Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2292999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #5760 dnia: 14 Lipca 2012, 23:00 »
Mam prośbę, potrzebuję dobrać kolor, który pasowałby do tego turkusu :

( to nie mój pokój, zdjęcie z neta )

Na ten kolor mamy pomalowaną ścianę pod drewnianym regałem, zajmuje ok 1/4 wszystkich ścian w pokoju. Bedzie to nasza sypialnia i nie mam pojęcia w którą stronę pójść ...
pomożecie  :D

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5761 dnia: 15 Lipca 2012, 01:00 »
Mi się podoba trio kolorystyczne turkus, biel i szary. Albo turkus, biel i brąz.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #5762 dnia: 15 Lipca 2012, 09:14 »
ja mam połączenie turkusu z brązem i bielą, ale w salonie...
w sypialni bym chyba połączyła turkus tylko z bielą.

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #5763 dnia: 16 Lipca 2012, 12:26 »
Ja tez stawiam na biały, ale Ty wiesz, że jak już mam kolorystyczny zawrót głowy  :D
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 29.03.2008
« Odpowiedź #5764 dnia: 19 Lipca 2012, 14:43 »
a ja po urządzaniu...nie wiem jak sobie poradziłąm bez was... wszystko jeszcze nie skończone ale zaczyna wyglądać...

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #5765 dnia: 19 Lipca 2012, 16:07 »
Madziu wrzuć jakieś zdjęcia :tupot: :tupot: :tupot: :tupot:

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5766 dnia: 19 Lipca 2012, 16:13 »
Dzięki dziewczyny, tak też myślałam że na bank jakiś jasny.
Chyba pójdę w jakiiś bardzo bardzo jasny szary  :D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5767 dnia: 20 Lipca 2012, 13:33 »
Sprzedam ławę w kolorze Calvados. Wymiary: h 65cm, szerokość 60cm, długość 110cm.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #5768 dnia: 28 Lipca 2012, 12:34 »
dziewczyny mam do Was prosbę:
pamiętam,że kiedyś któraś z Was wkleiła link do takiego forum z wystrojem wnętrz
wydaję mi się,że nazwa na D
chyba kjp to wklejała
przewertowałam wstecz 40 stron i nie znalazłam a chciałam sobie pooglądać
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5769 dnia: 28 Lipca 2012, 13:13 »
mariolka może deccoria.pl

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #5770 dnia: 28 Lipca 2012, 13:29 »
o dokładnie
coś mi świtało i wpisywałam decordia i mi się kafelki wyświetlały

dzięki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #5771 dnia: 12 Sierpnia 2012, 13:58 »
Błąkam się po Internecie w poszukiwaniu konkretnej informacji i wszędzie sieczka, wsklepach budowlanych i hurtowni, też uzyskałam sprzeczne infoamcje... może któraś z Was wie - jak to jest z podłączeniem okapu kominowego?

Okap będzie u nas wisiał jakies 2,5 od komina, słyszeliśmy już, ze mamy ciągnąć rurę do komina (nikt nie wie do którego wejścia ???), wersja druga - przebić się na dwór i zrobić na zewnątrz kratkę wentylacyjną ... i trzecia wersja - pociągnąć rurę na strych i wypuścić do góry opary gotowania ...

mieszkanie jest w kamienicy na drugim piętrze, nad nami pusty strych i nie mam pojęcia jak ruszyć z tym okapem.

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
« Odpowiedź #5772 dnia: 12 Sierpnia 2012, 14:20 »
 Ja mam bezpośrednio podłączone do  komina  a ekipa która u nas  robiła to sprawdziła , który kanał  jest wolny. Ja miałam ułatwione zadanie ,bo plany mieliśmy dokładne.  Nie wiem jak to jest w mieszkaniach  może podpytać właściciela  lub kogoś odpowiedzialnego  , który kanał  jest wolny w kominie  i można się do niego podłączyć .  Ewentualnie   zaprosić na rozeznanie kominiarza .

