Autor Wątek: DLACZEGO GOSCIE ODMAWIAJĄ???  (Przeczytany 15909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
DLACZEGO GOSCIE ODMAWIAJĄ???
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Czerwca 2006, 21:08 »
Nie wiem czy wątek ten został już zapomniany czy jeszcze jest na topie. W naszym przypadku też mamy dziwne odmowy ze strony zaproszonych. Najdziwniejsza to od mojego hmm jak do tej pory myślałam przyjaciela. Stwierdził, że nie może nawet zaproszenia przyjąć bo jego panienka nie pozwoliła mu się ze mną zadawać. No cóż ludzie mają różne pomysły. Nie ukrywam, że bardzo mi zależało na jego obecności (zaproszenie oczywiście było dla niego i dla niej). I tak przez jakąś durną panienkę straciłam przyjaciela (czy to napewno był przyjaciel?).
A drugie to dość bliska rodzina - ciotka najpierw potwierdziła obecność, a potem 2 tygodnie przed ślubem stwierdziła, że ona musi wyprasować ubrania i spakować walizki bo będzie wyjeżdżała 2 dni po naszym ślubie, więc nie będzie miała czasu na wesele.
Nie wiem jak to wygląda/wyglądało u Was, ale ja mam wrażenie, że to jest taka impreza, która pokazuje kto tak naprawdę jest w porządku wobec nas i na dzień dzisiejszy mam wrażenie, że jakbym miała wysyłać zaproszenia jeszcze raz z tą wiedzą, którą posiadam lista gości wyglądałaby zupełnie inaczej. Tylko czy nie byłoby wtedy tak,  że po prostu przejechałabym się na kimś innym?!

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Czerwca 2006, 21:45 »
No właśnie też mi się wydaje, że tak jest, że Ci o których myślimy, że najwyżej nie przyjdą nic się nie stanie są od razu gotowi przybiec, a Ci o których nigdy byśmy nie pomyśleli, że nas zawiodą robią to z premedytacją. A niby ślub i wesele to ma być nhajpiękniejszy dzień w życiu, ale co się trzeba wcześniej nacierpieć...

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Czerwca 2006, 22:59 »
tak,tak,skąd ja to znam....
Wątek jak najbardziej jest na czasie.
A my juz w poniedzialek oddajemy liste gosci,tyle ze jeszce co niektorzy zmieniają zdanie jak nie wiem kto??!!!!Najpierw jest wersja ze przyjdą, potem dzwonią i mówią ze nie przyjdą bo w ich związku cos sie psuje,a 10 dni przed weselem znowu dzwonią i potwierdzają przybycie!!! :twisted:

Wlasnie niedawno tez dowiedzielismy sie ze nasza kochana kolezanka z pracy tez nie przyjdzie!!Tyle ze powiedziala to innej naszej koezance,a napomnę ze jak ją zapraszaliśmy to potwierdzala przybycie w 100 procentach :twisted: I jak tu sie nie denerwowac??

Cytat: "dorotka462"
Nie wiem jak to wygląda/wyglądało u Was, ale ja mam wrażenie, że to jest taka impreza, która pokazuje kto tak naprawdę jest w porządku wobec nas i na dzień dzisiejszy mam wrażenie, że jakbym miała wysyłać zaproszenia jeszcze raz z tą wiedzą, którą posiadam lista gości wyglądałaby zupełnie inaczej

Zgadzam sie z toba jak najbardziej...

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Czerwca 2006, 23:58 »
A jedna moja rodzina w ogóle nie podała przyczyny. Ot, dziękujemy, ale nie przyjdziemy. Nie to nie. Podziękowałam, za informację i tyle. W sumie to się cieszę, bo aż tak za nimi nie przepadam, ale tata byłby zawiedziony, jakbym ich nie zaprosiła, a oni na pewno byliby obrażeni, że się ich pominęło.

