niski sufit i boje się że kolor znów sprawi że będzie wydawał się jeszcze niższy.

A jaki kolor sufitu polecasz? ewentualnie jaki odcień szarego? Taki delikatny siwy?

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5965 dnia: 3 Października 2012, 15:45 »
Szary kolor miedzy NCS S 2000 - 3500N. Możesz też wybrać jaśniejszy odcień szarości ( 1500- 2000N) i polecieć z nią i sufity i ściany. Nie wiem jak wygląda Twoja kuchnia więc nie jestem pewna czy to byłoby rozwiązanie akurat do niej, ale często wypada nieźle.
Na suficie fajnie wygląda zieleń (lekko oliwkowa), turkus. W te wakacje robiłam niebieski sufit w lodziarni- też super wyglądał ale błękitny w kuchni to średnie rozwiązanie.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5966 dnia: 4 Października 2012, 08:43 »
Dzięki za podpowiedzi  :-* utwierdziłaś mnie w przekonaniu że szary nie jest głupim pomysłem

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5967 dnia: 10 Października 2012, 08:42 »
Laski posiadające w swoich domach odkurzacz centralny, na jaką firmę zdecydowałyście się i jakimi kryteriami kierowałyście się przy wyborze odkurzacza?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5968 dnia: 10 Października 2012, 10:51 »
podpinam się pod pytanie...

wiem, że martyna ma BEAM
ostatnio na targach wzięłam kilka ulotek...ale nie przejrzałam
— Richard M. Devos

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5969 dnia: 10 Października 2012, 11:06 »
Beam będzie bankowo, ma bardzo dobre opinie, tylko teraz jaki? Czy opierac się na tym co pisze producent czy wziąc jednostkę adekwatną do instalacji w moim domu czy np lepiej wziąc taki z większą siłą ssącą, czy wziąc jakis bonus do tego czy nie ? W sumie to grunt żeby ciągnął odpowiednio  ;D