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5773 dnia: 12 Sierpnia 2012, 14:23 »
No właśnie planów żadnyuch nie ma w administracji... zaginęły wiele lat temu i wszystko trzeba samemu robić.
Właścicielem mieszkania jestesmy My - nie ma jednego własciciela kamienicy, tylko kazdy jest włascicielem swojego mieszkania.
Chodzi mi o to jak to jest zgodnie z przepisami? czy faktycznie można wypuścić wszystko na dwór albo na strych? dziwnie to dla mnie brzmi, ale moze tak sie robi, ja się nie znam.

a pan od gazu, powiedział nam, że zrobi jak bedizemy chcieli .... czyli dowiedziec musimy się sami :(

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #5774 dnia: 12 Sierpnia 2012, 14:34 »
No to trochę trudno macie ......a wspólnota jakaś   czy coś  ktoś tym zarządza czy każdy sobie ???
  U nas co roku są przeglądy wentylacji i kominów przez kominiarza , chodzi sam     po domach   kazał nam właśnie przekładać wcześniej  stary pochłaniacz tzn  rurę   ,bo był nie to tego wejścia podłączony  może taki człowiek będzie   najbardziej wiarygodny co do przepisów   jeśli nie ma nikogo  kto  na tym się zna .

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5775 dnia: 12 Sierpnia 2012, 14:50 »
Wspolnota jest :) zarzadca wspolnoty tez jest - firma z zewnątrz. ale w mieszkaniu kazdy sobie rządzi :)
no przeglad kominowy jest robiony raz na rok, zimą jakoś... co mi po tym, jak my latem robimy rmeont i musze to wiedziec teraz.

keidys jakas forumka pisala o okapach i podlaczeniach - przewertowalam 50str wstecz i nie moge znalezc niestety.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #5776 dnia: 12 Sierpnia 2012, 15:03 »
 Ja to bym się przeszła  do zarządu i zapytała  kto się zajmuje przeglądami   instalacji kominowej i czy  można teraz  z  takiej usługi czy konsultacji  skorzystać . Głównie dlatego ,ze jak mieszkanie będzie   wyremontowane i  nowiuśkie szkoda by było potem  coś na nowo  rozwalać, bo  się komuś nie spodoba  albo uzna ,ze to nie zgodne z przepisem .

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #5777 dnia: 12 Sierpnia 2012, 15:16 »
A po co go podlaczac do komina??? Do kazdego okapu mozna kupic i zalozyc filtr weglowy. Zaklada sie ga od spodu i sprawa zalatwiona. Nie musisz wtedy kombinowac z podlaczeniem. A i efekt jest ten sam. Bardzo ladnie "zbiera" zapachy i wynueniasz tez rzadko.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5778 dnia: 12 Sierpnia 2012, 15:42 »
nie jest efekt taki sam.
mamy salon z aneksem łacznie 40m, musi byc odpowiednia moc zeby wyciągnąć zapach, niestety wkład węglowy nie załatwia sprawy.

imaginacja - no i własnie o te przepisy się rozchodzi. tego się boję, że potem będzie trzeba coś przerabiać i znowu kupa kosztów.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
« Odpowiedź #5779 dnia: 12 Sierpnia 2012, 15:49 »
  Precious     to idź jutro bądź zadzwoń do zarządu i zapytaj  to nic nie kosztuje a wiele ułatwi  i podejrzewam ,ze co zarząd czy spółdzielnia to swoje zasady ma i podłączenie do komina czy też  wypuszczenie   przez  strych czy na dwór  też chyba  jakiejś zgody  wymaga  , bo jak myślę  strych  należy do wspólnoty i elewacja  również  ...........    mnie to by nie przeszkadzało  ale  ludzie różni są  i lepiej wcześniej pytać  życzę powodzenia w załatwianiu

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 29.03.2008
« Odpowiedź #5780 dnia: 12 Sierpnia 2012, 20:14 »
a ja dziś dorobiłam się w końcu fototapety u siebie w dużym pokoju :)))) pewnie część Was pamięta, że urządzaliśmy mieszkanie ;))) i nie powiem strasznie się cieszę :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5781 dnia: 14 Sierpnia 2012, 00:41 »
wybieramy płytki i mam pytanie ... jak myślicie - czy płytki muszą być koniecznie z tej samej kolejkcji i o takiej samej fakturze ?  czy wystarczy ze obie będa miały ten sam wymiar i obie beda matowe na przyklad ?