Za to już teraz wiem, że na chrzciny (jak już będziemy mieli dziecko) ani na żadne inne uroczystości ode mnie zaproszenia nie dostaną. Nawet nie wysilili sie na podanie powodu... nie to nie. Nie zależy mi na takiej "rodzinie". Z resztą to nie pierwszy raz u nich.
Swego czasu rodzice poprosili to małżenstwo, by byli chrzestnymi mojego brata i oni się zgodzili, a tydzień przed uroczystością zadzwonili i odmówili twierdząc, że nie mają pieniędzy.  :evil:
Prawda była taka, że wujek, jako wojskowy, w tamtych układach przed '90 nie mógł za bardzo afiszowac się w kościele, choć wątpię, by go ktoś zwolnił, że jest chrzestnym dla jakiegoś dziecka z wioski...
Po '90 oczywiście zmiana o 180 stopni i nie ma niedzieli ani święta, żeby nie biegali "do kościółka".  :evil:

Offline dorotka462
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Czerwca 2006, 15:46 »
oj widzę, że ten temat to wygląda podobnie u wszystkich. A już zaczynałam się martwić, że to moja rodzina jakaś dziwna heheh ale widzę, że wszystko w normie.
A jak będą chrzciny (kiedyś tam może) to też już wiem kogo nie zaproszę :) ot i się będziemy mścić w późniejszym czasie, a co tam niech się wypchają  :)
heheh aż mi ulżyło trochę  :oops:

Offline Igraszka
  • bywalec
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Czerwca 2006, 21:58 »
eju wiem, że może nei każej z was to dotyczy a ja jużna pewno nei myślalam że mnie to dotknie! mianowicie dziś dostałam smsa treści sorki al emy nei przyjdziemy ze wzdgledów finansowych! od ludzi których uważałam za przyjaciół, dodam że maja śłub dwa tygodnie po nas! ale dla mnei to nei powód! my jakos studenci bylismy na jej siostry weselu kupiliśmy im 6 filiżanek i dlalismy w hurtowini jakies 60zł a dodam że filiżanki zrobiły furore! i co mozna zrobić ladny prezent niewielkim kosztem!MOZNA?? a my od nich nie dostaliśmy nawet jeszcze zaproszenia! ALE JESTEM WŚCIEKŁA.mama mówiła po co ich zapraszacie jak macie ostatni niezbyt dobre relacje (oni nie odzywają się do nas) i teraz już wimey że nei zależy im na znajomości z nami! Ale to tak czy siak jest przykre!Igraszka

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Czerwca 2006, 22:44 »
Mi póki co odmówiły 3 osoby - dwie z nich wyjeżdzają  do Irlandii do pracy, a trzecia nie mogła przełożyć wycieczki zagranicznej  :evil:

Offline deesse
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:28 »
ja rozumiem powod ze nie mamy kasy, ze wyjezdzam do pracy na cale wakacje itp. ale jak znajomi powiedzieli ze na urlop jada  :twisted:  :twisted:  :twisted:  to myslalam ze wykorkuje! to po co dostali zaproszenia na 4 miesiace przed??? a sadzilam ze nasi goscie to sie pojawia w komplecie bez wiekszych wykruszen :twisted:  :twisted:

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:31 »
Cytat: "deesse"
ale jak znajomi powiedzieli ze na urlop jada    to myslalam ze wykorkuje! to po co dostali zaproszenia na 4 miesiace przed???

znamy to znamy- moje kuzynki dostaly zaproszenie 6 miesiecy przed a o dacie slubu wiedzialy juz w zeszle wakacje, no i tez wola urlop niz wesele. Trudno, ja juz to przebolalam :evil:
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Czerwca 2006, 20:41 »
Cytat: "amelani"
I to boli najbardziej, bo - wybacz szczerość - ale tacy goście po prostu wybrali wakacje zamiast obecności na waszym ślubie

dokladnie to mnie zabolalo-wybrali wakacje w chorwacji-dodajmy bede tam juz ktorys raz, a poza tym mogliby tylko jechac tam na tydzien, i byc na naszym slubie-ale to juz ich wybor. Mi bylo przykro z tego wzgledu, ze to dosc bliskie kuzynki i zawsze byly powtarzana szumne i wielkie slowa, ze musimy jako rodzina trzymac sie razem itp. a tu prosze jak nadarza sie jedna z wiekszych okazji aby podtrzymac i zaciesnic wiezy to one robia tak jak robia. Ja powtarzam tylko,ze to ich strata...

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Czerwca 2006, 21:59 »
Wiecie co będzie najlepsze? Jak same odmówicie TAKIM SAMYM powodem jeśli będzie chodziło o ich ślub!

