Dziewczynki,prosze o radę;-) mam problem z przystrojeniem okien

tutejsze ciężkie zasłony z podszewkami nie przypadły mi do gustu,co się teraz wiesza na okna?

chciałabym coś nowoczesnego i fantazyjnie upiętego;-) pokażę wam układ moich okien i proszę o pomoc w doborze,to jak będę za chwile w Polsce to zamówię sobie firanki;-)
dobra mam, jakość zdjęć średnia, albo i słaba bo nie oddają kolorów,ale w sumie to chodzi o układ okien;-) 1.najmniejszy pokój, obecnie graciarnia, ale będzie komandor po lewej i biurko po prawej;-) kolor ścian nieokreślony na razie;-)
2. pokój Alanowskiego, 2 okna średniej wielkości, pokój bardzoooooooooooo słoneczny, kolory przewodnie to pomarańcz i zieleń.....po środku kaloryfer.
3. okno na korytarzu kolor ściany hmmmmmmmm jakiś taki;-)czy trzeba okno jeszcze ozdabiać?

na ścianie na pewno będzie naklejka,ale raczej na dole....
4. sypialnia, ciemno tu jak w du....szczególnie jak chce robić fotki;-) kolor przewodni fiolet/ siwy/ kremowy. tak jak u Alana dwa mniejsze okna i kaloryfer....( nie patrzcie na wystrój, bo jak narazie to dobieramy dodatki.patrz koc;-) hihi
5. salon, okno w kształcie hmmmmmmm pół trapezu.....czy ja dostanę taki karnisz?

kolor: brązy/ śliwka.....
6. kuchnia, kolory na razie zieleń, na ścianie będą płytki, myślę,że drzwi balkonowe zostawić bo mają roletę, a okno?

?jak przyozdobić???jakoś łyso wygląda nie???
7.wejście.....co zrobić,aby nas ludzie nie podglądali?