wybralismy do lazienki grafitowy gres matowy o fakturze skały/kamienia plus ta mozaika http://www.castorama.pl/katalog-produktow/katalog-zima-2011/glazura-i-terakota/mozaika-strukturalna-steel-grey-429838.html  i jeszcze potrzebuję jasne szare płytki na podłogę i część ściany ... niestety nie ma takich z kolekcji od tych ciemnych... a ciemne mają dobrą cenę i obojgu nam się podobają.
Troszkę jestem w kropce.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5782 dnia: 14 Sierpnia 2012, 08:36 »
Jezeli mają inne kolory to myślę ze nie musza byc z tej samej kolekcji. Ja bym brała jesli maja ten samy wymiar :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5783 dnia: 14 Sierpnia 2012, 09:30 »
Moim zdaniem nawet nie powinny być z tej samej :) Jeszcze nigdy nie projektowałam łazienki z jednej kolekcji, zawsze mieszam. Mogą być różne formaty, połyski, faktury- pełna dowolność, byle wszystko ze sobą grało. Np. do kamiennych ciężkich płytek pięknie wyglądają szklane mozaiki, do matowych można dać jakiś element w perle... w zasadzie nie ma ograniczeń :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #5784 dnia: 15 Sierpnia 2012, 21:18 »
Dziewczynki,prosze o radę;-) mam problem z przystrojeniem okien ;-) tutejsze ciężkie zasłony z podszewkami nie przypadły mi do gustu,co się teraz wiesza na okna???? chciałabym coś nowoczesnego i fantazyjnie upiętego;-) pokażę wam układ moich okien i proszę o pomoc w doborze,to jak będę za chwile w Polsce to zamówię sobie firanki;-)

dobra mam, jakość zdjęć średnia, albo i słaba bo nie oddają kolorów,ale w sumie to chodzi o układ okien;-)

1.najmniejszy pokój, obecnie graciarnia, ale  będzie komandor po lewej  i biurko po prawej;-) kolor ścian nieokreślony na razie;-) 

2. pokój Alanowskiego, 2 okna średniej wielkości, pokój bardzoooooooooooo słoneczny, kolory przewodnie to pomarańcz i zieleń.....po środku kaloryfer.

3. okno na korytarzu kolor ściany hmmmmmmmm jakiś taki;-)czy trzeba okno jeszcze ozdabiać???? na ścianie na pewno będzie naklejka,ale raczej na dole....

4. sypialnia, ciemno tu jak w du....szczególnie jak chce robić fotki;-) kolor przewodni fiolet/ siwy/ kremowy. tak jak u Alana dwa mniejsze okna i kaloryfer....( nie patrzcie na wystrój, bo jak narazie to dobieramy dodatki.patrz koc;-) hihi

5. salon, okno w kształcie hmmmmmmm pół trapezu.....czy ja dostanę taki karnisz???? kolor: brązy/ śliwka.....

6. kuchnia, kolory na razie zieleń, na ścianie będą płytki, myślę,że drzwi balkonowe zostawić bo mają roletę, a okno?????jak przyozdobić???jakoś łyso wygląda nie???

7.wejście.....co zrobić,aby nas ludzie nie podglądali??????????????????????

Uploaded with ImageShack.us

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #5785 dnia: 15 Sierpnia 2012, 23:17 »
Jak dla mnie zaluzje/rolety to juz wystarczajace przystrojenie :)

A na drzwi proponuje naklejke. Taka mleczna szyba. Sa tez wzorki, ktore daja efekt zimowego szronu na oknach. Nic przez nie nie widac, a swiatlo sloneczne dociera wiec nie bedzie ciemno.

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #5786 dnia: 15 Sierpnia 2012, 23:22 »
Tez uważam, że niepotrzebne już karnisze... Zwłaszcza tam gdzie te drewniane żaluzje.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #5787 dnia: 15 Sierpnia 2012, 23:29 »
wiecie domkowi jeszcze duzo brakuje,jak na razie jest taki hmmmmm surowy...myślicie,żeby tak zostawić???nie będzie to wyglądało hmmmmmmm łyso????
na drzwiach wejściowych nie może być ani rolety,ani żaluzji, tak powiedział facet co nam zakładał....a ta naklejka hmmmm nie wiedziałam nic takiego, jak to wygoglować???

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #5788 dnia: 16 Sierpnia 2012, 03:16 »
ta naklejka hmmmm nie wiedziałam nic takiego, jak to wygoglować???

Frosted window film

U mnie do kupienia w sklepach budowlanych, z wzorami lub bez, w arkuszach roznego rozmiaru. Bardzo latwo sie przykleja, sama robilam okna w lazienkach.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #5789 dnia: 16 Sierpnia 2012, 12:54 »
Jak zobaczyłam te drzwi to od razu nasunęły mi się na myśl naklejki na szyby. U nas mozna je kupić na metry np. w sklepie z firanami, ale w castoramie tęż chyba widziałam. Dają fajny efekt, zapewniają intymność, a nie zacieniają wnętrza.

link poglądowy : http://www.ornamentyka.pl/shop,list,014