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Czerwca 2006, 22:09 »
Cytat: "Beth"
Wiecie co będzie najlepsze? Jak same odmówicie TAKIM SAMYM powodem jeśli będzie chodziło o ich ślub!

z natury nie jestem msciwa i zlosliwa,ale w tym wypadku dokladnie bym tak zrobila-tyle, ze jedna z nich juz ma za soba swoj slub (wesela nie robili) a druga zyje "na kocia lape" z wdowcem i jego coreczka i z tego co wiem to nie ma zamiaru zawierac z nim malzenstwa(nie pytajcie czemu -bo tego nie wie nikt!)

takze opcja "zemsty"odpada :twisted:

Moja mama powiedziała, że tym członkom rodziny, którzy powymyślali jakieś śmieszne powody to kartek na Święta nie będzie wysyłała

wcale sie jej nie dziwie, bo dla niej to rowniez musi byc przykre.... :?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:20 »
A ja cenie sobie szczere odpowiedzi, tzn.wolałabym żeby mi ktoś odmówił bo jedzie na wakacje-jasno i wyraźnie niż poszukiwanie kretyńskich wykrętów...u mnie w rodzinie jest kuzyn, który nie chodzi na żadne "rodzinne spędy" (to jego stwierdzenie), jest typem samotnika...i jak dostał zaproszenie to od razu powiedział, że nie przyjdzie bo nie chodzi na taki imprezy...i wiecie co, ja się wcale nie obraziłam, nawet mi przykro nie było-była mu wdzięczna za szczerość, przysłał życzenie potem i już
Ale jak słyszałam tekst typu - "wiesz, bo ja nie mam sukienki" albo "eee, no nie wiem, jeszcze tyle może się zdarzyć..." :evil: to ja już wolę "nie przyjdziemy" bez zbędnych tłumaczeń

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:30 »
No własnie wydaje mi się,ze lepsze jest bardzo dziękujemy za zaproszenie ale niestety nie przyjdziemy! I wystarczy bo po co wymyślać jakies głupie powody! My teraz tez dostalismy zaproszenie na wesele , ale nie idziemy( to wesele kuzynki narzeczonego) Nie idziemy bo mój narzeczony nie chce, bo jak twierdzi nikogo tam nie zna oprócz tej dziewczyny , jej męża( bo juz maja cywilny) i jej mamy! Ja bym nawet poszła ale on sie uparł i tyle, bo niby wie,ze ona do nas i tak by nie przyszła( tak jak zrobiła siostrze narzeczonego 3 dni przed weselem )więc nie idziemy ani My ani siostra z mężem .I chyba rzeczywiscie powiemy dziekujemy serdecznie ale niestety nie przyjdziemy! A ja tez niestety musze zapraszac gosci , którzy i tak na pewno nie przyjda, ale musze bo tak chca rodzice( bo to taty rodzice i siostry , z którymi za bardzo z mama nie utrzymujemy kontaktów)Ja bym ich nie zapraszała ale tak wypada wg. mojej mamy! I tak wiem,że w ich miejsce zaprosze sobie przyjaciól i znajomych!

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:46 »
podniosłyście mnie na duchu dziewczyny. już myślałam, że tylko u mnie są takie dziwne przypadki.
Zawsze myślałam, że przyjaciół poznaje się w biedzie, czy w jakiś mniej lub bardziej traumatycznych sytułacjach. I że tylko w tedy można "przejechać się " na swoich przyjaciołach czy tzw. rodzinie. A na takie uroczystości jak: ślub z weselem, chrzciny, komunia to każdy przyjdzie, bo nie trzeba nikomu pomagać, pocieszać; wystarczy być i  dobrze się bawić.  Jednak jak najbliższe mi ciocie odmówiły, bo są za stare na tańce, samotne lub znajomi przyjedżają z zageranicy, to stwierdzam, że nawet w radosnych chwilach poznaje się kto jest dla kogo opoką, i przyjacielem. Kto w danej chwili chce się z tobą weselić lub smucić. Kto bez względu na wszystko jest z tobą.  Teraz mogę wyciągnąć wnioski.... i przynajmniej wiem, dla kogo jestem bliską osobą. Przykre dla mnie było też to, że  z zaproszenia na ślub i wesele bardziej ucieszyli się znajomi (i bardziej wyrażali chęć przybycia) niż tzw. rodzina.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Czerwca 2006, 09:47 »
Cytat: "Gosiaczek80"
z zaproszenia na ślub i wesele bardziej ucieszyli się znajomi (i bardziej wyrażali chęć przybycia) niż tzw. rodzina.

to chyba norma - u nas też tak było :roll:

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Czerwca 2006, 10:13 »
mam wrażenie, że u mnie w rodzinie największa dyscyplina panuje przy pogrzebach. Zjeżdżają się nawet ci z drugiego krańca Polski. A jak ja biorę ślub, pierwsza w rodzinie od roku 1985 (!!) to ludzie jakoś się nie palą do wesela....  :?

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:06 »
Ale na pogrzeb nie przychodzi się z osoba towarzyszącą  :mrgreen:
Pocieszam się, że na moim pogrzebie przynajmniej frekwencja dopisze ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:11 »
Tak to taka dziwna prawidłowość, chociaż pogrzeb to już, niestety, ostatnia "okazja" do zobaczenia tej osoby - a po ślubie można się jeszcze spotkać...ja staram sie tę prawidłowośc rozumieć :roll:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:26 »
jakoś szkoda, że ludzie wolą kogoś opłakiwać niż współdzielić szczęście

Być może jest tak dlatego, że na pogrzebie trudno jest zazdrosicić głównemu bohaterowi :roll:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Czerwca 2006, 09:04 »
Cytat: "Maja"
na pogrzebie trudno jest zazdrosicić głównemu bohaterowi

Majeczka super !!!!  Strzał w dziesiątke !! :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:45 »
Ja mam tez troszke inne spostrzężenia dotyczące odmowy! To zdanie moje ale i nie tylko , takze wielu znajomych,znajomych znajomych i rodziny! Ludzie po prostu czasami nie przychodzą bo ZWYCZAJNIE ICH PO PROSTU NA TO NIE STAĆ!Teraz kolezanka tez nie idzie na wesele bo ma 2 w jednym miesiącu i po prostu nie wyrobi finansowo!tak niestety jest ,żyjemy w takich czasach ,że ludziom niektórym jest naprawde cięzko! np.jesli rodzina jest przyjezdna ( a niestety nie ma pieniązków) to pomyślcie jakie to sakoszty . pieniądze na podróz( a jak wiadomo to niemało jak np. dla 3 czy 4 osobowej rodziny)- niewazne czy to benzyna czy pociąg czy autobus , kazdy jakoś sie musi ubrac( bo moze w swojej szafie nie ma takich strojów), kupic kwiatki i oczywiście prezent ( nieważne jaki ale cos przeciez dać musza bo z pustymi rekami to nikt by nie przyszedł) Dla niektórych taki wydatek to naprawde spore uszczuplenie dla budżetu! Nie chodzi mi o tych gosci , którzy sobie wybierają wycieczkę zagraniczną czy cos w tym stylu! ale niektórym naprawde jest ciężko! I wiem ,ze moze powiecie,że to nieprawda itp.ale mysle,ze jest w tym sporo prawdy i znam to z wielu doświadczeń!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:49 »
No tak, ja też nie miałam pretensji do rodzinki małża-oni mają 4 dzieci i tylko jedno pracuje, nie mieliby ani za co ani w czym przyjechać; nie wymagałam od nich aby byli, sami czasem podrzucamy im jakieś ciuszki czy coś-ciężko mają i na pewno źle by soę czuli na weselu-to to ja rozumiem

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Czerwca 2006, 10:50 »
Aniutku-oczywiscie, ze masz racje, i ja takich gosci najmormalniej w swiecie rozumiem, tyle, ze u mnie wlasnie Ci , ktorzy maja malo pieniazkow na weselu beda, gorzej z pewna czescia :?

Offline Żabcia

• bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Czerwca 2006, 11:05 »
Zgadzam się z Aniutką83. Myślę,że trzeba na ten problem popatrzeć też z drugiej strony. Wydaje mi się, że wiele osób ma postawę roszczeniową nie biorąc pod uwagę tego, że dla kogoś może to być wydatek ponad możliwości. Nikt nie siedzi w niczyjej kieszeni, żeby wiedzieć jaka jest sytuacja finansowa zaproszonego. A jeżeli chodzi o wybór wycieczki a nie waszego ślubu to myślę, że to też może mieć swoje uzasadnienie. W wielu firmach jest bardzo ciężko uzyskać urlop i jeżeli ktoś go wreszcie dostanie to zapewne też chciałby się nim nacieszyć sam lub ze swoimi bliskimi - w końcu pracuje cały rok, a czasami nawet dłużej by go dostać. Nam też kilka osób odmówiło i nie mieliśmy do nikogo o to żalu.
Np. koleżanka, która mieszka na drugim końcu Polski. Powiedziała, że nie może przyjechać ze względu na pracę swojego męża. I oki. przyjęliśmy to normalnie. Teraz dopiero dowiedziałam się od innej koleżanki, że A. jest w ciąży. Nie chciała nikomu o tym mówić ponieważ kilka miesięcy temu poroniła. I co mam mieć do niej pretensje, ze nie przyjedzie? Czasami trzeba spojrzeć dalej niz na czubek własnego nosa. Jezeli ktoś odmawia to widocznie ma ku temu jakiś powód.

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Czerwca 2006, 12:06 »
Cytat: "Żabcia"
W wielu firmach jest bardzo ciężko uzyskać urlop i jeżeli ktoś go wreszcie dostanie to zapewne też chciałby się nim nacieszyć sam lub ze swoimi bliskimi - w końcu pracuje cały rok, a czasami nawet dłużej by go dostać

wcale temu nie przecze, ale po pierwsze akurat w przypadku moich gosci moga jechac na tydzien do Chorwacji byc na moim weselu i kolejny tydzien moge spedzic chociazby nad polskim morzem. I jest jeszcze jedna kwestia. Urlop jest co roku-slub raz w zyciu...

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:06 »
No moze niektórzy wola wycieczki do Chorwacji,niż slubu- a może długo odkładali na ta wycieczkę ,a bez sensu skoro sobie to wymarzyli zeby ich zmuszac czy tam mysleć że wybiora ( swoja drogą dla mnie cudowne) polskie morze! zresztą tak jak juz pisałam ludzie rzadko podają prawdziwe powody, cięzko zgadąć czemu tak naprawd egoście nie przyjdą!

Offline groszek
  • maniak
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:10 »
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o....
Albo ktoś ich rzeczywiście nie ma, albo po prostu nie ma ochoty wydawac ich na wesele.

Offline Agutka

• maniak
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Czerwca 2006, 15:16 »
Cytat: "Aniutek83"
No moze niektórzy wola wycieczki do Chorwacji,niż slubu- a może długo odkładali na ta wycieczkę ,a bez sensu skoro sobie to wymarzyli zeby ich zmuszac czy tam mysleć że wybiora ( swoja drogą dla mnie cudowne) polskie morze!

zeby nie bylo watpliwosci to dodam, ze oni do chorwacji jada juz , ktorys raz z rzedu. I ja nikogo absolutnie do niczego nie zmuszam, co nie oznacza, ze mi nie moze byc z tego powodu przykro-bo tak wlasnie sie czuje :?

Cytat: "groszek"
albo po prostu nie ma ochoty wydawac ich na wesele

i do tego bylabym sklonna sie przychylic...

Offline Aniutek83
  • maniak
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Czerwca 2006, 16:43 »
no własnie moze wolą te pieniadze wydac na wypoczynek i uważają ,ze ich przyjemnosci są wazniejsze! naturalnie ,że Ci przykro chyba każdemu jest przykro z tego powodu,że ktośodmawia przyjkscia  uczestniczenia i wspólnego cieszenia sie tym najwazniwjszym dniem wzyciu! Mi też zapewne bedzie przykro ,że i mi goscie bedą odmawiac. Na to niestety musimy sie przygotować planujac ślub! Ja i tak jestem prawie pewna ,że przyjdzie większośc znajomych niz rodzina! oNi jakoś bardziej chca i bardiej sie ciesza z mojego slubu niz ciocie , które stwierdziły ,żei tak zapewnie przyszłego roku nie dożyją itp. A tak to niestety jest!